17.9.2016

 
 

Tampere United otti Nokialla tukevan otteen sarja­nousustaTamU haki torstaina Menkalasta 1‚Äď2 (0‚Äď1) -vierasvoiton Nokian Palloseurasta, ja l√§htee Kolmosen kahdelle viimeiselle sarjakierrokselle maukkaista asetelmista. Nousu Kakkoseen on nimitt√§in katkolla jo seuraavassa ottelussa, kun TamU saa vieraakseen paikalliskilpailija Ilves-Kissat. Ottelu pelataan Pyynikin urheilukent√§n iltavaloissa lauantaina 24.9. klo 19 ja sarjanousuun riitt√§√§ voitto tai tasapeli.

TamU vy√∂rytti hy√∂kk√§yksen heti avauspotkusta syv√§lle nokialaisten alueelle, ja pallo oli maalissa jo 23 sekunnin pelin j√§lkeen. Ensimm√§isen tilanteen nokialaiset saivat purettua, mutta Niclas Kalatsev sai pallon ja sy√∂tti sen t√§yteen vauhtiin laidalle Tuomas Lehdelle. T√§m√§ keskitti matalana, ja Mehdi Fennane p√§√§si tuikkaamaan pallon maalin etuyl√§nurkkaan. N√§in Unitedin salama-alku tuotti 0‚Äď1-johdon.

Ottelun alkuminuuteilla nähtiin myös toinen sydämentykytyksiä aiheuttanut hetki, kun Eetu Rahkolan syöttö Juuso Auviselle lipsahti maalia kohti ja vieläpä varsin kovalla voimalla. Turvalliseen paikkaan päätyrajalle syöttöä pyytänyt Auvinen joutui kiirehtimään jalkatorjuntaan. Vielä jatkotilanteessakin meinasi tulla kiire, mutta Auvinen sai purettua irtopallon ennen kuin NoPS-hyökkääjä ehti tilanteeseen.

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen oli TamUn hallinnassa, mutta parhaiksi tilanteiksi jäivät Valtteri Uimosen vaarallisesti maalin eteen antamat kulmapotkut. NoPS-maalivahti Juuso Rauhala kuitenkin sai nyrkkeiltyä nämä tilanteet väljemmille vesille ennen kuin Tuomas Lehti ja kumppanit saivat päätään väliin. Kerran pallo saatiin maalinkin, kun Niclas Kalatsevin vapaapotku löysi Ali Koljosen, ja tämä puski pallon kohti maalin takanurkkaa. Tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi, kun Riku Oras koski palloon juuri ennen kuin se meni maaliin.

Jakson edetessä myös NoPS pääsi paremmin mukaan peliin, ja pikkuhiljaa pallon hallinta siirtyi kotijoukkueelle. Nokialaiset pyrkivät nousemaan hyökkäyksiin erityisesti Joona-Petteri Valkaman laidan kautta, ja muutamia kertoja tilanteet näyttivätkin hyvin vaarallisilta. Toisella laidalla pelannut Daniel Opoku oli niin ikään pirteä, ja pääsi pariin kertaan yrittämään laukaustaan. Lisäksi NoPSin kulmapotkut olivat erittäin vaarallisia.

Nokian Palloseuran painostusjakso alkoi olla ohi puolen tunnin paikkeilla, ja myös Sinipaidat alkoivat taas päästä hyökkäyksiin. Yksi parhaista tilaisuuksista tuli Mehdi Fennanelle, kun tämä oli pääsemässä läpi Tuomas Lehden mainiosta syötöstä. Santeri Salomaa kuitenkin taklasi Fennanen takaapäin nurin alimpana miehenä, ja tästä oli tuloksena suora punainen kortti. Valtteri Uimonen laukoi seuranneen vaparin suoraan muuriin, eikä paluupalloon kiinni päässyt Riku Oraskaan saanut suunnattua vetoaan maalia kohti.

Ulosajon jälkeen seuraava vaarallinen tilanne nähtiin kuitenkin TamU-päädyssä, kun Eetu Rahkolalle ja Juuso Auviselle sattui kommunikaatiokatkos. Auvinen oli tullut hakemaan pystypalloa juuri ja juuri rangaistusalueen ulkopuolelle, mutta kun pallo jäi alakierteisen pompun jälkeen muutaman metrin päähän Auvisesta, päätti Rahkola puskea pallon kohti maalivahtia. Auvinen ei tietenkään voinut ottaa palloa käsiinsä, vaan joutui purkamaan pallon jalallaan vaikeasta asennosta NoPS-hyökkääjä Jaakko Ahokkaan ahdistellessa. Tilanteesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä.

