Tampere United eteni Suomen Regions’ Cupin finaaliin Olympiastadionille

03/10/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere United voitti sunnuntai-iltana Vaasan Elisa Stadionilla FC Kiiston Suomen Regions' Cupin välierässä maalein 1–3 (0–1) dominoivan esityksen jälkeen. Tulos vie Sinipaidat Olympiastadionille cupin finaaliin, jossa vastaan tulee sunnuntaina omassa välierässään Nokian Palloseuran voittanut FC Kontu. Finaali pelataan lauantaina 16.10. klo 19.00, ja TamU järjestää siihen kaikille kannattajilleen tarkoitetun bussikuljetuksen. Sinikaartin bussiin ilmoittautui jo sunnuntai-iltana yli 50 kannattaja, ja seuran bussi tulee toiseksi bussiksi, joka soveltuu hyvin myös hiukan maltillisemmille TamU-kannattajille. Liput bussiin tulevat myyntiin lähipäivinä.

Suomen Regions Cup

1 – 3

TamU lähti välieräotteluun Kiistoa vastaan todella terävästi, ja sai todellisen unelma-alun, kun Roope Kostainen pääsi tekemään johtomaalin jo ottelun neljännellä peliminuutilla. Tilanteen alustivat palloa keskeltä tuonut Jesse Vuori, joka syötti laitaan Eric Bullockille, joka puolestaan löysi Kostiaisen vapaana maalin edestä. Kostiainen sai sijoittaa pallon avoimena ammottaneeseen maaliin, ja TamU johti heti alussa 0–1. Näin TamU pakotti FC Kiiston heittämään pelisuunnitelmansa roskikseen ennen kuin ottelu oli ehtinyt kunnolla edes alkaa. Ennakkotiedoissahan Kiiston päävalmentaja Jan-Christian Westermark oli painottanut puolustuspelin ja nollan pitämisen merkitystä.

Jo ennen johtomaalia TamUlla oli ollut yksi vaarallinen Arttu Haapalan kulmapotku, jossa oli pienestä kiinni, ettei Anton Bright päässyt puskemaan avausmaalia. Myös Eric Bullock oli päässyt kerran yrittämään tuttua murtautumistaan boksiin, mutta ensimmäisellä yrityksellä ei päästy laukaukseen asti. Johtomaalin jälkeenkin painostus jatkui muutaman minuutin erittäin terävänä, mutta lisämaalit jäivät syntymättä muutamasta hyvästä paikasta huolimatta.

Ensimmäisen jakson edetessä TamU piti keskialueen täydellisesti hallinnassaan voittamalla kaksinkamppailut lähes järjestäen. Kiistolla oli suuria vaikeuksia päästä pallon kanssa pois omalta alueeltaa, ja ensimmäisen kerran tämä tapahtui kontrolloidusti vasta kun jaksoa oli jäljellä enää kymmenisen minuuttia. Lisäksi Kiisto joutui rikkomaan useita kertoja ja usein aika ruman näköisesti, joskin ainoa kortti tuli kun Amadeus Ekman jyräsi Eetu Räisäsen juuri ennen puolen tunnin täyttymistä.

TamU ei loppujen lopuksi saanut ensimmäisellä jaksolla montaakaan vetoa maalia kohti, mutta 26. minuutilla Eric Bullock jäi etenemään keskellä hitaasti kohti boksia ja syötti sitten Paavo Kujalalle linjan taakse. Kujalan laukaisukulma jäi pienehköksi, mutta Kiisto-vahti Teemu Kulmala sai silti torjuttua vedon vain vaivoin.

TamUn toinen maali oli vielä tätkin lähempänä pari minuuttia ennen taukoa, kun Paavo Kujala antoi pallon keskellä kuudentoista rajan päällä viereensä Topias Järvelälle, jonka kierteinen ulkosyrjälaukaus pomppasi ristikosta ulos Sinikaartin huokaillessa chäntin keskellä.

Bullock ratkaisee toisella jaksolla

Ottelun toinen jakso jatkui pitkälti samoissa merkeissä kuin mitä ensimmäisellä jaksolla oli nähty. TamU piti enemmän palloa ja hallitsi etenkin keskikenttää, mutta huippuvaarallisia tekopaikkoja ei kovin monta nähty.

Kun toista jaksoa oli pelattua kymmenisen minuuttia, Paavo Kujala pääsi laukomaan tulisesti oman pallonriistonsa jälkeen, mutta maalivahti torjui vedon, eikä jatkotilanteestakaan syntynyt valmista. Pari minuuttia myöhemmin myös Kiisto pääsi hyökkäämään vaarallisesti, mutta kaikeksi onneksi TamU-puolustus pääsi blokkaamaan molemmat Kiiston laukaukset ilman, että maalivahti Antti Kuusinen joutui puuttumaan peliin.

