Sinipaitojen tappio­putki katki maalittomalla tasa­pelillä

21/06/2019
Otteluraportti

Tampere Unitedin ja Käpylän Pallon välinen juhannustorstain ottelu oli tasaväkinen vääntö, mutta toisen puoliajan vahva loppurynnistys olisi voinut johtaa Sinipaidat kotivoittoonkin. Aivan pelin loppuhetkillä Elias Alanen pelasti TamUn torjumalla pilkun alakulmasta. Näin pisteet tasattiin Pyynikillä numeroin 0–0. Vaikka pelissä oli paljon hyvää ja tappioputki saatiin poikki, oli tasapelissä pieni pettymyksen sivumaku, sillä TamUlla oli kaikki edellytykset ottaa ottelusta voitto, ja se olisi ollut kullanarvoinen putoamiskamppailua ajatellen. Pyynikille saapuneet 267 katsojaa ja heidän elämisensä ottelun mukana osoittivat joka tapauksessa, että sinivihreässä seurayhteisössä elää vakaa usko siihen, että kausi on vielä käännettävissä hyväksi.

Kakkonen

0 – 0

TamUn peli oli kautta linjan pirteää, ja kaksinkamppailuja voitettiin paljon enemmän verrattuna edellisiin peleihin. Viimeistely ei kuitenkaan kriittisissä paikoissa toiminut, eikä tällä kertaa päästy tolppapuita lähemmäksi maalia.

Sami Ekmark pelasi jälleen hyökkääjänä.

Läpi ottelun TamUn ehdottomaan parhaimmistoon kuulunut nuori Niklas Lindholm väläytteli nopeuttaan heti ottelun ensi minuuteilla, kun hyökkäys pelattiin vasemmalta laidalta. Lindholmin keskitys ei kuitenkaan aivan löytänyt piikissä jälleen aloittanutta Sami Ekmarkia maalilta. Ekmarkin alapuolella kymppipaikalla pelasi hieman tavallista ylemmäksi nostettu Omar Khary. Hetkeä myöhemmin Lindholm pääsi laukomaan itsekin, mutta boksin vasemmalta laidalta lähtenyt laukaus karkasi maalin yli.

Haris Ibrahimovic oli tutun juonikas.

Puolustuksessa oli palattu Porin ottelun kolmen puolustuslinjan jälkeen tavanomaisempaan neljän puolustajan linjaan, jossa Eetu Rahkola ja Mustafa Hussein Zada pelasivat keskellä ja laidoilla Verneri Uimonen sekä ensimmäistä kertaa avaukseen noussut Nils Strömsholm. Hussein Zadallekin ottelu oli vasta kauden toinen loukkaantumisen jälkeen, mutta varmoin ottein pelannut nuori toppari näyttää vakiinnuttavan paikkansa avauskokokoonpanossa. Jo ottelun alkupuolella Hussein Zada sai raikuvat aplodit komeasta ja tärkeästä liukutaklauksella tehdystä vastahyökkäyksen katkaisusta.

Myös KäPalle oli ottelun alussa omat paikkansa. Kerran maalivahti Elias Alanen pompotti pienestä kulmasta tullutta vetoa vaarallisen näköisesti, mutta Nils Strömsholm reagoi nopeasti ja purki pallon kauas keskialueelle juuri ennen kuin KäPan Abubaker Amin olisi päässyt laukomaan läheltä. Hetkeä myöhemmin nähtiin myös KäPan vaarallinen kulma, mutta kaikki vierailijoiden maalintekoyritykset jäivät lihamuuriin.

Haris Ibrahimovic ja Omar Khary pohtivat vapaapotkua.

Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen yleisö pääsi haukkomaan tosissaan henkeään, kun pallo pelattiin Verneri Uimosen ja Sami Ekmarkin kautta Haris Ibrahimovicille oikealle laidalle. Tämän keskitys löysi maalin takakulmalle juosseen Niklas Lindholmin, mutta tämä ei täydessä vauhdissa aivan saanut palloa sijoitettua avoimena ammottaneeseen maaliin. Hetkeä myöhemmin liukas Lindholm aiheutti myös ottelun ensimmäisen varoituksen, kun Lari Kinnunen joutui rikkomaan Elias Alasen avauksen perässä läpi juoksemassa ollutta Lindholmia. Seuranneen vapaapotkun Haris Ibrahimovic laukoi karkeasti ohi, vaikka paikka oli samantyylinen, josta Ibrahimovic oli laukonut Ilves-pelissä ylärimaan.

Niklas Lindholm ja Sami Ekmark hyökkäyksessä.
Haris Ibrahimovic käytti kentän molempia laitoja.

Jakson edetessäkin Lindholm oli mukana käytännössä aina, kun Sinipaidat loivat jotakin vaarallista. Nopeudellaan loistanut Lindholm loi tilanteita myös tyhjästä, muun muassa Verneri Uimosen purkupallo muuttui melkein läpisyötöksi, ja Lindholm taisteli lopulta kulmapotkun. Puolen tunnin kohdalla Lindholm kokeili myös yllättävää laukausta boksin kulmalta, mutta pallo karkasi hiukan maalin yli. Toisessa päässä ei suurta vaaraa takaisukusta ollut, joskin KäPa sai muutamia kulmapotkuja, jotka annettiin järjestäin vaarallisen näköisesti aivan maalin eteen. Alexander Forsström pääsi kertaalleen myös laukomaan kuudentoista rajan takaa. Komeaa pyörähdystä seurannut tulinen laukaus suuntautui kuitenkin melko selvästi maalin ohi.

Ottelun 35. minuutilla TamU sai vielä vapaapotkun oivasta paikasta keskeltä, kun Omar Khary niitattiin tylysti tekonurmen pintaan. Haris Ibrahimovicin veto karkasi kuitenkin tällä kertaa reilusti maalin yli. Toisessa päässä nähtiin heti perään hyvä KäPan kuvio, mutta Eetu Rahkola oli hyvin mukana ja katkaisi ratkaiseva syötön hyvällä venytyksellään. Tätä seurasi KäPan pieni hallintajakso, mutta mitään sen vaarallisempa vieraat eivät saaneet luotua. Mika Kauppilan kaukolaukauskin oli helppo Elias Alasen torjua.

Niklas Lindholm kurottaa palloon, mutta maalivahti peittää ja tekee maalintekoaikeet tyhjiksi.

Jakson viimeisellä minuutilla nähtiin vielä yksi Niklas Lindholmin juoksu, kun Eetu Rahkola avasi pitkällä syötöllä maalille. Lindholm leikkasi pienestä kulmasta maalia kohti, mutta maalivahti Simo Partinen tuli hyvin vastaan ja teki nuoren hyökkääjän maalintekoaiheet tyhjiksi. Näin taukohodareille lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Taivas ja helvetti lähellä toisella jaksolla

Toisen puoliajan alkupuolella valkopaitaisella vierasjoukkueella oli vahva jakso, jonka kotijoukkueen puolustus kuitenkin kesti. KäPan vasemmalla laidalla Miika Kauppila oli terävällä pelipäällä, ja valtaosa vierasjoukkueen vaarallisemmista hyökkäyksistä tuli hänen kauttaan. Jakson ensimmäisen kulmapotkun sai kuitenkin TamU, kun Pyynikin kentälle tyypillisesti maalivahti Elias Alasen avaus kantoi pitkälle KäPan alueelle saakka, ja puolustaja katsoi turvallisimmaksi puskea pallon päätyrajasta yli. Pian tämän jälkeen Kauppila pääsi keskittämään syvältä vasemmalta laidalta, mutta Alexander Forsströmille vedettäväksi tarkoitettu pallo karkasi sen verran pitkäksi, että Forsströmin veto epäonnistui ja karkasi maalin yli.

Ottelu 57. minuutilla Kauppila pääsi itse laukomaan leikattuaan kuudentoista alueen rajaa pitkin keskelle. Tulinen veto viuhui kuitenkin niukasti tolpan ohi. Hetkeä myöhemmin yleisö antoi ansaitut aplodit kun Omar Khary taisteli itsensä nimenomaan Mika Kauppilan ohi keskityspaikkaan. Sami Ekmark oli maalin edessä valmiina puskemaan pallo maaliin ja Kharyn pallo olikin juuri sopiva, mutta Miro Marin katkoi komeasti. Seuranneesta kulmasta Marin oli lähellä puskea pallon omiin, mutta Simo Partinen sai napattua pallon hyppysiinsä.

Tunnin kohdalla Kauppila oli jälleen pahanteossa, kun Verneri Uimosen liukastuminen avasi tilaa keskitykselle. Mustafa Hussein Zadan reagointi kuitenkin peitti keskitysmahdollisuudet, ja seurauksena oli vain rajaheitto. Hetkeä myöhemmin Kauppila oli jälleen keskityspaikassa. Yleisö haukkoi henkeään, kun matala keskitys vieri puolustuslinjan ja maalivahti Alasen välistä maalipotkuksi. TamUn onneksi sekä Chinedu Akuvuo että Omar Adawi juoksivat tilanteeseen aavistuksen myöhässä, eivätkä saaneet sudittua palloa maaliin.

Ali Aitbenzanzoun oli jälleen avauskokoonpanossa.

Jakson loppupuoliskolla TamU pääsi vyöryttämään kerta toisensa jälkeen vaarallisia hyökkäyksiä vierasjoukkueen maalille. Pyynikillä koko liki 300-päinen yleisö eli vahvasti mukana ottelussa, ja ilmassa oli samaa tuntua kuin menneinä vuosina, kun TamUlla oli tapana kairata voitto Pyynikillä lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Tällä kertaa palkinto jäi kuitenkin lopulta puuttumaan.

TamUn paras tekopaikka syntyi kun ottelua oli jäljellä parikymmentä minuuttia. Omar Kharyn ovela vippaus löysi linjan läpi juosseen Niklas Lindholmin, joka pääsi nokikkain KäPa-maalivahti Simo Partisen kanssa. Tämä kuitenkin venytti jalkatorjuntaan, ja tilanteena säilyi 0–0.

Viitisen minuuttia myöhemmin keskikentän puolustavassa roolissa hyvin pelannut Ali Aitbenzanzoun näytti taistelun mallia, kun Chinedu Akuvuo ensin voitti keskialueen kaksinkamppailun, mutta joutui sitten luopumaan pallosta kun ”Allu” juoksi hänet kiinni, ja otti pallon koukkuunsa. Tästä lähti myös Sinipaitojen vaarallinen hyökkäys, kun Aitbenzanzounin avaussyöttö päätyi Sami Ekmarkille juoksuun oikealla laidalla. Tilanne kuivui kuitenkin kokoon kun Omar Kharyn keskitys epäonnistui näyttävän syöttökuvion päätteeksi.

Reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Niklas Lindholm oli jälleen lähellä maalintekoa. Nils Strömsholm prässäsi pallon TamUlle KäPa-maalivahdin avauksen jälkeen, ja pallo päätyi Lindholmin jalkaan. Tämä otti tyhjät pois ja laukoi pallon lähes 30 metristä tolppaan maalivahti Simo Partisen haroessa tyhjää. Tilanne jäi samalla loistavan ottelun pelanneen Lindholmin viimeiseksi, sillä hänet otettiin raikuvien aplodien saattelemana vaihtoon, ja Aleksi Sainio asteli kentälle.

Eetu Rahkola puskee Omar Kharyn kulmapotkusta tulleen pallon kohti maalia.

