16.9.2018

 
 

Taistelu sarja­paikasta mutkistui PietarsaaressaTampere United l√§hti Pietarsaaren vierailulle toiveikkaana, mutta illasta tuli lopulta painajaismainen, kun JBK voitti ottelun 1‚Äď0, ja samaan aikaan Vasa IFK haki puhtaan 0‚Äď4-voiton Iisalmesta PK-37:n kustannuksella. Tulosten my√∂t√§ Sinipaitoja takaa-ajava vaasalaisjoukkue nousi vain pisteen p√§√§h√§n, ja samalla alkaa n√§ytt√§√§ varmalta, ett√§ viimeinen putoaja ratkotaan nimenomaan TamUn ja VIFK:n v√§lill√§. TamU on tehnyt kuudess√§ viimeisess√§ ottelussa vain yhden maalin, joten tilanne n√§ytt√§√§ Sinipaitojen kannalta huolestuttavalta. My√∂s JBK-ottelu ratkesi ennen kaikkea hy√∂kk√§yspelin puutteisiin: tekopaikkoja ei rakennettu riitt√§v√§sti eik√§ saaduista paikoista kyetty tekem√§√§n maaleja. Takaiskumaali puolestaan syntyi toisen jakson alkuun osuneen kokonaisvaltaisesti eritt√§in heikon jakson p√§√§tteeksi.

TamU oli joutunut tekemään useita muutoksia kokoonpanoonsa edellisen ottelun jälkeen, sillä Santeri Salomaan ja Verneri Uimosen korttitilit tulivat silloin täyteen, ja he olivat näin pelikiellossa. Santeri Salomaan paikan topparina otti aiemminkin kaudella muutaman kerran topparina pelannut Valtteri Uimonen, ja Verneri Uimosen paikan laitapuolustajan otti ensimmäistä kertaa TamUssa omimmalla paikallaan laitapuolustajana pelannut Valtteri Hiilloskorpi. Lisäksi Konsta Raittinen nousi avaukseen Topias Järvelän tilalle.

Näiden poissaolijoiden lisäksi pelaajavalmentaja Leroy Malukan korttitili tuli täyteen TP-47-ottelussa, ja myös hän joutui jäämään pois Pietarsaaren reissulla. Häntä tuurasi kentän laidalla joukkueenjohtaja Sami Koivula.

Ensimmäisellä jaksolla hyvä alku ja loppu

Ottelu lähti käyntiin Sinipaitojen kannalta aivan mukavissa merkeissä. Hyökkäyksiä saatiin tuotua laidoilta vaarallisen oloisesti, joskin varsinainen murtautuminen tekopaikkoihin jäi kerta toisensa jälkeen tekemättä. Myös JBK pääsi ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana pariin otteeseen vetopaikoille, mutta laukaukset karkasivat selvästi TamU-maalin ohi.

JBK sai ensimmäisen laukauksensa maalia kohti jakson puolen välin paikkeilla, kun Joni Remesaho irtosi Valtteri Hiilloskorvelta laidalla, murtautui boksiin ja laukoi terävästi. Antti Kuusinen kuitenkin poimi pallon helposti etukulmasta.

Kokonaisuutena ensimmäinen jakso oli paremmin JBK:n hallussa. Vaarallisin tekopaikka syntyi reilun puolen tunnin pelin jälkeen, kun Jusa Ihalaisen keskitys löysi Joni Remesahon takatolpalta. Valtteri Hiilloskorven häirintä esti kuitenkin suoran laukauksen ja Ville Puustinen ehti liukua laukauksen tielle aivan maalin edessä. Näin seurauksena oli vain kulmapotku. Hetkeä myöhemmin myös Axel Vidjeskogilla oli oiva paikka tehdä maali, mutta pallo nousi niukasti maalin yli.

