13.12.2020

 
 

Talven ensimm√§inen harjoitus­ottelu toi voiton ACEstaTalven harjoitusottelut saatiin lauantai-iltap√§iv√§ll√§ hyv√§√§n k√§yntiin, kun TamU otti 1‚Äď2-voiton ottelua is√§nn√∂ineest√§ ACEsta Kaupin uudella mutta hyyt√§v√§n kylm√§ll√§ tekonurmella. Ottelu sai r√§v√§k√§n alun kun molemmat joukkueet tekiv√§t maalin jo ennen 10 minuutin t√§yttymist√§, mutta muutoin ensimm√§inen jakso ei suuria hienouksia tarjonnut. Toisella jaksolla Sinipaidoilla oli mahdollisuudet tehd√§ useampikin maali, mutta Eetu R√§is√§sen osuma j√§i ainoaksi TamU-hy√∂kk√§√§jien tuhltatessa tekopaikkoja.

Ottelun avausmaali syntyi jo kolmannella minuutilla, kun Oskari Korpinen katkoi hyvin keskialueella ja syötti pallon Arttu Haapalalle, jonka mainio pallo vapautti Eric Bullockin juoksuun. Bullock pääsi aina boksiin asti ja ohitti ACE-maalivahdin varmalla sijoituksella.

Ottelun alussa pallo pysyi kuitenkin enemm√§n ACEn hallussa, ja kuitti tuli jo ottelun kahdeksannella minuutilla. Tuomo Hentil√§ p√§√§si l√§pi TamU-puolustuksen hienoisella avustuksella, ja ohitti Riku Tanilan varmalla sijoituksella. N√§in lukemat olivat heti alussa 1‚Äď1.

Tasoitusmaalin jälkeenkin pallo pysyi enemmän ACE:n kuin Sinipaitojen hallinnassa, mutta kovin vaarallisia tilanteita hervantalaiset eivät kyenneet luomaan. TamUn peliä puolestaan vaivasivat lukuisat huolimattomat syötöt mikä ei toki ole yllättävää kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa.

TamUlle tarjoutui tilaisuus siirtyä johtoon ottelun 20. minuutilla, kun Nils Strömsholm nousi mainosti laidallaan, ja tuli rapatuksi rangaistusalueella. Pilkkua asettui ampumaan kaptenin nauhaa ottelussa kantanut Arttu Haapala, jonka veto jäi kuitenkin sen verran voimattomaksi, että maalivahti sai torjuttua sen aivan maalin alakulmasta.

Muutoin ensimmäisellä jaksolla ei ollut liiemmin mainittavia tapahtumia. ACE hyökkäsi muutaman kerran vaarallisesti, mutta vedot maalia kohti jäivät vähiin, ja ainoa varsinaisesti vaarallisen laukauksen Riku Tanila liimasi varmasti.

Toisessa p√§√§ss√§ mieleen painui parhaiten keskikent√§n pohjalla pelanneen Anton Brightin painava kaukolaukaus reilu viisi minuuttia ennen jakson loppua. Vain tolppa pelasti ACEn takaiskulta ‚Äď ja muutoin olisikin syntynyt todella komea osuma. Kun my√∂sk√§√§n Hakim Belbachrin tekopaikka pari minuuttia ennen taukovihellyst√§ ei tuonut tulosta, lyhyelle tauolle l√§hdettiin 1‚Äď1-lukemista.

TamU hallitsee toista jaksoa

Toiselle jaksolle TamU vaihtoi kaikki mukana olleet vaihtopelaajat kentälle, eli yhteensä tehtiin kuusi vaihtoa, mukaan lukien tolppien väliin Riku Tanilan tilalle tullut Aapo Sipponen. Lisäksi toisella jaksolla ensimmäiset TamU-minuuttinsa saivat tuoreet sopimuspelaajat Jesse Vuori ja Iikka Häkkinen.

Ensiväläys Iikka Häkkisen kärkipelaajan avuista saatiin heti toisen jakson alussa, kun hän jakoi pitkän avauksen päällään viereensä Oskari Korpiselle. Tilanne pääsi yllättämään maalivahti Juuso Auvisen kaukana maalistaan, mutta Korpisen yritys nousi liian ylös ja päätyi melko korkealle kentän päätyverkkoihin.

