Talven ensimmäinen harjoitus­ottelu toi voiton ACEsta

13/12/2020
Otteluraportti

Talven harjoitusottelut saatiin lauantai-iltapäivällä hyvään käyntiin, kun TamU otti 1–2-voiton ottelua isännöineestä ACEsta Kaupin uudella mutta hyytävän kylmällä tekonurmella. Ottelu sai räväkän alun kun molemmat joukkueet tekivät maalin jo ennen 10 minuutin täyttymistä, mutta muutoin ensimmäinen jakso ei suuria hienouksia tarjonnut. Toisella jaksolla Sinipaidoilla oli mahdollisuudet tehdä useampikin maali, mutta Eetu Räisäsen osuma jäi ainoaksi TamU-hyökkääjien tuhltatessa tekopaikkoja.

Harjoitusottelu

1 – 2

Ottelun avausmaali syntyi jo kolmannella minuutilla, kun Oskari Korpinen katkoi hyvin keskialueella ja syötti pallon Arttu Haapalalle, jonka mainio pallo vapautti Eric Bullockin juoksuun. Bullock pääsi aina boksiin asti ja ohitti ACE-maalivahdin varmalla sijoituksella.

Ottelun alussa pallo pysyi kuitenkin enemmän ACEn hallussa, ja kuitti tuli jo ottelun kahdeksannella minuutilla. Tuomo Hentilä pääsi läpi TamU-puolustuksen hienoisella avustuksella, ja ohitti Riku Tanilan varmalla sijoituksella. Näin lukemat olivat heti alussa 1–1.

Tasoitusmaalin jälkeenkin pallo pysyi enemmän ACE:n kuin Sinipaitojen hallinnassa, mutta kovin vaarallisia tilanteita hervantalaiset eivät kyenneet luomaan. TamUn peliä puolestaan vaivasivat lukuisat huolimattomat syötöt mikä ei toki ole yllättävää kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa.

TamUlle tarjoutui tilaisuus siirtyä johtoon ottelun 20. minuutilla, kun Nils Strömsholm nousi mainosti laidallaan, ja tuli rapatuksi rangaistusalueella. Pilkkua asettui ampumaan kaptenin nauhaa ottelussa kantanut Arttu Haapala, jonka veto jäi kuitenkin sen verran voimattomaksi, että maalivahti sai torjuttua sen aivan maalin alakulmasta.

Muutoin ensimmäisellä jaksolla ei ollut liiemmin mainittavia tapahtumia. ACE hyökkäsi muutaman kerran vaarallisesti, mutta vedot maalia kohti jäivät vähiin, ja ainoa varsinaisesti vaarallisen laukauksen Riku Tanila liimasi varmasti.

Toisessa päässä mieleen painui parhaiten keskikentän pohjalla pelanneen Anton Brightin painava kaukolaukaus reilu viisi minuuttia ennen jakson loppua. Vain tolppa pelasti ACEn takaiskulta – ja muutoin olisikin syntynyt todella komea osuma. Kun myöskään Hakim Belbachrin tekopaikka pari minuuttia ennen taukovihellystä ei tuonut tulosta, lyhyelle tauolle lähdettiin 1–1-lukemista.

TamU hallitsee toista jaksoa

Toiselle jaksolle TamU vaihtoi kaikki mukana olleet vaihtopelaajat kentälle, eli yhteensä tehtiin kuusi vaihtoa, mukaan lukien tolppien väliin Riku Tanilan tilalle tullut Aapo Sipponen. Lisäksi toisella jaksolla ensimmäiset TamU-minuuttinsa saivat tuoreet sopimuspelaajat Jesse Vuori ja Iikka Häkkinen.

Ensiväläys Iikka Häkkisen kärkipelaajan avuista saatiin heti toisen jakson alussa, kun hän jakoi pitkän avauksen päällään viereensä Oskari Korpiselle. Tilanne pääsi yllättämään maalivahti Juuso Auvisen kaukana maalistaan, mutta Korpisen yritys nousi liian ylös ja päätyi melko korkealle kentän päätyverkkoihin.

Ottelun 53. minuutilla nähtiin Panu Väliaholta komea ristipallo juoksuun Jesse Vuorelle, joka löysi oikea-aikaisella keskityksellään maalin eteen rynnineen Iikka Häkkisen. Pallo karkasi kuitenkin Häkkisen jalasta niukasti maalin yli. Tällaisia Vuoren laitajuoksun kautta tulleita keskityspaikkoja nähtiin ottelussa useita, mikä lupaa hyvää tuleviin otteluihin.

Ottelu olikin siinä mielessä kaksijakoinen, että toisella jaksolla TamU otti ottelun selvään hallintaansa, ja maaleja olisi voinut tehdä useammankin. Niitä saatiin tehtyä kuitenkin vain yksi, mutta se syntyikin sitten sitäkin hienommalla tavalla. Tilanteessa Arttu Haapala katkoi ACEn hyökkäykseen lähdön keskialueella ja antoi pallon viereensä Eetu Räisäselle. Tämä purjehti koko kentän läpi aina syvälle boksiin saakka, jossa varma sijoitus saatteli pallon maalin takakulmaan. Näin 2–1-voittomaali oli nähnyt päivänvalon.

Ottelun viimeisen puolituntisen aikana TamU rakensi vielä useita tekopaikkoja, mutta maalipaikkoja suorastaan tuhlailitiin. Pahin tuhlaajapoika oli Eetu Räisänen, joka oli jo nokikkain maalivahdin kanssa, mutta päätti siirtää pallon vielä viereen kaverille, jolloin tilanne kuivuikin kokoon ACEn kenttäpelaajien ehdittyä hätiin. Kärjessä pelannut Iikka Häkkinen oli monessa mukana, ja parista puskupaikasta osumat olivat erittäin lähellä.

Kun lisämaaleja ei nähty, päättyi ottelu sinänsä mukavaan 1–2 (1–1) -voittoon. Suurempikin voitto olisi tänään kuitenkin ollut otettavissa.

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Jukka Listenmaa luonnehti ottelua kaksijakoiseksi ja samalla myös tyypilliseksi harjoituskauden avausotteluksi.

”Oli oikeastaan sitä mitä odotinkin, eli vähän sekavaa, vaikka olikin tuttuja pelaaja. Aina kun muutama uusi pelaaja tulee, niin kyllä se sekottaa peliä. Mutta vaikkei nyt tuloksesta pelatakaan, niin onhan se kausi aina mukava aloittaa voitolla”, Listenmaa pyöritteli.

Kylmät olosuhteet toivat ottelusuunnitelmaan omat piirteensä, sillä kaikki pelaajat vaihdettiin tauolla, eikä edestakaisia vaihtoja olisi missään oloissa tehty.

”Suunnitelma oli että kaikki pelaa vähintään 45 minuuttia, ja oltaisiin pelattu vajaalla loppu jos jotakin olisi tapahtunut. Ei haluttu ottaa sitä riskiä että seistään kylmässä ja sitten palattaisiin kentälle. Oltaisiin enemmänkin vaihdettu mieleellään, mutta sairastapaukset estivät sen”, avaa Listenmaa ratkaisuja.

Uusien pelajien esityksiin Listenmaa oli tyytyväinen.

”Iikan (Häkkinen) pelaamisesta ei puuttunut kuin maalit. Todella hyvin pääsi paikoille ja haki ykköspalloja joukkueelle. Jessen (Vuori) juoksuvoima oli ihan silmiinpistävää. Kaikki uudet pelaajat pelasivat sillä tasolla mitä odotinkin”, Listenmaan kuvailee.

Myös toppariosastolla nähtiin uusia pelaajia, kun Po Law pelasi 90 minuuttia ja ennenkin TamUn tryouteilla nähty Arttu Järvelä 45 minuuttia toisella jaksolla. Ensimmäisellä jaksolla Law’n vieressä luuti viime kaudella hyvin vähille minuuteille jäänyt Pyry Virtanen. Toppariosaston vaihtuminen tähän otteluun ei näkynyt juurikaan pelissä, joskin takaiskumaalissa topparipelissäkin oli toivomiseen varaa.

