Tampere United otti Nokialla tukevan otteen sarja­noususta

17/09/2016
Otteluraportti

TamU haki torstaina Menkalasta 1–2 (0–1) -vierasvoiton Nokian Palloseurasta, ja lähtee Kolmosen kahdelle viimeiselle sarjakierrokselle maukkaista asetelmista. Nousu Kakkoseen on nimittäin katkolla jo seuraavassa ottelussa, kun TamU saa vieraakseen paikalliskilpailija Ilves-Kissat. Ottelu pelataan Pyynikin urheilukentän iltavaloissa lauantaina 24.9. klo 19 ja sarjanousuun riittää voitto tai tasapeli.


Kolmonen

1 – 2

TamU vyörytti hyökkäyksen heti avauspotkusta syvälle nokialaisten alueelle, ja pallo oli maalissa jo 23 sekunnin pelin jälkeen. Ensimmäisen tilanteen nokialaiset saivat purettua, mutta Niclas Kalatsev sai pallon ja syötti sen täyteen vauhtiin laidalle Tuomas Lehdelle. Tämä keskitti matalana, ja Mehdi Fennane pääsi tuikkaamaan pallon maalin etuylänurkkaan. Näin Unitedin salama-alku tuotti 0–1-johdon.

Ottelun alkuminuuteilla nähtiin myös toinen sydämentykytyksiä aiheuttanut hetki, kun Eetu Rahkolan syöttö Juuso Auviselle lipsahti maalia kohti ja vieläpä varsin kovalla voimalla. Turvalliseen paikkaan päätyrajalle syöttöä pyytänyt Auvinen joutui kiirehtimään jalkatorjuntaan. Vielä jatkotilanteessakin meinasi tulla kiire, mutta Auvinen sai purettua irtopallon ennen kuin NoPS-hyökkääjä ehti tilanteeseen.

Ottelun ensimmäinen kymmenminuuttinen oli TamUn hallinnassa, mutta parhaiksi tilanteiksi jäivät Valtteri Uimosen vaarallisesti maalin eteen antamat kulmapotkut. NoPS-maalivahti Juuso Rauhala kuitenkin sai nyrkkeiltyä nämä tilanteet väljemmille vesille ennen kuin Tuomas Lehti ja kumppanit saivat päätään väliin. Kerran pallo saatiin maalinkin, kun Niclas Kalatsevin vapaapotku löysi Ali Koljosen, ja tämä puski pallon kohti maalin takanurkkaa. Tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi, kun Riku Oras koski palloon juuri ennen kuin se meni maaliin.

Jakson edetessä myös NoPS pääsi paremmin mukaan peliin, ja pikkuhiljaa pallon hallinta siirtyi kotijoukkueelle. Nokialaiset pyrkivät nousemaan hyökkäyksiin erityisesti Joona-Petteri Valkaman laidan kautta, ja muutamia kertoja tilanteet näyttivätkin hyvin vaarallisilta. Toisella laidalla pelannut Daniel Opoku oli niin ikään pirteä, ja pääsi pariin kertaan yrittämään laukaustaan. Lisäksi NoPSin kulmapotkut olivat erittäin vaarallisia.

Nokian Palloseuran painostusjakso alkoi olla ohi puolen tunnin paikkeilla, ja myös Sinipaidat alkoivat taas päästä hyökkäyksiin. Yksi parhaista tilaisuuksista tuli Mehdi Fennanelle, kun tämä oli pääsemässä läpi Tuomas Lehden mainiosta syötöstä. Santeri Salomaa kuitenkin taklasi Fennanen takaapäin nurin alimpana miehenä, ja tästä oli tuloksena suora punainen kortti. Valtteri Uimonen laukoi seuranneen vaparin suoraan muuriin, eikä paluupalloon kiinni päässyt Riku Oraskaan saanut suunnattua vetoaan maalia kohti.

Ulosajon jälkeen seuraava vaarallinen tilanne nähtiin kuitenkin TamU-päädyssä, kun Eetu Rahkolalle ja Juuso Auviselle sattui kommunikaatiokatkos. Auvinen oli tullut hakemaan pystypalloa juuri ja juuri rangaistusalueen ulkopuolelle, mutta kun pallo jäi alakierteisen pompun jälkeen muutaman metrin päähän Auvisesta, päätti Rahkola puskea pallon kohti maalivahtia. Auvinen ei tietenkään voinut ottaa palloa käsiinsä, vaan joutui purkamaan pallon jalallaan vaikeasta asennosta NoPS-hyökkääjä Jaakko Ahokkaan ahdistellessa. Tilanteesta selvittiin kuitenkin säikähdyksellä.

