12.10.2021

 
 

Tampere United huipensi tappiottoman sarja­kautensa FC Haka juniorien kustannuksellaPyynikin urheilukent√§lle sarjakauden viimeiseen kotiotteluun saapunut sinivihre√§ yleis√∂ sai mit√§ halusi, sill√§ Pallo-Seppojen punaisissa nutuissa pelannut vierasjoukkue oli pahasti pelihuumoriltaan per√§ss√§ kotijoukkuetta, joka hurjasteli taululle puhtaat 6‚Äď0-tennislukemat. N√§in Tampere United varmisti tappiottoman Kolmosen sarjakautensa massivisella kokonaismaalierolla 85‚Äď10 ja vain yhdell√§ k√§rsityll√§ kauneusvirheell√§ koko sarjassa ‚Äď senkin ollessa tasapeli alkukauden vierasottelusta Nokian Palloseuraa vastaan.

Upeassa syyssäässä pelattu viimeinen sarjakauden koitos suprastaan herkutteli paikalle saapunutta yleisöä, joka sai nauttia kahdesti osuneiden Roope Kostiaisen ja Panu Väliahon osumista sekä myös Topias Järvelän ja Verneri Uimosen kihauksista. Yksi ottelun kohokohdista oli myös maalivahti Henri Savolaisen tulo vaihtoon viimeistä kertaa symbolisesti ottelun 29. peliminuutilla. Myös runkopelaaja Mauno Sirénin paluu tositoimiin harmittavan loukkaantumisen jälkeen säväytti.

Joukkueet marssivat syksyiselle Pyynikille.

Hetki ennen aloitusvihellystä.

Ottelussa saavutettiin my√∂s merkitt√§vi√§ tasalukemia. Panu V√§liahon tekem√§ 5‚Äď0-maali oli TamUn sadas maali kilpailullisissa otteluissa t√§ll√§ kaudella. Mukana tilastossa on 16 Kolmosen ottelua ja 5 Regions’ Cupin ottelua, joissa TamU on siis tehnyt keskim√§√§rin l√§hemm√§s 5 maalia per ottelu. Roope Kostiainen puolestaan teki aivan ottelun lopussa kauden 20. maalinsa Kolmosessa, jolla irtoaa n√§ill√§ n√§kymin l√§ntisen alueen Kolmosen kaikkien lohkojen maalikuninkuus, eik√§ valtakunnallisestikaan l√∂ydy kuin yksi pelaaja, joka on tehnyt Kolmosessa Kostiaista enemm√§n maaleja. Regions’ Cup mukaan lukien Kostiainen on tehnyt t√§ll√§ kaudella per√§ti 25 maalia, eli l√§hes nelj√§nneksen joukkueen tekem√§st√§ kaikkiaan 101 maalista. Huikeita lukemia.

Roope Kostiainen oli ottelun ja koko kauden hahmoja.

Vaikka ottelu päättyin tennislukemiiin, kauden 2021 viimeinen Kolmosen ottelu ei näyttänyt ensimmäisen reilun kymmenminuuttisen aikana kuitenkaan ratkeavan heti kättelyssä. Haka onnistui puolustamaan alun hyvin, ja vierasjoukkueella oli myös selkeää yritystä pelata ylöspäin ja murtautua TamUn alueelle. Toisaalta Hakan puolustusrivistössä oli taskuissa tilaa, joihin TamU alkoikin toimittaa palloja erityisesti Topias Järvelän kautta.

Ottelun ensimm√§isen maalin alkutahdit ly√∂tiinkin vartin kohdalla juuri n√§in, kun J√§rvel√§ tavoitteli linjassa k√§rkkynytt√§ Roope Kostiaista. Kostiaisen juoksulinjalle haettu sy√∂tt√∂ n√§ytti jo karkaavan hieman pitk√§lle, mutta vastaan rynn√§nnyt Seppo-maalivahti Niko Julin kaatoi palloon osuessaan my√∂s Kostiaisen. Ottelun p√§√§erotuomari n√§ki tilanteessa maalivahdin rikkoneen ja tuomitsi j√§rk√§ht√§m√§tt√∂m√§sti rangaistuspotkun. Sepoilla j√§i kielt√§m√§tt√§ tuomiosta hieman jossiteltavaa, mutta rangaistuspotkua antanut Kostiainen j√§tti jossittelut sikseen ja pamautti TamUn varmasti 1‚Äď0-johtoon maalivahti Julinin heitt√§ytyess√§ v√§√§r√§√§n suuntaan.

Roope Kostiainen hankkii TamUlle rankkarin.