”Ensimmäisessä maalissa oltiin kyllä muutenkin levällään. Nämä saadaan pois kun aletaan harjoituksissa ajaa pelitapaa lävitse. Vielä ei olla kertaakaan tehty taktista harjoittelua, vaan se alkaa tammikuussa.  Sitä kautta saadaan paketti tiiviimmäksi ja tällaiset tilanteet saadaan pois”, Listnmaa kuvaille.

”Maalivahtipelissä toteutettiin tänään rohkeaa jalalla pelaamista, ja molemmat maalivahdit toteutti sen hyvin, ja kenttäpelaajat reagoi siihen hyvin. Meillä on hyvä tilanne kun kaikki maalivahtimme ovat niin hyviä jalalla ja päästään pelaamaan vähän rohkeammin.”

Vastustajalle Listenmaan antoi kehuja auliisti.

”ACE on hyvä joukkue, josta näkee että oma pelitapa on verissä. Tottakai siinä on haasteensa pallonmenetysten tullessa, mutta heillä on kehittävä pelityyli.”

”Rajulta”, vastasi kapteenin nauhaa kantanut Arttu Haapala, kun ottelun jälkeen kysyttiin miltä täysi ysikymppinen tuntui pitkästä aikaa. ”Keuhkoihihan tuo kylmä ilma tietenkin otti, mutta oli kiva pelata ja ihan hyvä matsi.”

”Paikoittain ihan hyvin avattiin ja jopa hyökättiinkin välillä ihan hyvin, mutta puolustussuuntaan ei ollut mitenkään hirveän ehjä matsi, vaan aika paljon päästiin pelaamaan meidän selustaan ja väleihin. Yllättävän paljon jouduttiin puolustamaan. Mutta ei olla kyllä taktisia juttuja juuri läpi käytykään, eikä peli puolustussuuntaan hirveän yhtenäistä olla.”

Omasta pelistä Haapala muisti ensimmäiseksi hiukan löysäksi jääneen pilkun, mutta syötöt molempiin maaleihin kaunistavat tilastoa.

”Veska taisi kulmasta poimia sen rankkarin. Jätkät sanoi että varmaan oli pallo jäässä, niin pistetään sen piikkiin”, nauroi Haapala epäonnistumistaan.

Positiivisen puolelta löytyivät hyvät syötöt ja hyvät katkot, joista molemmat maalitkin syntyivät.

”Sain poikki ja annoin viereen toiselle jolla on enemmän jalkoja”, kommentoi Haapala Räisäsen voittomaalin syntyä.

”Olihan tossa aika paljon paikkoja, ja toki molemmat olisi voineet tehdä enemmänkin. Yllättävän vähän maaleja maalipaikkoihin nähden”, summaa Haapala ottelun.

Ensi viikon TamU viettää jälleen harjoituskentällä, ja lauantaina kohdataan harjoitusottelussa TPV:n edustusjoukkue. Tämäkin ottelu pelataan ilman yleisöä.

Harjoitusottelu

1 – 2

( 1 – 1 )

3′ Eric Bullock
60′ Eetu Räisänen

Yleisöä:
0

8' Tuomo Hentilä

Yleisöä:
0

1 Riku Tanila 46'
3 Anton Bright
7 Matias Stark 46'
9 Oskari Korpinen 36'
13 Arttu Haapala C
15 Tommi Virtanen 46'
16 Eric Bullock 46'
21 Pyry Virtanen
22 Hakim Belbachir 46'
23 Po Law
27 Nils Strömsholm 46'
62 Aapo Sipponen 46'
4 Jesse Vuori 46'
18 Panu Väliaho 46'
19 Iikka Häkkinen 46'
25 Arttu Järvelä 46'
29 Eetu Räisänen 46'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF