Sinipaitojen sarja­paikka lähes varma murska­voiton myötä

01/09/2017
Otteluraportti

Tampere United haki Etelä-Espoon Pallolta komean 0–6 (0–2) -vierasvoiton ja pääsi samalla erittäin lähelle kauden päätavoitetta eli sarjapaikan varmistamista. Voiton myötä TamU on nyt 12 pistettä putoamisviivan yläpuolella, kun enää neljä ottelua on pelaamatta. Kun TamUn maalierokin on 18 maalia parempi kuin ensimmäisellä putoajan paikalla olevalla FC Espoolla, vaatisi sarjapaikan lipuminen käsistä loppukaudella varsin erikoisia tapahtumia. EsPa-ottelusta muodostui lopulta helppo erityisesti toisella puoliajalla, kun Visar Tahiri otti ensimmäisen jakson päätteeksi punaisen kortin sylkäistyään törkeästi Mauno Sirénin kasvoille. Maalien makuun pääsikin lopulta viisi eri Tampere Unitedin pelaajaa.


Kakkonen

0 – 6

Roope Kostiainen yrittää ohittaa puolustajansa.

Ottelu lähti liikkeelle tunnustelevissa merkeissä, ja pikkuhiljaa TamU otti pallonhallinnan yhä selvemmin itselleen. Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana laukauksiaan pääsivät kokeilemaan Topias Järvelä sekä vapaapotkun laukonut Tero Intala, mutta kumpikaan yritys ei tuottanut suurta uhkaa Ville Ulmasen vartioimalle maalille. EsPa puolestaan pääsi ensimmäistä kertaa tekopaikkaan ottelun kahdennellatoista minuutilla, kun Nico Orenius murtautui vastahyökkäyksen päätteeksi boksiin. Jani Rantalan reaktiotorjunta kuitenkin pelasti Sinipaidat takaiskulta.

Riku Oras tuo palloa.

EsPa-maalivahti Ville Ulmanen joutui ensimmäisen tositestiin vartin täytyttyä, kun Mauno Sirén nousi pallon kanssa päätyviivalle asti, ja syöttö takaviistoon löysi Tero Intalan vetopaikassa. Maalivahdin komea venytys kuitenkin pelasti tilanteen TamUn painostusjakso päättyi kuitenkin maaliin, kun Eetu Rahkola puski pallon kohti maalia kulmapotkun jälkitilanteessa, ja Tuomas Alanen jatkoi pallon maaliin. Nico Orenius yritti vielä siivota pallon maaliviivalta, mutta avustavan lippu näytti armotta pallon käyneen maalin sisällä asti.

Eetu Rahkola voittaa pääpallon.
Tuomas Alanen juhlii maalia.

Maalia seurasi Sinipaitojen heikompi vajaan kymmenen minuutin mittainen jakso, jonka ajan Espa piti pallon tiivisti TamUn puolustuspäässä. Ensimmäiseksi maalia pääsi kokeilemaan Saloum Faalin loistavan pitkän syötön vapauttama Abdulrazaq Abdalwahab, mutta maalivahti Jani Rantala vangitsi pallon hienosti. Seuraava tekopaikka syntyi Sampo Ojalan rikottua Visar Tahiria vapaapotkun arvoisesti rangaistusalueen kaaren tuntumassa. Jani Rantala kuitenkin torjui myös Saloum Faalin terävän laukauksen. Tilannetta seurasi myös neljä vaarallista kulmapotkua, jotka kaikki kuitenkin selvitettiin. Jani Rantala joutui venymään vielä yhteen torjuntaan, kun puolustuksen nukahdettua Leo Rautiainen pääsi laukomaan täysin vapaasti saatuaan maata pitkin syötön suoraan kulmalipulta boksiin.

Mauno Sirén ohittaa puolustajansa.

Puolen tunnin jo täytyttyä TamU sai vapaapotkun Matti Saaren mielipaikalta, kun Konsta Raittisen prässipeli pakotti Juuso Happosen käyttämään käsiään, ja tuomari vihelsi keltaisen kortin ryydittämän vapaapotkun. Saari luonnollisesti laukoi vapaapotkun itse, ja pallo pomppasi takaisin kentälle maalin takaraudasta ennen kuin maalivahti Ulmanen ehti tehdä elettäkään vedon torjumiseksi. Myös suurimmalle osalle yleisöstä 0–2-maalin syntyminen valkeni vasta parin sekunnin viiveellä, mihin vaikutti toki sekin, että Saari ei itse reagoinut maalin syntyyn millään tavalla – liekö ajatellut että ei postimieskään tuuleta toimitettuaan kirjeen perille.

Matti Saari laukoo vapaapotkun.
Ville Ulmanen seuraa katseella kun pallo menee maaliin.

Jakson viimeisellä kymmenminuuttisella Tero Intala pääsi vielä kahdesti yrittämään maalia. Ensimmäinen laukaus nousi kuitenkin karkeasti yli maalin, ja jälkimmäisessä tilanteessa pitkä juoksu puolesta kentästä aina boksiin asti päättyi puolestaan maalivahti Ville Ulmasen vastaantuloon ja komeaan jalkatorjuntaan.

Intalan jälkimmäisestä tekopaikasta lähti liikkeelle tapahtumasarja, jolla oli suuri vaikutus pelin kulkuun. Maalivahti Ulmasen torjuma pallo päätyi oikealle laidalle Visar Tahirille, jolla oli ollut koko ottelun ajan kovaa kamppailua Mauno Sirénin kanssa. Tälläkin kertaa nuori laitapuolustaja tuli iholle, ja Tahirin päässä pimeni totaalisesti. Törkeä sylkäisy Sirénin kasvoille ei jäänyt avustavalta erotuomarilta huomaamatta, ja lyhyen keskustelun jälkeen päätuomari näytti Tahirille punaista korttia. Tapahtumia puitiin pitkälle lisäajalle asti, ja taukovihellys kuultiin nopeasti sen jälkeen kun pallo lopulta saatiin uudelleen peliin.

Ylivoimalla pelannut TamU dominoi toista jaksoa

Toisella jaksolla TamU otti pelin haltuunsa juuri sillä tavalla kuin miesylivoimalla pitääkin. Pallo liikkui kauniisti pelaajalta toiselle ja sitä maltettiin kierrättää maltilla puolustuksen kautta. Useimmat hyökkäykset pelattiin pitkinä ja päättyivät teräviin iskuihin. Jo reilun minuutin pelin jälkeen Verneri Uimonen sai Eetu Rahkolalta ristipallon boksin reunalle, ohitti puolustajansa, ja tarjoili Roope Kostiaiselle huippupaikan maalin eteen. Tällä kertaa hyökkääjän maalivainu ei ollut kohdallaan, ja veto pomppi kohti kulmalippua. Muutama minuutti myöhemmin Uimonen tarjosi vetopaikan Matti Saarelle hieman kauempaa maalista, mutta tämä veto viuhui niukasti maalin ohi.

Toisen jakson maalitili saatiin avattua juuri kun 54. minuutti oli täyttymässä. Palloa kierrätettiin maltilla, syvältä vasemmalta laidalta puolustuksen kautta oikealle Verneri Uimoselle. Tämä otti hyvän spurtin keskelle leikaten, pelasi oivan seinän Roope Kostiaisen kanssa ja vapautti itsensä boksiin syöttöpaikkaan. Ensin näytti siltä että Riku Oras pääsisi tälläämään pallon verkon perukoille, mutta tämä hyppäsikin pallon yli ja antoi sen lipua Tero Intalalle, joka laukoi pallon varmasti maalin oikeaan alanurkkaan. Erittäin komea 0–3-maali syntyi kymmenen peräkkäisen onnistuneen syötön päätteeksi.

Verneri Uimonen laukoo pallon maaliin.
Maali maistui Verneri Uimoselle.

Seuraavaa maalia ei tarvinnut pitkään odottaa, sillä tunnin ollessa juuri täyttymässä pallo oli jälleen maalissa. Tällä kertaa osumaa edelsi 13 syötön kombinaatio, jossa pallo kierrätettiin ensin vasemmalta oikealle, ja sitten takaisin vasemmalle. EsPan keskikentän puhkoneen syötön antoi toppari Eetu Rahkola. Konsta Raittinen nappasi pallon kiinni laidalla, jolloin laitapuolustaja Mauno Sirén teki oivan taustajuoksun boksiin ja sai pallon täyteen vauhtiin. Sirén puolestaan löysi toisella kosketuksellaan toisella laidalla boksiin juosseen laitapuolustaja Verneri Uimosen, joka laukoi sydämensä kyllyydestä maalin takaylänurkkaan. Todella kaunis maali näytti millaista hyökkäysvoimaa TamUn laitapuolustajat parhaimmillaan tuovat.

Mauno Sirén hakee keskitykselleen kohdetta.
Sasu Nieminen pääsi kärkeen taistelemaan palloista.

Seuraavan kerran todella lähellä maalia oltiin 75 minuutin kohdalla, kun Tero Intala leikkasi terävästi sisään ja laukoi terävästi. Maalivahti Ville Ulmanen torjui eteensä ja ensimmäisenä palloon ehti Konsta Raittinen, jonka veto nousi epäonnisesti ylärimaan ja pamahti siitä takaisin kentän pintaan, eikä piikkiin Roope Kostiaisen tilalle vaihdettu Sasu Nieminenkään saanut vetoaan maalia kohti.

Tero Intala laukoo.
Konsta Raittinen vetää paluupallon ylärimaan.
Sasu Nieminen yrittää vaikeaa laukausta.

Vajaa viisi minuuttia myöhemmin Sasu Nieminen pääsi tekemään avausmaalinsa Sinipaidoissa. Tällä kertaa maali ei ollut pitkän hyökkäyksen tulos, vaan tilanne syntyi huikan halvalla tavalla, kun Riku Oras pääsi katkaisemaan espoolaisten harhasyötön suorastaan lapsellisen helposti syvällä hyökkäyspäässä. Ensimmäisen kosketuksen syöttö vapautti Sasu Niemisen nokikkain maalivahti Ulmasen kanssa, ja varma viimeistely siirsi lukemiksi jo 0–5.

