Tampere United palaa pallon pariin säiden lauhduttua

15/02/2021
Uutinen

Tampere Unitedilla on ollut poikkeuksellinen talviharjoittelukausi, kun pandemiatilanne pakottaa joukkueen harjoittelemaan ulkokentillä. Viime talvenakin joukkue harjoitteli aina säiden salliessa Kaupin lämmitettävillä tekonurmilla, mutta pakkasen pudotessa riittävän alas tarjolla oli silloin aina myös vaihtoehto harjoitella sisällä Pirkkahallissa. Nyt Pirkkahallista on annettu vuoroja vain Kakkosessa ja ylempänä pelaaville joukkueille, mutta joukkue on sopeutunut poikkeukselliseen tilanteeseen hyvin.

Viimeiset kaksi viikkoa TamU on joutunut keskittymään yksinomaan kuntosaliharjoitteluun, sillä kireä pakkanen on pitänyt Kaupin kentät suljettuna. Sää on kuitenkin lauhtunut niin paljon, että palloharjoittelu on jälleen tänään maanantaina mahdollista, ja lauantaina sokerina pohjalla odottaa harjoitusottelu Lahdessa Reipasta vastaan. Paluu pallokentille ilahduttaa kymppipaikalla ja hyökkääjänä viihtyvää Topias Järvelää.

”Onhan se tottakai mukava asia. Sellainen pieni pelko tässä kuitenkin koko ajan oli, että kuinka pitkäksi tämä venyy, ettei pääse näkemään joukkuetta tai ylipäätään reenaamaan pallon kanssa. Kyllä tässä ihan innolla odotetaan kentälle pääsyä”, Järvelä iloitsee.

Päävalmentaja Jukka Listenmaan kuntosaliharjoittelua varten laatimat reeniohjelmat saavat Järvelältä kehuja. Joukkueessa on myös vallinnut sopiva ryhmäpaine, kun pelaajat ovat laittaneet kuvia salilta yhteiseen keskusteluryhmään.

”Kyllä sitä mieluummin kuitenkin reenaa pallon ja joukkueen kanssa. Omatoiminen fysiikkareeni on mulle aina vähän sellaista, että saa vähän repiä itsensä sängystä ylös, mutta sitä helpotti se että ohjelmat oli sen verran hyviä ja tiesi että kaikki muutkin niitä tekee”, kuvailee Järvelä omaa oheisharjoitteluaan.

Edellisen kerran TamU on koskenut joukkueena pallon tammikuun viimeisenä päivänä harjoitusottelussa ACEa vastaan. Järvelä oli silloin yksi joukkueen parhaista, ja muutoinkin kymppipaikan pelaaja on ollut tyytyväinen omaan tekemiseensä talven aikana.

”Talvi on mennyt yllättävänkin hyvin. Yleensä en ole saanut talvella itsestäni niin paljon irti, mutta nyt joukkuehenki on niin hyvä, että olen sitä kautta saanut itsellenikin hyvän draivin päälle. Lisäksi se ettei olla Pirkkahallissa motivoi minua”, kertoo ulkokentillä kylmillä keleilläkin hyvin viihtyvä Järvelä.

Tulevana lauantaina Sinipaitoja odottaa kova haaste, kun joukkue kohtaa Kakkosessa pelaavan Lahden Reippaan.

”Kiva hyvä haaste meille tähän väliin. Pystytään vähän vertaamaan itseämme Kakkosen tasoon. Tottakai puhutaan helmikuisesta harjoitusmatsista, mutta ei Reipaskaan lähde tähän sillä asenteella että tulisi heikko vastus vastaan.”

”Matsi varmasti avaa silmiä, eli nähdään missä oikeasti mennään, mitä tarvii tehdä paremmin ja missä ollaan jo hyviä”, Järvelä pohtii.

Tauolla ei vaikutuksia kauteen valmistautumiseen

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei usko palloharjoitteluun tulleen kahden viikon tauon aiheuttaneen isompaa vahinkoa tulevaan kauteen valmistautumisen suhteen.

”En usko että kaksi viikkoa vielä niin paljon vaikuttaa. Muillakin on kaiken järjen mukaan ollut sama tilanne, jollei ole menneet melkein 15 asteen pakkasessa kentälle, eikä sekään palvelisi sen enempää. Tietenkin jotkin ovat saattaneet harjoitella pienryhmissä yksityisissä halleissa, mutta kun muistelee meidän omaa viime kevään pienryhmäharjoittelua, niin eihän se ole kovin mieltä ylentävää kenellekään.”

”Toisaalta voi kääntää asian niinkin päin, että voi olla ihan positiivistakin, että pojat pääsi vähäksi aikaa tekemään kuntosalilla ihan muita juttuja kuin pelkästään vain pallon kanssa”, puntaroi päävalmentaja Listenmaa.

Sikälikään harjoittelutauon ei pitäisi vaikuttaa suuremmin kauteen valmistautumiseen, että talvi ei toki tullut TamUlle yllätyksenä.

”Kyllähän tämä myös ihan odotettua oli, että kun ulkona harjoitellaan niin jossain kohtaa tauko tulee, koska kyllä Suomessa aina se pakkaskausi talveen tulee. Kyllä tähän oltiin tietyllä tapaa varauduttu”, Listenmaa toteaa rauhalliseen tyyliinsä.

TamUssa on tänä vuonna panostettu lihaskuntoharjoitteluun aiempia vuosia enemmän muutoinkin kuin pakon saneleman kuntosalijakson aikana. Kuntopiiri on tullut pelaajille tutuksi myös Kaupissa, ja joukkueelle on myös hankittu aiempaa enemmän oheisharjoittelussa tarvittavia välineitä.

”Tarkoituksena on vähentää lihasvammoja. Ei meillä niitä viime vuonnakaan pahemmin ollut, mutta pystymme harjoittelemaan pikkusen kovemmalla sykkeellä ja teholla, kun saadaan lihaskuntoa koko ajan paremmaksi ja paremmaksi. Sen mitä olen sivukorvalla kuunnellut poikia, niin on tykätty harjoittelusta, vaikka välillä on kovaakin settiä. Positiivista palautetta on tullut siitä, että peleissä jaksaa huomattavasti paremmin kuin viime kaudella, eikä lihakset ole missään kohtaa niin väsyneet kuin viime vuonna. Uskon että tästä on iso hyöty meille”, Listenmaa painottaa.

Lenkillä Jukka Listenmaan valmentama jalkapallojoukkue ei kuitenkaan käy.

”Jalkapalloilijat on juosseet 90-luvulla lenkkiä. Me hoidetaan asia muulla tavalla ja opetellaan pelaamaan jalkapalloa reenaamalla pallon kanssa”, Listenmaa pamauttaa selvänä piikkinä naapurin suuntaan.

Tällä viikolla pelaajat pääsevät siis kahden viikon tauon jälkeen pallon kanssa kentälle. Suunnitelmissa oli pelata NoPSia vastaan harjoitusottelu jo toissapäivänä lauantaina, mutta harmillisesti ottelu jäi pelaamatta, vaikka lauantain lämpötila laski vain muutaman asteen nollan alle, eikä tuulikaan olisi kiusannut. Ilmeisesti Nokialla oli katseltu eri sääennustetta kuin Sinipaitojen taustaryhmässä.

”Kyllähän tässä kaipaa jo takaisin kentän laidalle. Olen käynyt vetämässä salilla samoja reeniohjelmia mitä olen antanut pojille, niin tulee todistettua että pojat pystyy ne kyllä vetämään jos itsekin pystyn huonommassa kunnossa”, naurahtaa Listenmaa lopuksi.

Alkaneen viikon jälkeen TamUlla on maaliskuun loppuun asti ohjelmassa harjoitusottelu jokaisena viikonloppuna hiihtolomaviikkoa lukuunottamatta. Huhtikuun harjoitusotteluista ja tulevan Suomen Regions’ Cupin ottelun ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.

Panoksellisten otteluiden alkua odotellessa kannattaa hankkia kausikortti tulevalle kaudelle. Normaalihintaiset kausarit maksavat 70 € ja alennusryhmien kausarit 45 €. Alennusryhmiin kuuluvat seuran jäsenet sekä 7–16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset.

Klikkaa ostoksille TamU-kauppaan tai suoraan alla olevista napeista. Jos nappaat samaan ostoskoriin myös vaikkapa TamU-t-paidan tai muita kannattajatuotteita, postitamme kaikki tuotteet saman tien yhtenä lähetyksenä.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa