19.9.2021

 
 

Tampere United tärkeään voittoon Nokialla jännittävien vaiheiden jälkeenUpeassa syksyisessä säässä pelattu Kolmosen kärkikamppailu päättyi lopulta Tampere Unitedin voiton juhliin, vaikka NoPSille annettiin siimaa ensimmäinen jakso ja pitkälle vielä toistakin jaksoa noin tunnin kohdille. Ex-TamU Tuomas Lehden ensimmäisen jakson loppuhetkien hieman onnekaskin maali ei matsin jälkeen NoPSia tippaakaan lohduttanut, sillä Eric Bullock kuittasi vuorostaan hieman tuurillakin ottelun tasoihin ja Roope Kostiainen veti voittomaalillaan maton lopullisesti nokialaisten jalkojen alta. Voiton ansiosta sarjanousu on Tampere Unitedin omissa käsissä kun sarjakautta on jäljellä kolmen ottelun verran.

Ottelun lähtöasetelma oli selvä. Tampere United ei saanut missään nimessä hävitä ottelua, sillä silloin sarjanousu ei olisi enää omissa käsissä, vaan kotijoukkue NoPS siirtyisi kuskin paikalle. TamUn voittassa puolestaan NoPS putoaisi käytännössä pois nousutaistelusta, ja tasapelilläkin kaikki pysyisi Sinipaitojen omissa käsissä.

Topias Järvelä yrittää murtautua Eetu Rahkolan ohi.

Ottelu lähti käyntiin aaltoillen, ja molemmat joukkueet pääsivät viimeiselle kolmannekselle yrittämään varsinaisten maalintekotilanteiden luontia. Paremmin tässä onnistui ottelun alkuhetkillä Tampere United, joka parin tunnustelevan hyökkäyksen jälkeen loi laitapuolustaja Jesse Vuoren upeasta pujottelusta maalille todellisen A-luokan maalipaikan, mutta Topias Järvelä ei saanut pidettyä laukaustaan tarpeeksi matalana, vaan viuhuva kuti 14 metristä painui pallon mitan yli ex-TamU Jani Rantalan vartioiman NoPS-maalin.

NoPS vuorostaan yritti vahvasti tulla viime kaudella TamUssa pelanneen Emeniken laidalta, mutta paria keskitystä lukuunottamatta Eino-Veikko Ek sai Emeniken yritykset todella hyvin nollattua runsaslukuisena paikalla olleen Sinikaartin antaessa samalla erityishuomiota entiselle pelaajalleen. Yrittipä Emenike yllättää TamUn veräjänvartija Antti Kuusista puolestakin kentästä nostollaan, mutta Kuusisella ei ollut mitään ongelmaa ehtiä pallon alle ja kopata se haltuun ilmasta.

Emenike oli paljon pallossa, mutta ei saanut paljoakaan aikaiseksi. Tässä Paavo Kujala lähimpänä.

NoPSin ensimmäisen jakson paras itse luotu paikka tuli 13. minuutilla, myös TamUsta tutun Sami Ekmarkin keskityksestä, mutta tähän pääsi väliin viime hetkillä maalin edessä Eino-Veikko Ek, joka sai putsattua pallon väljemmille vesille.

Ensimmäisen jakson loppupuoli menikin lähinnä TamUn pitäessä palloa ja yrittäessä murtaa entisen TamU-kapteeni Eetu Rahkolan johtamaa väkivahvaa NoPS-puolustusta, mutta aika koviakin otteita käyttäneitä nokialaisia ei kyetty helposti yllättämään peli- eikä erikoistilanteistakaan. Vaikka erikoistilanteita ei päästy antamaan ihan parhaimmilta sektoreilta, kulmapotkujen ja sivuvapareiden määrä oli erittäin suuri. Paljon TamUn hallitsemista pelitapahtumista kertookin NoPSin useat rikkeet heidän omalla kenttäpuoliskollaan, mutta erityisesti ilmakamppailut kuudentoista alueella menivät järjestäen NoPSin nimiin.

Topias Järvelä kuului ottelun hahmoihin

Pari minuuttia ennen puolta aikaa kävi sitten se pelätyin skenaario, kun NoPS sai ensimmäisen jakson pisimmän hallintajaksonsa TamUn rangaistuslalueen tuntumassa. Tilanteessa ei sinänsä ollut mitään hätää, mutta pahasti epäonnistunut purkupallo tipahti Sami Ekmarkin jalkoihin aivan kuudentoista rajan päällä keskellä maalia. Ekmarkin veto epäonnistui pahasti, mutta siitä tulikin täysin onnekkaasti mahdoton luettava maalisyöttö, jonka pääsi puttaamaan ilmaiseksi sisään nokialaisten maalitykki Tuomas Lehti takatolpan tuntumasta, TamU historiaa hänelläkin.

Nokialaisten pukukoppimaali oli kylmä suihku Tampere Unitedille, joka kuitenkin oli vähintäänkin hienoksellisesti kontrolloinut ensimmäisellä jaksolla, vaikka selkeät maalipaikat olivatkin olleet kortilla. Samalla paikan päälle tullut runsasmääräinen TamUa tukeva kannattajayhteisö painui tauon viettoon pelon ilmapiirin vallitessa.

