13.8.2017

 
 

Sisuuntunut TamU murskasi NuPSinTampere United voitti Nummelan Palloeuran selvin lukemin 4‚Äď0 (1‚Äď0) lauantaina Tammelassa. Ottelu oli edellisen kierroksen tapahtumien j√§lkeen TamUlle kasvojen pesun paikka. Samalla ottelu oli sarjatilanteen kannalta t√§rke√§, sill√§ NuPS majailee putoamisviivan alapuolella, kun taas TamU pyrkii karistamaan viivan lopullisesti taakseen. L√§hes pakkovoiton asetelma n√§kyikin Sinipaitojen otteissa varsinkin ensimm√§isell√§ jaksolla, mutta lopulta toisen jakson tehominuutit Matti Saaren ja Roope Kostiaisen johdolla muuttivat voittolukemat suorastaan murskaaviksi.

TamU otti pallonhallinnan alusta alkaen itselleen. Palloa liikuteltiin maltilla maata pitkin lyhyillä syötöillä, ja muutamaan kertaan oli pienestä kiinni, ettei boksissa päästy laukomaan laidalta takaviistoon tulleista syötöistä. Ensimmäinen varsinainen vetopaikka syntyi kuitenkin Sampo Ojalan pitkästä poikittaissyötöstä, jonka Tero Intala otti tyylikkäästi haltuun boksissa. Veto kuitenkin karkasi melko karkeasti yli maalin.

Maalia ei kuitenkaan tarvinnut odottaa pitkään, Ottelun viidennellä minuutilla tuoreen jatkosopimuksen tehnyt Mauno Sirén syötti juoksupallon laidalle kirmanneelle Leroy Malukalle. Tämä ohitti laitapuolustaja Teemu Lintulan taidokkaasti, ja kun tilanne alkoi näyttää erittäin vaaralliselta, kokeili Lintula pientä tönäisyä selästä. Tästä Maluka päätyi kentän pintaan ja tuomari näytti järkähtämättä palloa pilkulle.

Rangaistuspotkua asettui ampumaan läpyt Leroy Malukalta saanut Matti Saari. Samaan aikaan päätuomari kävi neuvomassa maalivahti Anilton Cruzille selkein elein, että maaliviivalta ei saa varastaa ennen laukauksen lähtemistä. Arvailujen varaan jää, oliko päätuomari lukenut otteluennakon tarkasti, vai oliko Sinikaartilta päädystä tullut ohjeistus syynä poikkeuksellisen perusteelliseen toimintaan. Joka tapauksessa Cruz pysyi viivalla ja heittäytyi vasemmalle, minkä jälkeen Saari siirsi pallon helposti tyhjäksi jääneeseen nurkkaan. Kylmän viileä suoritus.

Johtomaalin jälkeen Sinipaitojen ote hiukan herpaantui, ja harhasyöttöjen määrä kasvoi. NuPS ei toki varsinaisesti minkäänlaista otetta saanut, mutta kymmenen minuutin kohdalla vieraat pääsivät kokeilemaan vapaapotkua aivan rangaistusalueen rajalta Sampo Ojalan rikottua. Joose Mahlion tulinen veto viuhui kuitenkin yli maalin. Pari minuuttia myöhemmin maalivahti Jani Rantalalle sattui vastaantulossa arviointivirhe, mutta pallon kanssa maalivahdin laidalla jo ohittanut Remu Jokirinne ei pystynyt tilannetta hyödyntämään.

Vartin kohdalla TamU rakensi ottelun siihen mennessä parhaan paikan tehdä maali pelitilanteessa. Ensin Leroy Malukan ristipallo Matti Saarelle painui aavistuksen liian pitkäksi, ja tilanne näytti kuivuvan kokoon. Saari kuitenkin juoksi pallon kiinni boksin reunalta, ja löysi Tero Intalan keskeltä rangaistuspilkun kohdalta. Näppärä haltuunotto suoraan ilmasta viritti oivan vetopaikan, mutta laukaus viuhui topparin kautta maalin ohi

Heti perään nähtiin kentän toisessa päässä yksi ottelun kulminaatiopisteistä, kun Joose Mahlio, Ossian Lanne ja Oskari Kokkila syöttivät TamU-puolustuksen puhki, ja Joni Rintala pääsi nokikkain maalivahti Jani Rantalan kanssa. Rantala tuli kuitenkin oivallisesti vastaan ja nappasi Rintalan vedon syliinsä.

Tämän jälkeen maalipaikkoja nähtiin ensimmäisellä jaksolla harvempaan tahtiin. Yksi parhaista tilaisuuksista oli Leroy Malukalla, jolle Sampo Ojala pohjusti oivan vetopaikan kuudentoista rajan taake. Painava laukaus nousi kuitenkin yli maalin. Lähempänä jakson loppua Riku Oras oli lähellä murtautua läpi Matti Saaren hienosta syötöstä, mutta Teemu Lintula jyräsi tilanteen tyhjäksi, eikä Leroy Malukan vetokaan osunut jatkotilanteessa kehikkoon.

Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä ensimmäistä kertaa avauksessa pelannut Sasu Nieminen oli saada palkintonsa ahkerista juoksuistaan, kun Riku Oraksen syöttö oli vapauttaa kärkipelaajan läpiajoon. Ensimmäinen kosketus kuitenkin hiukan epäonnistui ja pallo ajautui laitaan keskityspaikkaan. Pallo kulkeutui lopulta Oraksen kautta Matti Saarelle vetopaikkaan, mutta Anilton Cruz onnistui torjumaan puolustajaan osuessaan paljon voimaa menettäneen laukauksen.

Aivan jakson lopussa TamUlla oli hyv√§ painostusjakso, mutta kun varsinaisille tekopaikoille ei en√§√§ p√§√§sty, l√§hdettiin taukoa viett√§m√§√§n niukassa 1‚Äď0-johdossa.

Lukemat repeävät toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin vauhdikkaasti, kun heti ensimmäisellä minuutilla Eetu Rahkola syötti Sasu Niemisen hyvään pystyjuoksuun. Tämä ohitti upeasti puolustajansa ja eteni boksiin, josta syöttö takaviistoon löysi Tero Intalan vapaasta maalintekopaikasta. Intalan veto kuitenkin kaarsi lopulta selvästi ohi takaylänurkan.

Terävää alkua seurasi ensimmäisen puoliajan tavoin hiukan heikompi jakso, jonka aikana NuPS pääsi muutaman kerran hyökkäämään vaarallisesti. Joni Rintala pääsi pariin kertaan nousemaan vaarallisen näköisesti keskityspaikkoihin, mutta topparit Eetu Rahkola ja Mahdi Ali selvittivät tilanteet ennen kuin pallo saatiin vetopaikkoihin.

Hiukan ennen tunnin t√§yttymist√§ TamU p√§√§si 4‚Äď2-ylivoimahy√∂kk√§ykseen, kun Matti Saari pelasi oivan sein√§sy√∂t√∂n Leroy Malukan kanssa. Saari eteni boksiin asti ja valitsi monesta sy√∂tt√∂vaihtoehdosta siirron takaviistoon Riku Orakselle. Veto l√§hti suoraan sy√∂t√∂st√§, mutta Erki Pelgonen sai jalkansa v√§liin ja maali j√§i syntym√§tt√§. Hetke√§ my√∂hemmin my√∂s Tero Intala p√§√§si laukomaan Matti Saaren korkeasta keskityksest√§, mutta teknisesti vaikea laukaus j√§i voimattomaksi ja maalivahti Anilton Cruz sai pallon helposti hyppysiins√§.

Roope Kostiainen vaihdettiin k√§rkeen Sasu Niemisen tilalle 64. minuutilla, ja t√§m√§n j√§lkeen alkoi tapahtua. Ensimm√§isess√§ paikassa Kostiainen osoitti liikaakin ahneutta juostuaan paitsioaemasta palloon, johon takaa juossut Riku Oraskin olisi ehtinyt, ja n√§in puhdas 2‚Äď0-l√§piajo j√§i syntym√§tt√§. Hetke√§ my√∂hemmin Matti Saari sy√∂tti Kostiaisen oikealta laidalta l√§pi, mutta boksin laidalta l√§htenyt laukaus suuntautui niukasti takatolpan ohi.

Pian kuitenkin verkko heilui, kun Roope Kostiainen antoi Matti Saarelle kaksi l√§hes identtist√§ keskityst√§ kymmenen sekunnin v√§lein. Ensimm√§inen oli hiukan vaikeampi pomppiva pallo, ja Saaren laukaus ep√§onnistui. Verneri Uimonen kuitenkin katkaisi purkupallon keskialueella, sy√∂tti uudelleen Kostiaiselle laidalle, ja t√§ll√§ kertaa maata pitkin tullut namupallo oli sellainen, ett√§ Saari sai pamauttaa pallon syd√§mens√§ kyllyydest√§ verkon perukoille. Helpottava 2‚Äď0-maali her√§tti Tammelan hiukan uinuneen katsomonkin j√§lleen eloon.

Peli oli t√§ss√§ vaiheessa ratkennut, ja Sinipaitojen tekeminen oli todella helppoa. Lis√§maaleja yritettiin paikoin turhankin n√§pp√§rill√§ kuvioilla, mutta lopulta 3‚Äď0-maali syntyi nopean reagoinnin tuloksena. Mauno Sir√©n n√∂yryytti Joakim Julieta keskialueella riist√§m√§ll√§ pallon helpon n√§k√∂isesti. Joni Rintala yritti viel√§ pelastaa tilanteen, mutta pallon nappasi Tero Intala, joka sy√∂tti Roope Kostiaiselle juoksuun linjan taakse. T√§m√§n varma sijoitus verkon perukoille n√§ytti, millaisella itseluottamuksella k√§rkipelaaja t√§ll√§ hetkell√§ pelaa.

Hetkeä myöhemmin Tero Intala syötti Matti Saaren puhtaaseen läpiajoon. Liekö Saarella ollut liikaa aikaa miettiä ratkaisua, kun pallo tuli jalkaan heti puolen kentän jälkeen, sillä ratkaisu oli todella heikko, ja Anilton Cruz sai pallon helposti syliinsä. Roope Kostiaisella ei hetkeä myöhemmin ollut samoja ongelmia, kun Riku Oras syötti hänet vastaavalla tavalla läpi riistettyään pallon keskialueella Veikko Paanaselta. Varma sijoitus etutolpan vierestä verkon perukoille saatteli Kostiaisen tuulettamaan pääkatsomon eteen. Samalla kärkipelaaja nousi kahdeksalla maalillaan lohkon maalipörssin kakkossijalle.

Loppuminuuteilla viel√§ viideskin maali oli eritt√§in l√§hell√§, kun Mauno Sir√©n p√§√§si sy√∂tt√§m√§√§n Riku Orakselle aivan maalin eteen. Maalivahti Anilton Cruz torjui laukauksen eteens√§, ja Matti Saaren tilalle lopussa vaihdetulle Tuomas Lehdelle avautui t√§ysin tyhj√§ maali. Laukaus nousi kuitenkin viidest√§ metrist√§ harmittavasti yli maalin, ja n√§in loppulukemiksi j√§i 4‚Äď0 (1‚Äď0).

Kommentit ottelun jälkeen

Pitk√§√§n loukkaantumisesta k√§rsinyt ja avauskokoonpanoon yll√§tt√§en nimetty kapteeni Eetu Rahkola kommentoi ottelua tuoreeltaan TamU-TV:n haastattelussa. ”Jalka tuntui todella hyv√§lt√§ eilen ja ihan hyv√§lt√§ t√§n√§√§nkin, ja olen tyytyv√§inen ett√§ jaksoin pelata t√§yden ysikymppisen. Olosuhteisiin n√§hden olen tyytyv√§inen, mutta ei se parhaita pelaamiani pelej√§ ollut”, juuri ottelun alla h√§√§matkaltaan palannut Rahkola totesi.

”Ensimm√§inen kymppi tultiin hyvin kaksinkamppailuihin, mutta sen j√§lkeen oli heikkoa. Mentiin vastustajan tempoon mukaan ja pallo ei liikkunut. Loppujen lopuksi olen kuitenkin tyytyv√§inen, ett√§ henkisesti vaikean esityksen j√§lkeen saatiin kuitenkin t√§n√§√§n aika selke√§ ja rutinoitunut voitto, ja pidettiin nolla omissa”, Rahkola kommentoi joukkueen esityst√§ viitaten Tampereen derbyss√§ koettuun n√∂yryytykseen.

”Oli se kivaa, fanit laulaa taas ja kylm√§t v√§reet tulee. Voitetaan viel√§ ja nollapeli, niin t√§st√§ on kiva jatkaa”, kommentoi Rahkola viel√§ paluutaan pelaavaan kokoonpanoon.

”T√§rke√§ voitto ja paluu pistekantaan”, luonnehtii puolestaan p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§. ”Meill√§ oli otteluun selv√§ l√§ht√∂kohta: kolme pistett√§ ja kasvojenpesu. Molemmissa onnistuimme hyvin. Peli itsess√§√§n tai varsinkaan ensimm√§inen jakso ei ollut sit√§, mit√§ l√§hdettiin hakemaan, mutta saimme kiristetty√§ ruuvia toiselle jaksolle ja sit√§ kautta p√§√§simme suhteellisen helppoon voittoon. Pelist√§ puuttui ehk√§ se meid√§n paras peli-ilo sek√§ pelinopeus, mutta 2‚Äď0-maalin j√§lkeen peli vapautui ja oli j√§lleen sit√§ mihin t√§m√§ joukkue pystyy.”

”Seuraavaksi vastustaja kovenee, kun kohtaamme sarjaykk√∂sen MuSan. Siin√§ peliss√§ meid√§n pit√§√§ olla heti alusta asti aivan pelin sis√§ll√§, koska MuSan tasoinen joukkue rankaisee muuten heti”, siirt√§√§ M√§kel√§ jo katseet tulevaan.

Ottelu Musan Salamaa vastaan pelataan Musan kentällä Porissa ensi lauantaina 19.8. klo 17 alkaen. Kentän laidalle on tulossa tutusti sankoin joukoin Tampere Unitedin kannattajia. Lähde sinäkin mukaan!

2 Veikko Paananen
6 Oskari Kokkila
7 Joose Mahlio keltainen kortti 64’
10 Remu Jokirinne vaihtoon 71’
11 Joni Rintala
14 Henri Mikkonen vaihtoon 79’
22 Ossian Lanne vaihtoon 62’
24 Niko Virtanen
27 Erki Pelgonen
28 Teemu Lintula
99 Anilton Cruz
1 Karri Karjalainen
4 Joakim Julie vaihdosta 62’
5 Joona Karjala vaihdosta 79’
9 Jaakko Räsänen vaihdosta 71’
21 Elmeri Laine
23 Ilkka Pyyhtiä
55 Jaakko Järvensivu