Ottelun 53. minuutilla nähtiin Panu Väliaholta komea ristipallo juoksuun Jesse Vuorelle, joka löysi oikea-aikaisella keskityksellään maalin eteen rynnineen Iikka Häkkisen. Pallo karkasi kuitenkin Häkkisen jalasta niukasti maalin yli. Tällaisia Vuoren laitajuoksun kautta tulleita keskityspaikkoja nähtiin ottelussa useita, mikä lupaa hyvää tuleviin otteluihin.

Ottelu olikin siin√§ mieless√§ kaksijakoinen, ett√§ toisella jaksolla TamU otti ottelun selv√§√§n hallintaansa, ja maaleja olisi voinut tehd√§ useammankin. Niit√§ saatiin tehty√§ kuitenkin vain yksi, mutta se syntyikin sitten sit√§kin hienommalla tavalla. Tilanteessa Arttu Haapala katkoi ACEn hy√∂kk√§ykseen l√§hd√∂n keskialueella ja antoi pallon viereens√§ Eetu R√§is√§selle. T√§m√§ purjehti koko kent√§n l√§pi aina syv√§lle boksiin saakka, jossa varma sijoitus saatteli pallon maalin takakulmaan. N√§in 2‚Äď1-voittomaali oli n√§hnyt p√§iv√§nvalon.

Ottelun viimeisen puolituntisen aikana TamU rakensi vielä useita tekopaikkoja, mutta maalipaikkoja suorastaan tuhlailitiin. Pahin tuhlaajapoika oli Eetu Räisänen, joka oli jo nokikkain maalivahdin kanssa, mutta päätti siirtää pallon vielä viereen kaverille, jolloin tilanne kuivuikin kokoon ACEn kenttäpelaajien ehdittyä hätiin. Kärjessä pelannut Iikka Häkkinen oli monessa mukana, ja parista puskupaikasta osumat olivat erittäin lähellä.

Kun lis√§maaleja ei n√§hty, p√§√§ttyi ottelu sin√§ns√§ mukavaan 1‚Äď2 (1‚Äď1) -voittoon. Suurempikin voitto olisi t√§n√§√§n kuitenkin ollut otettavissa.

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Jukka Listenmaa luonnehti ottelua kaksijakoiseksi ja samalla myös tyypilliseksi harjoituskauden avausotteluksi.

”Oli oikeastaan sit√§ mit√§ odotinkin, eli v√§h√§n sekavaa, vaikka olikin tuttuja pelaaja. Aina kun muutama uusi pelaaja tulee, niin kyll√§ se sekottaa peli√§. Mutta vaikkei nyt tuloksesta pelatakaan, niin onhan se kausi aina mukava aloittaa voitolla”, Listenmaa py√∂ritteli.

Kylmät olosuhteet toivat ottelusuunnitelmaan omat piirteensä, sillä kaikki pelaajat vaihdettiin tauolla, eikä edestakaisia vaihtoja olisi missään oloissa tehty.

”Suunnitelma oli ett√§ kaikki pelaa v√§hint√§√§n 45 minuuttia, ja oltaisiin pelattu vajaalla loppu jos jotakin olisi tapahtunut. Ei haluttu ottaa sit√§ riski√§ ett√§ seist√§√§n kylm√§ss√§ ja sitten palattaisiin kent√§lle. Oltaisiin enemm√§nkin vaihdettu mieleell√§√§n, mutta sairastapaukset estiv√§t sen”, avaa Listenmaa ratkaisuja.

Uusien pelajien esityksiin Listenmaa oli tyytyväinen.

”Iikan (H√§kkinen) pelaamisesta ei puuttunut kuin maalit. Todella hyvin p√§√§si paikoille ja haki ykk√∂spalloja joukkueelle. Jessen (Vuori) juoksuvoima oli ihan silmiinpist√§v√§√§. Kaikki uudet pelaajat pelasivat sill√§ tasolla mit√§ odotinkin”, Listenmaan kuvailee.

