Talven tappiotta pelannut TamU otti vuoden ensimmäisen voiton

27/02/2021
Otteluraportti

Tampere United palasi lauantaina harjoitusotteluiden pariin liki kuukaudeksi venähtäneen tauon jälkeen. Pandemiatilanne ja hetkeksi tiukaksi äitynyt talvi oli pitänyt Sinipaidat pitkään poissa pelikentiltä, vaikka harjoitteluun tilanne ei ollut vaikuttanut aivan niin pahasti. Pelitauko ei kuitenkaan näkynyt ottelussa ensimmäisen viiden minuutin jälkeen, vaan Sinipaidat otti pallonhallinan itselleen ja voitti ACEn ehyen esityksen jälkeen ansaitusti 2–0 (1–0). Molemmista maaleista vastasi laitahyökkääjä Panu Väliaho.


Harjoitusottelu

2 – 0

Mukava auringonpaiste helli Kauppia kun joukkueet valmistautuivat kohtaamiseen, mutta ottelun alkaessa aurinko laski ja pian hyytävä kylmyys valtasi alaa. Liekö tästä ollut kyse, kun Sinipaitojen otteet ottelun ensiminuuteilla olivat hiukan jähmeitä? Niin tai näin, joukkue vertyi nopeasti, ja pian kentällä nähtiin palloa suvereenisti hallinnut ja tiuhaan tahtiin maalipaikkoja luonut TamU.

Anton Bright pelasti toisen kerran tällä kaudella kapteenin nauha käsivarressaan.

Ensimmäisen kerran pallo saatiin maaliin jo 8. minuutilla, kun läpi ottelun syötöillään loistanut Arttu Haapala lähetti tarkan sivuvaparin Severi Kankkusen päähän takatolpalla. Toppari ei paikasta erehtynyt, mutta tilanne liputettiin harmillisesti paitsioksi.

Jo minuuttia myöhemmin maalin synty oli jälleen lähellä, kun ACE-maalivahti Juuso Auvinen seikkaili kaukana maalistaan, ja Roope Kostiainen pääsi yrittämään vetoa kohti vahditonta maalia. ACE-puolustus onnistui kuitenkin blokkaamaan laukauksen.

Vain hetkeä myöhemmin oli Eric Bullockin vuoro päästä tekopaikkaan, kun Arttu Haapalan kaunis syöttö vapautti laitahyökkääjän keskeltä läpi. Bullockin veto suuntautui kuitenkin niukasti maalin ohi.

Verneri Uimonen teki paluun Sinipaitoihin tässä ottelussa.

Jakson edetessä Arttu Haapalan tarjoilusta pääsivät nauttimaan myös Roope Kostiainen ja Panu Väliaho, mutta molemmilta jäi paikat hyödyntämättä. Keskikentän pohjalla pelannut Arttu Mättö puolestaan pääsi näyttämään kaukolaukauksen mallia, mutta maalivahti Auvinen sai venytettyä kätensä eteen sen verran, että seurauksena oli vain kulmapotku.

ACEn paras paikka syntyi reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Veto lähti hanakasti kuudentoista rajan takaa, mutta Henri Savolainen sai torjuttua pallon päätyrajasta yli.

Arttu Haapala oli syötöillään ottelun hahmo.

Pari minuuttia ennen puolta aikaa Arttu Haapalan tarjoilu tuotti vihdoin maalin. Panu Väliaho kiitti mukavasta juoksupallosta kuljettamalla pallon vasemmalta laidalta vetopaikkaan boksiin ja sijoittamalla pelivälineen varmasti maalin takakulmaan.

Aivan ensimmäisen jakson lopussa nähtiin vielä yksi tiukka tilanne TamU-maalilla, kun palloa nyrkkeilemään tullutta Henri Savolaista rikottiin siten, että pallo päätyi vetopaikkaan ACE-pelaajalle. Tuomarin pilli ei soinut rikkeen merkiksi, mutta toppari Po Law pelasti tilanteen maaliviivalta, ja näin tauolle päästiin Sinipaitojen 1–0-johdossa.

Panu Väliaho kihauttaa toistamiseen toisella jaksolla

Toinen jakso jatkui Arttu Haapalan tarjoilulla, josta kapteenin nauhaa kantanut Anton Bright pääsi kokeilemaan puskuaan boksista. Pusku kuitenkin jäi maalivahdin hyppysiin. Hetkeä myöhemmin Roope Kostiainen pudotti pallon Brightille vetopaikkaan, mutta tämäkään tilanne ei tuottanut maalia.

Verneri Uimonen kuljettaa paloa ACE-pelaajien keskellä.
Panu Väliaho tuo palloa.
Arttu Haapala rynnii kohti maalia. Taustalla hyökkäystrio Panu Väliaho, Roope Kostiainen ja Eric Bullock.

Toisella jaksolla TamU jatkoi pallon hallintaa, mutta maalintekopaikkojen määrä ei ollut aivan niin suuri kuin avausjaksolla. Pitkä jauhaminen päättyi lopulta Panu Väliahon omaan ratkaisuun. Pallo päätyi Väliahon jalkaan lähellä kuudentoista alueen kulmaa Pyry Virtasen ja Roope Kostiaisen kautta. Veto lähti kuitenkin kuin tyhjistä, ja leijaili vastustamattomasti maalin takanurkkaan yli maalivahti Juuso Auvisen.

”On se aina kiva saada maalivahti miettimään, että tälle ei voi tehdä mitään”, myhäili Väliaho komeaa laukaustaan ottelun jälkeen. ”Roope (Kostiainen) taisi sanoa että käänny, ja pakki olikin jossain viiden metrin säteellä, joten päätin kokeilla, ja sinne se sitten meni.”

Juuso Auvinen ei saa kättään Panu Väliahon vedon tielle.

Väliahon 2–0-maalin myötä ottelu oli käytännössä ohi. TamU teki vielä lopussa muutamia vaihtoja, mutta erityisen hyviä maalintekotilanteita ei nähty. Omassa päässä nollan pitäminen ei toisella jaksolla ollut missään vaiheessa lainkaan uhattuna.

”Se mitä lähdettiin hakemaan näkyi aika hyvin koko pelin ajan alkua lukuunottamatta, eli alhaalta avaaminen ja korkea prässi toimivat hyvin. Lopussa ehkä vähän jalat loppuivat, mutta kokonaisuutena ihan hyvä peli meiltä. ACE oli vähän ihmeissään, ja saimme hyvin riistoja keskikentällä kaverin virheistä”, analysoi Panu Väliaho ottelun kulkua.

Lopussa kentälle päässyt Markus Kopf laukoo.

Helmikuu oli TamUlle haastava kun sekä korona että pakkanen kurittivat.

”Onhan se valitettavaa että tilanne on mikä on, ja välillä on voinut tulla vain päivänkin varoitusajalla tieto ettei mennäkään palloharjoituksiin, mutta se on nyt tämä maailman tilanne, ja sen kanssa on vain opittava elämään”, luonnehtii Väliaho tilannetta.

”Pääasia tehdään jotain kuitenkin, eli ei tyydytä siihen että ei tehdä mitään kun ei ole normaaleja treenejä. Kausi lähenee kuitenkin, ja valmistaudutaan siihen askel askeleelta, oli se sitten punttitreeniä tai pallotreeniä.”

Päävalmentajan kommentit

Voitto oli ennen tätä vain kaksi ottelua kuluvan vuoden puolella pelanneelle TamUlle vuoden ensimmäinen voitto kahden tasapelin jälkeen. Päävalmentaja Jukka Listenmaa piti Tampere Unitedin esitystä hyvänä.

”Jätetään ensimmäinen viisi minuuttia pois, niin sen jälkeen oli aika ehjää suorittamista. Ei mitään häikäisevää, mutta pallollinen pelaaminen oli parasta mitä tänä talvena on ollut. Tietty vasta viikko on sitä puolta käyty läpi treeneissäkin.”

”Puolustuspelaaminen oli ihan hyvää, olisiko siinä yksi–kaksi paikkaa vastustajalla ollut. Meillä oli kuitenkin aika monta läpiajoakin. Ajankohtaan nähden ihan hyvä, varsinkin kun on ollut kuukauden tauko peleistä ja harjoittelu pallon kanssakin ollut aika vähäistä. Voi olla tyytyväinen esitykseen”, Listenmaa päättää

Seuraavan kerran TamU pelaa jo viikon päästä lauantaina 6.3. kun Kauppiin saadaan vieraaksi Tampereen Peli-Toverit. Tämän jälkeen joukkue pitää viikon verran talvilomaa ja palaa näillä näkymin koronasulun pakottamana yksilöharjoitteluun maaliskuun kahdeksi viimeiseksi viikoksi.

Harjoitusottelu

2 – 0

( 1 – 0 )

43′ Panu Väliaho
70′ Panu Väliaho

Yleisöä:
0

 

Yleisöä:
0

29 Henri Savolainen
3 Anton Bright C
5 Severi Kankkunen
13 Arttu Haapala
15 Roope Kostiainen
16 Eric Bullock 84'
18 Panu Väliaho
20 Verneri Uimonen
21 Pyry Virtanen 73'
23 Po Law 80'
25 Arttu Mättö
1 Riku Tanila
4 Eemeli Peltonen
7 Markus Kopf 80'
9 Hussein Al-Khafaji 84'
27 Nils Strömsholm 73'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49