1.8.2017

 
 

Suurien tunteiden Tampereen derby torstaina TammelassaTorstaina pelataan molemmissa leireiss√§ hartaasti odotettu Tampereen derbyn toinen osa, jossa Tampereen Pallo-Veikot is√§nn√∂i Tampere Unitedia joukkueiden yhteisell√§ kotikent√§ll√§ Tammelan stadionilla. Ensimm√§isess√§ kohtaamisessa Sinipaidoille tarjottiin vahvan ensimm√§isen jakson perusteella mahdollisuutta jopa yll√§tysvoittoon, mutta lopulta tehokkaasti viimeistellyt TPV iski toisella jaksolla 1‚Äď3 (1‚Äď1) -voittoon oikeuttaneet maalit. Tammerkoskessa on kuitenkin t√§m√§n kohtaamisen j√§lkeen virrannut paljon vett√§. Hyv√§ll√§ syyll√§ voidaan jopa sanoa, ett√§ torstaina kent√§ll√§ eiv√§t kohtaa samat joukkueet, jotka n√§htiin kent√§ll√§ toukokuun puoliv√§liss√§.

Tampere Unitedille derbyn ensimmäinen osa oli vasta kauden kolmas Kakkosen ottelu, ja monelle pelaajalle se oli samalla koko uran kolmas ottelu liiton sarjoissa. Jälkeenpäin voidaan sanoa, että silloin Sinipaidoilla oli meneillään vielä uuteen sarjatasoon ja sen vaatimuksiin tutustuminen. Vaikka TamU oli ottelussa pelaavampi osapuoli, TPV näytti miten maalipaikat käytetään hyväksi ja otti sinänsä ansaitun voiton.

TPV-ottelusta alkoi TamUn tuloksellisesti vaikea jakso, jossa ensin tuhrittiin 1‚Äď1 (0‚Äď1) -tasapeli Nummelan Palloseuran vieraana, ja sitten h√§vittiin kotona Musan Salamalle ja vieraissa Salon Palloilijoille. Moni tuomitsi jo t√§ss√§ vaiheessa Sinipaidat putoamistaisteluun ja jopa varmaksi putoajaksi, mutta niin vain naapurileirin puheiden mukaan ‚ÄúKolmosen tason pelaajista‚ÄĚ koottu joukkue k√§√§nsi kelkkansa. K√§√§nnekohta oli kotiottelu heikkoa Etel√§-Espoon Palloa vastaan. Tuo 5‚Äď2-voitto mukaan lukien TamU porskuttaa nyt seitsem√§n ottelun tappiottomassa putkessa.

TPV:n kausi on puolestaan edennyt p√§invastaisella kaavalla. Alkukaudella punaisilla oli vastassa l√§hinn√§ sarjan h√§nt√§p√§√§n joukkueita, ja pisteit√§ karttui hyv√§√§n tahtiin. Kun vastustajat kovenivat, pistesaaliin karttuminen tyrehtyi kokonaan, ja TPV pelasi nelj√§ per√§kk√§ist√§ tappio-ottelua. TamUn tapaan TPV katkaisi putkensa Tammelassa EsPan kustannuksella, mutta silloinkin ottelun k√§√§nt√§miseen vaadittiin umpisurkean esityksen j√§lkeen maalit 89. ja 90. minuutilla. EsPa-voiton j√§lkeen TPV haki viel√§ ennen derby√§ 2‚Äď3-vierasvoiton Peimari Unitedilta. TPV:n omien raporttien mukaan ottelu oli t√§ysin TPV:n hallinnassa, mutta muista l√§hteist√§ saatujen raporttien perusteella pelin kuva ei ollut ollenkaan n√§in yksioikoinen.

Torstaina toisensa kohtaavatkin kaksi tamperelaisjoukkuetta, joiden käyrät ovat osoittaneet aivan eri suuntaan. TPV on edelleen sarjassa neljä pistettä TamUn edellä, mutta paikallisottelun luonteeseen kuuluu joka tapauksessa se, että sarjasijoituksilla tai edes joukkueiden absoluuttisella vahvuudella ei ole välttämättä mitään merkitystä. Päivän vire ja ennen kaikkea tahto voittaa ovat usein paljon merkittävämmässä roolissa.

TPV:n maalintekijätilastoa johtaa kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä viisi maalia sarjan heikoimpien joukkueiden eli EsPan ja NuPSin verkkoon tehnyt Salomo Ojala. Hän tuskin kuitenkaan pelaa torstaina, sillä tiettyjen pelaajien toivuttua loukkaantumistaan Ojalan rooli ensin pieneni, eikä hän nyttemmin ole pelannut minuuttiakaan heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen. Erikoisuutena myös toinen viiden maalin mies ei kuulu päävalmentaja Anssi Ylisen suosikkeihin, vaan FC Jazzista tullut Waltteri Riihimäki on pelannut vähiä minuutteja, vaikka on tehnyt maalin muun muassa kahdessa edellisessä ottelussaan. Viime kaudella Ykkösessä pelannut Riihimäki on jopa joutunut tahkoamaan Kolmosen otteluita TPV:n kakkosjoukkueen kanssa.

TPV:n tehomiehistä avauksessa nähdään melkoisella varmuudella heinäkuussa joukkueeseen liittynyt Mika Ahonen, joka on tehnyt kahdessa viimeisessä ottelussa neljä maalia. Nimenomaan Ahosen maalit käänsivät EsPa-ottelun lopussa TPV:lle, ja kaikille Tammelassa paikalla olleille on varmasti jäänyt pysyvästi mieleen komealla kaukovedolla syntynyt voittomaali.

Muista TPV:n pelaajista on syytä mainita vuosikausia Veikkausliigassakin pelannut Mikko Innanen, niinikään ylemmissäkin sarjoissa pelannut TPV:n monivuotinen luottomies Mohamed Koroma sekä Ilves-yhteistyön turvin TPV:ssä pelaava nuori Valtteri Hiilloskorpi, joka pääsi vihdoin maalin makuun EsPa-ottelussa. Laadukkaita pelaajia TPV:ltä löytyykin kauden alla kaikkien huulilla olleiden nousupuheiden katteeksi runsain mitoin, ja kyse onkin siitä, osataanko laadukas materiaali hyödyntää.

”Kauden toinen derby on kauden isoimpia pelej√§ henkisell√§ puolella”, luonnehtii TamU-p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§. ”Pit√§√§ kuitenkin muistaa, ett√§ peli on yht√§ t√§rke√§ kuin mik√§ tahansa muukin peli, ja t√§st√§kin saa vain kolme pistett√§. Meille l√§ht√∂kohta on todella paineeton toisin kuin TPV:lle, jonka on pakko saada kolme pistett√§ pysy√§kseen mukana nousutaistossa, joka oli kuitenkin heid√§n ainoa tavoite t√§lle kaudelle.”

”Meill√§ on edelleenkin tavoitteena s√§ilytt√§√§ sarjapaikka, jotta oltaisiin ensi vuonna entist√§ kovempia ja kokeneempia. Mutta onhan se mukava p√§√§st√§ testaamaan omaa tasoamme isompia vastaan, ja olemmekin onnistuneet siin√§ varsin hyvin, sill√§ olemme saanet sarjan k√§rkikuusikkoon kuuluvilta joukkueilta kahdeksan pistett√§. Esimerkiksi TPV on saanut k√§rkikuusikolta vain yhden pisteen K√§Pa-tasurista, eik√§ ole pystynyt voittamaan muita kuin sarjan alemman kuusikon joukkueet. Uskonkin, ett√§ pystymme antamaan TPV:lle ihan kelvon vastuksen”, M√§kel√§ laskeskelee.

Ottelu pelataan siis Tammelan stadionilla huomenna torstaina 3.8. klo 18.30 alkaen. Tammelan pääkatsomo on tietenkin avoinna molempien seurojen kannattajille, mutta TPV on varannut oman katsomonosan päädystä niille katsojille, jotka haluavat kannustaa Sinipaitoja erityisen äänekkäästi Sinikaartin kanssa tai muuten nauttia parhaasta derbytunnelmasta lähietäisyydeltä. Tähän katsomonosaan on oma sisäänkäyntinsä Salhojankadun ja Tammelankadun kulmasta, ja TPV on järjestänyt vieraskannattajille myös oman anniskelualueen ja grillipisteen. Vieraskannattajien katsomosta ei ole pääsyä muualle stadionin alueelle eikä päinvastoin, eikä stadionille pääse takaisin ostamatta uutta lippua, joten sisäänkäynti tulee valita sen mukaan, mistä katsomosta haluaa ottelun katsoa.

Myös TamU-TV palvelee ympäri Suomen niitä jalkapallon ystäviä, jotka eivät pääse Tampereelle otteluiltana. Suora lähetys alkaa vierasotteluista tuttuun tapaan puoli tuntia ennen ottelun alkua eli noin klo 18. Ottelua selostaa jo legendaariseksi kasvanut sinivihreä ääni Manu Haapalainen, joka saa seurakseen kaudella 2012 kohusiirron TPV:n ykkösmaalivahdin paikalta Kutoseen TamU-K:n tolppien väliin tehneen Ilkka Innolan. Ottelun ennakointia ja taukostudiota johtaa tuttuun tapaan Tarmo Lyytikäinen, joka saa asiantuntijavieraakseen Mika Suonsyrjän.

Torstaina mennään Tammelassa isolla sykkeellä niin kentällä kuin katsomoissakin. Jos tunnet hiukankaan vetoa kannattajatoimintaan, nyt on paras mahdollinen hetki mennä Sinikaartin mukaan tai läheisyyteen vieraskannattajien päätyyn. Illan voi jo tässä vaiheessa luvata olevan ikimuistoinen.