Tampere United tärkeään voittoon Nokialla jännittävien vaiheiden jälkeen

19/09/2021 TamU
Otteluraportti

Upeassa syksyisessä säässä pelattu Kolmosen kärkikamppailu päättyi lopulta Tampere Unitedin voiton juhliin, vaikka NoPSille annettiin siimaa ensimmäinen jakso ja pitkälle vielä toistakin jaksoa noin tunnin kohdille. Ex-TamU Tuomas Lehden ensimmäisen jakson loppuhetkien hieman onnekaskin maali ei matsin jälkeen NoPSia tippaakaan lohduttanut, sillä Eric Bullock kuittasi vuorostaan hieman tuurillakin ottelun tasoihin ja Roope Kostiainen veti voittomaalillaan maton lopullisesti nokialaisten jalkojen alta. Voiton ansiosta sarjanousu on Tampere Unitedin omissa käsissä kun sarjakautta on jäljellä kolmen ottelun verran.

Kolmonen

1 – 2

Ottelun lähtöasetelma oli selvä. Tampere United ei saanut missään nimessä hävitä ottelua, sillä silloin sarjanousu ei olisi enää omissa käsissä, vaan kotijoukkue NoPS siirtyisi kuskin paikalle. TamUn voittassa puolestaan NoPS putoaisi käytännössä pois nousutaistelusta, ja tasapelilläkin kaikki pysyisi Sinipaitojen omissa käsissä.

Topias Järvelä yrittää murtautua Eetu Rahkolan ohi.

Ottelu lähti käyntiin aaltoillen, ja molemmat joukkueet pääsivät viimeiselle kolmannekselle yrittämään varsinaisten maalintekotilanteiden luontia. Paremmin tässä onnistui ottelun alkuhetkillä Tampere United, joka parin tunnustelevan hyökkäyksen jälkeen loi laitapuolustaja Jesse Vuoren upeasta pujottelusta maalille todellisen A-luokan maalipaikan, mutta Topias Järvelä ei saanut pidettyä laukaustaan tarpeeksi matalana, vaan viuhuva kuti 14 metristä painui pallon mitan yli ex-TamU Jani Rantalan vartioiman NoPS-maalin.

NoPS vuorostaan yritti vahvasti tulla viime kaudella TamUssa pelanneen Emeniken laidalta, mutta paria keskitystä lukuunottamatta Eino-Veikko Ek sai Emeniken yritykset todella hyvin nollattua runsaslukuisena paikalla olleen Sinikaartin antaessa samalla erityishuomiota entiselle pelaajalleen. Yrittipä Emenike yllättää TamUn veräjänvartija Antti Kuusista puolestakin kentästä nostollaan, mutta Kuusisella ei ollut mitään ongelmaa ehtiä pallon alle ja kopata se haltuun ilmasta.

Emenike oli paljon pallossa, mutta ei saanut paljoakaan aikaiseksi. Tässä Paavo Kujala lähimpänä.

NoPSin ensimmäisen jakson paras itse luotu paikka tuli 13. minuutilla, myös TamUsta tutun Sami Ekmarkin keskityksestä, mutta tähän pääsi väliin viime hetkillä maalin edessä Eino-Veikko Ek, joka sai putsattua pallon väljemmille vesille.

Ensimmäisen jakson loppupuoli menikin lähinnä TamUn pitäessä palloa ja yrittäessä murtaa entisen TamU-kapteeni Eetu Rahkolan johtamaa väkivahvaa NoPS-puolustusta, mutta aika koviakin otteita käyttäneitä nokialaisia ei kyetty helposti yllättämään peli- eikä erikoistilanteistakaan. Vaikka erikoistilanteita ei päästy antamaan ihan parhaimmilta sektoreilta, kulmapotkujen ja sivuvapareiden määrä oli erittäin suuri. Paljon TamUn hallitsemista pelitapahtumista kertookin NoPSin useat rikkeet heidän omalla kenttäpuoliskollaan, mutta erityisesti ilmakamppailut kuudentoista alueella menivät järjestäen NoPSin nimiin.

Topias Järvelä kuului ottelun hahmoihin

Pari minuuttia ennen puolta aikaa kävi sitten se pelätyin skenaario, kun NoPS sai ensimmäisen jakson pisimmän hallintajaksonsa TamUn rangaistuslalueen tuntumassa. Tilanteessa ei sinänsä ollut mitään hätää, mutta pahasti epäonnistunut purkupallo tipahti Sami Ekmarkin jalkoihin aivan kuudentoista rajan päällä keskellä maalia. Ekmarkin veto epäonnistui pahasti, mutta siitä tulikin täysin onnekkaasti mahdoton luettava maalisyöttö, jonka pääsi puttaamaan ilmaiseksi sisään nokialaisten maalitykki Tuomas Lehti takatolpan tuntumasta, TamU historiaa hänelläkin.

Nokialaisten pukukoppimaali oli kylmä suihku Tampere Unitedille, joka kuitenkin oli vähintäänkin hienoksellisesti kontrolloinut ensimmäisellä jaksolla, vaikka selkeät maalipaikat olivatkin olleet kortilla. Samalla paikan päälle tullut runsasmääräinen TamUa tukeva kannattajayhteisö painui tauon viettoon pelon ilmapiirin vallitessa.

Roope Kostiainen ja Eetu Rahkola vääntävät pallosta.

Terävästi toiselle jaksolle ja lopulta riemukkaasti ohi

Toisen jakson takaa-ajo lähti Tampere Unitedilla verkkaisesti käyntiin, eikä NoPSin maalille saatu edelleenkään luotua tarvittavaa uhkaa, vaan viimeiset ratkaisut olivat järjestäen hätäisiä. Ensimmäinen laukaus maalia päin saatiin 54. minuutin kohdalla, kun Roope Kostiainen pääsi ohjaamaan noin 13 metristä, mutta ohjaus lipui suoraan Jani Rantalan syliin. Seuraavakin paikka tuli Kostiaiselle, mutta tiukka kääntölaukaus suuntautui tuskastuttavan niukasti tolpan väärälle puolelle.

Kapteen Anton Bright keskittää Sinikaartin edessä.

Peli oli saada lopullisen sinettinsä 60. minuutin kohdalla, kun kotijoukkueen kapteeni Pekka Äijälä pääsi ampumaan tulisen vedon hieman boksin ulkopuolelta. Kannattajakatsomossa ja todennäköisesti myös TamUn vaihtopenkillä huokailtiin helpotuksesta, kun pallo viuhui vain vähän ohi maalivahti Antti Kuusisen seuratessa pallon lentorataa katseella.

Heti perään iskikin TamU. Siiman antaminen loppui kuin seinään, kun vihdoinkin rouva fortuna oli myös Sinipaitojen puolella. Palloa tuotiin hyvin NoPS päätyyn ja lopulta Eetu Räisäsen laukaus kimposi maalin edestä Eric Bullockin kautta maaliin ohi hölmistyneen maalivahti Rantalan.

Hetki ennen maalin syntyä. Useimmille jäi epäselväksi, miten Roope Kostiainen onnistui toimittamaan tästä pallon maaliin.

Tasatulos palautti edun live-sarjataulukossa TamUlle, joka oli kuitenkin tullut Nokian keskusurheilukentälle sillä mielellä, että kesän aiemman kohtaamisen karvas tasapeli käännetään nyt voitoksi asti. TamU alkoikin vetää siimaa yhä kireämmälle, ja lopulta 75. minuutilla palloa pidettiin NoPS-päädyssä niin pitkään, että lopulta se oli maalissa. Kolmosen maalipörssin ykkösnimi Roope Kostiainen sai upeasti linjojen välistä pelatun pienen noston boksissa kontrolliinsa, ja taiteili pallon hyvin omintakeisesti ilman varsinaista laukausta ohi voimattoman maalivahti Rantalan. Näin TamU siirtyi vierasjohtoon 1–2, ja matto oli vedetty lopullisesti NoPSin alta.

Jollakin konstilla Roope Kostiainen on jättänyt Eetu Rahkolan keräämään itseään kentän pinnasta, ja myös maalivahti Jani Rantala tulee ohitetuksi.
Maalia juhlittiin Sinikaartin edessä.

NoPS toki haki vielä kiriä, mutta se jäi lopulta näennäiseksi. Pistohyökkäykset olivat vaaralliseen oloisia pariin otteeseen, mutta nyt vuorostaan TamUn puolustus dominoi tilanteet tyylikkäästi ilman ongelmia, ja muun muassa laitapuolustaja Jesse Vuori ja toppari Severi Kankkunen katkoivat komeasti. Eino-Veikko Ekin kanssa turhautunut Emenike vaihdettiin lopussa Jesse Vuoren laidalle, mutta yhtä hyvää keskitystä kummempaa ei tämäkään laita nigerialaisvahvistukselle suonut.

Aivan ottelun lopussa jo lisäajan neljättä minuuttia mentäessä Ali Aitbenzanzoun pääsi puoliksi läpi oikealta laidalta, mutta aikailu vetotilanteessa päättyi blokkaukseen ja kulmapotkuun. Jotakin TamU-pelaajien itseluottamuksesta kertoi sekin, että kulma annettiin vielä pitkänä. Tosin tällä ei lopulta ollut merkitystä, sillä loppuvihellys kuultiin heti kun tilanne purkautui, ja voitonjuhlat pääsivät TamUn leirissä toden teolla käyntiin vaikean, mutta äärimmäisen tärkeän taisteluvoiton tuoneen ottelun jälkeen.

Voiton ansiosta Tampere United on askeleen lähempänä nousua takaisin Kakkoseen, mutta taistelu jatkuu jo torstaina 23.9. Tampereen Peli-Tovereita vastaan, eikä saavutettua etua saa nyt menettää. Ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä iltavaloissa klo 19.30 alkaen.

Päävalmentajan kommentit

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa oli luonnollisesti hyvällä mielellä ottelun jälkeen, mutta myönsi tekopaikkoihin murtautumisen olleen etenkin ottelun ensimmäisellä jaksolla vaikeaa, vaikka pallonhallinta oli hienokseltaan TamUlla.

”Ratkaisusyötöt jäivät NoPSin puolustuslinjaan, jossa on sen verran vahvoja ja isokokoisia kavereita, ettei päästy linjan taakse niillä ilmapalloilla, mitä siinä yritettiin. Murtavat syötöt jäivät siis hiukan vajaiksi, ja NoPS puolusti hyvin, mutta koko ajan oli luotto, että maalitilanteet jossain vaiheessa tulevat”, Listenmaa kertaa.

”Tarkoitus oli pelata linjan taakse, koska tässä sarjassa ei tätä hitaampaa puolustuslinjaa tule vastaan, mutta ilmasyötöt eivät olleet siihen paras mahdollinen tapa. Varmaan se korkea syöttö tulee luonnonnurmella helpommin haettua, koska kun se varsinkin vähän kauempaa lähtee, niin ei se maasyöttö vaan mene perille.”

Tauolla tärkein asia oli Listenmaan mukaan se, että ei haluttu lähteä muuttamaan pelissä mitään, vaan valmennuksella oli vahva usko siihen, että omalla pelillä saadaan lopulta tulosta.

”Tärkein anti oli se, että paskahousut rupee tässä kohtaa muuttamaan jotain, mutta me panostetaan omaan tekemiseen. Ei muuteta mitään, mutta pyritään nostamaan tasoa ja laatua. Sitä toisteltiin moneen kertaan, että paskahousut ja häviäjät alkaa tässä kohtaa muuttamaan asioita liikaa”, kertoo Listenmaa.

”Tauolta tultiin todella vahvasti kentälle. En tiedä mitä esimerkiksi joku Räisänen oli napannut tauolla, koska sehän oli ihan pitelemätön kentällä. Maalikin saatiin sillä tavalla sopivan nopeasti, että jäi hyvin aikaa hakea johtomaalia, ja aikaa oli myös sen verran reippaasti että NoPSilla tuli hiukan paniikki, kun olivat jo vaihtaneet puolustavaa pelaajaa keskikentälle, eivätkä päässeet toisella jaksolla ylöspäin oikein mihinkään”, kuvailee Listenmaa ottelun ratkaisun avaimia.

Toisella jaksolla näkyi myös se, miten paljon TamUn peli oli mennyt eteenpäin heinäkuisen kohtaamisen jälkeen. Listenmaa nostaa erikseen esiin myös kymppipaikalla pelanneen Topias Järvelän.

”Kun saadaan Järvelälle pallo, me olemme aina vahvoilla. Samalla päästään myös laitojen kautta, kun uhka on olemassa myös keskellä. Niin sanotut puolustavat keskikentän pelaajamme Haapala ja Räisänen alkoivat sitten dominoida peliä ihan totaalisesti”, Listenmaa hehkuttaa.

Ottelun jälkeen joukkue tuli jälleen juhlimaan poikkeuksellisen runsaslukuisena paikalla olleen Sinikaartin eteen. Sinikaarti oli laulutuulella, mutta joku saattoi panna merkille, että päävalmentaja viittelöi joukkueen kohti pukukoppia jo ensimmäisen laulun päätyttyä.

”Olihan se hieno tunne tulla juhlimaan voittoa Sinikaartin eteen, mutta meillä oli itse asiassa pelin jälkeen pieni kiire pukukoppiin, koska meillä oli pieni muistikuva kesän pelistä, kun vastustaja juhli kopissa tasapeliään kuin maailmanmestaruutta. Oli pikkuisen mentävä kostaan sitä asiaa pukukoppiin, ja laitettiin aikamoinen meteli kopissa pystyyn”, tarinoi Listenmaa.

”Heti juhlien jälkeen kopissa käytiin nopeasti läpi, että maanantaina on taas edessä paluu arkeen. Ennen torstain peliä saadaan vedettyä vielä kaksi treeniä, ja on tärkeä varmistaa kaikin keinoin, että ulospuhallusta ei ole tapahtumassa, koska pinnoja tarvitaan vielä”, toteaa Listenmaa viitaten heti torstaina edessä olevaan seuraavaan otteluun Tampereen Peli-Tovereita vastaan.

Mainittu TP-T-ottelu pelataan siis jo torstaina 23.9. klo 19.30 alkaen Pyynikin urheilukentän tunnelmallisissa iltavaloissa. Tervetuloa mukaan!

Kolmonen

1 – 2

( 1 – 0 )

62′ Eric Bullock
75′ Roope Kostiainen

Yleisöä:

43' Tuomas Lehti

Yleisöä:

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
6 Severi Kankkunen
8 Topias Järvelä 78'
9 Eric Bullock 89'
11 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Jesse Oksanen
16 Paavo Kujala 62'
20 Arttu Haapala
41 Eetu Räisänen 78'
29 Henri Savolainen
10 Ali Aitbenzanzoun 78'
18 Panu Väliaho 62'
24 Arttu Mättö 78'
26 Verneri Uimonen
27 Nils Strömsholm 89'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2