Ensimm√§isen jakson lopulla TamU sai viel√§ rakennettua muutamia hyvi√§ hy√∂kk√§yksi√§. Suuren osan jaksosta pimennossa ollut Ali Koljonen p√§√§si miesylivoiman my√∂t√§ paremmin palloihin, ja muutama maukas sy√∂tt√∂ loi lupaavia hy√∂kk√§yksi√§. Kun laukaukset maalia kohden j√§iv√§t puuttumaan, tauolle mentiin lukemissa 0‚Äď1.

Luokaton toinen jakso päättyy juhliin

Toiselle jaksolle lähdettäessä kaikki odottivat, että miesylivoiman myötä TamU ottaisi pallonhallinnan itselleen. Ensimmäisellä jaksolla Sinipaitojen selvin pelillinen ongelma oli siinä, että palloa ei saatu pelattua tarpeeksi keskikentän pohjalla pelanneen Ali Koljosen kautta. Pelistä puuttui rytmi, ja hyökkäykset olivat hätäisiä ja niistä puuttui terävyys.

Odotusten vastaisesti peli jatkui toisella jaksolla rikkonaisena, ja myös NoPS päästettiin jakson alussa rakentamaan vaarallisia hyökkäyksiä. TamUlla hyökkäyksiä vaivasi huonot syöttöratkaisut, eikä vetopaikoille käytännössä päästy. Palloa ei maltettu pitää maassa, ja usein pallo menetettiin jo omalla kenttäpuoliskolla huonon pitkän syötön seurauksena.

Yksi Sinipaitojen parhaista maalipaikoista syntyi, kun pirteästi pelannut Tuomas Lehti pääsi etenemään vapaasti oikeaa laitaa. Riku Oras rynnisti keskellä vapaaseen tilaan boksiin ja Lehdellä oli aikaa katsoa keskitys kaikessa rauhassa, mutta Lauri Korvanen sai venytettyä jalkansa keskityksen tielle ja tuloksena oli vain kulmapotku.

Jakson edetess√§ NoPS p√§√§stettiin vy√∂rytt√§m√§√§n hy√∂kk√§yksi√§√§n kerta toisensa j√§lkeen. Vaikka maalivahti Juuso Auvinen ei joutunut venym√§√§n huippupelastuksiin, muutamaan kertaan nokialaiset olivat sellaisilla vetopaikoilla, josta maali voidaan hyvin tehd√§. Lopulta NoPS teki tasoitusmaalinsa itselleen ominaisella tavalla erikoistilanteesta. Tuomas Alanen purki Pekka √Ąij√§l√§n kulmapotkun laidalla odottaneelle Joona-Petteri Valkamalle, jonka tarkka keskitys l√∂ysi maalin edest√§ Jukka L√§hteenm√§en p√§√§n. Tarkka pusku maalin takakulmaan muutti lukemiksi 1‚Äď1 kun ottelua oli pelaamatta vain reilu kymmenen minuuttia.

Maalin j√§lkeen peli jatkui Sinipaitojen osalta yht√§ sekavana kuin mit√§ oli siihenkin asti n√§hty. Kymmenen minuutin jauhamisen j√§lkeen kaikki osui kuitenkin kohdalleen. Tuomas Savinainen heitti sivurajaheiton Verneri Uimoselle, joka haki itselleen keskityspaikan aivan kulmalipulta. Maalilla Riku Oras oli hiipinyt aivan vapaaseen paikkaan puolustajien keskelle, ja p√§√§si puskemaan pallon maaliin kenenk√§√§n estelem√§tt√§. Villit maalijuhlat alkoivat, kun koko joukkue juoksi sivurajaa pitkin juhlimaan 1‚Äď2-johtomaalia oman vaihtopenkin ja Sinikaartin kanssa.

Loppuminuuteilla TamU otti viel√§ kaikki vaihtopenkill√§ olleet kentt√§pelaajat k√§ytt√∂√∂n. Nuori Antti Haavisto tuli k√§rkipelaajaksi Niclas Kalatsevin menty√§ vaihtoon ja aivan viimeisell√§ minuutilla Verneri Uimonen teki viel√§ tilaa Eemeli Peltoselle. NoPS ei pystynyt en√§√§ kolmella lis√§ajan minuutillakaan luomaan suurempaa painetta TamUn p√§√§tyyn, ja n√§in ottelu p√§√§ttyi riemukkaaseen 1‚Äď2 (0‚Äď0) -voittoon.

