Tampere United jatkoi voitto­putkeaan MuSan kustannuksella

13/02/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin harjoitusotteluiden voittoputki venähti jo viiden ottelun mittaiseksi, kun samassa Kakkosen lohkossa kesällä pelaava porilainen Musan Salama kaatui sunnuntai-iltana 5–2-lukemin. Viime kaudella Ykköstä tahkonnut MuSa oli lopulta yllättävän aseeton, ja varsinkin ensimmäisellä jaksolla TamU hallitsi ottelua selkeästi.


Harjoitusottelu

5 – 2

Tampere United sai jalkeille vahvan avauskokoonpanon, vaikka useampi viime kauden runkopelaajista aloitti ottelun penkin puolelta. Kamppailu alkoi varsin vauhdikkaasti, ja jo ennen kuin ottelun ensimmäinen minuutti oli kulunut loppuun, Toni Toijala oli nokikkain MuSan maalivahdin kanssa. Tällä kertaa veräjänvartija sai kuitenkin vielä torjuttua pallon kulmapotkuksi.

Ottelun ensiminuutit jatkuivat hyvätempoisina ja lupaavia sommitelmia nähtiin molemmilta joukkueilta. TamUn kolmen miehen puolustuslinja piti kuitenkin vastustajan hyvin pois vaarallisilta paikoilta. Pallosta ei omassa päässäkään haluttu luopua ilmaiseksi, ja uskaliaita syöttöjä hankaliinkin paikkoihin nähtiin toistuvasti.

Eino-Veikko Ek ohittaa puolustajansa ja syöttää Topias Järvelän tekemän ottelun avausmaalin.

Ottelun ensimmäistä maalia edelsi Toni Toijalan näyttävä puolenvaihto, joka vapautti oikealla laidalla Eino-Veikko Ekin nousemaan kohti vastustajan rangaistusaluetta. Ek ohitti vahvalla juoksulla puolustajansa ja laittoi suoraan juoksusta kovan keskityksen, josta boksiin noussut Topias Järvelä viimeisteli vastustamattomasti maalin yläkulmaan. Ottelua oli pelattu reilu kahdeksan minuuttia, ja tilanne oli 1–0.

Vain pari minuuttia myöhemmin Toijalan tutkaparina hyökkäyksessä rymistelleelle Roope Kostiaiselle tarjoutui tekopaikka maalivahti Thanasis Zerisin pitkästä avauksesta. Kostiainen pyyhälsi suvereenisti puolustajansa ohi, ja laukaus ohitti jo kauniisti maalivahdinkin, mutta harmittavasti pallo kimposi pystypuusta takaisin kentälle.

Seuraavaksi tapahtui TamUn päässä, kun MuSan hyökkääjä ryöväsi pallon TamU-puolustukselta ja ajoi röyhkeästi hyvään maalipaikkaan. Maalivahti Zeris tuli kuitenkin oikea-aikaisesti vastaan ja otti näyttävän torjunnan. Heti minuuttia myöhemmin MuSa murtautui uudelleen TamUn rangaistusalueella, mutta Paavo Kujala pääsi siivoamaan vaarallisen keskityksen kulmapotkuksi.

Roope Kostiainen laukoo.

Kun ottelua oli pelattu 15 minuuttia, Roope Kostiaisen avaus kimposi hiukan onnekkaasti Topias Järvelälle vastustajan puolustuslinjan taakse. Topias tarjoili hyvästä vetopaikasta vielä viereen ensimmäisen maalin syöttäneelle Eino-Veikko Ekille, joka puolustajan ahdisteluista välittämättä lakaisi pallon tyhjään maaliin. Peli oli yllättäen jo 2–0-lukemissa.

Reilun kahdenkymmenen minuutin kohdalla Topias Järvelä oli jälleen tekopaikassa, tällä kertaa MuSassa vielä viime kaudella pelanneen Joonas Rantalan syötöstä, mutta puolustaja ehti tällä kertaa peittämään. Pari minuuttia myöhemmin Paavo Kujalan pitkä sivurajaheitto otti osuman Roope Kostiaisen sääreen, josta pallo pomppii hiukan onnekkaastikin hyvässä vauhdissa olleelle Toni Toijalalle. Toijala juoksi linjasta läpi ja viimeisteli varmasti Sinipaitojen kolmannen maalin.

Joonas Rantala tuo hyökkäystä.

Seuraavaksi oli Roope Kostiaisen vuoro venyttää maaliverkkoa. Maalivahti Zerisin pitkä avaus löysi keskikentältä Toni Toijalan, joka jatkoi päällään pallon Kostiaiselle. Roope nosti ensimmäiselle kosketuksellaan pallon puolustajan yli, juoksi läpi, ja toimitti pallon harkitusti maalin alakulmaan. Pelikellon ei ollut ehtinyt vielä puoleen tuntiin, ja taululla oli Sinipaitojen vakuuttavan näytöksen jälkeen 4–0-lukemat.

