Suvereeni esitys toi täydet pisteet Raumalta

30/07/2016
Otteluraportti

Tampere United haki täydet kolme pistettä Raumalla 742-päisen ennätysyleisön edessä pelatusta Pitsyön spesiaalista. Pallo-Iirot oli lopulta ottelussa selvästi alakynnessä, eikä pystynyt luomaan vaarallisia maalintekopaikkoja. Ottelun ratkaisijaksi nousi toisella jaksolla kaksi komeaa maalia viimeistellyt Lauri Saari.


Kolmonen

0 – 2

TamU tuli otteluun alkuun todella kovalla ryminällä, ja pallo oli ylärimassa heti toisella minuutilla. Matti Saari murtautui keskialueen sivurajaheiton jälkeen kohti boksia, ja löysi keskeltä kaaren takaa Riku Oraksen. Tämän laukaus kimposi yplärimasta alas ja ulos. Piikissä koko ensimmäisen puoliajan hienosti taistellut Mehdi Fennane oli vielä hyvin karoilla, mutta tökkäisy jäi sen verran heppoiseksi, että raumalaismaalivahti Iiro Koskella oli helppo työ vangita pallo hyppysiinsä.

Äijänsuon stadion pullisteli ääriään myöden täytenä joukkueiden astellessa kentälle
Äijänsuon stadion pullisteli ääriään myöden täytenä joukkueiden astellessa kentälle
Mehdi Fennane oli ensimmäisen jakson näkyvimpiä hahmoja
Mehdi Fennane oli ensimmäisen jakson näkyvimpiä hahmoja

Aivan alkuminuuttien jälkeen myös kotijoukkue Pallo-Iirot sai hieman otetta pelistä, mutta paria pahannäköistä sivuvaparia parempia maalipaikkoja se ei saanut. Tuomas Savinainen joutui kuitenkin kerran rikkomaan keltaisen kortin arvoisesti. Kortti oli samalla kauden neljäs, joten Savinainen on pelikiellossa TamUn seuraavassa kotiottelussa.

Mehdi Fennane yhdessä parhaista tekopaikoistaan
Mehdi Fennane yhdessä parhaista tekopaikoistaan

Kokonaisuudessaan ensimmäinen jakso oli kuitenkin enemmän TamUn kuin kotijoukkueen hallintaa. Jaksoa sävyttivät muutamat vaaralliset kulmapotkut, sekä Mehdi Fennanelle kohdistetut läpisyöttöyritykset. Kahdenkymmenennenneljännen minuutin kohdalla Fennane olikin lähellä päästä läpi, mutta tilanne kuivui käsivirheen myötä kokoon. Tästä tilanteesta Fennane sai myös keltaisen kortin. Lisäksi Fennane oli muutamaan kertaan maalintekopaikassa aivan maalin edessä, mutta kudit jäivät kerta toisensa jälkeen piippuun kun puolustajat pääsivät iholle.

Jakson loppuminuuteilla Pallo-Iirot sai vielä vapaapotkun päätyrajan tuntumasta. Juonikas Niklas Kuusio astui pallon taakse, ja yritti yllättää maalivahti Juuso Auvisen suoralla vedolla maaliin. Auvinen ei kuitenkaan ollut yllätettävissä. Näin taukoa lähdettiin viettämään maalittomissa tasalukemissa.

Valtteri Uimonen tuo palloa ylös
Valtteri Uimonen tuo palloa ylös

Lauri Saari ratkaisee toisella jaksolla

TamU teki kaksi vaihtoa heti toisen puoliajan alkuun. Molemmat kortin saaneet pelaajat eli Tuomas Savinainen ja Mehdi Fennane tulivat vaihtoon, ja kentälle astelivat Niclas Kalatsev ja Lauri Saari. Kenttäryhmityksessä Sasha Popovitš nousi kymppipaikalta Mehdi Fennanen paikalle kärkeen ja Niclas Kalatsev tuli Popovitšin paikalle. Lauri Saari puolestaan otti vasemman laitahyökkääjän paikan, ja Valtteri Uimonen putosi Tuomas Savinaisen paikalle vasemmaksi laitapuolustajaksi.

Niclas Kalatsev teki vahvan sisääntulon toiselle jaksolle
Niclas Kalatsev teki vahvan sisääntulon toiselle jaksolle

Pelitapahtumat pyörivät toisen puoliajan alusta alkaen pääasiassa Pallo-Iirojen päädyssä. Niclas Kalatsev näytti heti, että hän on kunnossa ollessaan yksi sarjan parhaita pelaajia, ja jakeli palloa näyttävästi laidoille molemmille Saaren veljeksille.

Toisessa päässä läpi ottelun pirteästi pelannut Stanley Ukwuoma pääsi kertaalleen nousemaan laidaltaan terävästi keskelle vetopaikkaan, mutta Juuso Auvisen oli helppo vangita melko heppoiseksi jäänyt laukaus. Myös Mikko Valtanen pääsi kokeilemaan kaukolaukaustaan, mutta tämäkin veto päätyi helposti Auvisen syliin.

Matti Saari nousee terävästi
Matti Saari nousee terävästi

Unitedin johtomaali syntyi tunnin kohdalla upean kuvion päätteeksi. Matti Saari sai pallon Verneri Uimosen sivurajaheitosta oikealla laidalla. ja ajoi terävästi maalia kohti. Kun tiloja ei löytynyt, Matti Saari antoi pallon Riku Orakselle boksin kulmalla, ja tämä löysi oikeaan laitaan vapaaseen tilaan juosseen Niclas Kalatsevin. Kalatsev haki etutolpalla ahtaassa tilassa olleen Sasha Popovitšin. Popovitš jatkoi pallon juonikkaasti kantapäällään boksin vasemmalta laidalta täysin vapaana olleelle Lauri Saarelle, joka laukoi pallon yhdellä kosketuksella maalin alanurkkaan. Kaunis maali. Koko joukkue ryntäsi Sinikaartin eteen juhlimaan Äijänsuon pääkatsomon vaipuessa hiljaisuuteen.

”Sai aika rauhassa laittaa. Mietin että pistän etukulmaan ja sinne se upposi. Itselläni on usein mennyt vedot yli kun on liikaa aikaa. Nyt olin viikon kalareissussa, ja ehkä sain siellä rauhoitettua sitten sen verran”, totesi Lauri Saari hymyissä suin ottelun jälkeen.

Pelaajat ja kannattavat juhlivat voittomaalia asiaankuuluvasti yhdessä
Pelaajat ja kannattavat juhlivat voittomaalia asiaankuuluvasti yhdessä

Johtomaalin jälkeen Pallo-Iirot yrittivät hakea vaihdoilla lisää hyökkäysvoimaa. Konsta Siivonen ja Jaakko Valtanen tulivat kentälle Aake Rapalan ja kärjessä aloittaneen vasta tänä kesänä 17-vuotta täyttäneen Juuso Snickerin tilalle. Iirojen parhaimmistoon koko ottelun ajan kuulunut Stanley Ukwuoma otti paikan piikistä.

Vaihtojen myötä Pallo-Iiroilla olikin noin kymmenen minuutin mittainen vahva jakso, jonka aikana he saivat muutamia vaarallisia erikoistilanteita ja muutenkin pallo pyöri muutamaan otteeseen vaarallisen näköisesti Unitedin maalin lähellä. Vedot maalia kohti jäivät kuitenkin uupumaan TamU-puolustuksen siivotessa hyvin maalinedustan kapteeni Eetu Rahkolan johdolla. Sinipaidat olivat muutenkin yhä edelleen niskan päällä kaksinkamppailuissa, ja käänsivät peliä nopeasti aina pallon saatuaan. Toisaalta laitapuolustajina pelanneet Uimosen veljekset pitivät Pallo-Iirojen nopeat laitapelaajat tiukassa kurissa.

Sasha Popovitš pelasi vahvan ottelun
Sasha Popovitš pelasi vahvan ottelun

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin kun ottelua oli jäljellä reilun vartin verran. Matti Saari voitti pallon keskiympyrässä Juuso Auvisen maalipotkun jälkeen ja näki veljensä Lauri Saaren nousussa vasemmalla laidalla. Pitkä ja matala syöttö jäi hivenen liian taakse, eikä mahdollistanut suoraa murtautumista maalille. Saari etenkin hitaasti rangaistusalueelle ja asetteli vetoaan sen kulmalla kaikessa rauhassa. Kun terävä laukaus upposi etukulmaan, juhlat olivat valmiit.

