Sinipaidat sai tehdä täyden työn PJK:n kaatamiseksi

14/08/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere United ja PJK kohtasivat torstai-iltana Pyynikin urheilukentällä, ja ottelusta tuli odotusten mukaisesti Sinipaidoille hiukan aiempia kotiotteluita haastavampi. Ottelun alussa ruuti oli märkää maalintekotilanteissa, ja kun TamU ei maalia ensimmäiseen 20 minuuttiin tehnyt, tapahtui se tuttu lainalaisuus että vastustaja pääsi kuittaamaan. Pyynikin kotiyleisö pääsikin nauttimaan ottelun jännityksestä, kun ottelun lopullista ratkaisua saatiin odottaa pitkälle toiselle jaksolle. Loppulukemat 6–2 (2–1) kertovat kuitenkin joukkueiden tasoerosta.


Kolmonen

6 – 2

Ottelun alku oli Sinipaidoilta sinänsä aivan hyvä, mutta maalit jäivät tekopaikoista huolimatta puuttumaan. Ensimmäinen ja ottelun alun selvästi paras paikka tuli heti toisella minuutilla, kun Topias Järvelä otti kymppipaikalla vastaan syötön selkä maaliin päin ja jatkoi linjan taakse juosseelle Roope Kostiaiselle. Kaudella jo 16 maalia tehneen Kostiaisen laukaus vieri kuitenkin harmillisesti takatolpan ohitse.

Ottelun ensimmäinen takaisku koettiin reilun kymmenen minuutin jälkeen, kun Jesse Oksanen koki kipua jalassaan ja näytti vaihtoa. Kentälle tuli tässä kohtaa Eric Bullock, joka teki ottelussa lopulta neljä maalia, mikä kertoo hyvin materiaalin leveydestä pienen loukkaantumissuman keskelläkin.

Ensimmäinen tulostaululla näkynyt takaisku koettiin juuri ennen kuin 20 minuuttia oli pelattu. Tilanne lähti liikkeelle PJK:n sivurajaheitosta syvällä TamUn päädyssä. Pallo jäi pyörimään rangaistusalueen kulman tienoille, ja siellä ensin Arttu Raittinen ja sitten Elias Harala kaatuivat Paavo Kujalan ja Anton Brightin käsittelyssä. Tuomari näki jälkimmäisen kontaktin rikkeenä, ja osoitti pilkulle. Harala itse asettui pallon taakse, ja laukoi rankkarin varmasti maaliin Antti Kuusisen aavistaessa väärin. Maali oli Haralalle jo kauden kuudes ja Tampere Unitedille vasta kauden neljäs päästetty maali.

Tampere Unitedin kuittausta ei tarvinnut kauaa odotella, sillä pallo oli PJK-maalissa alle viisi minuuttia myöhemmin. Tilanne lähti liikkeelle Arttu Haapalan mainiosta syötöstä Eino-Veikko Ekille laitajuoksuun. Ek syötti pallon ensimmäisellä kosketuksellaan takaviistoon Topias Järvelälle, joka pääsi tälläämään pallon lähietäisyydeltä etuyläkulmasta sisään. Näin lukemat olivat 1–1.

Järvelä oli toistamiseen tekopaikassa vain pari minuuttia maalinsa jälkeen. Eric Bullock tarjoili lyhyen sivurajaheiton jälkeen loistavan keskityksen boksiin, mutta PJK-vahti Antti Paasi venyi loistotorjuntaan, ja venytti kätensä Järvelän laukauksen tielle maalin alanurkkaan. Jälleen pari minuuttia myöhemmin Järvelä oli jälleen yrittämässä maalintekoa aivan maalin edestä. Roope Kostiaisen antama keskitys oli kuitenkin hiukan liian korkea suoraa vetoa ajatellen, ja kun Järvelä joutui ottamaan yhden ylimääräisen kosketuksen, ehti maalivahti Paasi peittämään laukauksen. Jatkotilanteessa Bullockin veto suuntautui taivaan tuuliin.

Samaan tilanteiden sumaan osui vielä Paavo Kujalan paikka aivan maalin edessä. Tässäkin keskittäjänä oli Roope Kostiainen, mutta puolustajan olleessa iholla kiinni Kujala ei saanut kunnon laukausta, ja maalivahti Antti Paasi koppasi pallon syliinsä.

TamUn johtomaalia jouduttiin odottamaan aivan jakson lopulle asti. Maalipaikka aukesi kun Eino-Veikko Ek ja Paavo Kujala pelasivat hyvin yhteen vasemmalla laidalla, ja Kujala pääsi syöttämään pallon mukavasti takaviistoon Eric Bullockille. Tämän laukaus saatteli pallon vastustamattomasti maalin takakulmaan, kun maalivahti Antti Paasilla ei ollut mitään mahdollisuuksia ehtiä läheltä lähteneeseen laukaukseen.