Kommentit ottelun jälkeen

”Otimme kolme pistett√§ kovista paineista huolimatta”, p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ totesi ottelun j√§lkeen. ”Asiat joita olen kehunut viime peleiss√§ eli ilo ja rentous olivat Sinipaidoilla jossain ihan muualla kun Menkalan kent√§ll√§. Pojat ovat koko kauden kest√§neet hienosti paineet, mutta eilen ne n√§kyiv√§t kyll√§ kent√§ll√§.”

”Puoliajalla puhuttiin ett√§ rauhoitetaan peli, ettei meill√§ ole kiire yl√∂s, vaan laitetaan pallo tekem√§√§n ty√∂ ja kaveri liikkumaan. Eli tehd√§√§n sit√§ mit√§ t√§n√§ kautena ja varsinkin viime otteluissa on n√§hty. N√§m√§ asia j√§iv√§t kuitenkin vain puheen tasolle, ja toisella puoliajalla ei uskallettu sy√∂tt√§√§, liikkua eik√§ pelata sit√§ liikkuvaa jalkapalloa, joka on meid√§n vahvuus”, M√§kel√§ kertaa.

”Vaikka meill√§ oli paljon poissaoloja, niiden taakse ei saa menn√§. Joukkueen vahvuudesta kertoo kuitenkin se, ett√§ pelasimme NoPSia vastaan 170 minuuttia kauden huonointa peli√§, ja silti 10 minuutin hyv√§ peli toi t√§ydet kuusi pistett√§”, M√§kel√§ arvioi viitaten kauden aiempaan kohtaamiseen, joka k√§√§nnettiin vastaavalla tavalla voitoksi lopun salamamaaleilla. ”Periksiantamattomuus on t√§m√§n nuoren joukkueen vahvuuksia.”

”Ennen kuin l√§htee kritisoimaan meid√§n eilist√§ peli√§, t√§ytyy ensinn√§kin muistaa ett√§ saatiin se t√§rkein eli kolme pistett√§. Viel√§ t√§rke√§mpi asia on se, ett√§ olemme pelanneet todella kovalla tasolla koko kauden, ja suoritusvarmuus ja tasaisuus peleiss√§ on ollut ihailtavalla tasolla. Jokaiselle joukkueille tulee huonoja pelej√§, mutta kova joukkue pystyy k√§√§nt√§m√§√§n ne viel√§ pisteiksi.”

”Pelaajia en l√§hde todellakaan moittimaan peliesityksest√§, koska tied√§n ett√§ jokainen antoi kent√§ll√§ kaikkensa. Jokainen joka on v√§h√§√§k√§√§n pelannut tiet√§√§, ett√§ kun peli menee kipsiin, sit√§ on vaikea saada aukeamaan”, M√§kel√§ muistuttaa.

”Odotin ett√§ Menkalan kent√§lle olisi tullut muitakin kun TamU-faneja mutta olihan se taas kiva pelata vieraissa kotijoukkueena. Hieno n√§hd√§ ett√§ vastustajat syttyv√§t meit√§ vastaan pelaamaan mutta, siin√§ se ero tuleekin ett√§ me sytymme kaikkia vastaan”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Seuraavassa ottelussa päävalmentaja Mäkelän ei varmasti tarvitse tehdä erityisesti töitä joukkueen sytyttämiseksi. Panoksena on nimittäin koko kauden ajan haettu palkinto eli nousu Kakkoseen, johon Sinipaidoilla riittää vähintään yhden sarjapisteen nappaaminen. Ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä viikon päästä lauantaina 24.9. klo 19 alkaen. Iltavalot syttyvät ja panokset kasvavat. Tervetuloa nauttimaan matkasta!

7 Pekka √Ąij√§l√§ keltainen kortti 80‚Äô
9 Daniel Opoku
15 Janne Anttila
17 Joona-Petteri Valkama
18 Pauli Pylvänäinen vaihtoon 62’
19 Lauri Korvanen
20 Harri Orava
22 Jaakko Ahokas vaihtoon 87’
24 Santeri Salomaa punainen kortti 33’
30 Juuso Rauhala
55 Samu Jokela
1 Konsta Koivunen
8 Tommi Kuusisto vaihdosta 87’
10 Jukka Lähteenmäki vaihdosta 62’
16 Eero Yli-Marttila
21 Riku Kivimäki
88 Ilkka Korvanen