30.5.2019

 
 

Taistelu Pyynikill√§ ei riitt√§nyt ‚Äď sarja­pisteet FC Espoon mukaanHelatorstain kamppailu Tampere Unitedin ja FC Espoon v√§lill√§ p√§√§ttyi vieraiden voitonjuhliin lukemin 1‚Äď2 (1‚Äď2). TamU:n etsikkoajat ottelussa olivat vahvat jaksojen alut, kun taas FC Espoo alkoi kontrolloida pelitapahtumia mit√§ pidemm√§lle jaksot eteniv√§t. Edes Aleksi Sainion johtomaali ei riitt√§nyt pisteille, vaan FC Espoo punnersi ensin hieman kiistanalaisesti tasoihin ja lopulta ohi.

Tampere Unitedilla oli ennen päivän koitosta alla kaksi hyvin erityylistä tappiota. Kotiavauksesta Pallo-Iiroja vastaan oli lupa odottaa enemmän, mutta todella vaisu esitys Pyynikillä jätti monet kannattajat kylmäksi. Gnistanin tähtisikermää vastaan Helsingissä TamU sen sijaan oli aikalailla täysi vastaantulija, eikä moni ollut tuosta pelistä pisteitä alunperin budjetoinutkaan Sinipaidoille. Nyt helatorstaina aurinkoiselle, mutta tuuliselle Pyynikille saapui vieraita Espoosta, kun sarjan erinomaisesti aloittanut FC Espoo saapui pisteet mielessään kohtaamaan Mourad Seddikin valmentamat Sinipaidat.

Mourad Seddiki ohjasi peliä totutun äänekkäästi kentän laidalta.

Kuten kotiavauksessa, myös tämänkin ottelun alku oli vahvaa rynnistystä isänniltä. Kovin kauaa ei tarvinnut ensimmäistä TamUn tilannetta odotella vieraiden maalille, kun tilanne purettiin kulmapotkuksi. Omar Kharyn antama lupaavan oloinen kulmapotku ei kuitenkaan aivan löytänyt ilmassa omilla korkeuksillaan lentäneen toppari Sami Ekmarkin päätä. Erityisesti TamUn vasen laita aiheutti espoolaisten puolustukselle harmaita hiuksia, kun vahvasti hyökkäyksiä tukenut Matias Stark ja usein keskeltä laidalle liikkunut Haris Ibrahimovic saivat luotua painetta FC Espoon päätyyn.

Ensimmäistä kertaa tämän kauden sarjapeleissä avauskokoonpanoon päässyt Elias Harala sinisistä lähimpänä palloa.

Alun rynnistys tuotti vihdoinkin yhden loistavan maalitilanteen, kun Omar Kharyn laukausyritys kimposi blokkauksen kautta boksiin ja ensimmäisenä paikalle ehti avaukseen noussut Elias Harala. Tämä ei kuitenkaan saanut palloon kunnolla osumaa ja siten ohitettua vieraiden veräjänvartija Matias Niemelää. Jatkopalloon pääsi vielä Haris Ibrahimovic, mutta torjunnasta elämään jäänyt pallo jäi liian lähelle Niemelää, eikä Ibrahimovic saanut näin nostettua palloa maaliin. Tämän tilanteen jälkeen myös FC Espoo sai ensimmäiset puolivaaralliset tilanteensa, mutta Elias Alanen maalillaan kesti vielä tässä vaiheessa.

Aleksi Sainion maalin juhliminen näyttää maistuvan erityisesti Omar Kharylle.

Lopulta Tampere United sai kaipaamansa palkinnon alun aktiivisuudestaan ja rohkeasta prässipelistään. TamU onnistui pitämään vahvasti palloa FC Espoon kenttäpuoliskolla, josta joukkueen kapteeni Eetu Rahkola löysi vapaana laidaltaan Elias Haralan. Tämän syöttöyritys maalille oli heikko, mutta FC Espoon puolustaja Riyad El Alami epäonnistui pahasti purkuyrityksessään, ja pallo päätyi reilussa 20 metrissä päivystäneelle Omar Kharylle, joka kuolletti pallon etupuolelleen ja ampui taitavasti suoraan puolivolleysta vihaisen kudin vasempaan sisätolppaan. Pallo ponnahti tuskastuttavasti takaisin kentälle, mutta ensimmäisenä reagoimassa oli jopa kaksi TamUn pelaajaa, joista maalintekijäksi lopulta kuulutettiin Aleksi Sainio, kun hän siirsi pallon varmasti nuottaan räjäyttäen Pyynikin yleisön tuulettamaan.

