15.2.2021

 
 

Tampere United palaa pallon pariin säiden lauhduttuaTampere Unitedilla on ollut poikkeuksellinen talviharjoittelukausi, kun pandemiatilanne pakottaa joukkueen harjoittelemaan ulkokentillä. Viime talvenakin joukkue harjoitteli aina säiden salliessa Kaupin lämmitettävillä tekonurmilla, mutta pakkasen pudotessa riittävän alas tarjolla oli silloin aina myös vaihtoehto harjoitella sisällä Pirkkahallissa. Nyt Pirkkahallista on annettu vuoroja vain Kakkosessa ja ylempänä pelaaville joukkueille, mutta joukkue on sopeutunut poikkeukselliseen tilanteeseen hyvin.

Viimeiset kaksi viikkoa TamU on joutunut keskittymään yksinomaan kuntosaliharjoitteluun, sillä kireä pakkanen on pitänyt Kaupin kentät suljettuna. Sää on kuitenkin lauhtunut niin paljon, että palloharjoittelu on jälleen tänään maanantaina mahdollista, ja lauantaina sokerina pohjalla odottaa harjoitusottelu Lahdessa Reipasta vastaan. Paluu pallokentille ilahduttaa kymppipaikalla ja hyökkääjänä viihtyvää Topias Järvelää.

”Onhan se tottakai mukava asia. Sellainen pieni pelko t√§ss√§ kuitenkin koko ajan oli, ett√§ kuinka pitk√§ksi t√§m√§ venyy, ettei p√§√§se n√§kem√§√§n joukkuetta tai ylip√§√§t√§√§n reenaamaan pallon kanssa. Kyll√§ t√§ss√§ ihan innolla odotetaan kent√§lle p√§√§sy√§”, J√§rvel√§ iloitsee.

Päävalmentaja Jukka Listenmaan kuntosaliharjoittelua varten laatimat reeniohjelmat saavat Järvelältä kehuja. Joukkueessa on myös vallinnut sopiva ryhmäpaine, kun pelaajat ovat laittaneet kuvia salilta yhteiseen keskusteluryhmään.

”Kyll√§ sit√§ mieluummin kuitenkin reenaa pallon ja joukkueen kanssa. Omatoiminen fysiikkareeni on mulle aina v√§h√§n sellaista, ett√§ saa v√§h√§n repi√§ itsens√§ s√§ngyst√§ yl√∂s, mutta sit√§ helpotti se ett√§ ohjelmat oli sen verran hyvi√§ ja tiesi ett√§ kaikki muutkin niit√§ tekee”, kuvailee J√§rvel√§ omaa oheisharjoitteluaan.

Edellisen kerran TamU on koskenut joukkueena pallon tammikuun viimeisenä päivänä harjoitusottelussa ACEa vastaan. Järvelä oli silloin yksi joukkueen parhaista, ja muutoinkin kymppipaikan pelaaja on ollut tyytyväinen omaan tekemiseensä talven aikana.

”Talvi on mennyt yll√§tt√§v√§nkin hyvin. Yleens√§ en ole saanut talvella itsest√§ni niin paljon irti, mutta nyt joukkuehenki on niin hyv√§, ett√§ olen sit√§ kautta saanut itsellenikin hyv√§n draivin p√§√§lle. Lis√§ksi se ettei olla Pirkkahallissa motivoi minua”, kertoo ulkokentill√§ kylmill√§ keleill√§kin hyvin viihtyv√§ J√§rvel√§.

Tulevana lauantaina Sinipaitoja odottaa kova haaste, kun joukkue kohtaa Kakkosessa pelaavan Lahden Reippaan.

”Kiva hyv√§ haaste meille t√§h√§n v√§liin. Pystyt√§√§n v√§h√§n vertaamaan itse√§mme Kakkosen tasoon. Tottakai puhutaan helmikuisesta harjoitusmatsista, mutta ei Reipaskaan l√§hde t√§h√§n sill√§ asenteella ett√§ tulisi heikko vastus vastaan.”

”Matsi varmasti avaa silmi√§, eli n√§hd√§√§n miss√§ oikeasti menn√§√§n, mit√§ tarvii tehd√§ paremmin ja miss√§ ollaan jo hyvi√§”, J√§rvel√§ pohtii.

Tauolla ei vaikutuksia kauteen valmistautumiseen

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei usko palloharjoitteluun tulleen kahden viikon tauon aiheuttaneen isompaa vahinkoa tulevaan kauteen valmistautumisen suhteen.

”En usko ett√§ kaksi viikkoa viel√§ niin paljon vaikuttaa. Muillakin on kaiken j√§rjen mukaan ollut sama tilanne, jollei ole menneet melkein 15 asteen pakkasessa kent√§lle, eik√§ sek√§√§n palvelisi sen enemp√§√§. Tietenkin jotkin ovat saattaneet harjoitella pienryhmiss√§ yksityisiss√§ halleissa, mutta kun muistelee meid√§n omaa viime kev√§√§n pienryhm√§harjoittelua, niin eih√§n se ole kovin mielt√§ ylent√§v√§√§ kenellek√§√§n.”

”Toisaalta voi k√§√§nt√§√§ asian niinkin p√§in, ett√§ voi olla ihan positiivistakin, ett√§ pojat p√§√§si v√§h√§ksi aikaa tekem√§√§n kuntosalilla ihan muita juttuja kuin pelk√§st√§√§n vain pallon kanssa”, puntaroi p√§√§valmentaja Listenmaa.

Sikälikään harjoittelutauon ei pitäisi vaikuttaa suuremmin kauteen valmistautumiseen, että talvi ei toki tullut TamUlle yllätyksenä.

”Kyll√§h√§n t√§m√§ my√∂s ihan odotettua oli, ett√§ kun ulkona harjoitellaan niin jossain kohtaa tauko tulee, koska kyll√§ Suomessa aina se pakkaskausi talveen tulee. Kyll√§ t√§h√§n oltiin tietyll√§ tapaa varauduttu”, Listenmaa toteaa rauhalliseen tyyliins√§.

TamUssa on tänä vuonna panostettu lihaskuntoharjoitteluun aiempia vuosia enemmän muutoinkin kuin pakon saneleman kuntosalijakson aikana. Kuntopiiri on tullut pelaajille tutuksi myös Kaupissa, ja joukkueelle on myös hankittu aiempaa enemmän oheisharjoittelussa tarvittavia välineitä.

”Tarkoituksena on v√§hent√§√§ lihasvammoja. Ei meill√§ niit√§ viime vuonnakaan pahemmin ollut, mutta pystymme harjoittelemaan pikkusen kovemmalla sykkeell√§ ja teholla, kun saadaan lihaskuntoa koko ajan paremmaksi ja paremmaksi. Sen mit√§ olen sivukorvalla kuunnellut poikia, niin on tyk√§tty harjoittelusta, vaikka v√§lill√§ on kovaakin setti√§. Positiivista palautetta on tullut siit√§, ett√§ peleiss√§ jaksaa huomattavasti paremmin kuin viime kaudella, eik√§ lihakset ole miss√§√§n kohtaa niin v√§syneet kuin viime vuonna. Uskon ett√§ t√§st√§ on iso hy√∂ty meille”, Listenmaa painottaa.

Lenkillä Jukka Listenmaan valmentama jalkapallojoukkue ei kuitenkaan käy.

”Jalkapalloilijat on juosseet 90-luvulla lenkki√§. Me hoidetaan asia muulla tavalla ja opetellaan pelaamaan jalkapalloa reenaamalla pallon kanssa”, Listenmaa pamauttaa selv√§n√§ piikkin√§ naapurin suuntaan.

Tällä viikolla pelaajat pääsevät siis kahden viikon tauon jälkeen pallon kanssa kentälle. Suunnitelmissa oli pelata NoPSia vastaan harjoitusottelu jo toissapäivänä lauantaina, mutta harmillisesti ottelu jäi pelaamatta, vaikka lauantain lämpötila laski vain muutaman asteen nollan alle, eikä tuulikaan olisi kiusannut. Ilmeisesti Nokialla oli katseltu eri sääennustetta kuin Sinipaitojen taustaryhmässä.

”Kyll√§h√§n t√§ss√§ kaipaa jo takaisin kent√§n laidalle. Olen k√§ynyt vet√§m√§ss√§ salilla samoja reeniohjelmia mit√§ olen antanut pojille, niin tulee todistettua ett√§ pojat pystyy ne kyll√§ vet√§m√§√§n jos itsekin pystyn huonommassa kunnossa”, naurahtaa Listenmaa lopuksi.

Alkaneen viikon j√§lkeen TamUlla on maaliskuun loppuun asti ohjelmassa harjoitusottelu jokaisena viikonloppuna hiihtolomaviikkoa lukuunottamatta. Huhtikuun harjoitusotteluista ja tulevan Suomen Regions’ Cupin ottelun ajankohdasta tiedotetaan my√∂hemmin.

Panoksellisten otteluiden alkua odotellessa kannattaa hankkia kausikortti tulevalle kaudelle. Normaalihintaiset kausarit maksavat 70 ‚ā¨ ja alennusryhmien kausarit 45 ‚ā¨. Alennusryhmiin kuuluvat seuran j√§senet sek√§ 7‚Äď16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja el√§kel√§iset.

Klikkaa ostoksille TamU-kauppaan tai suoraan alla olevista napeista. Jos nappaat samaan ostoskoriin myös vaikkapa TamU-t-paidan tai muita kannattajatuotteita, postitamme kaikki tuotteet saman tien yhtenä lähetyksenä.