Roope Kostainen saa maalionnittelut Topias Järvelältä.

Tampere United jatkoi tämän jälkeenkin pallonhallintaa, mutta seuraava maali iskettiin Sinipaitojen päähän.  Pelattiin 35. minuutttia, kun maalivahti Zeris haki vähän liian pitkään prässin avaavaa syöttöä, ja kärkikarvaaja ehti peittämään pelinavauksen. Nolo maali oli tosiasia, kun pallo kimposi MuSa-hyökkääjän jalasta verkon perille.

Yksi ensimmäisen jakson hallintaan johtaneista syistä oli Tomi Ylisen ja Arttu Mätön väsymätön uurastus keskikentän keskustassa. Ylinen oli jakson lopulla myös päästä kaunistelemaan lukemia. Rangaistusalueen ulkopuolelta lähtenyt laukaus ohitti jo maalivahdin, mutta livahti niukasti myös ohi tolpan. Pari minuuttia myöhemmin Ylinen pääsi yrittämään vapaapotkua hyvästä paikasta, mutta laukaus kilpistyi muuriin.

Arttu Mättö kantoi ottelussa kapteenin nauhaa.

Toisella jaksolla pelin taso putosi

Tampere United teki tauolla kolme vaihtoa: Julius Stenroos korvasi Topias Järvelän keskikentällä, Ali Aitbenzanzon teki puolustuslinjassa tilaa Severi Kankkuselle ja Aapo Sipponen siirtyi tolppien väliin Thanasis Zerisin tilalle. Kankkunen otti tutun paikkansa puolustuskolmikon keskeltä, keskellä ensimmäisen jakson pelannut Ardian Kovaqi siirtyi laidalle.

Ensimmäisen puoliajan tapaan toinenkin jakso alkoi sähköisesti. Alle minuutti oli pelattu, kun TamUn muurinmurtaja-blondit olivat taas asialla. Roope Kostiainen murtautui vastustamattomasti MuSan linjan läpi ja syötti vielä pienen viereen Toni Toijalalle, joka sai viimeistellä illan toisen maalinsa käytännössä tyhjiin.

Muutama minuutti tämän jälkeen Kostiainen syötti Toijalan taas hyvään vetopaikkaan, mutta Tonin painava laukaus painui maalin yli. Tämä jäi pirteästi pelanneen Kostiaisen viimeiseksi tilanteeksi, sillä 50 minuutin pelin jälkeen hänen tilalleen kentälle kirmasi Eric Bullock.

Eric Bullock pääsi yrittämään maalintekoa muutamaan otteeseen.

Seuraavien minuuttien aikana peli aaltoili päästä päähän. Muun muassa Eino-Veikko Ekillä oli hyvä paikka rangaistusalueen sisällä, mutta puolustaja ehti peittämään. MuSalla oli puolestaan hyvä keskitys takatolpalle, josta hyökkääjä sai ihan pirteän vedonkin, mutta harmikseen sivuverkkoon. Maalivahti Sipponen oli toki hyvin tilanteessa mukana. Joonas Rantala pääsi kokeilemaan vapaapotkua hyvästä paikasta, kun vastustaja joutui rikkomaan Toni Toijalaa rangaistusalueen läheisyydessä. Laukaus oli ihan painava, mutta suuntautui liiaksi maalivahtia päin.

Noin tunnin pelin jälkeen nähtiin vaihto, joka muistutti Tampere Unitedin edustusjoukkueen ringin laajuudesta: keskikentällä uurastaneet Arttu Mättö ja Tomi Ylinen saivat tehdä tilaa Arttu Haapalalle ja Eetu Räisäselle, jotka ovat olleet parin viime kauden ajan TamUn tärkeitä runkomiehiä.

Toni Toijala laukoo.

Seuraavaksi kahden maalin mies Toni Toijala oli vuorostaan tarjoilemassa paikkoja pelikavereille. Ensin Eric Bullock pääsi yksin läpi Toijalan syötöstä, harhautti jo maalivahdinkin, mutta jotenkin huonosta tasapainosta onnistui sutaisemaan pallon maalin ohi. Parin minuutin päästä Toijala keskitti Julius Stenroosille maalin eteen, mutta tämä ei saanut ihan kunnon laukausta lähtemään.

TamUn vasemmalla laitakaistalla paljon töitä tehnyt Joonas Rantala tuli vaihtoon, ja Jesse Vuori pääsi kentälle. Pian tämän jälkeen Toni Toijala sai kopautuksen jalkaansa, ja kentälle palasi Arttu Mättö.