Tästä alkoi Sinipaitojen tiivein painostusjakso. Heti perään Haris Ibrahimovic toi palloa ylös ja päätti itse laukoa, vaikka Sami Ekmark oli hyvin mukana hyökkäyksessä. Harmittavasti vedosta tuli helppo poimittava maalivahti Partiselle. Hetkeä myöhemmin KäPan maalilla oli kova hässäkkä, kun Ibrahimovicin haaston jälkeen pallo pyöri maalin edustalla, mutta tilanteesta seurasi lopulta vain kulmapotku, kun Partinen heittäytyi Omar Khary vedon tielle. Khary itse antoi kulman, jonka Eetu Rahkola puski etutolpan juoksusta etukulmaa kohden, josta Partinen torjui pallon uudeksi kulmaksi. Kulmapotkun jälkitilanteessa Ali Aitbenzanzoun hyvä keskitys löysi Sami Ekmarkin pään, mutta pusku maalin edestä karkasi maalin yli. Tässä vaiheessa saattoi tuntea, miten orgastisesti yleisö räjähtäisi, jos pallo vain saataisiin maaliin.

Ottelun lopussa Haris Ibrahimovicia kohdeltiin pariinkin otteeseenn kaltoin niin, että selvästi teki kipeää. Jälkimmäistä tilannetta seurasi pelaajavaihto, ja Taavi Abruquah otettiin kentälle. Heti seuraavassa tilanteessa Omar Khary laittoi Haris Ibrahimovicin hankkimasta vapaapotkusta hyvän keskityksen maalille, josta Eetu Rahkola pääsi hyvin palloon, mutta pusku suuntautui niukasti maalin ohi.

Varsinaisen peliajan loppuhetkillä Sinipaitojen taivas oli romahtaa. Jaakko Lepola tsippasi pallon TamU-boksiin Chinedu Akuvuolle. Toppari Mustafa Hussein Zada oli iholla, ja tuomari katsoi hänen repineen Akuvuota rangaistuspotukun ja keltaisen kortin arvoisesti. TamU-leirissä tuomiota ei voitu sulattaa, ja Hussein Zada itse oli vielä ottelun jälkeenkin sitä mieltä, että tilanteessa pikemminkin Akuvuo rikkoi häntä. Myös vaihtopelaaja Matias Stark sai tilanteesta varoituksen potkaistuaan hermostuksissaan vesiämpäriä vaihtopenkillä.

Elias Alanen aavistaa oikein…
…ja kahmii pilkusta torjumansa pallon käsiinsä.

Ehkä tilanteen pidempi käsittely oli lopulta Sinipaitojen etu. Chinedu Akuvuon pilkku ei ollut aivan huono, mutta Elias Alanen heittäytyi pallon kiinni alakulmasta. Pallo jäi pyörimään ikävästi Alasen kyljen alle ja olisi voinut pyörähtää selän taakse, mutta lopulta Alanen sai pelivälinteen hallintaansa, ja yleisö huusi raivokkaasti suosiotaan. Alasen torjuntaprosentti kauden rangaistuspotkuista on jäätävä viisikymmentä, kun neljästä vastaan tulleesta pilkusta kaksi on jäänyt Alasen käsiin.

Torjutun pilkun jälkeen KäPa otti ottelun tuskastuttavan pitkällä neliminuuttisella lisäajalla pelin haltuunsa. TamU näytti hetkittäin haavoittuvalta vieraiden painaessa päälle, mutta ei missään vaiheessa murtunut. Kun tuomari vihelsi pelin päättyneeksi, oli tasapelissä pieni pettymyksen sivumaku torjutusta rangaistuspotkusta ja KäPan loppurynnistyksestä huolimatta. Toisaalta tasapelipiste pitää kauden hengissä, ja antaa Sinipaidoille mahdollisuuden lähteä uuteen nousuun, kun kausi jatku heti juhannusta seuraavana viikonloppuna.

Kommentit ottelun jälkeen

Loppuvihellyksen kuuluessa suurin osa TamUn pelaajista vaipui kentän pintaan. Pettymys oli käsinkosketeltava, mutta kannattajat jatkoivat lauluaan, ja auttoivat pelaajat näin ylös kentän pinnasta. Myöskään päävalmentaja Mourad Seddiki ei osannut suuremmin iloita yhdestä pisteestä, vaikka se katkaisikin tappioputken, ja esti KäPan pääsemästä pidemmälle karkumatkalle.