Ensimmäisen jakson lopulla TamU sai vielä rakennettua muutamia hyviä hyökkäyksiä. Suuren osan jaksosta pimennossa ollut Ali Koljonen pääsi miesylivoiman myötä paremmin palloihin, ja muutama maukas syöttö loi lupaavia hyökkäyksiä. Kun laukaukset maalia kohden jäivät puuttumaan, tauolle mentiin lukemissa 0–1.

Luokaton toinen jakso päättyy juhliin

Toiselle jaksolle lähdettäessä kaikki odottivat, että miesylivoiman myötä TamU ottaisi pallonhallinnan itselleen. Ensimmäisellä jaksolla Sinipaitojen selvin pelillinen ongelma oli siinä, että palloa ei saatu pelattua tarpeeksi keskikentän pohjalla pelanneen Ali Koljosen kautta. Pelistä puuttui rytmi, ja hyökkäykset olivat hätäisiä ja niistä puuttui terävyys.

Odotusten vastaisesti peli jatkui toisella jaksolla rikkonaisena, ja myös NoPS päästettiin jakson alussa rakentamaan vaarallisia hyökkäyksiä. TamUlla hyökkäyksiä vaivasi huonot syöttöratkaisut, eikä vetopaikoille käytännössä päästy. Palloa ei maltettu pitää maassa, ja usein pallo menetettiin jo omalla kenttäpuoliskolla huonon pitkän syötön seurauksena.

Yksi Sinipaitojen parhaista maalipaikoista syntyi, kun pirteästi pelannut Tuomas Lehti pääsi etenemään vapaasti oikeaa laitaa. Riku Oras rynnisti keskellä vapaaseen tilaan boksiin ja Lehdellä oli aikaa katsoa keskitys kaikessa rauhassa, mutta Lauri Korvanen sai venytettyä jalkansa keskityksen tielle ja tuloksena oli vain kulmapotku.

Jakson edetessä NoPS päästettiin vyöryttämään hyökkäyksiään kerta toisensa jälkeen. Vaikka maalivahti Juuso Auvinen ei joutunut venymään huippupelastuksiin, muutamaan kertaan nokialaiset olivat sellaisilla vetopaikoilla, josta maali voidaan hyvin tehdä. Lopulta NoPS teki tasoitusmaalinsa itselleen ominaisella tavalla erikoistilanteesta. Tuomas Alanen purki Pekka Äijälän kulmapotkun laidalla odottaneelle Joona-Petteri Valkamalle, jonka tarkka keskitys löysi maalin edestä Jukka Lähteenmäen pään. Tarkka pusku maalin takakulmaan muutti lukemiksi 1–1 kun ottelua oli pelaamatta vain reilu kymmenen minuuttia.

Maalin jälkeen peli jatkui Sinipaitojen osalta yhtä sekavana kuin mitä oli siihenkin asti nähty. Kymmenen minuutin jauhamisen jälkeen kaikki osui kuitenkin kohdalleen. Tuomas Savinainen heitti sivurajaheiton Verneri Uimoselle, joka haki itselleen keskityspaikan aivan kulmalipulta. Maalilla Riku Oras oli hiipinyt aivan vapaaseen paikkaan puolustajien keskelle, ja pääsi puskemaan pallon maaliin kenenkään estelemättä. Villit maalijuhlat alkoivat, kun koko joukkue juoksi sivurajaa pitkin juhlimaan 1–2-johtomaalia oman vaihtopenkin ja Sinikaartin kanssa.

Loppuminuuteilla TamU otti vielä kaikki vaihtopenkillä olleet kenttäpelaajat käyttöön. Nuori Antti Haavisto tuli kärkipelaajaksi Niclas Kalatsevin mentyä vaihtoon ja aivan viimeisellä minuutilla Verneri Uimonen teki vielä tilaa Eemeli Peltoselle. NoPS ei pystynyt enää kolmella lisäajan minuutillakaan luomaan suurempaa painetta TamUn päätyyn, ja näin ottelu päättyi riemukkaaseen 1–2 (0–0) -voittoon.

Kommentit ottelun jälkeen

”Otimme kolme pistettä kovista paineista huolimatta”, päävalmentaja Mikko Mäkelä totesi ottelun jälkeen. ”Asiat joita olen kehunut viime peleissä eli ilo ja rentous olivat Sinipaidoilla jossain ihan muualla kun Menkalan kentällä. Pojat ovat koko kauden kestäneet hienosti paineet, mutta eilen ne näkyivät kyllä kentällä.”

”Puoliajalla puhuttiin että rauhoitetaan peli, ettei meillä ole kiire ylös, vaan laitetaan pallo tekemään työ ja kaveri liikkumaan. Eli tehdään sitä mitä tänä kautena ja varsinkin viime otteluissa on nähty. Nämä asia jäivät kuitenkin vain puheen tasolle, ja toisella puoliajalla ei uskallettu syöttää, liikkua eikä pelata sitä liikkuvaa jalkapalloa, joka on meidän vahvuus”, Mäkelä kertaa.

”Vaikka meillä oli paljon poissaoloja, niiden taakse ei saa mennä. Joukkueen vahvuudesta kertoo kuitenkin se, että pelasimme NoPSia vastaan 170 minuuttia kauden huonointa peliä, ja silti 10 minuutin hyvä peli toi täydet kuusi pistettä”, Mäkelä arvioi viitaten kauden aiempaan kohtaamiseen, joka käännettiin vastaavalla tavalla voitoksi lopun salamamaaleilla. ”Periksiantamattomuus on tämän nuoren joukkueen vahvuuksia.”

”Ennen kuin lähtee kritisoimaan meidän eilistä peliä, täytyy ensinnäkin muistaa että saatiin se tärkein eli kolme pistettä. Vielä tärkeämpi asia on se, että olemme pelanneet todella kovalla tasolla koko kauden, ja suoritusvarmuus ja tasaisuus peleissä on ollut ihailtavalla tasolla. Jokaiselle joukkueille tulee huonoja pelejä, mutta kova joukkue pystyy kääntämään ne vielä pisteiksi.”

”Pelaajia en lähde todellakaan moittimaan peliesityksestä, koska tiedän että jokainen antoi kentällä kaikkensa. Jokainen joka on vähääkään pelannut tietää, että kun peli menee kipsiin, sitä on vaikea saada aukeamaan”, Mäkelä muistuttaa.

”Odotin että Menkalan kentälle olisi tullut muitakin kun TamU-faneja mutta olihan se taas kiva pelata vieraissa kotijoukkueena. Hieno nähdä että vastustajat syttyvät meitä vastaan pelaamaan mutta, siinä se ero tuleekin että me sytymme kaikkia vastaan”, Mäkelä päättää.

Seuraavassa ottelussa päävalmentaja Mäkelän ei varmasti tarvitse tehdä erityisesti töitä joukkueen sytyttämiseksi. Panoksena on nimittäin koko kauden ajan haettu palkinto eli nousu Kakkoseen, johon Sinipaidoilla riittää vähintään yhden sarjapisteen nappaaminen. Ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä viikon päästä lauantaina 24.9. klo 19 alkaen. Iltavalot syttyvät ja panokset kasvavat. Tervetuloa nauttimaan matkasta!

Kolmonen

1 – 2

( 0 – 1 )

1′ Mehdi Fennane
89′ Riku Oras

Yleisöä:

79' Jukka Lähteenmäki

Yleisöä:

17 Juuso Auvinen
5 Eetu Rahkola C
6 Veli-Pekka Franssila 78'
8 Riku Oras
9 Tuomas Lehti 80'
13 Ali Koljonen 88'
15 Niclas Kalatsev 90' +1
16 Mehdi Fennane 21' 46'
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen 90' +3
22 Tuomas Alanen
1 Jussi Siltanen
3 Tuomas Savinainen 46'
4 Eemeli Peltonen 90' +3
7 Jussi Rasva 78'
10 Jonne Keränen 80'
28 Antti Haavisto 90' +1
30 Jesse Tuominen 88'
7 Pekka Äijälä keltainen kortti 80’
9 Daniel Opoku
15 Janne Anttila
17 Joona-Petteri Valkama
18 Pauli Pylvänäinen vaihtoon 62’
19 Lauri Korvanen
20 Harri Orava
22 Jaakko Ahokas vaihtoon 87’
24 Santeri Salomaa punainen kortti 33’
30 Juuso Rauhala
55 Samu Jokela
1 Konsta Koivunen
8 Tommi Kuusisto vaihdosta 87’
10 Jukka Lähteenmäki vaihdosta 62’
16 Eero Yli-Marttila
21 Riku Kivimäki
88 Ilkka Korvanen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

8.11. Kolos Cherven - TamU 2 – 2

26.11. HJS - TamU naiset 3 – 0

8.10. TamU 2 - IkU 3 – 1

22.1. klo 14 TamU - TPV

klo - TamU naiset

klo - TamU 2