Noin 70 minuutin kohdalla nähtiin näyttävä yhdistelmä, kun Jesse Vuori ajoi laidalta rangaistusalueelle ja löysi syötöllään Eetu Räisäsen. Räisänen päätti vielä keskittää takatolpalle, josta Julius Stenros pääsi laukomaan suoraan volleysta, mutta MuSan maalivahti ehti pallon eteen.

Muutama minuutti tämän jälkeen nähtiin MuSan kavennus 5–2:een. Pallo jäi pomppimaan TamUn rangaistusalueelle vapaapotkun jälkitilanteessa. Aapo Sipponen venytti ensimmäisen laukauksen eteen, muttei voinut toiselle enää mitään kun pallo jäi pyörimään maalin eteen.

Tämän jälkeen ottelussa ei enää nähty osumia. Paras paikka oli Julius Stenroosilla, jonka vapaapotku noin 20 metristä kolahti maalin takatolppaan. Tämän jälkeen kumpikaan joukkue ei enää pitänyt yllä kummoista tempoa, vaan harjoitusvuoron viimeiset minuutit vain pelailtiin pois. Selkeä 5–2-voitto ennakkoon vahvaksi uumoillusta vastustajasta näytti tyydyttävän Sinipaitoja.

Listenmaa: On kiva katsella, kun pojat pelaavat tosissaan jalkapalloa.

Ottelun jälkeen päävalmentaja Jukka Listenmaa vaikutti varsin tyytyväiseltä joukkueensa otteisiin.

”Ekaan puoliaikaan täytyy olla kyllä todella tyytyväinen. Kyllä meidän isot pojat hyökkäyksessä rupeaa olemaan aika kova kaksikko. Sitä on kiva katsella, kun pojat pelaavat tosissaan jalkapalloa”, totesi Listenmaan Kostiainen–Toijala-kaksikkoon viitaten.

Myös puolustus sai kiitosta siitä, miten pelitilanteissa onnistuttiin pitämään vastustaja suurimmaksi osaksi pois tekopaikoilta.

Vastustaja sai erikoistilannemaalin, ja sitten maalivahdilla viipyi vähän liian kauan pallo jalassa ja kaveri pääsi väliin. Ei niillä oikein muita paikkoja hirveästi ollut, siihen täytyy olla tyytyväinen.

Täysin tyytyväinen Listenmaa ei joukkueen esitykseen kuitenkaan ollut. Tapa, jolla aktiviinen ote lopahti ottelun lopussa, harmitti miestä selvästi.

”Jäi suoraan sanoen vähän paska maku tuosta viimeisestä 20 minuutista. Lähdettiin liikaa kävelemään siinä. Annettiin vielä kaverille suht helppo yks maali. Sen nyt tietyllä tapaa ymmärtää, kun peli on 5-1 ja kun on kaikki vaihdot tehty, niin se vähän lopahtaa, mutta ei sitä voi kuitenkaan hyväksyä. Me ollaan näissä peleissä harjoittelemassa tiettyjä asioita. Meiltä meni nyt iso osa pelistä vähän hukkaan”, Listenmaa suomi omiaan.

Harjoituksissa hiottu avauspeli toimi Listenmaan mukaan ottelussakin jo ihan mallikkaasti.

”Kyllä siihen pelin avaamiseen täytyy ihan tyytyväinen olla. Vastustaja yritti vähän välillä prässätä, mutta ihan hyvin tultiin läpi sen prässin. Ei kovin monta kertaa menetetty. Niin se tietenkin on, että kun alhaalta lähdetään pelaamaan, joskus menetetään se pallo. Ei sitä saa sataprosenttiseksi millään.”

Päävalmentaja myös paljasti, että ottelun sisällä tehtiin pientä hienosäätöä avaamisen painotuksiin.

”Pelin aikanakin otettiin käyttöön yksi uusi variaatio, kun nähtiin, miten vastustaja pelasi. Saatiin suoraan pelattua Toijalalle palloa jalkaan jo jopa suoraan niiden puolustuksen selustaan. Otettiin se muutos nopeasti lennosta pelin aikana käyttöön.”

Vastustajasta kysyttäessä Listenmaa oli diplomaattinen ja korosti vuoden olevan vasta alussa. Maaliskuulle Poriin sovitusta harjoitusottelusta päävalmentaja uumoilee huomattavasti tiukempaa vääntöä.

”Heillä on vielä rakennusvaihe aika pahasti kesken. Joukkue varmasti vahvistuu tässä vielä talven aikana. Meidän joukkue on paljon valmiimpi tällä hetkellä, kun viimevuotinen runko on niin vahva. Uskoisin, että kuukauden päästä, kun mennään vieraspeliin, vastus on jo ihan eri tasolla.”

Kujala: Topparin paikka vähän rajoittaa hyökkäysintoa

Kolmen miehen linjassa täydet 90 minuuttia uurastanut Paavo Kujala oli päällisin puolin tyytyväinen otteluun, eritoten ensimmäiseen puolikkaaseen.

”Aluksi tuntui vähän vaikealta saada pelattua vastustajan korkean prässin ohi, mutta sitten kun alettiin pelata järkevämmin, alkoi aueta tiloja siinä ekalla puoliajalla hyvin. Vähän itselle tuli yllätyksenä, miten MuSa prässäsi. Sinne jäi niiden linjan etupuolelle aikamoisia tiloja. Ja välillä tuntui, että niiden linjan takanakin oli aika isot tilat. Onnistuttiin hyvin käyttämään hyödyksemme niitä tässä pelissä. Ja tehtiin sitten tarvittavat maalit. Eka jakso oli onnistunut”, Kujala ruoti.

Uutta pelisysteemiä Kujala kuvasi lupaavaksi, mutta samaan hengenvetoon myönsi, ettei se ole vielä joutunut kovan tason testiin.

”On ehkä päästy näissä harjoituspeleissä vähän helpolla. Ei ole juuri tullut sellaista älytöntä prässiä ja hätää. Pelin avaamisessa me ollaan saatu olla ehkä vähän liiankin rauhassa. Joka tapauksessa on tähän mennessä tuntunut ihan hyvältä ja on ollut jopa helppoa avata sitä peliä tässä systeemissä. Toivottavasti saadaan vähän tiukempi peli pian, ettei ole ihan vaan meidän hallintaa. Olisi hyvä, että jouduttaisiin vähän ottamaan haasteitakin vastaan.”

Paavo Kuhala ehti topparin paikalta myös hyökkäyspäähän.

Moni kannattaja varmasti muistaa Kujalan oivalliset otteet hyökkäyspäässä kaudella 2021, mukaan lukien kaksi maalia Suomen Regions’ Cupin finaalissa. Sen jälkeen kun joukkue kuluvan vuoden alussa siirtyi pelaamaan kolmen miehen linjalla, Kujala on nähty jokaisessa ottelussa topparin paikalla. Kysyttäessä uudesta pelipaikasta Kujala virnuili maalipaikkoja tulevan nyt harvemmin.

”Ihan hyvät fiilikset pelipaikasta, olen pelannut aiemminkin topparina ja laitapakkina. Vähän se tosin rajoittaa hyökkäysintoa. Totutellaan nyt tähän näin, eiköhän siitä hyvä tule.”

Työ jatkuu tulevina viikkoina

Kolmen peräkkäisen otteluviikonlopun jälkeen Tampere Unitedin edustusjoukkueella on seuraavaksi edessä vapaa viikonloppu. Listenmaan mukaan joukkue saa vielä juosta harjoituksissa ihan tosissaan ennen kuin päästään ottamaan vähän rennommin.

”Maanantaina vähän palautellaan, ja sitten aletaan nostella sykkeitä korkeammalle. Loppuviikosta vedetään pari suht kovaa treeniä. Sitten käydään lauantaina vetämässä joukkueen välinen padel-mestaruusturnaus ja saunotaan vähän sen päälle. Sen jälkeen jatketaankin jo kohti JJK-matsia.”

Paavo Kujalan mukaan pelaajatkin ovat jo kääntäneet katseensa seuraavaan harjoituspeliin.

”Seuraavaksi päästään yhteen ennakolta kevään haastavimmista peleistä eli JJK:ta vastaan. Toivottavasti saadaan aikaan hyvätempoinen ja kovatasoinen peli. Voittoa tietenkin lähdetään siitäkin hakemaan”, Kujala päättää.

Edustuksen pelit siis jatkuvat sunnuntaina 27.2. klo 16.30 Kakkosen nousijasuosikkeihin kuuluvaa JJK:ta vastaan. Ottelu pelataan Pirkkahallissa, ja siihen on jälleen vapaa pääsy. Tervetuloa silloin taas mukaan!

Harjoitusottelu

5 – 2

( 4 – 1 )

9′ Topias Järvelä
15′ Eino-Veikko Ek
24′ Toni Toijala
29′ Roope Kostiainen
46′ Toni Toijala

Yleisöä:
119

35' MuSa
75' MuSa

Yleisöä:
119

32 Thanasis Zeris 46'
4 Eino-Veikko Ek
8 Topias Järvelä 46'
11 Roope Kostiainen 51'
13 Ardian Kovaqi
16 Paavo Kujala
21 Tomi Ylinen 59'
22 Toni Toijala 71'
23 Joonas Rantala 67'
24 Arttu Mättö C 59' 71'
27 Ali Aitbenzanzoun 46'
30 Aapo Sipponen 46'
6 Severi Kankkunen 46'
9 Eric Bullock 51'
15 Jesse Vuori 67'
20 Arttu Haapala 59'
26 Julius Stenroos 46'
41 Eetu Räisänen 59'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2