Sisuuntunut TamU murskasi NuPSin

13/08/2017
Otteluraportti

Tampere United voitti Nummelan Palloeuran selvin lukemin 4–0 (1–0) lauantaina Tammelassa. Ottelu oli edellisen kierroksen tapahtumien jälkeen TamUlle kasvojen pesun paikka. Samalla ottelu oli sarjatilanteen kannalta tärkeä, sillä NuPS majailee putoamisviivan alapuolella, kun taas TamU pyrkii karistamaan viivan lopullisesti taakseen. Lähes pakkovoiton asetelma näkyikin Sinipaitojen otteissa varsinkin ensimmäisellä jaksolla, mutta lopulta toisen jakson tehominuutit Matti Saaren ja Roope Kostiaisen johdolla muuttivat voittolukemat suorastaan murskaaviksi.


Kakkonen

4 – 0

TamU otti pallonhallinnan alusta alkaen itselleen. Palloa liikuteltiin maltilla maata pitkin lyhyillä syötöillä, ja muutamaan kertaan oli pienestä kiinni, ettei boksissa päästy laukomaan laidalta takaviistoon tulleista syötöistä. Ensimmäinen varsinainen vetopaikka syntyi kuitenkin Sampo Ojalan pitkästä poikittaissyötöstä, jonka Tero Intala otti tyylikkäästi haltuun boksissa. Veto kuitenkin karkasi melko karkeasti yli maalin.

Maalia ei kuitenkaan tarvinnut odottaa pitkään, Ottelun viidennellä minuutilla tuoreen jatkosopimuksen tehnyt Mauno Sirén syötti juoksupallon laidalle kirmanneelle Leroy Malukalle. Tämä ohitti laitapuolustaja Teemu Lintulan taidokkaasti, ja kun tilanne alkoi näyttää erittäin vaaralliselta, kokeili Lintula pientä tönäisyä selästä. Tästä Maluka päätyi kentän pintaan ja tuomari näytti järkähtämättä palloa pilkulle.

Rangaistuspotkua asettui ampumaan läpyt Leroy Malukalta saanut Matti Saari. Samaan aikaan päätuomari kävi neuvomassa maalivahti Anilton Cruzille selkein elein, että maaliviivalta ei saa varastaa ennen laukauksen lähtemistä. Arvailujen varaan jää, oliko päätuomari lukenut otteluennakon tarkasti, vai oliko Sinikaartilta päädystä tullut ohjeistus syynä poikkeuksellisen perusteelliseen toimintaan. Joka tapauksessa Cruz pysyi viivalla ja heittäytyi vasemmalle, minkä jälkeen Saari siirsi pallon helposti tyhjäksi jääneeseen nurkkaan. Kylmän viileä suoritus.

Johtomaalin jälkeen Sinipaitojen ote hiukan herpaantui, ja harhasyöttöjen määrä kasvoi. NuPS ei toki varsinaisesti minkäänlaista otetta saanut, mutta kymmenen minuutin kohdalla vieraat pääsivät kokeilemaan vapaapotkua aivan rangaistusalueen rajalta Sampo Ojalan rikottua. Joose Mahlion tulinen veto viuhui kuitenkin yli maalin. Pari minuuttia myöhemmin maalivahti Jani Rantalalle sattui vastaantulossa arviointivirhe, mutta pallon kanssa maalivahdin laidalla jo ohittanut Remu Jokirinne ei pystynyt tilannetta hyödyntämään.

Vartin kohdalla TamU rakensi ottelun siihen mennessä parhaan paikan tehdä maali pelitilanteessa. Ensin Leroy Malukan ristipallo Matti Saarelle painui aavistuksen liian pitkäksi, ja tilanne näytti kuivuvan kokoon. Saari kuitenkin juoksi pallon kiinni boksin reunalta, ja löysi Tero Intalan keskeltä rangaistuspilkun kohdalta. Näppärä haltuunotto suoraan ilmasta viritti oivan vetopaikan, mutta laukaus viuhui topparin kautta maalin ohi

Heti perään nähtiin kentän toisessa päässä yksi ottelun kulminaatiopisteistä, kun Joose Mahlio, Ossian Lanne ja Oskari Kokkila syöttivät TamU-puolustuksen puhki, ja Joni Rintala pääsi nokikkain maalivahti Jani Rantalan kanssa. Rantala tuli kuitenkin oivallisesti vastaan ja nappasi Rintalan vedon syliinsä.

Tämän jälkeen maalipaikkoja nähtiin ensimmäisellä jaksolla harvempaan tahtiin. Yksi parhaista tilaisuuksista oli Leroy Malukalla, jolle Sampo Ojala pohjusti oivan vetopaikan kuudentoista rajan taake. Painava laukaus nousi kuitenkin yli maalin. Lähempänä jakson loppua Riku Oras oli lähellä murtautua läpi Matti Saaren hienosta syötöstä, mutta Teemu Lintula jyräsi tilanteen tyhjäksi, eikä Leroy Malukan vetokaan osunut jatkotilanteessa kehikkoon.

Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä ensimmäistä kertaa avauksessa pelannut Sasu Nieminen oli saada palkintonsa ahkerista juoksuistaan, kun Riku Oraksen syöttö oli vapauttaa kärkipelaajan läpiajoon. Ensimmäinen kosketus kuitenkin hiukan epäonnistui ja pallo ajautui laitaan keskityspaikkaan. Pallo kulkeutui lopulta Oraksen kautta Matti Saarelle vetopaikkaan, mutta Anilton Cruz onnistui torjumaan puolustajaan osuessaan paljon voimaa menettäneen laukauksen.

Aivan jakson lopussa TamUlla oli hyvä painostusjakso, mutta kun varsinaisille tekopaikoille ei enää päästy, lähdettiin taukoa viettämään niukassa 1–0-johdossa.

Lukemat repeävät toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin vauhdikkaasti, kun heti ensimmäisellä minuutilla Eetu Rahkola syötti Sasu Niemisen hyvään pystyjuoksuun. Tämä ohitti upeasti puolustajansa ja eteni boksiin, josta syöttö takaviistoon löysi Tero Intalan vapaasta maalintekopaikasta. Intalan veto kuitenkin kaarsi lopulta selvästi ohi takaylänurkan.

Terävää alkua seurasi ensimmäisen puoliajan tavoin hiukan heikompi jakso, jonka aikana NuPS pääsi muutaman kerran hyökkäämään vaarallisesti. Joni Rintala pääsi pariin kertaan nousemaan vaarallisen näköisesti keskityspaikkoihin, mutta topparit Eetu Rahkola ja Mahdi Ali selvittivät tilanteet ennen kuin pallo saatiin vetopaikkoihin.

Hiukan ennen tunnin täyttymistä TamU pääsi 4–2-ylivoimahyökkäykseen, kun Matti Saari pelasi oivan seinäsyötön Leroy Malukan kanssa. Saari eteni boksiin asti ja valitsi monesta syöttövaihtoehdosta siirron takaviistoon Riku Orakselle. Veto lähti suoraan syötöstä, mutta Erki Pelgonen sai jalkansa väliin ja maali jäi syntymättä. Hetkeä myöhemmin myös Tero Intala pääsi laukomaan Matti Saaren korkeasta keskityksestä, mutta teknisesti vaikea laukaus jäi voimattomaksi ja maalivahti Anilton Cruz sai pallon helposti hyppysiinsä.

Roope Kostiainen vaihdettiin kärkeen Sasu Niemisen tilalle 64. minuutilla, ja tämän jälkeen alkoi tapahtua. Ensimmäisessä paikassa Kostiainen osoitti liikaakin ahneutta juostuaan paitsioaemasta palloon, johon takaa juossut Riku Oraskin olisi ehtinyt, ja näin puhdas 2–0-läpiajo jäi syntymättä. Hetkeä myöhemmin Matti Saari syötti Kostiaisen oikealta laidalta läpi, mutta boksin laidalta lähtenyt laukaus suuntautui niukasti takatolpan ohi.

Pian kuitenkin verkko heilui, kun Roope Kostiainen antoi Matti Saarelle kaksi lähes identtistä keskitystä kymmenen sekunnin välein. Ensimmäinen oli hiukan vaikeampi pomppiva pallo, ja Saaren laukaus epäonnistui. Verneri Uimonen kuitenkin katkaisi purkupallon keskialueella, syötti uudelleen Kostiaiselle laidalle, ja tällä kertaa maata pitkin tullut namupallo oli sellainen, että Saari sai pamauttaa pallon sydämensä kyllyydestä verkon perukoille. Helpottava 2–0-maali herätti Tammelan hiukan uinuneen katsomonkin jälleen eloon.

Peli oli tässä vaiheessa ratkennut, ja Sinipaitojen tekeminen oli todella helppoa. Lisämaaleja yritettiin paikoin turhankin näppärillä kuvioilla, mutta lopulta 3–0-maali syntyi nopean reagoinnin tuloksena. Mauno Sirén nöyryytti Joakim Julieta keskialueella riistämällä pallon helpon näköisesti. Joni Rintala yritti vielä pelastaa tilanteen, mutta pallon nappasi Tero Intala, joka syötti Roope Kostiaiselle juoksuun linjan taakse. Tämän varma sijoitus verkon perukoille näytti, millaisella itseluottamuksella kärkipelaaja tällä hetkellä pelaa.

Hetkeä myöhemmin Tero Intala syötti Matti Saaren puhtaaseen läpiajoon. Liekö Saarella ollut liikaa aikaa miettiä ratkaisua, kun pallo tuli jalkaan heti puolen kentän jälkeen, sillä ratkaisu oli todella heikko, ja Anilton Cruz sai pallon helposti syliinsä. Roope Kostiaisella ei hetkeä myöhemmin ollut samoja ongelmia, kun Riku Oras syötti hänet vastaavalla tavalla läpi riistettyään pallon keskialueella Veikko Paanaselta. Varma sijoitus etutolpan vierestä verkon perukoille saatteli Kostiaisen tuulettamaan pääkatsomon eteen. Samalla kärkipelaaja nousi kahdeksalla maalillaan lohkon maalipörssin kakkossijalle.

Loppuminuuteilla vielä viideskin maali oli erittäin lähellä, kun Mauno Sirén pääsi syöttämään Riku Orakselle aivan maalin eteen. Maalivahti Anilton Cruz torjui laukauksen eteensä, ja Matti Saaren tilalle lopussa vaihdetulle Tuomas Lehdelle avautui täysin tyhjä maali. Laukaus nousi kuitenkin viidestä metristä harmittavasti yli maalin, ja näin loppulukemiksi jäi 4–0 (1–0).

Kommentit ottelun jälkeen

Pitkään loukkaantumisesta kärsinyt ja avauskokoonpanoon yllättäen nimetty kapteeni Eetu Rahkola kommentoi ottelua tuoreeltaan TamU-TV:n haastattelussa. ”Jalka tuntui todella hyvältä eilen ja ihan hyvältä tänäänkin, ja olen tyytyväinen että jaksoin pelata täyden ysikymppisen. Olosuhteisiin nähden olen tyytyväinen, mutta ei se parhaita pelaamiani pelejä ollut”, juuri ottelun alla häämatkaltaan palannut Rahkola totesi.

”Ensimmäinen kymppi tultiin hyvin kaksinkamppailuihin, mutta sen jälkeen oli heikkoa. Mentiin vastustajan tempoon mukaan ja pallo ei liikkunut. Loppujen lopuksi olen kuitenkin tyytyväinen, että henkisesti vaikean esityksen jälkeen saatiin kuitenkin tänään aika selkeä ja rutinoitunut voitto, ja pidettiin nolla omissa”, Rahkola kommentoi joukkueen esitystä viitaten Tampereen derbyssä koettuun nöyryytykseen.

”Oli se kivaa, fanit laulaa taas ja kylmät väreet tulee. Voitetaan vielä ja nollapeli, niin tästä on kiva jatkaa”, kommentoi Rahkola vielä paluutaan pelaavaan kokoonpanoon.

”Tärkeä voitto ja paluu pistekantaan”, luonnehtii puolestaan päävalmentaja Mikko Mäkelä. ”Meillä oli otteluun selvä lähtökohta: kolme pistettä ja kasvojenpesu. Molemmissa onnistuimme hyvin. Peli itsessään tai varsinkaan ensimmäinen jakso ei ollut sitä, mitä lähdettiin hakemaan, mutta saimme kiristettyä ruuvia toiselle jaksolle ja sitä kautta pääsimme suhteellisen helppoon voittoon. Pelistä puuttui ehkä se meidän paras peli-ilo sekä pelinopeus, mutta 2–0-maalin jälkeen peli vapautui ja oli jälleen sitä mihin tämä joukkue pystyy.”

”Seuraavaksi vastustaja kovenee, kun kohtaamme sarjaykkösen MuSan. Siinä pelissä meidän pitää olla heti alusta asti aivan pelin sisällä, koska MuSan tasoinen joukkue rankaisee muuten heti”, siirtää Mäkelä jo katseet tulevaan.

Ottelu Musan Salamaa vastaan pelataan Musan kentällä Porissa ensi lauantaina 19.8. klo 17 alkaen. Kentän laidalle on tulossa tutusti sankoin joukoin Tampere Unitedin kannattajia. Lähde sinäkin mukaan!

Kakkonen

4 – 0

( 1 – 0 )

7′ Matti Saari
70′ Matti Saari
75′ Roope Kostiainen
80′ Roope Kostiainen

Yleisöä:
330

 

Yleisöä:
330

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén
5 Eetu Rahkola C
6 Sampo Ojala 72'
8 Riku Oras
10 Matti Saari 80'
18 Sasu Nieminen 64'
20 Verneri Uimonen
23 Tero Intala
26 Mahdi Ali
52 Leroy Maluka 81'
30 Tuomo Hiltunen
3 Roope Kostiainen 64'
4 Topias Järvelä
9 Tuomas Lehti 80'
11 Lauri Saari
22 Tuomas Alanen
24 Santeri Salomaa 72'
2Veikko Paananen
6Oskari Kokkila
7Joose Mahliokeltainen kortti 64’
10Remu Jokirinnevaihtoon 71’
11Joni Rintala
14Henri Mikkonenvaihtoon 79’
22Ossian Lannevaihtoon 62’
24Niko Virtanen
27Erki Pelgonen
28Teemu Lintula
99Anilton Cruz
1Karri Karjalainen
4Joakim Julievaihdosta 62’
5Joona Karjalavaihdosta 79’
9Jaakko Räsänenvaihdosta 71’
21Elmeri Laine
23Ilkka Pyyhtiä
55Jaakko Järvensivu

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2