3.10.2021

 
 

Tampere United eteni Suomen Regions’ Cupin finaaliin OlympiastadionilleTampere United voitti sunnuntai-iltana Vaasan Elisa Stadionilla FC Kiiston Suomen Regions’ Cupin v√§lier√§ss√§ maalein 1‚Äď3 (0‚Äď1) dominoivan esityksen j√§lkeen. Tulos vie Sinipaidat Olympiastadionille cupin finaaliin, jossa vastaan tulee sunnuntaina omassa v√§lier√§ss√§√§n Nokian Palloseuran voittanut FC Kontu. Finaali pelataan lauantaina 16.10. klo 19.00, ja TamU j√§rjest√§√§ siihen kaikille kannattajilleen tarkoitetun bussikuljetuksen. Sinikaartin bussiin ilmoittautui jo sunnuntai-iltana yli 50 kannattaja, ja seuran bussi tulee toiseksi bussiksi, joka soveltuu hyvin my√∂s hiukan maltillisemmille TamU-kannattajille. Liput bussiin tulevat myyntiin l√§hip√§ivin√§.

TamU l√§hti v√§lier√§otteluun Kiistoa vastaan todella ter√§v√§sti, ja sai todellisen unelma-alun, kun Roope Kostainen p√§√§si tekem√§√§n johtomaalin jo ottelun nelj√§nnell√§ peliminuutilla. Tilanteen alustivat palloa keskelt√§ tuonut Jesse Vuori, joka sy√∂tti laitaan Eric Bullockille, joka puolestaan l√∂ysi Kostiaisen vapaana maalin edest√§. Kostiainen sai sijoittaa pallon avoimena ammottaneeseen maaliin, ja TamU johti heti alussa 0‚Äď1. N√§in TamU pakotti FC Kiiston heitt√§m√§√§n pelisuunnitelmansa roskikseen ennen kuin ottelu oli ehtinyt kunnolla edes alkaa. Ennakkotiedoissahan Kiiston p√§√§valmentaja Jan-Christian Westermark oli painottanut puolustuspelin ja nollan pit√§misen merkityst√§.

Jo ennen johtomaalia TamUlla oli ollut yksi vaarallinen Arttu Haapalan kulmapotku, jossa oli pienestä kiinni, ettei Anton Bright päässyt puskemaan avausmaalia. Myös Eric Bullock oli päässyt kerran yrittämään tuttua murtautumistaan boksiin, mutta ensimmäisellä yrityksellä ei päästy laukaukseen asti. Johtomaalin jälkeenkin painostus jatkui muutaman minuutin erittäin terävänä, mutta lisämaalit jäivät syntymättä muutamasta hyvästä paikasta huolimatta.

Ensimmäisen jakson edetessä TamU piti keskialueen täydellisesti hallinnassaan voittamalla kaksinkamppailut lähes järjestäen. Kiistolla oli suuria vaikeuksia päästä pallon kanssa pois omalta alueeltaa, ja ensimmäisen kerran tämä tapahtui kontrolloidusti vasta kun jaksoa oli jäljellä enää kymmenisen minuuttia. Lisäksi Kiisto joutui rikkomaan useita kertoja ja usein aika ruman näköisesti, joskin ainoa kortti tuli kun Amadeus Ekman jyräsi Eetu Räisäsen juuri ennen puolen tunnin täyttymistä.

TamU ei loppujen lopuksi saanut ensimmäisellä jaksolla montaakaan vetoa maalia kohti, mutta 26. minuutilla Eric Bullock jäi etenemään keskellä hitaasti kohti boksia ja syötti sitten Paavo Kujalalle linjan taakse. Kujalan laukaisukulma jäi pienehköksi, mutta Kiisto-vahti Teemu Kulmala sai silti torjuttua vedon vain vaivoin.

TamUn toinen maali oli vielä tätkin lähempänä pari minuuttia ennen taukoa, kun Paavo Kujala antoi pallon keskellä kuudentoista rajan päällä viereensä Topias Järvelälle, jonka kierteinen ulkosyrjälaukaus pomppasi ristikosta ulos Sinikaartin huokaillessa chäntin keskellä.

Bullock ratkaisee toisella jaksolla

Ottelun toinen jakso jatkui pitkälti samoissa merkeissä kuin mitä ensimmäisellä jaksolla oli nähty. TamU piti enemmän palloa ja hallitsi etenkin keskikenttää, mutta huippuvaarallisia tekopaikkoja ei kovin monta nähty.

Kun toista jaksoa oli pelattua kymmenisen minuuttia, Paavo Kujala pääsi laukomaan tulisesti oman pallonriistonsa jälkeen, mutta maalivahti torjui vedon, eikä jatkotilanteestakaan syntynyt valmista. Pari minuuttia myöhemmin myös Kiisto pääsi hyökkäämään vaarallisesti, mutta kaikeksi onneksi TamU-puolustus pääsi blokkaamaan molemmat Kiiston laukaukset ilman, että maalivahti Antti Kuusinen joutui puuttumaan peliin.

Lopulta heti tunnin t√§yttymisen j√§lkeen Eric Bullock esitteli tavaramerkki√§√§n. Eetu R√§is√§nen antoi sopivan sy√∂t√∂n laidalle, josta ”Eki” p√§√§si murtautumaan tuttuun tapaansa boksiin tekopaikkaan, eik√§ laukauskaan j√§tt√§nyt mit√§√§n sattuman varaan. Verkko heilui takanurkassa ja TamU johti 0‚Äď2.

Bullockin maalin jälkeisen kymmenminuuttisen aikana Kiisto sai kaksi pientä painostusjaksoa, johon sisältyi muutama vaarallinen kulmapotku. Kerta toisensa jälkeen TamU-puolustus sai kuitenkin siivottua pallot väljemmille vesille, ja näin maali varjeltui.

Kiiston etsikkoaika p√§√§ttyi lopulta siihen, ett√§ Bullock toisti temppunsa ja iski Sinipaidat jo hyvinkin turvalliselta tuntuneeseen 0‚Äď3-johtoon. T√§ll√§ kertaa pallon laidalle jakeli Topias J√§rvel√§, mutta ”Ekin” liikkeet olivat l√§hes identtiset ensimm√§isen maalin kanssa.

Sinipaitojen menty√§ 0‚Äď3-johtoon p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa reagoi ottamalla lis√§√§ puolustusvoimaa kent√§lle. Arttu M√§tt√∂ tuli keskikent√§n pohjalle Eetu R√§is√§sen viereen, ja kaikki kulmapotkut siihen asti antanut Arttu Haapala asteli vaihtoon. M√§tt√∂ olikin heti ensimm√§isess√§ erikoistilanteessa ter√§v√§n√§, ja puski Kiiston vaarallisen oloisen kulman turvallisesti kauas keskikent√§lle.

Kiisto sai kuitenkin lopulta tehty√§ 1‚Äď3-kavennusmaalin, kun reilun tunnin pelin j√§lkeen kent√§lle tullut hy√∂kk√§√§j√§ Lauri Karri p√§√§si viimeistelem√§√§n maalin edest√§ Sampo Rintalan mainiosta keskityksest√§. Laukaus tuli sen verran l√§helt√§ suoraan hyvin ajoitetusta juoksusta, ett√§ maalivahti Antti Kuusisella ei ollut mit√§√§n asiaa ehti√§ sen tielle.

Loppuminuuttien aikana Tampere Unitedilla ei ollut mink√§√§nlaista h√§t√§√§, vaan peli saatiin j√§√§dytetty√§ tehokkaasti. T√§ss√§ oli apuna my√∂s muutamat Kiiston kovat taklaukset, joiden j√§lkeen tarvittiin my√∂s huoltoa kent√§lle pariinkin otteeseen.  Aivan lopissa p√§√§stiin my√∂s pelaamaan aikaa kulmalipulla, jossa erityisesti Eino-Veikko Ek kunnostautui taitavana pallon suojaajana.

Loppuminuuteilla TamU sai myös yhden vaarallisen maalintekopaikan, kun nopea vastahyökkäys pättyi lopussa kentälle tulleen Panu Väliahon laukaukseen. Maalivahti Kulmala sai kuitenkin torjuttua laukauksen.

Lis√§aikaa pelattiin lopulta noin nelj√§ minuuttia, eik√§ Sinipaidoilla ollut en√§√§ sen aikana mink√§√§nlaista h√§t√§√§. Kun loppuvihellys soi, TamU p√§√§si juhlimaan Regions’ Cupin finaalipaikkaa. Paikalle tulleet yli 30 vieraskannattajaa ja stadionin upea akustiikka antoivatkin siihen loistavat puitteet, kun ch√§ntit kajahtivat erityisen lujalla voimakkuudella.

Voitto vie siis Tampere Unitedin lauantaina 16.10. klo 19.00 alkaen Olympiastadionilla pelattavaan Suomen Regions’ Cupin finaaliin. Tiedot ottelun j√§rjestelyist√§ tarkentuvat todenn√§k√∂isesti jo l√§hip√§ivin√§. Seuraa siis Tampere Untiedin viestint√§kanavia, jotta tied√§t kaiken tarpeellisen siit√§, miten p√§√§set mukaan historialliseen otteluun, joka on samalla vuodesta 1998 alkaneen seurahistorian ensimm√§inen ottelu Olympiastadionilla.

Pelaajat ja kannattajat juhlivat välierävoittoa.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa piti joukkueensa sisääntuloa otteluun ehkäpä koko kauden terävimpänä. Suoritus kertoo paljon joukkueen luonteesta ja kyvystä tehdä kurinalaisesti töitä myös omatoimisesti, kun ottaa huomioon lähtökohdat eli torstai-illasta perjantain puolelle jatkuneet nousujuhlat, sekä sen, että lauantaina pelaajien valmistautuminen otteluun oli omatoimista.

”Oltiin tosi hyv√§ll√§ jalalla. Alkuveryttelyst√§ l√§htien tuli Jussilta (Korhonen) ja Wellulta (Tero) palautetta, ett√§ ollaan tosi ter√§v√§n√§ liikkeell√§. Siin√§ jo tuli tosi luottavainen olo, enk√§ tied√§ mit√§ pojat on tehneet perjantain yhteisen treenin j√§lkeen, mutta oli kyll√§ tosi ter√§v√§ ja vahva alku. Ei voi kuin hattua nostaa joukkueelle, ett√§ olivat itsens√§ laittaneet tuollaiseen kuntoon sen perjantain j√§lkeen”, Listenmaa kiittelee.

Itse pelissä TamU dominoi keskikenttää, eikä Kiisto päässyt varsinkaan ensimmäisellä jaksolla hyökkäämään kunnolla.

”Kaksinkamppailut j√§iv√§t meille, ja kaveri joutui rikkomaan paljon. Saatiin rauhoitettua tilanteet ja pallo meille. Mit√§ pidemm√§lle peli meni, niin kyll√§h√§n se R√§is√§nen taas dominoi keskikentt√§√§ ihan totaalisesti.”

”Pallon liikuttelussa ei oltu ihan niin ter√§vi√§ kuin oltaisiin voitu olla, eli parannettavaakin tietenkin j√§i. Mutta olosuhteisiin n√§hden oltiin kyll√§ hyvi√§ ihan kauttaaltaan jokaisella osa-alueella”, Listenmaa summaa.

Maalipaikkoja TamU ei kuitenkaan kyennyt luomaan mitenkään liukuhihnalta, vaan yksi voiton avaimista oli oikeastaan tehokas viimeistely.

”Sellaisia puolittaisia paikkoja siin√§ oli lis√§ksi, eli laukauksia pienemm√§st√§ kulmasta, jotka olisi voineet jonain p√§iv√§n√§ vaikka sis√§llekin menn√§. Mutta kyll√§h√§n A-luokan maalipaikat k√§ytettiin hyv√§ksi. Bullockin paikkoja voi pit√§√§ jo A-luokan paikkoina, koska ’Ekilt√§’ tuntuu uppoavan noilta kohdilta aika vakuuttavasti samaan paikkaan pallo tasaisesti koko ajan”, Listenmaa hymyilee.

Elisa Stadionin komeat puitteet tekivät vaikutuksen myös kokeneeseen Listenmaahan.

”Olihan ne ihan mahtavat puitteet. Pukukoppi oli niin iso, ett√§ mietin jo tarvitaanko megafoni, jotta per√§nurkassa olevat kuulee mit√§ puhutaan.  Lis√§ksi valmentajille on vieress√§ omat tilat, joissa p√§√§stiin tauolla rauhoittumaan ja v√§h√§n puhumaan asioita, eik√§ tarvinnut olla siin√§ joukkueen edess√§ siin√§. Siell√§ oli omat suihkut, vessat ja pukukopit eli kaikki oli taustaryhm√§lle valmiina. Onhan se ihan mahtavaa, ja kyll√§ kateeksi k√§y vaasalaisia Kolmosen joukkueita, jotka tuollaisissa olosuhteissa saa vet√§√§.”

Myös Sinikaartin laulu ja muu kannustus kajahti stadionilla poikkeuksellisen kovalla voimakkuudeella.

”Joko ne lauloi kovempaa tai sitten √§√§ni ei vaan p√§√§ssyt karkaamaan stadionilta, mutta kovaa se ainakin kuului!” Listenmaa kehuu.

Myös pelin jälkeisistä tapahtumista jäi päävalmentajalle positiivinen fiilis. Vaikka voittoa juhlittiin tietenkin heti ottelun jälkeen yhdessä kannattajien kanssa, fokus siirtyi nopeasti siihen, että finaali on vielä edessä.

”Kopissa oli tosi rauhallinen meininki. Edelleen sen aistii pelaajista, ett√§ kausi ei ole viel√§ ohitse. T√§ss√§ on viel√§ kaksi t√§rke√§√§ peli√§ j√§ljell√§, ja kaikki haluavat vet√§√§ ihan loppuun asti. Mink√§√§n n√§k√∂ist√§ hyv√§nolon tunnetta ei ollut viel√§k√§√§n aistittavissa, joten vaikuttaa todella hyv√§lt√§ jatkoa ajatellen”, Listenmaa p√§√§tt√§√§.

Tampere Unitedin pelit jatkuvat tulevana lauantaina 9.10. klo 15.00 pelattavalla Kolmosen päätöskierroksen ottelulla kotona Pyynikin urheilukentällä. Vastaan tulee FC Haka juniorit. Ottelussa TamUlla on mahdollisuutena sinetöidä tappioton sarjakausi, mutta tärkeintä on kuitenkin tulla vielä kerran Pyynikille koko seurayhteisön voimin ja juhlistaa yhdessä sarjanousua. Ottelun jälkeen juhlallisuudet jatkuvat Dam Barissa Tammerkosken äärellä Satakunnan sillan kupeessa. Tervetuloa mukaan sinivihreään nousutunnelmaan!

Suomen Regions’ Cupin finaali pelataan viikkoa my√∂hemmin lauantaina 16.10. klo 19.00 alkaen Olympiastadionilla. TamU j√§rjest√§√§ bussikuljetuksen Helsinkiin, ja n√§ill√§ n√§kymin luvassa on oma bussi junioripelaajille ja heid√§n perheilleen, ja toinen bussi aikuisempaan makuun. Lis√§ksi Sinikaarti kulkee tietenkin omalla bussillaan. Tiedot busseista tarkentuvat n√§ill√§ n√§kymin jo tiistiana, joten pysy kuulolla!