TamUn johtomaali oli herätys myös FC Espoolle, joka sai pelistä otteen heti maalin jälkeen. Osansa tällä oli myös Unitedilla, joka passivoitui maalin jälkeen ja hävisikin yhtäkkiä tärkeitä kaksinkamppailuja, jotka oltiin vielä ensimmäisen 20 minuutin aikana kyetty voittamaan.

Elias Alanen on hyvin mukana Valdrin Rashican pilkussa, mutta ei saa palloa pysäytettyä.

Vierailijoiden tasoitus tuli silti halvan oloisesti. FC Espoo sai vapaapotkun melkein keskialueelta ja Valdrin Rashica onnistui antamaan matalan pallon maalille, josta saatiin pallo ohjattua TamUn rangaistusalueelle. Tähän ohjaukseen sai jalkansa väliin Eetu Rahkola ja pahin vaaratilanteenpoikanen näytti olevan ohitse, kun pallo lipui sivummalle, jonne toki ensimmäisenä juoksi FC Espoon pelaaja. Maalivahti Elias Alanen tuli heittäytyen palloa vastaan, jolloin espoolaisten pelaaja hakemalla haki pienen kontaktin ja esitti perään hyvin teatraalisen heittäytymisen. Unitedin kannalta valitettavasi ottelun pääerotuomari hetken viivyttelyn jälkeen osoitti palloa pisteelle, eikä purnaukset tilanteessa enää saaneet oikeudenjakajan päätä kääntymään tuomion kumoamiseksi. Pallon taakse asettui FC Espoon erikoistilanteista ylipäätään vastannut Rashica, ja vaikka rangaistuspotku ei mikään kliininen ollutkaan, se löysi verkon perille Alasen torjuntayrityksen kautta tasoituksen ollessa tosiasia.

Tämän jälkeen peli meni entistä rikkonaisemmaksi, ja osansa tähän oli pääerotuomarin linjalla, joka tuntui poukkoilevan. Linja näytti välillä jopa siltä, että pelaajatkaan eivät enää tienneet, mistä saattaa pilli soida ja mistä ei. Tilastoihin kirjattiin tässä vaiheessa peliä varoitukset kotijoukkueen Rahkolalle ja vierailijoiden maalintekijä Rashicalle.

Eetu Rahkola pelasi edellisen ottelun tapaan keskikentän pohjalla.

Kentt√§tapahtumissa pelin oli ottanut t√§ysin haltuunsa FC Espoo, joka tasoituksensa j√§lkeen tuntui saavan vaarallisia tilanteita yh√§ enemm√§n luotua TamU:n maalille. Eniten pulassa oli oikean laitapuolustajan paikalla pelannut Ali Al-Fatli, jolla ei tuntunut onnistuvan mik√§√§n alas- eik√§ yl√∂sp√§in koko ottelun aikana. Etenkin Altin Zeqiri k√§ytti tilanteen h√§ik√§ilett√∂m√§sti hy√∂dykseen, ja tuntui olevan aivan mahdoton pidelt√§v√§. Zeqiri oli lopulta my√∂s se, joka kaatoi kylm√§√§ vett√§ TamUn p√§√§lle ensimm√§isen jakson viimeisill√§ minuuteilla. Kastriot Kastrati l√∂ysi vasemmalta laidalta Zeqirin t√§ydess√§ vauhdissa, ja t√§m√§ sai edet√§ aivan rauhassa rangaistusalueelle, eik√§ viimeistelyk√§√§n j√§tt√§nyt sanan sijaa. N√§in FC Espoo siirtyi todellisella pukukoppimaalilla 1‚Äď2-johtoon.

FC Espoon pukukoppimaali veti mielet mustiksi.

Vahva alku myös toiselle jaksolle

Toiselle jaksolle TamU tuli sisuuntuneena ja painosti alkuun jälleen vahvasti. Omar Khary pelasi näppärien pyörähdysten jälkeen pallon Elias Haralalle boksiin, mutta lopulta kunnolla laukomaan pääsi taustalta noussut vasen laitapuolustaja Matias Stark. Kulma oli kuitenkin melko pieni, ja veto viuihui ohi etunurkan. Pelikellon näyttäessä 53. minuuttia TamU suoritti ensimmäisen vaihtonsa, ja monen jo avauskokoonpanoon odottama Verneri Uimonen korvasi maalintekijä Aleksi Sainion oikealla sivustalla. Uimonen saikin heti kentälle tulonsa jälkeen muutaman vaarallisen näköisen keskityksen toimitettua maalille, mutta näitä eivät Unitedin pelaajat kunnolla päässeet hyödyntämään.

FC Espoo reagoi lopulta Unitedin vyörytykseen, ja suoritti toisen pelaajavaihtonsa. Hiljalleen espoolaiset pääsivät jälleen kuskin paikalle ottelussa ja iskivät vaarallisesti vastaan jo mainittujen nopeiden ja teknisten laitapelaajiensa Rashican ja Zeqirin kautta väkivahvan Kastratin jakaessa target-roolissaan palloa heille hyvin vauhtiin ja tyhjiin tiloihin. Pitkään näyttikin siltä, että seuraavan maalin tekee ja pelin sinetöi lopullisesti FC Espoo, sillä hyviäkin paikkoja espoolaisilla riitti. Elias Alanen pelasi maalillaan kuitenkin vahvan toisen jakson ja piti TamUn toivon liekkiä elossa ottelun loppuun asti.

Elias Harala vetopaikassa.

Kun ottelua oli jäljellä enää noin varttitunti, TamU suoritti nopeasti peräkkäin kaksi vaihtoa. Hyvin prässänneen, mutta vähille tilanteille päässeen Jere Remeksen tilalle tuli tuulennopea Niklas Lindholm, joka saikin sähköistettyä TamUn hiipunutta hyökkäyspeliä ottelun viimeiselle kuudennekselle. Myös Elias Harala jätti kentän, ja hänen esiintymisensä jättikin kieltämättä toivomisen varaa, sillä tilanteisiin meno oli hieman ujoa. Taavi Abruquah otti Haralan paikan vasemmalta, mutta kavensi usein keskelle ja boksiin, kun TamU löi lopussa aivan kaiken peliin.

Se todellinen huippupaikka tasoitukseen saatiin aivan ottelun lopussa, kun Omar Kharyn erinomainen sivuvapari löysi Niklas Lindholmin pään, mutta pallo leijaili yli maaliin Pyynikin yleisön huokaillessa pettymystään. Kun lisäajallakaan ei maaleja nähty, pisteet lähtivät lopulta lohkon kärkeen nousseiden espoolaisten matkaan.

”Olen pettynyt poikien puolesta, koska hyv√§st√§ taistelusta huolimatta heit√§ ei t√§n√§√§n palkittu”, totesi p√§√§valmentaja Mourad Seddiki ottelun j√§lkeen. ”Pelaajat meniv√§t kent√§lle vahvalla uskolla, ett√§ t√§n√§√§n vied√§√§n pisteet. Kaikki ei mennyt ihan nappiin, mutta joukkue taisteli lohkon ykk√∂ssijalla olevaa vastustajaa vastaan tasavertaisesti. Pelaajilla ty√∂moraali ja asenne olivat kohdallaan, mutta se ei riitt√§nyt.”

Helatorstain esitys oli TamUlta joka tapauksessa huomattavasti parempi kuin vaisu kotiavaus Rauman Pallo-Iiroja vastaan. Silti saalis oli nolla sarjapistettä, ja jos United aikoo uusia sarjapaikkansa, täytyy pisteitä alkaa etenkin kotona ehdottomasti tulla tasaiseen tahtiin. Seuraavan kerran kotona taistellaan ensi perjantaina 7.6. odotetussa derbyssa Tampereen Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Sitä ennen kuitenkin pistetiliä on mahdollista korottaa jo sunnuntaina 2.6. Salossa, tosin vastustaja tuskin on tämänpäiväistä yhtään kevyempi, sillä myös Salpa keikkuu lohkon kärkisijoilla.

99 Matias Niemelä
5 Viljami Isotalo C vaihtoon 46’
7 Ahmed Abdi
8 Riku Heinonen
10 Valdrin Rashica keltainen kortti 39’
11 Altin Zeqiri
17 Erik Valkamo
20 Tomas Sarikkola
29 Riyad El Alami
61 Daniel Ahiblad vaihtoon 59’
77 Kastriot Kastrati vaihtoon 77’
12 Heikki Louhivaara
9 Samuli Heiska vaihdosta 77’
14 Joel Lahtinen vaihdosta 59’
19 Jaakko Oksanen
21 Jonas Zanoun vaihdosta 46’
22 Abaas Ismail