Sinipaitojen rimpuilu päättyi Oulun­kylässä – TamU putosi tappiolla Kolmoseen

14/09/2019
Otteluraportti

Tampere Unitedin karikkoja ja kuoppia sisällään pitänyt kausi 2019 sai uuden surullisen lisäluvun, kun putoaminen Kolmoseen varmistui sarjan neljänneksi viimeisellä kierroksella Helsingin Oulunkylässä. Käpylän Pallo vei tyvipään taistelun lukemin 3–1, ja pitkään kuilun partaalla keikkunut TamU sysättiin lopullisesti surman kitaan.

Kakkonen

3 – 1

Sinipaidoille annettiin vielä ohut sauma, kun sarjaohjelma lahjoitti päävastustajat KäPan ja EPS:n vastaan perätysten. Sarjajumbona koleaan Oulunkylän syysiltapäivään lähteneelle TamUlle oli siis vielä tarjolla oljenkorsi, johon tarttuminen vaati sarjakauden toista vierasvoittoa.

Unitedin esitys jäi kuitenkin kauaksi siitä kiimasta, jota joukkue esitti aiemmin viikolla derbyssä Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Pelin painopiste siirtyi nopeasti TamUn päätyyn ja Sinipaidat ajautuivat vastaanottavaksi osapuoleksi.

Joukkueet marssivat kentälle.
Verneri Uimonen kantoi Eetu Rahkolan poissa ollessa kapteenin nauhaa.

KäPan painostus palkittiin vartin pelin jälkeen. Mustafa Hussein Zadan harhasyötöstä pallon jalkaansa poiminut Tuukka Alavaikko tarjoili vapauttavan pystysyötön keskialueelta Miika Kauppilalle, joka sijoitti taidolla pallon läpiajon päätteeksi ohi Elias Alasen. Maalin tehnyt Kauppila oli selvästi ottelun näkyvin pelaaja ja aiheutti toistuvasti vaikeuksia TamUn puolustukselle röyhkeillä nousuillaan.

Maalin jälkeen hallinta säilyi yhä KäPalla, mutta kotijoukkue sai myös jobinpostia, kun maalitilanteessa loukkaantunut Veikka Sainio joutui jättämään pelin kesken. Sainio pelasi ensimmäistä kertaa urallaan liiton sarjoissa avauskokoonpanossa. Hänet korvasi Omar Adawi.

KäPan 1–0-maalin tehnyt Miika Kauppila oli ottelun näkyvin hahmo.
Topparina avaukseen pitkän tauon jälkeen joutunut Mustafa Hussein Zada oli epäonnen soturi.

Sinipaitojen ottelun paras jakso osui avausjakson päätöshetkille. Aleksi Sainion viuhuva laukaus painui niukasti ohi Paavo Valakarin vartioiman maalin ja hetkeä myöhemmin Topi Järven pitkä rajaheitto jäi pyörimään kotijoukkueen maalille, josta KäPa-puolustus onnistui lopulta pallon vaivoin siivoamaan. Lisäksi Sainiolla oli vielä puolittainen paikka tasoittaa juuri ennen taukoa.

Pallo omiin ja Kolmoseen

Oli selviö, että TamU vaati nopean onnistumisen toisen jakson alkuun, että taistelu sarjapaikasta saisi tulta alleen. Hiilloksesta alkoi kuitenkin vähäkin kipinä hiipua, kun KäPa iski välittömästi tauon jälkeen 2–0-maalin. Miika Kauppila irtaantui vasemmalta laidalta ja laittoi inhottavan erinomaisen syötön kohti takatolppaa. Mustafa Hussein Zadalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin liukua väliin ja epäonnekseen katkoi pallon omaan maaliin. Samalla Zada myös loukkasi itseään ja joutui lopulta nilkuttamaan vaihtoon. Niin nilkutti TamUkin, jonka usko selvästi katosi viimeistään tässä vaiheessa.

Ottelun lopullinen ratkaisu oli kun Mustafa Hussein Zada joutui liukumaan pallon omiin hyökkääjän ahdistellessa.
Elias Harala tunnisti tilanteen vaihtoon tultuaan.

Monin tavoin ottelu meni tämän jälkeen muodollisuudeksi. Veikka Sainion ensimmäisellä jaksolla korvannut Omar Adawi sijoitti pitkän pallorallin päätteeksi kotijoukkueen jo kolmen maalin karkumatkalle kymmenen minuuttia ennen päätöstä. Kovasti koko pelin töitä tehnyt Topi Järvi kavensi vielä, mutta aihioita toisesta kavennusmaalista ei tämän jälkeen enää näkynyt, ja pisteet jäivät Oulunkylään.

Topi Järvi herätti optimistisimmissa vielä aivan pienen toivon kipinän 3–1-kavennuksellaan.
Elias Alasen ja Verneri Uimosen ilmeet kertovat kaiken.

TamUn valmennuskaksikko oli luonnollisesti vaisulla mielellä ottelun jälkeen. Sekä Weeti Tero että Jani Haraholma näkivät, ettei ottelussa saatu samanlaista taistelutahtoa päälle kuin aiemmin viikolla derbyssä Tammelassa. Sanalla sanoen joukkue näytti jo valmiiksi lyödyltä.

”Tänään oli meiltä vaisu esitys. Ei pystytty vastaamaan taitavamman ja taktisemman vastustajan peliin kentällä, eikä vaihtopenkiltäkään löytynyt vastauksia. Loppuun asti taistellen kaaduttiin saappaat jalassa”, kommentoi Jani Haraholma mietteliäänä.

Kauden 2020 rakentaminen alkaa nyt

Homma on siis tämän kauden osalta nyt taputeltu. Tampere United lähtee ensimmäistä kertaa historiassaan pelaamalla sarjaporrasta alaspäin. Samalla lähtö liiton sarjoista on tietyllä tapaa yhden aikakauden loppu. Kun jotain päättyy, niin samalla myös jotain muuta automaattisesti alkaa. Vaikka pelejä Kakkosessa on vielä kolme jäljellä, käytännössä TamUn aika Kolmosessa alkaa heti maanantaina, kun viikko vaihtuu seuraavaan ja joukkue palaa harjoituskentälle.

Taistelu ensi kauden pelipaikoista alkaa viimeistään nyt. Kaikilla on nyt todistettavaa, että kuuluvat tähän seuraan. Kahdessa jäljellä olevassa kotiottelussa sekä vierasottelussa Kaarinassa Sinipaitojen kannattajat saavatkin todistaa omin silmin, ketkä pelaajista haluavat pelata logolle.

Samalla sarjasta putoaminen on koko seurayhteisölle ja taustoille selkeä itsetutkiskelun paikka. Kaikki olisivat voineet taatusti tehdä jotain viimeisen parin vuoden aikana paremmin. Tehköön jokainen oman itsekritiikkinsä ja korjatkoon virheensä. Seura on kokenut joskus pahempaakin, mutta takaisin on tultu. Niin me tulemme nytkin, mutta se ei onnistu ilman raakaa työntekoa, joka alkaa nyt.

Yksi tärkeä tulevan kauden palanen on päävalmentajan valinta. Haku on avoinna eikä edustusjoukkueen putoaminen Kolmoseen juurikaan vaikuta tehtävänkuvaan tai palkkatasoon. Edustusjoukkueen valmentamisen lisäksi tehtäviin kuuluu seuran valmennuspäällikön roolissa muun muassa valmennussuunnitelmien laatimista ikäkausijoukkueille sekä seuran valmennuslinjan rakentaminen.

”Edustusjoukkueella on tietenkin Tampere Unitedissa aivan erityinen merkitys, mutta sillä pelaako joukkue jollakin kaudella Kakkosessa vai Kolmosessa ei ole seuran suuremman tarinan kannalta niin paljon merkitystä. Sitä paitsi, jokainen sarjasta putoaminen on samalla mahdollisuus juhlia tulevaisuudessa sarjanousua. Nyt sitten vaan tekemään töitä sen eteen!” toteaa Tampere Unitedin varapuheenjohtaja Antti Niemistö.

”Nyt tärkeintä on toisaalta pelata kausi kunnialla loppuun, mutta toisaalta myös tehdä ratkaisut ensi kauden päävalmentajasta ja laittaa joukkueen rakentaminen täyteen vauhtiin. Nyt se on mahdollista, kun ensi kauden sarjataso on tiedossa”, Niemistö päättää.

Seuraavan kerran TamU pelaa jo alle viikon päästä lauantaina 21.9. kun putoamiskamppailussa yhä mukana oleva Espoon Palloseura vierailee Pyynikillä. Silloin testataan seurayhteisön luonteen lujuutta, sillä pettymyksen täyttämässä tilanteessakin kausi on vietävä kunnialla loppuun.

Kakkonen

3 – 1

( 1 – 0 )

83′ Topi Järvi

Yleisöä:
124

15' Miika Kauppila
49' Oma maali
80' Omar Adawi

Yleisöä:
124

62 Elias Alanen
3 Sami Ekmark
4 Mustafa Hussein Zada 53'
6 Jari Nikkilä
9 Elias Harala 68'
13 Aleksi Sainio
15 Eemil Pasanen
20 Verneri Uimonen C
21 Topi Järvi
23 Niklas Lindholm 84'
32 Arttu Mättö 81'
26 Sami Maja
8 Ali Aitbenzanzoun 53'
10 Haris Ibrahimovic 84'
17 Taavi Abruquah 68'
22 Matias Stark
27 Nils Strömsholm
1Paavo Valakari
3Ari SalonenC
5Tuukka Alavaikkovaihtoon 81’
7Alexander Forsström
14Miika Kauppila
16Chinedu Akuvuovaihtoon 61’
19Veikka Sainiovaihtoon 19’
30Touko Laakkonen
40Kalle Salmikeltainen kortti 60’
56Simon Chibueze
80Jaakko Lepola
25Axel Munck
6Faraz Ahadivaihdosta 81’
10Sampsa Mäkinen
11Alex Lundbergvaihdosta 61’
12Omar Adawivaihdosta 19’
24Abubaker Amin
32Miro Marin

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

24.9. GrIFK - TamU 1 – 4

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

21.9. TKT - TamU 2 2 – 0

29.9. klo 19 TamU - FC Jazz

klo - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV