26.9.2016

 
 

Tampere United nousi Kakkoseen



Tampere Unitedin kausi p√§√§ttyy j√§lleen kerran sarjanousuun. T√§ll√§ kertaa nousu varmistui Pyynikin illassa jo toiseksi viimeisell√§ sarjakierroksella, kun joukkue venyi 2‚Äď2 (1‚Äď2) -tasapeliin Ilves-Kissojen kanssa. Ottelu ei j√§tt√§nyt ket√§√§n paikalla olleista per√§ti 932 katsojasta kylm√§ksi, sill√§ ratkaisu venyi aivan toisen jakson lopulle. Tavoilleen uskollisesti TamU kuitenkin k√§√§nsi ottelun tasapeliksi vain viisi minuuttia ennen t√§ytt√§ aikaa, kun Ali Koljonen pamautti pallon reilusta 20 metrist√§ yl√§riman alle. Nousua juhlittiin p√§√§t√∂svihellyksen j√§lkeen railakkaasti kent√§n puolella.

Ottelu lähti Pyynikin pimenevässä illassa heti liikkeelle hyvällä intensiteetillä. TamU piti palloa Ilves-Kissoja enemmän, mutta ensimmäistä maalipaikkaa saatiin odottaa kahdeksannelle minuutille saakka. Silloin avauskokoonpanossa monen yllätykseksi ollut TamUn uuden tulemisen ikoni Mika Kytöviita linkosi tutun pitkän sivurajaheittonsa takatolpalle. Ilves-Kissojen puolustus sai purettua pallon, mutta se putosi suoraan rangaistusalueen kaaren takana olleelle Niclas Kalatseville. Tämän laukaus lähti suoraan ilmasta ja viuhui vain niukasti ohi maalin. Hetkeä myöhemmin Kalatsev pääsi laukomaan vastaavasta paikasta nopean hyökkäyksen päätteeksi, mutta tämä laukaus jäi helposti maalivahti Jimi Salon hyppysiin.

Valtteri Uimonen ja osa kauden ennätysyleisöstä

Valtteri Uimonen ja osa kauden ennätysyleisöstä

Sasha PopovitŇ° tuo palloa

Sasha PopovitŇ° tuo palloa

Kalatsev oli avainasemassa myös TamUn avausmaaliin johtaneessa tapahtumasarjassa, joka lähti liikkeelle siitä, että Juha Veijonen kopautti Kalatsevia nilkoille tämän saatua jälleen purkupallon haltuunsa rangaistusalueen kaaren tuntumassa. Kalatsev itse juoni vapaapotkun harjoitellun kuvion mukaisesti: yllättävä syöttö löysi muurin vasemmalle puolelle vapaaksi unohdetun Ali Koljosen, joka haki maalin edestä Tuomas Alasta. Vapaapotkun aiheuttanut Juha Veijonen pääsi kuitenkin väliin, ja tuloksena oli kulmapotku.

Eetu Rahkola jatkaa pallon takatolpalle

Eetu Rahkola jatkaa pallon takatolpalle

Tuomas Alanen laittaa pallon maaliin

Tuomas Alanen laittaa pallon maaliin

My√∂s seuranneessa kulmapotkussa pelattiin harjoiteltu kuvio, joka oli kerran aikaisemminkin kaudella johtanut tismalleen samanlaiseen maaliin. Eetu Rahkola juoksi etutolpalle, johon Kalatsevin kulma putosi t√§ydellisesti kohdalle. Rahkola jatkoi pallon takatolpalle, jossa pallon verkkoon laittoi Rahkolan topparipari Tuomas Alanen ‚Äď kukapas muu. Peli oli 1‚Äď0 ja juhlat kannattajien kanssa kent√§n laidalla olivat valmiit.

Maalijuhlat kannattajien kanssa kentän laidalla

Maalijuhlat kannattajien kanssa kentän laidalla

Ottelun kuuluttaja revitteli vielä Tuomas Alasen nimeä, kun Ilves-Kissat iski terävästi vastaan. Pallo pelattiin laidalle Otto Virtaselle joka keskitti pallon maata pitkin rangaistuspilkun tuntumaan. Gael White Njeukam ei päässyt laukomaan Tuomas Alasen liukuessa pallon, mutta tästä pallo ajautui toisesta aallosta tulleelle Tero Intalalle. Tämä varmasti jo luuli pääsevänsä tälläämään pallon
vapaasti maaliin, mutta niin vain Tuomas Alanen sai akrobaattisen suorituksen päätteeksi kammettua jalkansa laukauksen tielle. Yleisö palkitsi suorituksen huutomyrskyllä, jollaista yleensä ei kuulla Kolmosen otteluissa edes maalien jälkeen.

Ilves-Kissat iskee vastaan

Ilves-Kissat iskee vastaan

Maalin jälkeen Ilves-Kissat otti pelin muutoinkin hallintaansa. Hyökkäyksiä vyörytettiin erityisesti Otto Virtasen kautta oikealta laidalta, ja muutamaan kertaan maali oli hyvinkin lähellä. Yksi tiukimmista tilanteista syntyi kun Verneri Uimosen haltuunottoyritys epäonnistui, ja pallo pomppi niukasti ohi oman maalin kulmapotkuksi. Hetkeä myöhemmin Uimonen pääsi kokeilemaan maalia myös oikeaan päähän, mutta veto suuntautui hiukan etutolpan ohi.

Riku Oras manaa avopaikan missaamista

Riku Oras manaa avopaikan missaamista

Ilves-Kissojen paras etsikkoaika näytti olevan ohi noin 20 minuutin kohdalla, ja TamU alkoi taas saada yhä enemmän palloa haltuunsa. Ehdottomasti paras maalintekopaikka oli Riku Oraksella, joka sai nopean vastahyökkäyksen päätteeksi pallon Niclas Kalatsevilta täysin vapaaseen maalintekopaikkaan. Oraksen veto kuitenkin epäonnistui pahoin ja maalivahti torjui voimattoman laukauksen helposti. Muutamaa hetkeä myöhemmin myös Kalatsevilla oli oma maalintekopaikka, mutta kierteinen veto karkasi hiukan maalin ylitse.

Maalivahti Juuso Auvinen venyttää

Maalivahti Juuso Auvinen venyttää

Puolen tunnin täytyttyä Ilves-Kissat otti peliä taas haltuunsa. Erityisesti nopeat vastahyökkäykset olivat vaarallisia, ja Tero Intala oli erittäin lähellä maalintekoa kun Gael White Njeukam vapautti hänet vasemmalla laidalla vetopaikkaan. Laukaus ohitti vastaan tulleen maalivahti Juuso Auvisen, mutta meni hiuksenhienosti takatolpan ohitse. Hetkeä myöhemmin Ilves-Kissat sai hyvästä paikasta vapaapotkun Tuomas Lehden epäonnekkaan käsivirheen seurauksena. Pallon taakse asettui Tero Intala, jonka loistovedon Juuso Auvinen torjui maalin ylänurkasta kulmapotkuksi.

Berat Grabovci iskee 1‚Äď1-tasoituksen

Berat Grabovci iskee 1‚Äď1-tasoituksen

Ilves-Kissojen 1‚Äď1-tasoitusmaali syntyi tilanteesta, jossa Sinipaidoilla oli useita tilaisuuksia purkaa pallo v√§ljemmille vesille, mutta jokaisella kerralla pallo lahjoitettiin vastustajalle. Lopulta Tero Intala p√§√§si Valtteri Uimosen ep√§onnistuneen purun j√§lkeen vapaaseen keskityspaikkaan, ja l√∂ysi sarjan parhaan maalintekij√§n Berat Grabovcin luukulta. T√§m√§ ei tekopaikkaansa j√§tt√§nyt k√§ytt√§m√§tt√§, vaan iski jo kauden 24. maalinsa.

Mika Kytöviita vääntää boksissa

Mika Kytöviita vääntää boksissa


Eetu Rahkola puskee

Eetu Rahkola puskee

Viitisen minuuttia myöhemmin Ilves-Kissat siirtyi sitten jo johtoon. Maali syntyi erikoisen helpon näköisesti, kun Tero Intalan kaukaa läheltä sivurajaa antama vapaapotku lipsahti Juuso Auvisen käsien kautta maaliin. Auvisen puolustukseksi on sanottava, että pallo tuli melkoisen pelaajamassan läpi, ja kun TamU oli myöskin laskenut linjan hämmästyttävän alas, Auvinen ei todennäköisesti nähnyt palloa kunnolla ennen kuin se olisi pitänyt jo torjua.

Pian Ilves-Kissojen johtomaalin jälkeen kuultiin taukovihellys, ja TamU pääsi punomaan uusia juonia pukukopissa. Hyvin alkanut ottelu oli kääntynyt aivan jakson lopussa tappioasemaan, ja sarjanousun varmistaminen edellytti vähintään ottelun tasoittamista.

Tuskaa ja huumaa toisella puoliajalla

TamU palasi pukukopista kentälle jo hyvissä ajoin ennen tauon päättymistä, ja aloitti toisen puoliajan terävästi. Paine saatiin heti Ilves-Kissojen päätyyn, ja vaikuttikin siltä, että joukkue oli päättänyt tasoittaa pelin hyvissä ajoin. Maaleja alun painostusjakso ei kuitenkaan tuonut, ja peli alkoi pikkuhiljaa taas tasoittua.

Kaiken kaikkiaan toisen jakson ensimmäinen vartti oli vauhdikasta mutta melko sekavaa peliä, jossa kumpikaan joukkue ei saanut laukauksia maalia kohti. Pian tunnin täyttymisen jälkeen tähän saatiin muutos, kun flipperipallo päätyi rangaistuspilkun tuntumaan Riku Orakselle, ja tämä laukoi terävästi. Maalivahti Jimi Salo kuitenkin sai torjuttua vedon päätyrajasta yli.

Pyynikin katsomossa oli ahdasta

Pyynikin katsomossa oli ahdasta

Oraksen tekopaikan jälkeen peli jatkoi vauhdikasta aaltoiluaan päädystä toiseen. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä voimakkaammin tunteet alkoivat tulla pintaan niin kentällä kuin katsomossakin. Konkreettisimmin tämä näkyi Eetu Rahkolan hiukan turhassa keskialueen rappauksessa, josta tuomari palkitsi keltaisella kortilla. Kortti oli samalla Rahkolalle kauden neljäs ja näin ollen pitää kapteenin poissa kauden päättävästä TP-T-ottelusta.

Yksi Ilves-Kissojen parhaista toisen jakson tekopaikoista syntyi noin vartti ennen täyttä aikaa, kun Tero Intala pääsi kuljettamaan pallon hämmästyttävän vapaasti keskiympyrästä aina kuudentoista rajalle saakka. Laukaisuvalikoimasta valikoitui sijoitus etunurkkaan, josta Juuso Auvinen nappasi pallon haltuun melko helpon näköisesti. Muutamia minuutteja myöhemmin Valtteri Uimonen päätti toisessa päässä TamUn nopean hyökkäyksen terävään laukaukseen, joka kuitenkin viuhui niukasti yli maalin.

Maalivahti Jimi Salo nyrkkeilee

Maalivahti Jimi Salo nyrkkeilee

Ali Koljonen pommittaa pallon yläriman alle sarjanousun arvoisesti

Ali Koljonen pommittaa pallon yläriman alle sarjanousun arvoisesti

Ottelun ja samalla sarjanousun ratkaissut maali syntyi, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää viisi minuuttia. TamU sai kulmapotkun, josta Niclas Kalatsev lähetti pallon maalille, ja Jimi Salo yritti nyrkkeillä sen väljemmille vesille. Pallo putosi kuitenkin juuri sopivasti boksin ulkopuolella odottaneelle Ali Koljoselle, joka pääsi hyödyntämään huikeaa potkutekniikkaansa. Pallo lähti laakana kohti maalia, ja pamahti yläriman alta verkon perukoille. Pyynikin liki tuhatpäinen yleisö repesi sellaiseen huutoon, jota on harvoin kuultu. Kauden tärkein maali oli myös yksi kauden hienoimmista maaleista.

Nousumaalijuhlat

Nousumaalijuhlat

Ottelun loppuminuutit olivat Tampere Unitedin kannattajille tuskallisen pitkät. Kentällä nähtiin se tavallinen ja luonnollinen ilmiö, että pallonhallinnan otti maalin kipeästi tarvinnut vierasjoukkue, ja Sinipaidat vetäytyivät puolustamaan omalle kenttäpuoliskolleen. Ilves-Kissat saikin vielä useita tilanteita, jotka aiheuttivat voimakkaita sydämentykytyksiä kotiyleisössä. Näistä vaarallisin oli kulmapotku, jossa Berat Grabovci löytyi täysin vapaana takatolpalta ja pääsi pudottamaan pallon maalin eteen. Kentälle ottelun viimeisellä minuutilla vaihdettu Jesse Tuominen kuitenkin sai purettua tilanteen.

Pyynikin tunnelmaa

Pyynikin tunnelmaa

Tuomas Savinainen nauttii tunnelmasta ennen kentälle pääsyään

Tuomas Savinainen nauttii tunnelmasta ennen kentälle pääsyään

Lisäaikaa pelattiin lopulta uskomattomat seitsemän minuuttia, vaikkei ottelussa ollut tavallisesta poikkeavaa määrää pelikatkoja. Lisäajalla Ilves-Kissojen painostukseen tosin saatiin pieni tauko, kun Jaakko Wainikainen törmäsi maalivahti Juuso Auvisen kanssa, ja tämä jäi maahan makaamaan siten että tuomari joutui kutsumaan huoltaja Juha Pietilän antamaan hoivaa. Wainikainen sai tilanteesta varoituksen.

Juuso Auvinen makaa maassa Jaakko Wainikaisen telomana

Juuso Auvinen makaa maassa Jaakko Wainikaisen telomana

Lopulta tuomarin pilli vihelsi Tampere Unitedin kakkoseen nousemisen merkiksi. Moni Ilves-Kissojen pelaaja lyyhistyi maahan samaan aikaan kun lähes kaikilla muilla Pyynikin urheilukentällä paikalla olleilla alkoi valtavat juhlat. Parisensataa kannattajaa myös ryntäsi kentälle juhlimaan pelaajien kanssa yhtenä valtavana pallona. Kauan haettu sarjanousu oli tosiasia.

Kannattajat ja pelaajat juhlivat nousua kentällä

Kannattajat ja pelaajat juhlivat nousua kentällä

Nousujuhlia

Nousujuhlia

Ensi kaudella Tampere United pelaa siis Kakkosessa. Jo vuonna 2012 tavoitteeksi asetettu paluu liiton sarjoihin on nyt saavutettu, ja nyt on aika asettaa uusia tavoitteita. Ensin on kuitenkin lupa juhlia ja nauttia menestyksestä. Kannattajien omistamana seurana Tampere Unitedilla on vain taivas rajana.

Kommentit ottelun jälkeen

”Se on siin√§!” kommentoi p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ sarjanousua. ”Pyynikill√§ n√§htiin j√§lleen uskomaton trilleri, jota todisti mahtava tuhannen hengen yleis√∂m√§√§r√§. TamU todisti j√§lleen henkisen lujuutensa nousten lopussa tasoihin.”