Maalivahti aavistaa väärään kulmaan ja Roope Kostiainen viimeistelee rankkarista.

Avausmaali maistuu.

Hakalla oli heti TamUn johtomaalin jälkeen ottelun parhaat paikkansa tulla takaisin mukaan peliin, mutta viimeistä TamU-otteluaan pelannut maalivahti Henri Savolainen oli asiasta eri mieltä. Kaksi hienoa torjuntaa peräkkäin esittänyt Savolainen masensi Seppoja entisestään ja TamU palasi nopeasti kuskin paikalle ottelussa.

Maali hieman roikkuikin jo ilmassa, kun TamU kokeili muutamaan kerran kauempaa, mutta vasta Topias J√§rvel√§n yritys Arttu M√§t√∂n j√§t√∂st√§ 27. minuutilla jopa 25 metrin tienoilta tuotti tulosta hieman yll√§tt√§v√§ll√§kin tavalla. Tulinen laaka kimposi rangaistusalueen rajalla Hakan pelaajasta painajaismaisesti toiseen suuntaan ja kohti maalia, johon jo torjuntaa tekem√§√§n l√§htenyt maalivahti Julin joutui reagoimaan my√∂h√§ss√§. Pallo laskeutui juuri ep√§toivoisen Julinin n√§ppien tuntumaan, mutta maali ei ollut en√§√§ estett√§viss√§. N√§in TamU johti 2‚Äď0 hiukan onnekkaillakin maaleilla, ja sen j√§lkeen kent√§ll√§ tuntui olevan en√§√§ yksi joukkue, ja yleis√∂ss√§kin alettiin arvuutella, moneenko maaliin United tulisi peliss√§ viel√§ ylt√§m√§√§n.

Topias J√§rvel√§ laukoo 2‚Äď0-maalin.

Vaikka ensimm√§iseen jaksoon maalit olikin jo tehtyn√§, n√§htiin 29. minuutilla poikkeuksellinen pelaajavaihto, kun Henri Savolainen hyv√§steli pelikent√§t Kolmosen tasolla ja sai yleis√∂lt√§ ansaitut suosionosoitukset niin kent√§n tasolle kuin hieman my√∂hemmin katsomossakin, jossa ei janoiselle miehelle ollut tarjoajista pulaa. Savolainen edusti Unitedia kaksi kautta ja urakka p√§√§ttyi hienosti nousuun sek√§ ehk√§ viel√§ cup-voittajaksi asti, kun jo seuraavana lauantaina TamU kohtaa kauden huipentavassa Suomen Regions’ Cupin finaalissa FC Kontun Olympiastadionilla Helsingiss√§. Merkille pantavaa on my√∂s se, ett√§ Savolaisen pelatessa TamU ei ole h√§vinnyt yht√§k√§√§n ottelua.

Henri Savolainen ottaa yleisönsä tullessaan vaihtoon.

Maalivahdit vaihtavat, kun Henri Savolainen päättää uransa.

Toisella jaksolla helppoon voittoon näytöstyyliin

Toinen jakso oli odotettua TamUn n√§yt√∂st√§. Maalinteon aloitti aivan jakson alussa ennenkin Pyynikill√§ komeita maaleja latonut Verneri Uimonen. Eric Bullock pelasi oikealta taustanousun tehneen ”Verkun” helpon n√§k√∂isesti l√§pi, eik√§ t√§m√§ erehtynyt viimeistelyss√§√§n rangaistusalueen sis√§lt√§. N√§in tulostaululle saatin lukemiksi jo 3‚Äď0. Tilanteita sateli t√§m√§nkin j√§lkeen Seppojen maalille, ja etenkin Topias J√§rvel√§ tuntui haluavan kokeilla kauempaakin, kun yksi kaukolaukaus oli jo tiens√§ maaliin l√∂yt√§nyt.

Maalin tehnyt Verneri Uimonen yleisön edessä.

Pelikellon n√§ytt√§ess√§ 57. minuuttia TamU suoritti vaihtoja, ja yleis√∂√§ l√§mmitti erityisesti Mauno Sir√©nin paluu tositoimiin ilke√§n, syyskuun alkupuolella tapahtuneet loukkaantumisen j√§ljilt√§. ”Maukka” n√§yttikin TamU-yhteis√∂lle heti alkajaisiksi, ett√§ pelituntuma on tallella, kun upea puolenvaihto tavoitti linjan taakse edenneen Panu V√§liahon, joka ei pannut Pekkaa, tai t√§ss√§ tapauksessa Seppoa pahemmaksi, vaan otti pallon silkin pehme√§sti alas itselleen suorassa juoksussa ja ujutti taiturimaisesti pallon tolpan kautta sis√§√§n ohi vastaan peitt√§m√§√§n yritt√§neen maalivahti Julinin. Taululla komeilivat jo 4‚Äď0-lukemat pelikellon n√§ytt√§ess√§ 62. pelattua minuuttia.

Eino-Veikko Ek tuo palloa.

Roope Kostiainen ja Severi Kankkunen kulmapotkussa.

Sama mies oli maalintekij√§n√§ asialla my√∂s vartti ennen t√§ytt√§ aikaa siirt√§ess√§√§n TamUn 5‚Äď0-johtoon. Keskikent√§n rouhijana parhaiten tunnettu Arttu M√§tt√∂ v√§l√§ytteli my√∂s oivaa pallollista taitoaan tilitt√§ess√§√§n toisen maalisy√∂t√∂n itselleen l√§hett√§m√§ll√§ V√§liahon l√§pi syv√§lt√§ omalta kentt√§alueelta. Loistava pallo mursi Seppojen vasemman laidan j√§lleen kerran, ja kun V√§liahon haltuunotto oli suorassa juoksussa jo toistamiseen t√§ynn√§ laatua, p√§√§si h√§n nokikkain rangaistusalueelle maalivahti Julinia vastaan. T√§m√§ varmaankin arvasi lopputuleman jopa hieman alistuneesti jo l√§htiess√§√§n vastaantuloon, sill√§ niin varmaa ty√∂t√§ V√§liaho teki j√§lleen maalinteossa.

Panu Väliaho laittaa pallon maaliin.

Eetu Räisänen tuo palloa.

Loppulukemat 6‚Äď0 tyylitteli 90. minuutin kohdalla peliss√§ avausmaalin pilkulta aiemmin tehnyt Roope Kostiainen. Maali oli l√§hes identtinen toisinto nousun ratkaisseesta pelist√§ Tampereen Kisatovereita vastaan, sill√§ Eetu R√§is√§nen tanssahteli itsens√§ Hakan linjan eteen ja  vapautti Kostiaisen l√§pi pimitt√§m√§ll√§ taitavasti aivan loppuun asti sy√∂tt√∂aikeensa ja ‚Äďsuunnan. Kostiaisen oli helppo kiitt√§√§ t√§st√§ ja sinet√∂id√§ TamUn tappioton sarjakausi upeasti p√§√§t√∂kseen. Eniten Kostiaisen tuuletuksissa n√§kyi kuitenkin helpotus siit√§, ett√§ kauden 20. maali oli n√§hnyt p√§iv√§nvalon. T√§llaisia 20 maalin kausia ei usein n√§hd√§, eik√§ TamUssa kukaan ollut pystynyt samaan sitten Dionision ja Iban Parra Lopezin maali-iloittelun Ykk√∂sen kaudella 1999. Toki TamU pelasi silloin 27 sarjaottelua eli 11 ottelua enemm√§n kuin kuluvalla kaudella.

Eetu Räisänen syöttää Roope Kostiaisen tekemään kauden 20. maalinsa.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelu jälkeen luonnollisesti tyytyväinen tappiottomaan kauteen, mutta valmentajan luonne nousi väkisin esiin kriittisissä kommenteissa, sillä ensimmäisen jakson tekeminen ei miellyttänyt vaativaa valmentajaa.

”Jos peliss√§ olisi ollut panosta, olisi tehnyt mieli nostaa √§√§nt√§ tauolla kopissa, mutta ei t√§ss√§ tilanteessa viitsinyt sen enemp√§√§ reagoida. V√§h√§n se oli sellaista pelailua, ja l√§hdettiin vastustajan mukaan. Tietenkin olimme ylivoimaisia, mutta pelailuksi se meni”, Listenmaa ruotii.

”Tappioton kausi on kova saavutus, ei siit√§ mihink√§√§n p√§√§se. Ei n√§it√§ kovin  usein tule tapahtumaan”, luonnehtii Listenmaa kautta johon mahtuu yksi tasapeli ja loput pelit voittoja.

”Tauolla pojat puhui kopissa, ett√§ on tehty 97 maalia virallisissa peleiss√§ cup mukaan lukien, ja laittoivat tavoitteeksi tehd√§ sadannen maalin t√§ss√§ ottelussa”, Listenmaa paljastaa.

Roope Kostiainen tuulettaa 20 maalin kauttaan.

Myös Roope Kostiaisen 20 maalin tavoite oli selkeänä mielessä jo ennen ottelun alkua, ja tieto tästä kulkeutui päävalmentajalle maalivahtivalmentaja Juha Seppälän kautta.

”Sepp√§l√§lle Roope oli sanonut, ettei vaihtoon tule ennen kuin on kaksi maalia tehnyt. Sain Juhikselta t√§m√§n viestin, mutta ei varmaan kyll√§ muutenkaan olisi pois otettu. T√§rkeint√§ ett√§ Roope sai t√§st√§ hienon merkinn√§n. Merkkipaalu t√§m√§kin on, kumminkin oli viel√§ vajaa sarja, ja on se aina todella kova suoritus sarjassa kuin sarjassa”, Listenmaa puntaroi.

Yksi merkittävä hetki koettiin jo ottelun 29. minuutilla kun samalla pelinumerolla pelaava maalivahti Henri Savolainen tuli viimeisen kerran urallaan vaihtoon.

”Sattui v√§h√§n huonosti, koska meill√§ oli kulmapotku siin√§ tilanteessa. Jos olisi ollut meid√§n pelaajat l√§hemp√§n√§, ’Ht’ olisi voinut k√§yd√§ halailemassa useamman pelaajan. T√§rkeint√§ oli, ett√§ Savolainen p√§√§si Sinikaartin eteen, ja hattua pit√§√§ nostaa Pallo-Sepoille, ett√§ heid√§n kanssa oli helppo sopia asiasta ennalta, ja ’Ht’ p√§√§si ottamaan siit√§ viimeiset nautinnot”, Listenmaa kiittelee.

Henri Savolainen tulee vaihtoon Sinikaartin kiittäessä peleistä Sinipaidoissa.

Henri Savolainen ja maalivahtivalmentaja Juha Seppälä kohtaavat.

Toisella jaksolla TamU vaihtoi koko vaihtopenkin kentälle jo varhaisessa vaiheessa, ja tämä oli Listenmaan mukaan ennalta suunniteltu.

”Ennen peli√§ oli jo p√§√§tetty, ett√§ kaikki p√§√§sev√§t pelaamaan suhteellisen isot minuutit. Vaikka tulos olisi ollut mik√§ vaan, niin kaikki olisivat pelanneet suurin piirtein tuon verran mit√§ nyt pelasivat”, Listenmaa toteaa.

Toki vaihdot palvelivat my√∂s tulevaa Regions’ Cupin finaalia. Erityisesti Mauno Sir√©nin paluu kent√§lle tulee kreivin aikaan,

”’Maukalle’ saatiin hyv√§t minuutit pitk√§n tauon j√§lkeen, ja on varmasti valmiimpi ensi lauantaina, ja katsotaan onko ’Maukka’ silloin jopa avauksessa vai tuleeko vaihdosta sis√§√§n. My√∂s Panu V√§liahon onnistumiset pitk√§st√§ aikaa olivat hyv√§ juttu”, Listenmaa puntaroi.

Joukkue kiittää Sinikaatia ja muuta yleisöä.

Iloisia ilmeitä tappiottoman sarjakauden tultua päätökseen.

Tunnelman puolesta ottelu meni tämän kauden Pyynikin peleistä aivan kärkipäähän. Paikalla oli hienosti yli 200 katsojaa, jotka kaikki olivat tulleet vain nauttimaan olostaan ilman normaalia matsipäivän jännittämistä.

”Fiilis stadionilla oli positiivinen, kuten on koko kauden ollut, mutta nyt siin√§ oli erikoislataus kun kaikki oli selv√§√§ ja sai olla rennosti. Sinikaarti sai pit√§√§ hauskaa, eik√§ kenenk√§√§n tarvinnut stressata mit√§√§n”, Listenmaa luonnehtii.

Sinikaartilla oli hyvä tunnelma ottelun päätyttyä.

Upea sarjakausi sai siis ansaitsemansa p√§√§t√∂ksen hurmioituneen sinivihre√§n seurayhteis√∂n edess√§ Pyynikill√§, mutta koko kauden herkkupala odottaa tulevana lauantaina 16.10. klo 19.00, kun TamU taistelee kannusta ja europaikasta Suomen Regions’ Cupin finaalissa FC Kontua vastaan uudistetulla Helsingin Olympiastadionilla. Otteluun l√§htee Tampereelta useita busseja, sill√§ Sinikaarti on myynyt jo omansa t√§yteen, ja TamUn kaksi bussia t√§yttyv√§t kovaa vauhtia. Kannattaa siis ostaa paikka bussiin TamU-kaupasta tai suoraan alta napeista.