Suurien tunteiden Tampereen derby torstaina Tammelassa

01/08/2017
Otteluennakko

Torstaina pelataan molemmissa leireissä hartaasti odotettu Tampereen derbyn toinen osa, jossa Tampereen Pallo-Veikot isännöi Tampere Unitedia joukkueiden yhteisellä kotikentällä Tammelan stadionilla. Ensimmäisessä kohtaamisessa Sinipaidoille tarjottiin vahvan ensimmäisen jakson perusteella mahdollisuutta jopa yllätysvoittoon, mutta lopulta tehokkaasti viimeistellyt TPV iski toisella jaksolla 1–3 (1–1) -voittoon oikeuttaneet maalit. Tammerkoskessa on kuitenkin tämän kohtaamisen jälkeen virrannut paljon vettä. Hyvällä syyllä voidaan jopa sanoa, että torstaina kentällä eivät kohtaa samat joukkueet, jotka nähtiin kentällä toukokuun puolivälissä.

Tampere Unitedille derbyn ensimmäinen osa oli vasta kauden kolmas Kakkosen ottelu, ja monelle pelaajalle se oli samalla koko uran kolmas ottelu liiton sarjoissa. Jälkeenpäin voidaan sanoa, että silloin Sinipaidoilla oli meneillään vielä uuteen sarjatasoon ja sen vaatimuksiin tutustuminen. Vaikka TamU oli ottelussa pelaavampi osapuoli, TPV näytti miten maalipaikat käytetään hyväksi ja otti sinänsä ansaitun voiton.

TPV-ottelusta alkoi TamUn tuloksellisesti vaikea jakso, jossa ensin tuhrittiin 1–1 (0–1) -tasapeli Nummelan Palloseuran vieraana, ja sitten hävittiin kotona Musan Salamalle ja vieraissa Salon Palloilijoille. Moni tuomitsi jo tässä vaiheessa Sinipaidat putoamistaisteluun ja jopa varmaksi putoajaksi, mutta niin vain naapurileirin puheiden mukaan “Kolmosen tason pelaajista” koottu joukkue käänsi kelkkansa. Käännekohta oli kotiottelu heikkoa Etelä-Espoon Palloa vastaan. Tuo 5–2-voitto mukaan lukien TamU porskuttaa nyt seitsemän ottelun tappiottomassa putkessa.

TPV:n kausi on puolestaan edennyt päinvastaisella kaavalla. Alkukaudella punaisilla oli vastassa lähinnä sarjan häntäpään joukkueita, ja pisteitä karttui hyvään tahtiin. Kun vastustajat kovenivat, pistesaaliin karttuminen tyrehtyi kokonaan, ja TPV pelasi neljä peräkkäistä tappio-ottelua. TamUn tapaan TPV katkaisi putkensa Tammelassa EsPan kustannuksella, mutta silloinkin ottelun kääntämiseen vaadittiin umpisurkean esityksen jälkeen maalit 89. ja 90. minuutilla. EsPa-voiton jälkeen TPV haki vielä ennen derbyä 2–3-vierasvoiton Peimari Unitedilta. TPV:n omien raporttien mukaan ottelu oli täysin TPV:n hallinnassa, mutta muista lähteistä saatujen raporttien perusteella pelin kuva ei ollut ollenkaan näin yksioikoinen.

Torstaina toisensa kohtaavatkin kaksi tamperelaisjoukkuetta, joiden käyrät ovat osoittaneet aivan eri suuntaan. TPV on edelleen sarjassa neljä pistettä TamUn edellä, mutta paikallisottelun luonteeseen kuuluu joka tapauksessa se, että sarjasijoituksilla tai edes joukkueiden absoluuttisella vahvuudella ei ole välttämättä mitään merkitystä. Päivän vire ja ennen kaikkea tahto voittaa ovat usein paljon merkittävämmässä roolissa.

TPV:n maalintekijätilastoa johtaa kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä viisi maalia sarjan heikoimpien joukkueiden eli EsPan ja NuPSin verkkoon tehnyt Salomo Ojala. Hän tuskin kuitenkaan pelaa torstaina, sillä tiettyjen pelaajien toivuttua loukkaantumistaan Ojalan rooli ensin pieneni, eikä hän nyttemmin ole pelannut minuuttiakaan heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen. Erikoisuutena myös toinen viiden maalin mies ei kuulu päävalmentaja Anssi Ylisen suosikkeihin, vaan FC Jazzista tullut Waltteri Riihimäki on pelannut vähiä minuutteja, vaikka on tehnyt maalin muun muassa kahdessa edellisessä ottelussaan. Viime kaudella Ykkösessä pelannut Riihimäki on jopa joutunut tahkoamaan Kolmosen otteluita TPV:n kakkosjoukkueen kanssa.

TPV:n tehomiehistä avauksessa nähdään melkoisella varmuudella heinäkuussa joukkueeseen liittynyt Mika Ahonen, joka on tehnyt kahdessa viimeisessä ottelussa neljä maalia. Nimenomaan Ahosen maalit käänsivät EsPa-ottelun lopussa TPV:lle, ja kaikille Tammelassa paikalla olleille on varmasti jäänyt pysyvästi mieleen komealla kaukovedolla syntynyt voittomaali.

Muista TPV:n pelaajista on syytä mainita vuosikausia Veikkausliigassakin pelannut Mikko Innanen, niinikään ylemmissäkin sarjoissa pelannut TPV:n monivuotinen luottomies Mohamed Koroma sekä Ilves-yhteistyön turvin TPV:ssä pelaava nuori Valtteri Hiilloskorpi, joka pääsi vihdoin maalin makuun EsPa-ottelussa. Laadukkaita pelaajia TPV:ltä löytyykin kauden alla kaikkien huulilla olleiden nousupuheiden katteeksi runsain mitoin, ja kyse onkin siitä, osataanko laadukas materiaali hyödyntää.

”Kauden toinen derby on kauden isoimpia pelejä henkisellä puolella”, luonnehtii TamU-päävalmentaja Mikko Mäkelä. ”Pitää kuitenkin muistaa, että peli on yhtä tärkeä kuin mikä tahansa muukin peli, ja tästäkin saa vain kolme pistettä. Meille lähtökohta on todella paineeton toisin kuin TPV:lle, jonka on pakko saada kolme pistettä pysyäkseen mukana nousutaistossa, joka oli kuitenkin heidän ainoa tavoite tälle kaudelle.”

”Meillä on edelleenkin tavoitteena säilyttää sarjapaikka, jotta oltaisiin ensi vuonna entistä kovempia ja kokeneempia. Mutta onhan se mukava päästä testaamaan omaa tasoamme isompia vastaan, ja olemmekin onnistuneet siinä varsin hyvin, sillä olemme saanet sarjan kärkikuusikkoon kuuluvilta joukkueilta kahdeksan pistettä. Esimerkiksi TPV on saanut kärkikuusikolta vain yhden pisteen KäPa-tasurista, eikä ole pystynyt voittamaan muita kuin sarjan alemman kuusikon joukkueet. Uskonkin, että pystymme antamaan TPV:lle ihan kelvon vastuksen”, Mäkelä laskeskelee.

Ottelu pelataan siis Tammelan stadionilla huomenna torstaina 3.8. klo 18.30 alkaen. Tammelan pääkatsomo on tietenkin avoinna molempien seurojen kannattajille, mutta TPV on varannut oman katsomonosan päädystä niille katsojille, jotka haluavat kannustaa Sinipaitoja erityisen äänekkäästi Sinikaartin kanssa tai muuten nauttia parhaasta derbytunnelmasta lähietäisyydeltä. Tähän katsomonosaan on oma sisäänkäyntinsä Salhojankadun ja Tammelankadun kulmasta, ja TPV on järjestänyt vieraskannattajille myös oman anniskelualueen ja grillipisteen. Vieraskannattajien katsomosta ei ole pääsyä muualle stadionin alueelle eikä päinvastoin, eikä stadionille pääse takaisin ostamatta uutta lippua, joten sisäänkäynti tulee valita sen mukaan, mistä katsomosta haluaa ottelun katsoa.

Myös TamU-TV palvelee ympäri Suomen niitä jalkapallon ystäviä, jotka eivät pääse Tampereelle otteluiltana. Suora lähetys alkaa vierasotteluista tuttuun tapaan puoli tuntia ennen ottelun alkua eli noin klo 18. Ottelua selostaa jo legendaariseksi kasvanut sinivihreä ääni Manu Haapalainen, joka saa seurakseen kaudella 2012 kohusiirron TPV:n ykkösmaalivahdin paikalta Kutoseen TamU-K:n tolppien väliin tehneen Ilkka Innolan. Ottelun ennakointia ja taukostudiota johtaa tuttuun tapaan Tarmo Lyytikäinen, joka saa asiantuntijavieraakseen Mika Suonsyrjän.

Torstaina mennään Tammelassa isolla sykkeellä niin kentällä kuin katsomoissakin. Jos tunnet hiukankaan vetoa kannattajatoimintaan, nyt on paras mahdollinen hetki mennä Sinikaartin mukaan tai läheisyyteen vieraskannattajien päätyyn. Illan voi jo tässä vaiheessa luvata olevan ikimuistoinen.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49