My√∂s toppariosastolla n√§htiin uusia pelaajia, kun Po Law pelasi 90 minuuttia ja ennenkin TamUn tryouteilla n√§hty Arttu J√§rvel√§ 45 minuuttia toisella jaksolla. Ensimm√§isell√§ jaksolla Law’n vieress√§ luuti viime kaudella hyvin v√§hille minuuteille j√§√§nyt Pyry Virtanen. Toppariosaston vaihtuminen t√§h√§n otteluun ei n√§kynyt juurikaan peliss√§, joskin takaiskumaalissa topparipeliss√§kin oli toivomiseen varaa.

”Ensimm√§isess√§ maalissa oltiin kyll√§ muutenkin lev√§ll√§√§n. N√§m√§ saadaan pois kun aletaan harjoituksissa ajaa pelitapaa l√§vitse. Viel√§ ei olla kertaakaan tehty taktista harjoittelua, vaan se alkaa tammikuussa.¬† Sit√§ kautta saadaan paketti tiiviimm√§ksi ja t√§llaiset tilanteet saadaan pois”, Listnmaa kuvaille.

”Maalivahtipeliss√§ toteutettiin t√§n√§√§n rohkeaa jalalla pelaamista, ja molemmat maalivahdit toteutti sen hyvin, ja kentt√§pelaajat reagoi siihen hyvin. Meill√§ on hyv√§ tilanne kun kaikki maalivahtimme ovat niin hyvi√§ jalalla ja p√§√§st√§√§n pelaamaan v√§h√§n rohkeammin.”

Vastustajalle Listenmaan antoi kehuja auliisti.

”ACE on hyv√§ joukkue, josta n√§kee ett√§ oma pelitapa on veriss√§. Tottakai siin√§ on haasteensa pallonmenetysten tullessa, mutta heill√§ on kehitt√§v√§ pelityyli.”

”Rajulta”, vastasi kapteenin nauhaa kantanut Arttu Haapala, kun ottelun j√§lkeen kysyttiin milt√§ t√§ysi ysikymppinen tuntui pitk√§st√§ aikaa. ”Keuhkoihihan tuo kylm√§ ilma tietenkin otti, mutta oli kiva pelata ja ihan hyv√§ matsi.”

”Paikoittain ihan hyvin avattiin ja jopa hy√∂k√§ttiinkin v√§lill√§ ihan hyvin, mutta puolustussuuntaan ei ollut mitenk√§√§n hirve√§n ehj√§ matsi, vaan aika paljon p√§√§stiin pelaamaan meid√§n selustaan ja v√§leihin. Yll√§tt√§v√§n paljon jouduttiin puolustamaan. Mutta ei olla kyll√§ taktisia juttuja juuri l√§pi k√§ytyk√§√§n, eik√§ peli puolustussuuntaan hirve√§n yhten√§ist√§ olla.”

Omasta pelistä Haapala muisti ensimmäiseksi hiukan löysäksi jääneen pilkun, mutta syötöt molempiin maaleihin kaunistavat tilastoa.

”Veska taisi kulmasta poimia sen rankkarin. J√§tk√§t sanoi ett√§ varmaan oli pallo j√§√§ss√§, niin pistet√§√§n sen piikkiin”, nauroi Haapala ep√§onnistumistaan.

Positiivisen puolelta löytyivät hyvät syötöt ja hyvät katkot, joista molemmat maalitkin syntyivät.

”Sain poikki ja annoin viereen toiselle jolla on enemm√§n jalkoja”, kommentoi Haapala R√§is√§sen voittomaalin synty√§.

”Olihan tossa aika paljon paikkoja, ja toki molemmat olisi voineet tehd√§ enemm√§nkin. Yll√§tt√§v√§n v√§h√§n maaleja maalipaikkoihin n√§hden”, summaa Haapala ottelun.

Ensi viikon TamU viettää jälleen harjoituskentällä, ja lauantaina kohdataan harjoitusottelussa TPV:n edustusjoukkue. Tämäkin ottelu pelataan ilman yleisöä.