Loppulukemat 0–6 viimeisteltiin ottelun toiseksiviimeisellä peliminuutilla. Tämäkin maali syntyi hiukan halvalla tavalla, kun Felipe Arnedo menetti vaarattoman näköisessä tilanteessa pallon Tero Intalalle, ja tämä karkasi maalintekoon. Varma viimeistely pienehköstä kulmasta huolimatta jätti maalivahti Ville Ulmasen voimattomaksi. Loppuminuuteilla Intala vapautti vielä Tuomas Lehdenkin vastaavaan maalintekopaikkaan, mutta tällä kertaa Ulmanen torjui komeasti jalallaan, ja seitsemäs maali jäi haaveeksi.

Kommentit ottelun jälkeen

”Eka puolisko oli vaikea. Me ei oikein keskikentällä peliä pyörimään, ja vastustaja pääsi iskemään hyvin vastaan. Punainen kortti ja 2–0-johto vapauttivat peliä toisella jaksolla ja päästiin pyörittämään helposti. Oli aika helppo toinen jakso”, arvioi loisto-ottelun pelannut Verneri Uimonen TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun jälkeen.

Uimonen totesti Matinkylän tekonurmen olleen hyvässä kunnossa ja mahdollisti pallon pyörittämisen maata pitkin nopeasti. ”Kenttä oli hyvä, mutta kun ei oltu pitkään aikaa pelattu tekonurmella, kesti vähän tottua siihen ja ensimmäinen puoliaika oli senkin puolesta vähän vaikea”, Uimonen pohti.

Myös päävalmentaja Mikko Mäkelä luonnehti ensimmäistä jaksoa tahmeaksi. ”Emme saaneet ihan omasta pelistämme kiinni ensimmäisellä jaksolla. Pelasimme pitkästä aikaa tekonurmella, mikä tuotti vähän ongelmia, mutta sen taakse ei voinut mennä. Suurin syy oli että emme olleet ihan täysin pelin sisällä alusta lähtien, ja kesken pelin sitä on vaikea muuttaa. Vaikka johdimme tauolla 0–2, kopissa kävimme hyvät keskustelut siitä, että toiselle jaksolle pitää pystyä kääntämään ruuvista lisää kierroksia”, kuvailee Mäkelä ensimmäisen jakson ja tauon tunnelmia.

Jälkimmäistä puolikasta Mäkelä kuvaileekin jopa tykitykseksi. ”Toinen jakso olikin sitten kiitettävä plussasuoritus jätkiltä. Loistava tasonnosto, ja sitä kautta löytyi iloinen monipuolinen pelaaminenkin Hyödynsimme ylivoiman loistavasti ottaen pallokontrollin täydellisesti itsellemme”, Mäkelä summaa.

”Punaiseen korttiin en viitsi edes kommentoida, mutta toivon että seura pitää kyseiselle pelaajalle puhuttelun. Tuollainen ei sovi edes mäkkärin nurkalle saatika sitten urheilukentälle”, Mäkelä puuskahtaa.

Tampere Unitedin ottelut jatkuvat ensi sunnuntaina 10.9. klo 17 kun Peimari United vierailee Ratinassa. Panokset ovat tuolloin kovat, sillä tappion välttäminen riittää Tampere Unitedille sarjapaikan lopulliseen varmistamiseen. Samalla vietetään seurapäivää: ennen miesten ottelua Tampere Unitedin naisten edustusjoukkue kohtaa Tervakosken Padon klo 14 ja kaupunginosajuniorit saavat palkintonsa kuluneesta kaudesta klo 16.25 alkavissa palkitsemisseremonioissa. Grillipiste ja anniskelualue palvelevat yleisöä jo klo 13.45 alkaen. Tervetuloa seurapäivän tunnelmaan!

Kakkonen

0 – 6

( 0 – 2 )

19′ Tuomas Alanen
34′ Matti Saari
54′ Tero Intala
60′ Verneri Uimonen
80′ Sasu Nieminen
89′ Tero Intala

Yleisöä:
83

 

Yleisöä:
83

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen 65'
4 Topias Järvelä 29'
5 Eetu Rahkola C
6 Sampo Ojala
8 Riku Oras
10 Matti Saari 73'
20 Verneri Uimonen
22 Tuomas Alanen
23 Tero Intala
30 Tuomo Hiltunen
9 Tuomas Lehti 73'
16 Mehdi Fennane
18 Sasu Nieminen 65'
19 Valtteri Uimonen
21 Konsta Raittinen 29'
1Ville Ulmanen
2Felipe Arnedo
5Leo Rautiainen
6Juuso HapponenCkeltainen kortti33’
10Saloum Faalkeltainen kortti 90+1’
13Valtteri Sääksivaihtoon 73’
14Visar Tahiri“punainen 45+2’
18Mikko Kipinäinen
19Abdulrazaq Abdalwahab
27Nico Orenius
33Panu Salmisto
7Kristian Nikkolavaihdosta 73’
9Jonas Zaknoun
17Lamin Bojang
21Matti Pirhonen
86Sami Laamanen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49