14.9.2019

 
 

Sinipaitojen rimpuilu p√§√§ttyi Oulun­kyl√§ss√§ ‚Äď TamU putosi tappiolla KolmoseenTampere Unitedin karikkoja ja kuoppia sis√§ll√§√§n pit√§nyt kausi 2019 sai uuden surullisen lis√§luvun, kun putoaminen Kolmoseen varmistui sarjan nelj√§nneksi viimeisell√§ kierroksella Helsingin Oulunkyl√§ss√§. K√§pyl√§n Pallo vei tyvip√§√§n taistelun lukemin 3‚Äď1, ja pitk√§√§n kuilun partaalla keikkunut TamU sys√§ttiin lopullisesti surman kitaan.

Sinipaidoille annettiin vielä ohut sauma, kun sarjaohjelma lahjoitti päävastustajat KäPan ja EPS:n vastaan perätysten. Sarjajumbona koleaan Oulunkylän syysiltapäivään lähteneelle TamUlle oli siis vielä tarjolla oljenkorsi, johon tarttuminen vaati sarjakauden toista vierasvoittoa.

Unitedin esitys jäi kuitenkin kauaksi siitä kiimasta, jota joukkue esitti aiemmin viikolla derbyssä Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Pelin painopiste siirtyi nopeasti TamUn päätyyn ja Sinipaidat ajautuivat vastaanottavaksi osapuoleksi.

Joukkueet marssivat kentälle.

Verneri Uimonen kantoi Eetu Rahkolan poissa ollessa kapteenin nauhaa.

K√§Pan painostus palkittiin vartin pelin j√§lkeen. Mustafa Hussein Zadan harhasy√∂t√∂st√§ pallon jalkaansa poiminut Tuukka Alavaikko tarjoili vapauttavan pystysy√∂t√∂n keskialueelta Miika Kauppilalle, joka sijoitti taidolla pallon l√§piajon p√§√§tteeksi ohi Elias Alasen. Maalin tehnyt Kauppila oli selv√§sti ottelun n√§kyvin pelaaja ja aiheutti toistuvasti vaikeuksia TamUn puolustukselle r√∂yhkeill√§ nousuillaan.

Maalin jälkeen hallinta säilyi yhä KäPalla, mutta kotijoukkue sai myös jobinpostia, kun maalitilanteessa loukkaantunut Veikka Sainio joutui jättämään pelin kesken. Sainio pelasi ensimmäistä kertaa urallaan liiton sarjoissa avauskokoonpanossa. Hänet korvasi Omar Adawi.

K√§Pan 1‚Äď0-maalin tehnyt Miika Kauppila oli ottelun n√§kyvin hahmo.

Topparina avaukseen pitkän tauon jälkeen joutunut Mustafa Hussein Zada oli epäonnen soturi.

Sinipaitojen ottelun paras jakso osui avausjakson päätöshetkille. Aleksi Sainion viuhuva laukaus painui niukasti ohi Paavo Valakarin vartioiman maalin ja hetkeä myöhemmin Topi Järven pitkä rajaheitto jäi pyörimään kotijoukkueen maalille, josta KäPa-puolustus onnistui lopulta pallon vaivoin siivoamaan. Lisäksi Sainiolla oli vielä puolittainen paikka tasoittaa juuri ennen taukoa.

Pallo omiin ja Kolmoseen

Oli selvi√∂, ett√§ TamU vaati nopean onnistumisen toisen jakson alkuun, ett√§ taistelu sarjapaikasta saisi tulta alleen. Hiilloksesta alkoi kuitenkin v√§h√§kin kipin√§ hiipua, kun K√§Pa iski v√§litt√∂m√§sti tauon j√§lkeen 2‚Äď0-maalin. Miika Kauppila irtaantui vasemmalta laidalta ja laittoi inhottavan erinomaisen sy√∂t√∂n kohti takatolppaa. Mustafa Hussein Zadalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin liukua v√§liin ja ep√§onnekseen katkoi pallon omaan maaliin. Samalla Zada my√∂s loukkasi itse√§√§n ja joutui lopulta nilkuttamaan vaihtoon. Niin nilkutti TamUkin, jonka usko selv√§sti katosi viimeist√§√§n t√§ss√§ vaiheessa.

Ottelun lopullinen ratkaisu oli kun Mustafa Hussein Zada joutui liukumaan pallon omiin hyökkääjän ahdistellessa.

Elias Harala tunnisti tilanteen vaihtoon tultuaan.

Monin tavoin ottelu meni tämän jälkeen muodollisuudeksi. Veikka Sainion ensimmäisellä jaksolla korvannut Omar Adawi sijoitti pitkän pallorallin päätteeksi kotijoukkueen jo kolmen maalin karkumatkalle kymmenen minuuttia ennen päätöstä. Kovasti koko pelin töitä tehnyt Topi Järvi kavensi vielä, mutta aihioita toisesta kavennusmaalista ei tämän jälkeen enää näkynyt, ja pisteet jäivät Oulunkylään.

Topi J√§rvi her√§tti optimistisimmissa viel√§ aivan pienen toivon kipin√§n 3‚Äď1-kavennuksellaan.

Elias Alasen ja Verneri Uimosen ilmeet kertovat kaiken.

TamUn valmennuskaksikko oli luonnollisesti vaisulla mielellä ottelun jälkeen. Sekä Weeti Tero että Jani Haraholma näkivät, ettei ottelussa saatu samanlaista taistelutahtoa päälle kuin aiemmin viikolla derbyssä Tammelassa. Sanalla sanoen joukkue näytti jo valmiiksi lyödyltä.

”T√§n√§√§n oli meilt√§ vaisu esitys. Ei pystytty vastaamaan taitavamman ja taktisemman vastustajan peliin kent√§ll√§, eik√§ vaihtopenkilt√§k√§√§n l√∂ytynyt vastauksia. Loppuun asti taistellen kaaduttiin saappaat jalassa”, kommentoi Jani Haraholma mietteli√§√§n√§.

Kauden 2020 rakentaminen alkaa nyt

Homma on siis tämän kauden osalta nyt taputeltu. Tampere United lähtee ensimmäistä kertaa historiassaan pelaamalla sarjaporrasta alaspäin. Samalla lähtö liiton sarjoista on tietyllä tapaa yhden aikakauden loppu. Kun jotain päättyy, niin samalla myös jotain muuta automaattisesti alkaa. Vaikka pelejä Kakkosessa on vielä kolme jäljellä, käytännössä TamUn aika Kolmosessa alkaa heti maanantaina, kun viikko vaihtuu seuraavaan ja joukkue palaa harjoituskentälle.

Taistelu ensi kauden pelipaikoista alkaa viimeistään nyt. Kaikilla on nyt todistettavaa, että kuuluvat tähän seuraan. Kahdessa jäljellä olevassa kotiottelussa sekä vierasottelussa Kaarinassa Sinipaitojen kannattajat saavatkin todistaa omin silmin, ketkä pelaajista haluavat pelata logolle.

Samalla sarjasta putoaminen on koko seurayhteisölle ja taustoille selkeä itsetutkiskelun paikka. Kaikki olisivat voineet taatusti tehdä jotain viimeisen parin vuoden aikana paremmin. Tehköön jokainen oman itsekritiikkinsä ja korjatkoon virheensä. Seura on kokenut joskus pahempaakin, mutta takaisin on tultu. Niin me tulemme nytkin, mutta se ei onnistu ilman raakaa työntekoa, joka alkaa nyt.

Yksi tärkeä tulevan kauden palanen on päävalmentajan valinta. Haku on avoinna eikä edustusjoukkueen putoaminen Kolmoseen juurikaan vaikuta tehtävänkuvaan tai palkkatasoon. Edustusjoukkueen valmentamisen lisäksi tehtäviin kuuluu seuran valmennuspäällikön roolissa muun muassa valmennussuunnitelmien laatimista ikäkausijoukkueille sekä seuran valmennuslinjan rakentaminen.

”Edustusjoukkueella on tietenkin Tampere Unitedissa aivan erityinen merkitys, mutta sill√§ pelaako joukkue jollakin kaudella Kakkosessa vai Kolmosessa ei ole seuran suuremman tarinan kannalta niin paljon merkityst√§. Sit√§ paitsi, jokainen sarjasta putoaminen on samalla mahdollisuus juhlia tulevaisuudessa sarjanousua. Nyt sitten vaan tekem√§√§n t√∂it√§ sen eteen!” toteaa Tampere Unitedin varapuheenjohtaja Antti Niemist√∂.

”Nyt t√§rkeint√§ on toisaalta pelata kausi kunnialla loppuun, mutta toisaalta my√∂s tehd√§ ratkaisut ensi kauden p√§√§valmentajasta ja laittaa joukkueen rakentaminen t√§yteen vauhtiin. Nyt se on mahdollista, kun ensi kauden sarjataso on tiedossa”, Niemist√∂ p√§√§tt√§√§.

Seuraavan kerran TamU pelaa jo alle viikon päästä lauantaina 21.9. kun putoamiskamppailussa yhä mukana oleva Espoon Palloseura vierailee Pyynikillä. Silloin testataan seurayhteisön luonteen lujuutta, sillä pettymyksen täyttämässä tilanteessakin kausi on vietävä kunnialla loppuun.

1 Paavo Valakari
3 Ari Salonen C
5 Tuukka Alavaikko vaihtoon 81’
7 Alexander Forsström
14 Miika Kauppila
16 Chinedu Akuvuo vaihtoon 61’
19 Veikka Sainio vaihtoon 19’
30 Touko Laakkonen
40 Kalle Salmi keltainen kortti 60’
56 Simon Chibueze
80 Jaakko Lepola
25 Axel Munck
6 Faraz Ahadi vaihdosta 81’
10 Sampsa Mäkinen
11 Alex Lundberg vaihdosta 61’
12 Omar Adawi vaihdosta 19’
24 Abubaker Amin
32 Miro Marin