Roope Kostiainen ja Eetu Rahkola vääntävät pallosta.

Terävästi toiselle jaksolle ja lopulta riemukkaasti ohi

Toisen jakson takaa-ajo lähti Tampere Unitedilla verkkaisesti käyntiin, eikä NoPSin maalille saatu edelleenkään luotua tarvittavaa uhkaa, vaan viimeiset ratkaisut olivat järjestäen hätäisiä. Ensimmäinen laukaus maalia päin saatiin 54. minuutin kohdalla, kun Roope Kostiainen pääsi ohjaamaan noin 13 metristä, mutta ohjaus lipui suoraan Jani Rantalan syliin. Seuraavakin paikka tuli Kostiaiselle, mutta tiukka kääntölaukaus suuntautui tuskastuttavan niukasti tolpan väärälle puolelle.

Kapteen Anton Bright keskittää Sinikaartin edessä.

Peli oli saada lopullisen sinettins√§ 60. minuutin kohdalla, kun kotijoukkueen kapteeni Pekka √Ąij√§l√§ p√§√§si ampumaan tulisen vedon hieman boksin ulkopuolelta. Kannattajakatsomossa ja todenn√§k√∂isesti my√∂s TamUn vaihtopenkill√§ huokailtiin helpotuksesta, kun pallo viuhui vain v√§h√§n ohi maalivahti Antti Kuusisen seuratessa pallon lentorataa katseella.

Heti perään iskikin TamU. Siiman antaminen loppui kuin seinään, kun vihdoinkin rouva fortuna oli myös Sinipaitojen puolella. Palloa tuotiin hyvin NoPS päätyyn ja lopulta Eetu Räisäsen laukaus kimposi maalin edestä Eric Bullockin kautta maaliin ohi hölmistyneen maalivahti Rantalan.

Hetki ennen maalin syntyä. Useimmille jäi epäselväksi, miten Roope Kostiainen onnistui toimittamaan tästä pallon maaliin.

Tasatulos palautti edun live-sarjataulukossa TamUlle, joka oli kuitenkin tullut Nokian keskusurheilukent√§lle sill√§ mielell√§, ett√§ kes√§n aiemman kohtaamisen karvas tasapeli k√§√§nnet√§√§n nyt voitoksi asti. TamU alkoikin vet√§√§ siimaa yh√§ kire√§mm√§lle, ja lopulta 75. minuutilla palloa pidettiin NoPS-p√§√§dyss√§ niin pitk√§√§n, ett√§ lopulta se oli maalissa. Kolmosen maalip√∂rssin ykk√∂snimi Roope Kostiainen sai upeasti linjojen v√§list√§ pelatun pienen noston boksissa kontrolliinsa, ja taiteili pallon hyvin omintakeisesti ilman varsinaista laukausta ohi voimattoman maalivahti Rantalan. N√§in TamU siirtyi vierasjohtoon 1‚Äď2, ja matto oli vedetty lopullisesti NoPSin alta.

Jollakin konstilla Roope Kostiainen on jättänyt Eetu Rahkolan keräämään itseään kentän pinnasta, ja myös maalivahti Jani Rantala tulee ohitetuksi.

Maalia juhlittiin Sinikaartin edessä.

NoPS toki haki vielä kiriä, mutta se jäi lopulta näennäiseksi. Pistohyökkäykset olivat vaaralliseen oloisia pariin otteeseen, mutta nyt vuorostaan TamUn puolustus dominoi tilanteet tyylikkäästi ilman ongelmia, ja muun muassa laitapuolustaja Jesse Vuori ja toppari Severi Kankkunen katkoivat komeasti. Eino-Veikko Ekin kanssa turhautunut Emenike vaihdettiin lopussa Jesse Vuoren laidalle, mutta yhtä hyvää keskitystä kummempaa ei tämäkään laita nigerialaisvahvistukselle suonut.

Aivan ottelun lopussa jo lisäajan neljättä minuuttia mentäessä Ali Aitbenzanzoun pääsi puoliksi läpi oikealta laidalta, mutta aikailu vetotilanteessa päättyi blokkaukseen ja kulmapotkuun. Jotakin TamU-pelaajien itseluottamuksesta kertoi sekin, että kulma annettiin vielä pitkänä. Tosin tällä ei lopulta ollut merkitystä, sillä loppuvihellys kuultiin heti kun tilanne purkautui, ja voitonjuhlat pääsivät TamUn leirissä toden teolla käyntiin vaikean, mutta äärimmäisen tärkeän taisteluvoiton tuoneen ottelun jälkeen.

Voiton ansiosta Tampere United on askeleen lähempänä nousua takaisin Kakkoseen, mutta taistelu jatkuu jo torstaina 23.9. Tampereen Peli-Tovereita vastaan, eikä saavutettua etua saa nyt menettää. Ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä iltavaloissa klo 19.30 alkaen.