”Riku [Oras] teki hyvän juoksun ja teki tilan keskelle. Sain jalan vapaaksi ja pistin pallon maaliin”, kertoi Lauri Saari maalin synnystä ottelun jälkeisessä haastattelussa.

Maalintekijä Lauri Saari pääsee Valtteri Uimosen syleilyyn
Maalintekijä Lauri Saari pääsee Valtteri Uimosen syleilyyn
Maalijuhlat kannattajien edessä
Maalijuhlat kannattajien edessä

Mitään varsinaista loppukiriä Pallo-Iirot eivät ottelun viimeisellä vartilla pystyneet kehittämään, vaan pikemminkin TamU pelasi järkevää ja yksinkertaista peliä, ja voitti yhä edelleen useimmat kaksinkamppailut. Sinipaidat hakivat kentälle myös tuoretta voimaa, kun ensin Jussi Rasva korvasi vasemmalla laidalla Matti Saaren ja myöhemmin vielä Tuomas Lehti tuli sisään Sasha Popovitšin paikalle piikkiin. Yltiöpäisen hyökkäämiseen ei ollut tarvetta, vaan Sinipaidat pyrkivät pitämään pallon pois vaara-alueilta pitkillä ja tasapainoisilla hyökkäyksillä.

Kannattajat ja pelaajat villiin juhlintaan vapauttanut loppuvihellys kuultiin lopulta kolmen lisäajan minuutin jälkeen. Raumalaisyleisö sen sijaan istui loppuminuutit todella hiljaisena, ja moni itse asiassa poistui jo pian 0–2-maalin jälkeen. Tämä kuvastaa hyvin sitä, miten dominoiva Sinipaitojen esitys oli. Kotiyleisöltä todellakin loppui usko vain kahden maalin tappiotilanteessa.

Yllättävänkin helppo voitto Sinipaidoille

Poissaolot ja puolikuntoisten pelaajien mahdolliset peliajat herättivät ennen ottelua paljon spekulaatiota. Lopulta Tampere United pääsi näissä niskan päälle. Toki myös Sinipaidoilta puuttui tärkeitä pelaajia, Ali Koljonen etunenässä, mutta kun sekä Lauri Saari että Niclas Kalatsev olivat toipuneet pelikuntoon, tilanne näytti erityisen valoisalta. Lisäksi Matti Saari oli pitelemätön ja Riku Oras vaikutti tuttuun tapaan olevan lähes jokaisessa tilanteessa mukana.

Matti Saari oli Pallo-Iiroille lähes mahdoton pideltävä
Matti Saari oli Pallo-Iiroille lähes mahdoton pideltävä

Monen huomio kiinnittyi eniten maalitykki Juha Patolan omista häistä johtuvaan poissaoloon, jonka Pallo-Iirot onnistui salaamaan hyvin medialta ottelupäivään asti. Todennäköisesti tätäkin ratkaisevampaa oli Pallo-Iirojen murheet alakerrassa. Kauden avanneesta toppariparista ei ollut mukana kumpikaan osapuoli, eli sekä Vasile Marchis että kautensa loukkaantumiseen päättänyt Eetu Setänen olivat molemmat poissa. Lisäksi joukkueen voimahahmoihin kuuluva laitapuolustaja Antti Horjanheimo puuttui kokoonpanosta, samoin kuin edellisessä ottelussa päähänsä osuman saanut ykkösmaalivahti Panu Erama.

Tampere United onnistui toki myös taktisesti. ”Tiesimme tasan tarkkaan miten Iirot pelaa”, totesi päävalmentaja Mikko Mäkelä ottelun jälkeen. ”Meille oli ihan selkeää, että kun saamme pallon hyökkäyskolmannekselle ja käännämme pelin linjan taakse, Iirot ovat pulassa. Saimme suuren aukot keskikentälle ja hyödynsimme ne, varsinkin kun saimme toisella jaksolla tuoretta voimaa penkiltä.”