Ennen taukovihellystä Eric Bullockilla oli mahdollisuus jopa tuplata TamUn johto, kun pallonriisto ja seinäpeli Paavo Kujalan kanssa saattelivat hyökkääjän nokikkain maalivahdin kanssa. Antti Paasi veti kuitenkin tällä kertaa pidemmän korren, ja näin taukolukemiksi jäi Unitedin 2–1-johto.

PJK väsyy ja TamU kuittaa voiton toisella jaksolla

Pukukoppimaalin tehnyt TamU tuli myös toisen jakson alkuun terävästi, kun heti kolmannella minuutilla Roope Kostiainen punnersi väkisin vasemmalta laidalta aina päätyrajalle saakka syöttöpaikkaan. Maalin edestä löytyi Eric Bullock, jolla oli helppo työ siirtää pallo verkon perukoille ja United 3–1-johtoon. Hetkeä myöhemmin Bullock oli toistamiseen tekopaikassa laitajuoksun päätteeksi, mutta maalivahti veti sillä kertaa pidemmän korren.

PJK näytti kuitenkin pian, että peli ei välttämättä ole vielä ohi. Pitkä avaus vapautti Arttu Raittisen nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa, mutta nopeassa tilanteessa veto jäi hivenen heppoiseksi, ja Antti Kuusinen torjui helposti. Toisessa päässä puolestaan Topias Järvelä pääsi kokeilemaan kaukovetoa, kun puolustuksen katkaisema pallo pyöri sopivasti boksin kulmalle. Laukaus kuitenkin putosi hiukan liian myöhään yläriman alapuolelle, ja näin peliä jatkettiin maalipotkulla.

Vielä ennen tunnin täyttymistä PJK sai myös hiukan kyseenalaisesti käsivirheestä tuomitun vapaapotkun. Elias Harala laukoi pallon reilusta 25 metristä kohti maalin alanurkkaa, jonne Antti Kuusinen sai vain vaivoin venytettyä kätensä eteen.

Lopullisen ratkaisun tuntuinen 4–1-maali syntyi tunnin kohdalla, kun Eric Bullock pelasi upean seinän Topias Järvelän kanssa. Järvelää peittämään lähtenyt toppari jätti Bullockille tyhjän tilan boksiin, jonne tämä saikin pallon suoraan juoksuun Järvelältä. Viimeistely maalin takakulmaan oli eleettömän varma.

Maalin jälkeen ottelussa seurasi noin kymmennen minuuttia kestänyt suvantovaihe, jonka aikana ei isommin tekopaikkoja nähty. Seuraava todellinen tekopaikka osui jälleen Eric Bullockille, jolle Arttu Haapala tarjosi pistosyötön boksiin. Maalivahti Antti Paasin vastaantulo ja jalkatorjunta kuitenkin estivät maalin synnyn. Hetkeä myöhemmin puolestaan Paavo Kujala laukoi vaparin kaukaa 25 metristä tulisesti kohti maalin alanurkkaa, mutta Paasi sai torjuttua tämänkin venyttämällä kätensä pallon tielle.

Vartti ennen täyttä aikaa Eric Bullockilla oli jälleen tekopaikka, kun Eetu Räisänen pelasi hänet läpi syvältä omalta puoliskolta lähteneellä syötöllä. Jälleen kerran maalivahti Antti Paasi veti kuitenkin pidemmän korren.

Pian tämän jälkeen ottelussa koettiin vielä yksi yllättävä käänne. PJK:n hyökkäys päättyi Konsta Raittisen kaukovetoon vasemmalta laidalta, ja veto lipsahti maalivahti Antti Kuusiselta hiukan helpon näköisesti maalin etualakulmasta sisään. Näin PJK oli kahden maalin päässä, ja monen mielessä ehti käydä ajatus siitä, että seuraava kavennus toisi PJK:n jo liian lähelle.

Suurempaa vaaraa PJK:n lisämaaleista ei kuitenkaan ollut. Sen sijaan Arttu Haapala pääsi kertaalleen kokeilemaan maalivahti Antti Paasin refleksejä, mutta tällä kertaa boksin rajalta lähtenyt terävä veto liimaantui maahan heittäytyneen maalivahdin hyppysiin. PJK:n paras paikka syntyi vapaapotkusta, jonka Elias Harala kuitenkin laukoi maalin ohi.

Lopullinen ratkaisu syntyi mieleenpainuvalla tavalla. PJK oli pakannut lähes koko joukkueen TamU-boksiin keskialueen vapaapotkussa. Verneri Uimonen kuitenkin katkaisi keskityksen ja pallo päätyi Eric Bullockille, joka lähti vastahyökkäykseen. Lyhyen juoksun jälkeen Bullock huomasi tilaisuutensa tulleen. Maalivahti Antti Paasi oli hiukan irti maaliltaan, ja Bullock lähetti pallon juuri ennen keskiviivaa kohti maalia. Veto oli lähes täydellinen, eikä Paasilla ollut mitään mahdollisuutta ehtiä sitä katkaisemaan. Näin 5–2-johtomaali syntyi yli 50 metristä lähteneellä laukauksella.

Loppulukemat 6–2 syntyivät lisäajalla, kun kapteeni Anton Bright teki maalin jo kolmannessa pelissä peräkkäin. Tälläkin kertaa maali syntyi kulmatilanteesta, jossa tarjoilun aivan maalin eteen antoi Arttu Haapala.

Päävalmentajan kommentit

Tampere Unitedin valmennustiimi ei ollut ottelun jälkeen erityisen tyytyväinen joukkueen esitykseen, vaikka voitto lopulta selvin numeroin otettiinkin. Päävalmentaja Jukka Listenmaa kuvailikin pelaamista vuoristoradaksi.

”Tehtiin suurinpiirtein se mitä tarvittiin, ja aina nostettiin pikkuisen tasoa kun tarvittiin, eli silloin kun PJK meni johtoon nostettiin tasoa ja tasoitettiin, mutta taas vähän valahdettiin sen jälkeen. Siitä mentiin tällä kertaa missä aita oli matalin.”

”En tiedä oliko ajatukset jo sunnuntaissa ja ensi viikon perjantaissa, eli eikö oltu saatu ladattua porukkaa siihen, että nytkin oli ihan yhtä tärkeä matsi kyseessä. Onneksi peli kuitenkin kääntyi meille”, Listenmaa pyöritteli viitataen sunnuntaiseen Regions’ Cupin otteluun ja perjantaiseen Kolmoseen kärkiotteluun FC Haka junioreita vastaan.

Paikkoja TamUlla toki oli pitkin ottelua isompiinkin maalilukemiin alkaen maaleitta tällä kertaa jääneen Roope Kostiaisen alkuminuuttien tekopaikasta.

”Olisi voinut tulla taas isotkin lukemat, 1–1-tilanteessa oli lukematon määrä maalipaikkoja, mutta kai nämäkin ihan riittävän isot lukemat on. Tietty nöyryys pelaamisesta puuttui, ja veikkaan että lataus ei mennyt ihan nappiin.”

PJK:n maalit Listenmaa laittaa eniten löysän puolustamisen piikkiin, vaikka Elias Harala, Konsta Raittinen ja Arttu Raittinen osoittautuivatkin juuri niiksi vastuunkantajiksi, joita sellaisella kokemuksella pelaajien tulee Kolmosen keskikastin joukkueessa ollakin.

”Aika hyvin saimme kuitenkin kolmikon eliminoitua, eivätkä he hirveän isoja vaaroja meidän päähän aiheuttaneet, vaikka kaksi maalia tekivätkin.”

Toista jaksoa Listenmaa piti hiukan ensimmäistä parempana muutoinkin kuin lukemien puolesta.

”Tiettyjen vaihtojen jälkeen saatiin omaa pallollista pelaamista parempaan kuosiin. Vastustajakin väsyi, ja tiloja alkoi tulla, ja tietenkin sekin helpotti pelaamista. Mutta ei toinenkaan jakso ollut riittävän hyvällä tasolla, vaan tämä oli yksi heikoimmista esityksistä mitä ollaan pelattu”, Listenmaa arvioi.

Maalintekoon Listenmaa oli kuitenkin tyytyväinen. Materiaalin leveydestä kertoo myös Eric Bullockin neljä maalia tilanteessa, jossa alunperin minuutteja oli suunnitteilla aikaisintaan toisella jaksolla. Aiemmissa otteluissa samalta paikalta on maaleja mättänyt erityisesti Mauno Sirén, mutta nyt oli Bullockin vuoro.

”Hienoja maaleja tehtiin kyllä taas, ja juuri sellaisia mitä on harjoiteltu, eli murtautumisia laidoilta ja palloja takaviistoon. Ja tietenkin euromaali loppuun vielä. ”, Listenmaa kiittelee.

Seuraavan kerran TamU pelaa jo tulevana sunnuntaina 15.8. Sundom IF:n vieraana Vaasassa. Silloin pelissä on eteneminen kahdeksan parhaan joukkoon Suomen Regions’ Cupissa. Sarjapelit jatkuvat puolestaan perjantaina 20.8. FC Haka junioreiden vieraana Apian urheilukentällä.

Kolmonen

6 – 2

( 2 – 1 )

23′ Topias Järvelä
44′ Eric Bullock
48′ Eric Bullock
61′ Eric Bullock
87′ Eric Bullock
90+3′ Anton Bright

Yleisöä:
236

19' Elias Harala
78' Konsta Raittinen

Yleisöä:
236

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
6 Severi Kankkunen
7 Mauno Sirén 77'
8 Topias Järvelä 77'
10 Ali Aitbenzanzoun 60'
11 Roope Kostiainen 60'
13 Anton Bright C
16 Paavo Kujala 77'
17 Jesse Oksanen 13'
20 Arttu Haapala
29 Henri Savolainen
9 Eric Bullock 13'
15 Jesse Vuori 77'
18 Panu Väliaho 60'
26 Verneri Uimonen 77'
27 Nils Strömsholm 77'
41 Eetu Räisänen 60'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2