Päävalmentajan kommentit

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa oli luonnollisesti hyvällä mielellä ottelun jälkeen, mutta myönsi tekopaikkoihin murtautumisen olleen etenkin ottelun ensimmäisellä jaksolla vaikeaa, vaikka pallonhallinta oli hienokseltaan TamUlla.

”Ratkaisusy√∂t√∂t j√§iv√§t NoPSin puolustuslinjaan, jossa on sen verran vahvoja ja isokokoisia kavereita, ettei p√§√§sty linjan taakse niill√§ ilmapalloilla, mit√§ siin√§ yritettiin. Murtavat sy√∂t√∂t j√§iv√§t siis hiukan vajaiksi, ja NoPS puolusti hyvin, mutta koko ajan oli luotto, ett√§ maalitilanteet jossain vaiheessa tulevat”, Listenmaa kertaa.

”Tarkoitus oli pelata linjan taakse, koska t√§ss√§ sarjassa ei t√§t√§ hitaampaa puolustuslinjaa tule vastaan, mutta ilmasy√∂t√∂t eiv√§t olleet siihen paras mahdollinen tapa. Varmaan se korkea sy√∂tt√∂ tulee luonnonnurmella helpommin haettua, koska kun se varsinkin v√§h√§n kauempaa l√§htee, niin ei se maasy√∂tt√∂ vaan mene perille.”

Tauolla tärkein asia oli Listenmaan mukaan se, että ei haluttu lähteä muuttamaan pelissä mitään, vaan valmennuksella oli vahva usko siihen, että omalla pelillä saadaan lopulta tulosta.

”T√§rkein anti oli se, ett√§ paskahousut rupee t√§ss√§ kohtaa muuttamaan jotain, mutta me panostetaan omaan tekemiseen. Ei muuteta mit√§√§n, mutta pyrit√§√§n nostamaan tasoa ja laatua. Sit√§ toisteltiin moneen kertaan, ett√§ paskahousut ja h√§vi√§j√§t alkaa t√§ss√§ kohtaa muuttamaan asioita liikaa”, kertoo Listenmaa.

”Tauolta tultiin todella vahvasti kent√§lle. En tied√§ mit√§ esimerkiksi joku R√§is√§nen oli napannut tauolla, koska seh√§n oli ihan pitelem√§t√∂n kent√§ll√§. Maalikin saatiin sill√§ tavalla sopivan nopeasti, ett√§ j√§i hyvin aikaa hakea johtomaalia, ja aikaa oli my√∂s sen verran reippaasti ett√§ NoPSilla tuli hiukan paniikki, kun olivat jo vaihtaneet puolustavaa pelaajaa keskikent√§lle, eiv√§tk√§ p√§√§sseet toisella jaksolla yl√∂sp√§in oikein mihink√§√§n”, kuvailee Listenmaa ottelun ratkaisun avaimia.

Toisella jaksolla näkyi myös se, miten paljon TamUn peli oli mennyt eteenpäin heinäkuisen kohtaamisen jälkeen. Listenmaa nostaa erikseen esiin myös kymppipaikalla pelanneen Topias Järvelän.

”Kun saadaan J√§rvel√§lle pallo, me olemme aina vahvoilla. Samalla p√§√§st√§√§n my√∂s laitojen kautta, kun uhka on olemassa my√∂s keskell√§. Niin sanotut puolustavat keskikent√§n pelaajamme Haapala ja R√§is√§nen alkoivat sitten dominoida peli√§ ihan totaalisesti”, Listenmaa hehkuttaa.

Ottelun jälkeen joukkue tuli jälleen juhlimaan poikkeuksellisen runsaslukuisena paikalla olleen Sinikaartin eteen. Sinikaarti oli laulutuulella, mutta joku saattoi panna merkille, että päävalmentaja viittelöi joukkueen kohti pukukoppia jo ensimmäisen laulun päätyttyä.

”Olihan se hieno tunne tulla juhlimaan voittoa Sinikaartin eteen, mutta meill√§ oli itse asiassa pelin j√§lkeen pieni kiire pukukoppiin, koska meill√§ oli pieni muistikuva kes√§n pelist√§, kun vastustaja juhli kopissa tasapeli√§√§n kuin maailmanmestaruutta. Oli pikkuisen ment√§v√§ kostaan sit√§ asiaa pukukoppiin, ja laitettiin aikamoinen meteli kopissa pystyyn”, tarinoi Listenmaa.

”Heti juhlien j√§lkeen kopissa k√§ytiin nopeasti l√§pi, ett√§ maanantaina on taas edess√§ paluu arkeen. Ennen torstain peli√§ saadaan vedetty√§ viel√§ kaksi treeni√§, ja on t√§rke√§ varmistaa kaikin keinoin, ett√§ ulospuhallusta ei ole tapahtumassa, koska pinnoja tarvitaan viel√§”, toteaa Listenmaa viitaten heti torstaina edess√§ olevaan seuraavaan otteluun Tampereen Peli-Tovereita vastaan.

Mainittu TP-T-ottelu pelataan siis jo torstaina 23.9. klo 19.30 alkaen Pyynikin urheilukentän tunnelmallisissa iltavaloissa. Tervetuloa mukaan!