”Saimme peliin hyv√§n startin ja p√§√§simme johtoon pelin alkupuolella, mutta Ilves-Kissat saivat pelist√§ koko ajan paremmin ja peremmin kiinni, ja meid√§n oma peli lamaantui t√§ysin”, M√§kel√§ analysoi. ”Kissat saivat kaksi ansaittua maalia ja tauolle mentiin tappiotilanteessa. Tauolla tiesimme, ett√§ saamme pelin k√§√§ntym√§√§n, ja loppuhan onkin sitten historiaa.”

TamU pelasi pitk√§n kauden suurien paineiden alla, sill√§ pahimpien vastustajien ottaessa voittoja viikosta toiseen my√∂s TamUn oli teht√§v√§ tulosta k√§yt√§nn√∂ss√§ jokaisessa peliss√§, jottei nousuhaave karkaisi. ”T√§ss√§ on ajatukset t√§ll√§ hetkell√§ aika tyhj√§t. On ollut pitk√§ ja varsinkin henkisesti raskas kausi, mutta selvisimme siit√§ upeasti. Kiitos kaikille meid√§n matkassa olleelle!” M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Pelaajat ja kannattajat juhlivat yhdessä

Pelaajat ja kannattajat juhlivat yhdessä

”Unohtumaton ilta!” luonnehtii TamU-kapteeni Eetu Rahkola. ”Mietittiin √§ijien kanssa ennen peli√§ ett√§ kaikki on kirjoitettu meille: k√§rkikamppailu, lauantai-ilta, stadikka t√§ynn√§ ja nousu pisteen p√§√§ss√§. P√§√§tettiin ratkaista sarja tuohon iltaan. Ekan puoliajan loppu oli meille todella vaikea vaihe, mutta puoliajalla pysyttiin meid√§n p√§√§t√∂ksess√§ ja tiedettiin ett√§ tullaan viel√§ tasoihin. Ollaan sen verran monta kertaa se tehty. Varmasti parempiakin pelej√§ meilt√§ n√§hty mutta eik√∂h√§n sen n√§in pit√§nyt nyt menn√§, draaman kaari oli t√§ydellinen. ”

”Ilves-Kissat pelasi hyv√§n pelin ja teki meid√§n illasta todella haastavan. Oli hienoa ett√§ ratkaisuottelu oli vauhdikas ja tapahtumarikas”, Rahkola kertaa. ”Ja eih√§n t√§t√§ olisi hienommin voinut ratkaista. Ottelu kuvasti meid√§n koko kautta, ei koskaan annettu periksi. Olemme henkisesti mielett√∂m√§n vahva joukkue!”

”Sinikaarti ja muut kannattajat loivat mielett√∂m√§n tunnelman. Tasoitusmaali ja pelin j√§lkeiset hulinat toivat t√§ysin unohtumattomia tunteita. Nyt hetki nautitaan, hoidetaan kausi kunnialla loppuun ja kun sen aika on, jatketaan ty√∂ntekoa. T√§st√§ on upea jatkaa eteenp√§in”, toteaa Rahkola p√§√§tt√§v√§isen√§.

Kannattajien ja pelaajien laulu raikaa

Kannattajien ja pelaajien laulu raikaa

1 Jimi Salo
3 Janne Tulehmo
5 Juho Ihalainen
8 Radwan Moussa keltainen kortti 22’
9 Gael White Njeukam
10 Berat Grabovci keltainen kortti 80’
15 Otto Virtanen vaihtoon 83’
19 Aleksi Siren keltainen kortti 82’
24 Juha Jokinen
27 Tero Intala
28 Juha Veijonen C keltainen kortti 78’
2 Jarno Soininen
14 Mika Kosunen
16 Jaakko Wainikainen keltainen kortti 90+4’ vaihdosta 83’
22 Esa Saarinen