Lauri Saari ja Sasha Popovitš vaanivat boksissa
Lauri Saari ja Sasha Popovitš vaanivat boksissa

Pelistä tulikin Tampere Unitedille loppujen lopuksi yllättävänkin helppo. Merkittävää on, että Pallo-Iiroilla ei ollut koko ottelun aikana yhtäkään a-luokan maalipaikkaa SInipaitojen puolustaessa tiiviisti. Pallo-Iirojen päävalmentaja Kimmo Hörkkö totesi kotijoukkueen otteluraportissa aivan oikein, että heillä oli vaikeat lähtökohdat otteluun poissaolojen takia. Tämän taakse Hörkkö ei kuitenkaan halunnut mennä, vaan ruoti omiaan kovin sanoin: ”Ensimmäiset 20 minuuttia pelasimme p***t housuissa ja vastustaja hullun kiilto silmissä. Puhuimme, että vastustajalla on paine tehdä ensimmäinen maali, mutta oliko pelin panos tai mikä syynä sillä osa pelaajistamme pelasi selkeästi alle oman tasonsa. Hyökkäyspelimme oli ponnetonta. Toiselle puoliajalle saimme peliä vähän haltuun, mutta TamU sai maalinsa kuin varkain emmekä oikeastaan saaneet minkäänlaista loppukiriä aikaiseksi.”

Juuso Auvinen otti toisella puoliajalla lippalakin avukseen
Juuso Auvinen otti toisella puoliajalla lippalakin avukseen

TamU-kapteeni Eetu Rahkola palaa kommenteissaan keväällä Pyynikillä pelattuun ensimmäiseen kohtaamiseen. ”Iirot-kotipelin jälkeen puhuttiin kopissa että pystytään tämä joukkue kaatamaan, ja viime kotipelin jälkeen puhuttiin että pystytään moninkertaisesti parempaan. Tänään todistettiin molemmat väitteet oikeiksi. Olen todella ylpeä, joka jätkästä. Kauden tasapainoisin esitys kovimpaan paikkaan, se on vahvan joukkueen merkki.”

”Mieletön ottelutapahtuma ja ilta kaikenkaikkiaan, ei ihan jokapäiväistä suomalaisessa futiksessa! Sarjatilanne on nyt melko kutkuttava, jatketaan työntekoa ja mennään peli kerrallaan, kuten tähänkin asti”, päättää Rahkola kommenttinsa.

Veli-Pekka Franssila teki näyttävän paluun avauskokoonpanoon
Veli-Pekka Franssila teki näyttävän paluun avauskokoonpanoon

Yksi ottelun hahmoista oli polvivamman myötä liki vuoden mittaiseksi venyneen pelitauon jälkeen kentille hiljattain palannut Veli-Pekka Franssila. ”Minulla on yksitoista kuukautta polven kuntoutusta takana, ja peliminuutteja takana ainoastaan muutamia kymmeniä. Siksi hieman yllätyin avauskokoonpanon paikasta varsinkin näin kovaan peliin, ja vielä puolustavassa keskikenttäroolissa, jossa en ollut pelannut moneen vuoteen. Mäksä kuitenkin antoi luottoa, ja antoi ainoaksi tehtäväksi katsoa että Kuusio ei pääse tekemään peliä kymppipaikalla. Mielestäni onnistuin kohtuullisesti”, toteaa Franssila vaatimattomana.

”Me pelattiin joukkueena erittäin hyvä peli, puolustettiin tasapainoisesti ja pelattiin omaa peliä ja luotettiin omaan pelaamiseen jonka johdosta päästiin maalintekotilanteisiin, joista rokotettiin vastustajaa hyvällä prosentilla”, ruotii Franssila voiton avaimia. ”Tuntui v-hyvältä pelata, tämän eteen on tehty koko joukkueena töitä. Nyt kaikki on omissa käsissä, pelataan peli kerrallaan, pelataan joukkueena asenteella koko loppukausi, nautitaan pelaamisesta ja nautitaan hedelmistä!”

”Ison kiitoksen annan vielä kannattajille! Joka kerta kun pääsee pelaamaan tämän logon alla, tämän kannattajaporukan eteen sitä antaa kaikkensa ja nauttii pelaamisesta!” Franssila päättää.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Mikko Mäkelä luonnehti Sinipaitojen esitystä tasapainoiseksi ja kehui joukkueen henkistä vahvuutta. ”Viikontakainen virhe oli unohdettu, ja käänsimme täysin ajatukset tulevaan. Treeniviikko oli onnistunut, ja lähdimme tekemään asioita positiivisuuden ja ilon kautta.”

”Pitää jälleen kehua koko joukkuetta siitä minkä duunin he tekivät! Nyt oli sitä logolle pelaamista isolla sydämellä mikä oli isoin teema tähän peliin”, Mäkelä kiittelee. ”Eetu Rahkola näytti upean esimerkin kapteenina mitä tahto pelata joukkueelle merkitsee, vaikka ei ollut lähellekkään täydessä kunnossa”.

Kapteeni Rahkolan jälkeen päävalmentaja Mäkelä nostaa esiin ensimmäisenä Veli-Pekka Franssilan: ”Vellu joutui kovaan paikkaan, mutta pelasi keskikentän pohjan roolinsa juuri niin mitä haettiin. Vellu on tehnyt hienon paluun loukkaantumisen jälkeen ja on ollut ilo seurata kuinka paljon hän on tehnyt duunia päästessään kuntoon. Nyt se palkittiin upealla tavalla.”

”Tauolla tehdyt kaksi vaihtoa muuttivat hyökkäyspelaamistamme”, luonnehtii Mäkelä ottelun ratkaisua. ”Niclas Kalatsev ja Lauri Saari toivat uuden vaihteen, ja Laurin kaksi hienoa maalia toivat pinnat Tampereelle. Riku Oraksen ja Matti Saaren työmäärä oli jälleen uskomaton, ja Valtteri Uimosen nöyrä toisen puoliajan pelaaminen joukkueelle laitapakin paikalla oli ilo silmälle.”

”Tästä lähtien joka peli on nousukarsintapeli, ja se varmasti motivoi jätkät vielä kovempaan iskuun!” Mäkelä päättää. Otteluita onkin tulossa kovaan tahtiin, sillä seuraava ottelu pelataan jo ensi viikon torstaina Pyynikillä Härmää vastaan, ja vain kolme päivää myöhemmin Pyynikillä kohdataan Regions’ Cupin ottelun takia siirretyssä rästiottelussa PJK. Tästä edelleen kolme päivää myöhemmin kohdataan vielä Ilveksen kakkosjoukkue vieraissa Lamminpäässä, joten tiedossa on tiukka kolmen pelin rupeama seitsemän päivän sisällä.

Nyt on kuitenkin hetki aikaa nauttia makeasta voitosta. Loppukaudesta on tulossa sanalla sanoen huikea, sillä Pallo-Iirot, Tampere United ja Ilves-Kissat ovat tasapisteissä sarjan kärjessä. Iirojen kärkipaikka perustuu neljä maalia TamUa parempaan maalieroon. Ilves-Kissat puolestaan on pelannut ottelun muita enemmän, mutta tähän ei tietenkään voi TamU eikä Pallo-Iirot tuudittautua ennen kuin rästiottelut on voitettu.

Ensi viikolla taas mennään. Ole mukana!

Kolmonen

0 – 2

( 0 – 0 )

61′ Lauri Saari
74′ Lauri Saari

Yleisöä:
742

 

Yleisöä:
742

17 Juuso Auvinen
3 Tuomas Savinainen 6' 46'
5 Eetu Rahkola C 90'
6 Veli-Pekka Franssila
8 Riku Oras
16 Mehdi Fennane 24' 46'
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen
21 Matti Saari 67' 80'
22 Tuomas Alanen
41 Sasha Popovitš 86'
1 Jussi Siltanen
7 Jussi Rasva 80'
9 Tuomas Lehti 86'
10 Jonne Keränen
11 Lauri Saari 46'
15 Niclas Kalatsev 76' 46'
28 Antti Haavisto
5Joonas Ojanenkeltainen kortti 4’
6Severi Kankkunen
7Juho Torkkeli
9Juuso Snickervaihtoon 62’
11Miika Pertolavaihtoon 79’
12Iiro Koski
13Stanley Ukwuoma
14Niklas KuusioC
15Mikko Valtanen
17Jouni Tukiainenvaihtoon 71’
18Aake Rapalavaihtoon 55’
2Jaakko Valtanenvaihdosta 62’
8Konsta Siivonenvaihdosta 55’
16Tuomo Ruotsalainen
19Roope Virtanenvaihdosta 71’
21Mustafa Musov
23Panu Eramavaihdosta 85’
24Eero Ojalavaihdosta 79’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49