Lopulta heti tunnin täyttymisen jälkeen Eric Bullock esitteli tavaramerkkiään. Eetu Räisänen antoi sopivan syötön laidalle, josta ”Eki” pääsi murtautumaan tuttuun tapaansa boksiin tekopaikkaan, eikä laukauskaan jättänyt mitään sattuman varaan. Verkko heilui takanurkassa ja TamU johti 0–2.

Bullockin maalin jälkeisen kymmenminuuttisen aikana Kiisto sai kaksi pientä painostusjaksoa, johon sisältyi muutama vaarallinen kulmapotku. Kerta toisensa jälkeen TamU-puolustus sai kuitenkin siivottua pallot väljemmille vesille, ja näin maali varjeltui.

Kiiston etsikkoaika päättyi lopulta siihen, että Bullock toisti temppunsa ja iski Sinipaidat jo hyvinkin turvalliselta tuntuneeseen 0–3-johtoon. Tällä kertaa pallon laidalle jakeli Topias Järvelä, mutta ”Ekin” liikkeet olivat lähes identtiset ensimmäisen maalin kanssa.

Sinipaitojen mentyä 0–3-johtoon päävalmentaja Jukka Listenmaa reagoi ottamalla lisää puolustusvoimaa kentälle. Arttu Mättö tuli keskikentän pohjalle Eetu Räisäsen viereen, ja kaikki kulmapotkut siihen asti antanut Arttu Haapala asteli vaihtoon. Mättö olikin heti ensimmäisessä erikoistilanteessa terävänä, ja puski Kiiston vaarallisen oloisen kulman turvallisesti kauas keskikentälle.

Kiisto sai kuitenkin lopulta tehtyä 1–3-kavennusmaalin, kun reilun tunnin pelin jälkeen kentälle tullut hyökkääjä Lauri Karri pääsi viimeistelemään maalin edestä Sampo Rintalan mainiosta keskityksestä. Laukaus tuli sen verran läheltä suoraan hyvin ajoitetusta juoksusta, että maalivahti Antti Kuusisella ei ollut mitään asiaa ehtiä sen tielle.

Loppuminuuttien aikana Tampere Unitedilla ei ollut minkäänlaista hätää, vaan peli saatiin jäädytettyä tehokkaasti. Tässä oli apuna myös muutamat Kiiston kovat taklaukset, joiden jälkeen tarvittiin myös huoltoa kentälle pariinkin otteeseen.  Aivan lopissa päästiin myös pelaamaan aikaa kulmalipulla, jossa erityisesti Eino-Veikko Ek kunnostautui taitavana pallon suojaajana.

Loppuminuuteilla TamU sai myös yhden vaarallisen maalintekopaikan, kun nopea vastahyökkäys pättyi lopussa kentälle tulleen Panu Väliahon laukaukseen. Maalivahti Kulmala sai kuitenkin torjuttua laukauksen.

Lisäaikaa pelattiin lopulta noin neljä minuuttia, eikä Sinipaidoilla ollut enää sen aikana minkäänlaista hätää. Kun loppuvihellys soi, TamU pääsi juhlimaan Regions’ Cupin finaalipaikkaa. Paikalle tulleet yli 30 vieraskannattajaa ja stadionin upea akustiikka antoivatkin siihen loistavat puitteet, kun chäntit kajahtivat erityisen lujalla voimakkuudella.

Voitto vie siis Tampere Unitedin lauantaina 16.10. klo 19.00 alkaen Olympiastadionilla pelattavaan Suomen Regions’ Cupin finaaliin. Tiedot ottelun järjestelyistä tarkentuvat todennäköisesti jo lähipäivinä. Seuraa siis Tampere Untiedin viestintäkanavia, jotta tiedät kaiken tarpeellisen siitä, miten pääset mukaan historialliseen otteluun, joka on samalla vuodesta 1998 alkaneen seurahistorian ensimmäinen ottelu Olympiastadionilla.

Pelaajat ja kannattajat juhlivat välierävoittoa.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa piti joukkueensa sisääntuloa otteluun ehkäpä koko kauden terävimpänä. Suoritus kertoo paljon joukkueen luonteesta ja kyvystä tehdä kurinalaisesti töitä myös omatoimisesti, kun ottaa huomioon lähtökohdat eli torstai-illasta perjantain puolelle jatkuneet nousujuhlat, sekä sen, että lauantaina pelaajien valmistautuminen otteluun oli omatoimista.

”Oltiin tosi hyvällä jalalla. Alkuveryttelystä lähtien tuli Jussilta (Korhonen) ja Wellulta (Tero) palautetta, että ollaan tosi terävänä liikkeellä. Siinä jo tuli tosi luottavainen olo, enkä tiedä mitä pojat on tehneet perjantain yhteisen treenin jälkeen, mutta oli kyllä tosi terävä ja vahva alku. Ei voi kuin hattua nostaa joukkueelle, että olivat itsensä laittaneet tuollaiseen kuntoon sen perjantain jälkeen”, Listenmaa kiittelee.

Itse pelissä TamU dominoi keskikenttää, eikä Kiisto päässyt varsinkaan ensimmäisellä jaksolla hyökkäämään kunnolla.

”Kaksinkamppailut jäivät meille, ja kaveri joutui rikkomaan paljon. Saatiin rauhoitettua tilanteet ja pallo meille. Mitä pidemmälle peli meni, niin kyllähän se Räisänen taas dominoi keskikenttää ihan totaalisesti.”

”Pallon liikuttelussa ei oltu ihan niin teräviä kuin oltaisiin voitu olla, eli parannettavaakin tietenkin jäi. Mutta olosuhteisiin nähden oltiin kyllä hyviä ihan kauttaaltaan jokaisella osa-alueella”, Listenmaa summaa.

Maalipaikkoja TamU ei kuitenkaan kyennyt luomaan mitenkään liukuhihnalta, vaan yksi voiton avaimista oli oikeastaan tehokas viimeistely.

”Sellaisia puolittaisia paikkoja siinä oli lisäksi, eli laukauksia pienemmästä kulmasta, jotka olisi voineet jonain päivänä vaikka sisällekin mennä. Mutta kyllähän A-luokan maalipaikat käytettiin hyväksi. Bullockin paikkoja voi pitää jo A-luokan paikkoina, koska ’Ekiltä’ tuntuu uppoavan noilta kohdilta aika vakuuttavasti samaan paikkaan pallo tasaisesti koko ajan”, Listenmaa hymyilee.

Elisa Stadionin komeat puitteet tekivät vaikutuksen myös kokeneeseen Listenmaahan.

”Olihan ne ihan mahtavat puitteet. Pukukoppi oli niin iso, että mietin jo tarvitaanko megafoni, jotta peränurkassa olevat kuulee mitä puhutaan.  Lisäksi valmentajille on vieressä omat tilat, joissa päästiin tauolla rauhoittumaan ja vähän puhumaan asioita, eikä tarvinnut olla siinä joukkueen edessä siinä. Siellä oli omat suihkut, vessat ja pukukopit eli kaikki oli taustaryhmälle valmiina. Onhan se ihan mahtavaa, ja kyllä kateeksi käy vaasalaisia Kolmosen joukkueita, jotka tuollaisissa olosuhteissa saa vetää.”

Myös Sinikaartin laulu ja muu kannustus kajahti stadionilla poikkeuksellisen kovalla voimakkuudeella.

”Joko ne lauloi kovempaa tai sitten ääni ei vaan päässyt karkaamaan stadionilta, mutta kovaa se ainakin kuului!” Listenmaa kehuu.

Myös pelin jälkeisistä tapahtumista jäi päävalmentajalle positiivinen fiilis. Vaikka voittoa juhlittiin tietenkin heti ottelun jälkeen yhdessä kannattajien kanssa, fokus siirtyi nopeasti siihen, että finaali on vielä edessä.

”Kopissa oli tosi rauhallinen meininki. Edelleen sen aistii pelaajista, että kausi ei ole vielä ohitse. Tässä on vielä kaksi tärkeää peliä jäljellä, ja kaikki haluavat vetää ihan loppuun asti. Minkään näköistä hyvänolon tunnetta ei ollut vieläkään aistittavissa, joten vaikuttaa todella hyvältä jatkoa ajatellen”, Listenmaa päättää.

Tampere Unitedin pelit jatkuvat tulevana lauantaina 9.10. klo 15.00 pelattavalla Kolmosen päätöskierroksen ottelulla kotona Pyynikin urheilukentällä. Vastaan tulee FC Haka juniorit. Ottelussa TamUlla on mahdollisuutena sinetöidä tappioton sarjakausi, mutta tärkeintä on kuitenkin tulla vielä kerran Pyynikille koko seurayhteisön voimin ja juhlistaa yhdessä sarjanousua. Ottelun jälkeen juhlallisuudet jatkuvat Dam Barissa Tammerkosken äärellä Satakunnan sillan kupeessa. Tervetuloa mukaan sinivihreään nousutunnelmaan!

Suomen Regions’ Cupin finaali pelataan viikkoa myöhemmin lauantaina 16.10. klo 19.00 alkaen Olympiastadionilla. TamU järjestää bussikuljetuksen Helsinkiin, ja näillä näkymin luvassa on oma bussi junioripelaajille ja heidän perheilleen, ja toinen bussi aikuisempaan makuun. Lisäksi Sinikaarti kulkee tietenkin omalla bussillaan. Tiedot busseista tarkentuvat näillä näkymin jo tiistiana, joten pysy kuulolla!