Maaliton tasapeli oli heti ottelun jälkeen pelaajille raskas pettymys.

”Harmittaa. Kolmea pistettä mentiin hakemaan, joten yksi piste on meille melkein tappio. Pojat tekivät alusta asti kovasti töitä ja olisivat mielestäni ansainneet kolme pistettä, mutta saimme sentään tappioputken poikki”, päävalmentaja Seddiki kommentoi ottelun jälkeen.

”Vastassa oli nuori terävä vastustaja, joka oli ajoittain vaarallinen. Me puolustimme tarkemmin kun aikaisemmin ja vakavilta virheiltä vältyttiin. Onneksi Elias Alanen torjui lopussa kyseenalaisen rangaistuspotkun, sillä muuten olisi mennyt hieno taistelu hukkaan”, Seddiki näki.

”Elias on tunnollinen treenaaja ja helppo valmennettava. Hän on kehittynyt hyvin ja kehittyy varmasti vielä lisää”, Seddiki kehui pilkun pelastanutta Elias Alasta, joka on kuulunut koko kauden ajan Sinipaitojen ehdottomaan parhaimmistoon.

Pelaajat, pallopojat ja kannattajat ottelun jälkeen.

Elias Alanenkaan ei ollut juhlatuuleella ottelun jälkeen, vaikka olikin ottelun päätyttyä juhlittu sankari. ”Kyllähän pilkun torjuminen hyvältä tuntui, olisihan se harmittanut jos tossa kohtaa olisi vielä tasapelipiste menetetty. Hyvältä tuntuu”, Alanen lausui totisena.

”Meillä on puolustuspeli parantunut ja tiivistynyt. Vielä pitää tehdä paljon töitä, että säilytään, ja voittojakin pitää tulla”, Alanen päätti.

Seuraavan kerran TamU taistelee tärkeistä pisteistä juhannusta seuraavana viikonloppuna. Silloin vieraaksi saadaan Suomen Cupissa talvella TamUn päihittänyt Kaarinan Pojat eli KaaPo. Ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä lauantaina lauantaina 29.6. klo 17.00 alkaen. Tervetuloa silloin taas mukaan!

Nyt hyvää juhannusta koko sinivihreälle seurayhteisölle! Torstaina näytimme jälleen parhaat puolemme. Erityinen kiitos myös kaikille stadionin aidoituksen ja muun rekvisiitan purkuun osallistuneille kymmenille ihmisille. Tällainen yhteisöllinen tekeminen tuo ison hymyn talkooporukan huulille.

Kakkonen

0 – 0

( 0 – 0 )

Yleisöä:
267

 

Yleisöä:
267

62 Elias Alanen
3 Sami Ekmark
4 Mustafa Hussein Zada 88'
5 Eetu Rahkola C
8 Ali Aitbenzanzoun
10 Haris Ibrahimovic 87'
20 Verneri Uimonen
23 Niklas Lindholm 79'
25 Omar Khary
27 Nils Strömsholm
32 Arttu Mättö
24 Oskari Ikonen
9 Elias Harala
13 Aleksi Sainio 79'
15 Eemil Pasanen
17 Taavi Abruquah 87'
22 Matias Stark 89'
21Simo Partinen
3Ari SalonenCvaihtoon 46’
7Alexander Forsström
12Omar Adawi
14Miika Kauppila
16Chinedu Akuvuo
24Abubaker Aminvaihtoon 62’
30Lari Kinnunenkeltainen kortti 15’vaihtoon 81’
32Miro Marin
40Kalle Salmi
80Jaakko Lepola
1Paavo Valakari
4Noah Pallasvaihdosta 46’
8David George
9Yassin Adamvaihdosta 62’
11Lins Sandell
19Ilmari Lappalainenvaihdosta 81’
89Oskari Eskelinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2