Ensimmäisen jakson viimeinen viisi minuuttia oli TamUlta vahva jakso. Se lähti liikkeelle Roope Kostiaisen käynnistämästä vastaiskusta, jossa Berat Grabovci ja Riku Oras pääsivät iskemään pelkkää Markus Kronholmia vastaan. Jusa Ihalainen juoksi kuitenkin Oraksen kiinni, ja kun Grabovcin ponneton syöttöyritys kilpistyi Kronholmin jalkoihin, tilanne kuivui kokoon.

Hetkeä myöhemmin Roope Kostiainen oli jälleen rakentamassa tilannetta, ja Berat Grabovci pääsikin laukomaan kuudentoista rajan takaa. Veto jäi kuitenkin sen verran löysäksi, että maalivahti Patrik Häggblom koppasi pallon helposti haltuunsa.

Hetkeä myöhemmin Grabovci pääsi laukomaan vielä erittäin pienestä kulmasta. Seuranneessa kulmapotkussa pallo ajautui kuudentoista rajan taakse Konsta Raittiselle, jonka laukaus kuitenkin jäi lihamuuriin. Lopulta Sinipaitojen hyvä ote katkesi taukovihellykseen.

Synkkä alku toiselle jaksolle

Toisen jakson alku oli Sinipaidoille vaikea. Ensimmäinen vaarallinen tilanne syntyi oman sivuvaparin jälkitilanteesta, kun Valtteri Hiilloskorpi hävisi kaksinkamppailun Antonio Hottalle, ja Joni Remesaho pääsi nostamaan vastahyökkäystä. Remesaho vapauttikin Severi Kähkösen läpi, mutta Antti Kuusinen tuli vastaan ja sai torjuttua Kähkösen hieman hätäisen laukauksen.

Vaikeaan jaksoon mahtui useita vaarallisia JBK:n kulmapotkuja ja sivuvapareita, joiden jälkeen pallo jäi elämään TamU-päähän. Lopulta 55. minuutilla yksi näistä kostautui. Kulma saatiin vielä siivottua, mutta Elias Haralan roiskaisu jäi Antonio Hottan jalkaan, ja tämä löysi Axel Vidjeskogin vapaana boksin vasemmalta laidalta. Vidjeskog ei avopaikasta erehtynyt, vaan sijoitti pallon varmasti Antti Kuusisen ohi verkon perukoille.

Välittömästi maalin jälkeen Sinipaitojen peli oli hyvinkin sekaisin, ja Joni Remesaho oli lähellä tuplata JBK:n johdon päästyään nousemaan vapaasti boksiin vasemmalta laidalta. Valtteri Uimonen ehti kuitenkin viime hetkillä hätiin, ja Antionio Hottan kaukoveto jatkotilanteessa viuhui sekin maalin yli.

Jo ennen tunnin täyttymistä TamU alkoi saada paremmin juonesta kiinni. Valtteri Uimosen pitkä pallo tavoitti Berat Grabovcin, ja tämä syötti päätyrajalta toiseen aaltoon Konsta Raittiselle. Patrik Häggblom torjui Raittisen vedon suoran Riku Oraksen jalkoihin, mutta tämä ei saanut palloa kontrolliin, ja näin veto jäi laukomatta kokonaan.

Jakson puolenvälin paikkeilla näppärä hyökkäys päättyi Elias Haralan ja Omar Kharyn seinäsyöttöön, mutta Haralalta loppui tila, ja laukaus maalia kohti jäi aivan heikoksi. Muutoin peli aaltoili päädystä toiseen, mutta kumpikaan joukkue ei saanut rakennettua vaarallisia maalintekopaikkoja. Paras Sinipaitojen tilanne syntyi noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Riku Oras syötti Roope Kostiaiselle pallon juoksuun laidalle. Tämä eteni vetosektoriin, mutta Patrik Häggblom torjui tulisen vedon melko helposti.

Kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa TamU muutti ryhmitystään siten, että Valtteri Uimonen nousi topparin paikalta piikkiin, ja Mauno Sirén, Ville Puustinen ja Valtteri Hiilloskorpi muodostivat kolmen puolustajan linjan.

Ottelun varsinaisen peliajan loppuminuutit olivat kuitenkin rikkonaiset, eikä TamU onnistunut luomaan maalipaikkoja. Lisäajan neljännellä minuutilla tasoitus oli kuitenkin erittäin lähellä, kun Berat Grabovci pääsi puskemaan vapaasti takatolpalta Valtteri Uimosen kulmapotkusta. Patrik Häggblom kuitenkin nyrkkeili pallon eteensä, ja tästä syntynyt hässäkkä päättyi maalille nousseen Antti Kuusisen kääntölaukaukseen, jonka Häggbloma sai vangittua käsiinsä.

Pian t√§m√§n tilanteen j√§lkeen kuultiin ottelun p√§√§t√∂svihellys, ja n√§in TamU oli h√§vinnyt t√§rke√§n ottelun 1‚Äď0. Samalla ero putoamisviivaan kaventui h√§lyytt√§v√§sti yhteen pisteeseen, kun kautta on pelaamatta kaksi ottelua. N√§ist√§ ensimm√§inen pelataan ensi sunnuntaina 23.9. klo 15 alkaen Pyynikin urheilukent√§ll√§, jonne vieraaksi saadaan oululainen Hercules. Vikkoa my√∂hemmin lauantaina 29.9. TamU kohtaa p√§√§t√∂skierroksen vierasottelussa KuFu98:n.

Kommentit ottelun jälkeen

”Aiheutimme j√§lleen itse oman tappiomme”, kommentoi pelikiellon takia Tampereelta ottelun katsonut pelaajavalmentaja Leroy Maluka.

”Kaikki oli hyvin ensimm√§isell√§ jaksolla, vaikka JBK p√§√§si pariin kerttaan hy√∂kk√§√§m√§√§n laidoilta laitapuolustajiemme ollessa ylh√§√§ll√§. Emme luoneet kovin montaa maalintekopaikkaa, mutta olisimme voineet sinet√∂id√§ ottelun nill√§ 1‚Äď2 paikalla, jotka meill√§ oli”, Maluka arvioi.

”Sanon joka viikko, ett√§ meid√§n pit√§√§ keskitty√§ 90 minuuttia. T√§t√§ on jalkapallo. T√§n√§√§n emme pystyneet siihen ja siksi h√§visimme”, manasi Maluka viitaten toisen jakson synkk√§√§n alkuun.

Malukaa tuurannut Sami Koivula n√§ki ottelun paikan p√§√§lt√§ samoin: ”Noudatimme ottelun alussa pelisuunnitelmaamme t√§ydellisesti, mutta sen j√§lkeen ote katosi pitkiksi ajoiksi. T√§n√§√§n nukahdus, jota tosin edelsi heikompi vaihe, maksoi pisteen karulla tavalla. Periaatteessa puolustimme ensin kulman, mutta t√§m√§n j√§lkeen j√§imme odottamaan kaverin seuraava siirtoa.”

”Pitk√§st√§ aikaa veimme my√∂s maalipaikat, mutta t√§m√§k√§√§n ei l√§mmit√§ yht√§√§n, kun tehtyjen maalien sarakkeessa lukee nolla”, Koivula p√§√§tt√§√§.

24 Patrik Häggblom
7 Joakim Häggblom
10 Joni Remesaho vaihtoon 89’
15 Anton Kass keltainen kortti 52’
17 Markus Kronholm C vaihtoon 62’
19 Antonio Hotta
20 Axel Vidjeskog
22 Viktor Strömbäck
25 Severi Kähkönen vaihtoon 61’
27 Jusa Ihalainen
28 Oskar Sandström
1 Jonas Edström
2 Vilhelm Sundqvist vaihdosta 62’
3 Linus Kass
11 Kevin Larsson keltainen kortti 90+3’ vaihdosta 61’
14 Jonathan Nylund
18 Alfred Söderman vaihdosta 89’