Tampere United ja Panu Väliaho 1+1-vuotiseen sopimukseen

25/03/2020
Uutinen

Koronavirus ei pysäytä Tampere Unitedin pelaajauutisointeja. Uusin hankinta saapuu Kakkosessa viime vuoden pelanneen FC Vaajakosken riveistä. Suoraviivainen hyökkääjä tuo tullessaan roppakaupalla kokemusta sekä maaleja korkeammilta sarjatasoilta.

Panu Väliaho, 23, on Tampere Unitedin 19. sopimuspelaaja kaudelle 2020. Tuore sopimus pitää sisällään seuran option kaudesta 2021. Väliaho ehti jo olla joukkueharjoituksissa jonkin aikaa mukana ennen yhteisharjoittelun keskeyttämistä sekä pelata toisen puoliajan taannoisessa harjoitusottelussa Ilves-Kissoja vastaan.

Väliaho on erittäin lahjakas hyökkääjä, joka teki esimerkiksi FC Villikettujen paidassa kausilla 2017–18 yhteensä 14 maalia. Väliaho on ehtinyt urallaan myös voittaa A-nuorten Suomen mestaruuden. Edellinen kausi jäi toukokuussa 24 vuotta täyttävältä Väliaholta kesken Tampereelle muuton takia.

”Viimeisin kausi päättyi kesken kaiken, kun muutin heinäkuussa Tampereelle. Tänne toi silloinen tyttökaveri ja nykyinen avopuoliso. Olin jalkapallourani ohella suorittanut lähihoitajakoulun ja siinä ensihoidon perustason tutkinnon, niin täältä oli myös töitä minulle tarjolla”, Väliaho taustoittaa taannoista muuttoaan Tampereelle.

Tampere United osoittautui Panu Väliaholle lopulta hyväksi ratkaisuksi jatkaa peliuraa eteenpäin uudessa ympäristössä.

”Tampere Unitedin valitsin, kun sarjataso tuntui luontevalta tuon pienen tauon jälkeen. Olen kuullut hyvää seurasta vanhojen pelikavereiden kautta ja totta kai, kun ikää mittarissa jo jonkin verran päälle 20, niin muistaa pikkupoikana katsoneen TamUa Veikkausliigassa ja sen voittavan Suomen mestaruuksia”, Väliaho kertoo.

”Niin sanottu voittamisen kulttuuri tai ainakin halu voittaa ja pyrkiä eteenpäin näkyy päivittäisessä tekemisessä, mitä nyt koutseista sekä joukkuekavereista on päällepäin paistanut. Olen tosi iloinen, että on löytynyt joukkue, sopimus sekä peli-ilo pienen tauon jälkeen”, hän jatkaa tyytyväisenä.

Panu Väliahon jalkapalloilijanarkea haittaa lähes kaikkien muiden maailman futaajien tavoin vallitseva koronaviruspandemia.

”Ei tämä pandemia käytännössä juurikaan arkeeni vaikuta. Käyn töissä ambulanssissa siirtokuljetuksia pääsääntöisesti heittämässä, ja sitten mitä nyt vapaa-aikaa jää, niin kyllä se kunto saadaan pidettyä yllä lenkkeilyllä ja pienellä kotikuntosalilla.”

Joukkueharjoittelun puuttuminen kuitenkin luonnollisesti harmittaa.

”Kyllähän se harmittaa, että kauden startti viivästyy ja joukkuetapaamisia ei nyt lähikoihin tule, mutta tilanne on sama kaikille. Ja jos näin terveydenhuollon ammattilaisena kehotan, niin parasta että ihmiset pysyisivät nyt kotona, ettei systeemi kuormitu”, jakaa Väliaho ohjeitaan vallitsevan pandemian aikana.

Kotijoukkojen tuki ollut uralla korvaamatonta

Panu Väliahon jalkapalloilijan ura sai alkunsa jo neljän vanhana, kun hän liittyi kolme vuotta vanhemman isoveljen joukkueeseen, jota Väliahon isä myös valmensi. Isä oli keskeinen osa nuoren Panu Väliahon valmennusta, sillä isä pysyi valmentajana aina C-ikään asti.

”Perhe on ollut isossa roolissa urani aikana. Olen saanut heistä aina motivaatiobuustiin”, Väliaho jakaa kiitosta kotijoukoille.

”Ensimmäiset pelit olivat Jyväskylän kupeessa sijaitsevassa Muuramen kunnassa joukkueessa nimeltä Muuramen Yritys. Siellä väänsinkin piirisarjaa sekä futsalia juuri C-nuorempiin asti”, Väliaho muistelee uran alkuaikoja.

Tuon jälkeen nuoren Panu Väliahon tie vei niin sanotusti isolle kirkolle.

”JJK Jyväskylä kiinnostui minusta tuossa vaiheessa ja halusi minut sinne. Sittenpä se oli lähinnä isästä kiinni, että jaksaako kuskata minua kolme kertaa viikossa töiden jälkeen treeneihin”, Väliaho kertaa ensimmäistä joukkueen vaihtoa.

Tuon jälkeen Jyväskylän jalkapallo tuli Väliaholle erittäin tutuksi.

”C:n ja B-nuoremmat pelailin oman ikäisissäni alkukauden, ja tuo aika oli taaksepäin katsottuna tehojen puolesta urani parasta aikaa. Sain tuolloiselta A-nuorten valmentajalta Jukka Västiseltä kutsun mukaan loppukaudeksi A-nuorten rinkiin, ja se kausi päättyi Suomen mestaruuden juhlimiseen. Pelasin niissä peleissä muistaakseni seitsemän peliä ja tein yhden maalin”, Väliaho muistelee.

”Seuraavallakin kaudella tuli vielä hopeaa. Kutsua ei kuitenkaan jostain syystä tuona aikana tullut JJK:n edustusjoukkueeseen, ja nuorisopolun jälkeen näin loogisena ratkaisuna lähteä reservijoukkue FC Villikettujen mukaan pelaamaan Kakkosta. Kaksi edellistä kautta vietin sitten FC Vaajakosken organisaatiossa.”

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa on ehtinyt saada lyhyessä ajassa varsin hyvän vaikutelman tuoreesta sopimuspelaajasta.

”Panu otti minuun itse yhteyttä. Sain hänestä välittömästi todella fiksun vaikutelman, ja kun selvittelin suhteitteni kautta lisää kaverin taustoja, niin sain paljon positiivista palautetta myös sitä kautta”, Listenmaa kertaa ensikontaktiaan Väliahoon.

”Sanotaan, että hänessä on todella paljon potentiaalia! Hyökkäävä pelaaja, jolla taitaa olla enemmän maaleja Kakkosessa kuin monella muulla meidän kärkipelaajalla. Hän on ennen kaikkea hyvin suoraviivainen”, Listenmaa iloitsee.

Väliahon seuraavaa esiintymistä TamUn paidassa saa sattuneista vielä odotella, mutta vallitsevissa olosuhteissa kausikortin sekä fanituotteiden ostaminen on erittäin suotavaa. Täysihintainen kausikortti maksaa 70 € ja alennusryhmien kausikortti 45 €. Myös uudet huivit ja muut kannattajatuotteet löytyvät TamU-kaupasta. Huvien hinta on 20 €.

Tampere Unitedin sopimuspelaajat kaudelle 2020:

Ali Aitbenzanzoun (kk)
Hakim Belbachir (h)
Emenike (h)
Arttu Huovila (h)
Mahad Hussein (p)
Oskari Ikonen (mv)
Severi Kankkunen (p)
Markus Kopf (kk)
Oskari Korpinen (h)
Roope Kostiainen (h)
Eetu Rahkola (p)
Jani Rantala (mv)
Jerry Sorjonen (h)
Nils Strömsholm (kk)
Tommi Sääksi (p)
Riku Tanila (mv)
Toni Tuuri (kk)
Pyry Virtanen (p)
Panu Väliaho (h)

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49