Sinipaidat jatkoon Suomen Cupissa dramaattisten vaiheiden jälkeen

21/02/2016
Otteluraportti

Tampere United jatkaa Suomen Cupin 4. kierrokselle voitettuaan lauantai-illan jännitysnäytelmässä HJS Akatemian rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Varsinainen peliaika päättyi 1–1 (1–0) Jussi Länsimaan vietyä HJS:n johtoon ensimmäisellä puoliajalla rangaistuspotkusta, ja Lauri Saaren ohjattua Verneri Uimosen kaukovedon maaliin reilun tunnin kohdalla. Rangaistuspotkukilpailussa kaikki viisi TamUn miestä laittoivat pallon maaliin, ja kun HJS:n ensimmäinen laukoja Jere Suomalainen oli epäonnistunut, pääsivät Sinipaidat juhlimaan ansaittua voittoa.

Suomen Cup

1 – 1 rpk.

Ottelun alkua hallitsivat olosuhteet, sillä lumisade toi kentälle ohuen lumipeitteen. Kentän pinta oli erittäin liukkas, ja molemmat joukkueet joutuivat heittämään alkuperäiset pelisuunnitelmansa romukoppaan. Kentällä nähtiinkin brittityylistä taistelua, jossa HJS oli alkuun hienoisesti niskan päällä. Otto Pitkäsen rikkeestä syntyneen vapaapotkun isännät ampuivat muuriin, mutta kun Ali Koljonen rikkoi boksissa, laittoi Jussi Länsimaa pallon varmasti pilkulta sisään.

Kaiken kaikkiaan ensimmäisellä jaksolla oli hyvin vähän mainittavia pelitapahtumia. TamU oli lähinnä maalia kun Valtteri Uimonen tavoitteli keskityksellään kärkipelaaja Tuomas Lehteä. Tämä ei kuitenkaan aivan ulottunut laittamaan palloa maaliin, ja näin tauolle mentiin kotijoukkueen johdossa 1–0.

Tauon alkaessa kenttä oli valkoisen lumipeitteen alla, ja tilanne vain paheni lumisateen jatkuessa. Kenttä oli aurattu ennen pelin alkua, mutta joko lämmitys ei ollut päällä, tai se ei ollut riittävän tehokas, sillä lumisade teki kentästä pelikelvottoman. Tuomarit kuitenkin päättivät että ottelu pelataan loppuun, ja tauko venyi lopulta lähes 40 minuutin mittaiseksi, kun traktori aurasi kenttää.

”Sanoin tuomarille, että pelaajien ei ole turvallista pelata tuolla kentällä ja että ensisijaista on ajatella pelaajien turvallisuutta, enemmän kuin esimerkiksi sitä paljonko peli maksaa seuroille”, TamU-päävalmentaja Mikko Mäkelä kertaa taukotunnelmia. ”Tuomari vastasi, että häntä ei kiinnosta pelaajien turvallisuus, vaan se että kentän rajaviivat näkyvät.”

TamU painostaa toisella jaksolla

Toinen jakso kuitenkin saatiin käyntiin, ja kenttä oli aurauksen ja lumisateen lievän heikkenemisen myötä hiukan pelattavammassa kunnossa. Tämä oli Sinipaitojen etu, ja pikkuhiljaa hyökkäyksiä alettiin saada enemmän ja enemmän kohti HJS:n maalia. Toki myös kotijoukkueella oli omat hyökkäyksensä, joista toisen jakson ensimmäisen puoliskon pahin oli flipperipallo kulmapotkun jälkitilanteessa.

Tasoitusmaali syntyi reilun tunnin kohdalla painostusjakson tuloksena. TamUlla oli lyhyen ajan sisään useampi hyökkäyspään erikoistilanne. Lopulta Verneri Uimonen pääsi kulman jälkitilanteessa tälläämään palloon kunnolla 20 metristä. Lauri Saari sai vielä jalkansa väliin ennen kuin pallo oli verkossa, ja näin tilanne oli kutkuttavasti tasan 1–1.

Tasoitusmaalin jälkeen Sinipaidat haistoivat tilaisuutensa tulleen, ja pelin painopiste siirtyi entistäkin voimakkaammin kotijoukkueen puolustuspäätyyn. Painostus kulminoitui Lauri Saaren läpiajosta tekemään selvään maaliin, mutta pallon jo oltua verkossa tuomarin pilli soi HJS:n vapaapotkun merkiksi. Kaikille paikallaolijoille jäi epäselväksi, minkä rikkeen tuomari väitti nähneesä.

Ottelu on kääntyä tappioksi

Vain muutama minuutti hylätyn maalin jälkeen ottelu kääntyi päälaelleen, kun tuomari näki Eetu Rahkolan rikkoneen puolustuspäässä keltaisen kortin arvoisesti. Rahkolalla oli kortti alla, joten tuloksena oli kentältä poisto, ja Sasha Popovitš jouduttiin pudottamaan toppariksi. TamUn peli meni pahasti sekaisin ja HJS otti pelin hallintaansa loppuminuuttien ajaksi. Rahkolan laputusta ei voi pitää sinänsä vääränä, mutta vierasjoukkueen leirissä oltiin koko ottelun ajan hämmästelty, miten vieraille kortti tuntuu nousevan pienistäkin rikkeistä, mutta kotijoukkueelle ei samalla tavalla lappuja noussut. Joku toinen tuomari olisi hyvinkin voinut päästää Rahkolan suullisella varoituksella.

HJS:n painostus tuotti aivan ottelun loppuminuuteilla kaksi tuhannen taalan paikkaa tehdä voittomaali, ja nämä molemmat osuivat Juuso Huhtapellolle. Ensimmäisessä tilanteessa maalivahti Juuso Auvinen venyi todelliseen gamesaveriin. Nuori maalivahti oli jo ottanut askeleen oikealle, mutta pystyi silti venyttämään loikkansa vasemmalle ja torjumaan pallon. Tämän jälkeen Auvinen ehti vielä jatkovedonkin tielle. Vain pari minuuttia myöhemmin Huhtapelto oli jälleen avoimessa vetopaikassa boksissa, mutta löysä laukaus suuntautui suoraan Auvisen syliin.

Ottelun lisäajalla tunteita kuumensi tilanne, jossa Lauri Saari törmäsi Mehdi Fennanen kanssa, kolautti päänsä ja jäi maahan makaamaan. Päätuomari ei ollut huomaavinaan tilannetta, vaan antoi HJS:n hyödyntää tilanteen terävän hyökkäyksen muodossa. Päätösvihellyksen jälkeen Tuomas Alanen antoi jo vaihtopenkille palattuaan tuomarille palautetta tilanteesta, ja sai tästä kiitokseksi punaisen kortin. Käsittämätöntä toimintaa tuomarilta, sillä päähän kohdistuvien iskujen kanssa ei tulisi ottaa mitään riskejä, vaan laittaa peli aina välittömästi poikki. Onneksi tällä kertaa ei käynyt pahemmin.

Draamaa rangaistuspotkukilpailussa

Kun lisämaaleja ei nähty, ottelu meni Suomen Cupin alkukierrosten sääntöjen mukaisesti 80 minuutin pelin jälkeen suoraan rangaistuspotkukilpailuun. Pilkkukisa alkoi Sinipaitojen osalta mainiosti, kun Lauri Saari upotti vetonsa varmasti. Sen sijaan HJS:n ensimmäisen vetäjän Jere Suomalaisen laukaus päättyi Juuso Auvisen mainioon heittäytymiseen ja torjuntaan.

TamU sai siis etulyöntiaseman heti pilkkukisan aluksi, eikä sen jälkeen johtoaan menettänyt. Seuraavana vetämään asteli Valtteri Uimonen, joka upotti laukauksensa varmasti. HJS:ltä puolestaan onnistui Mikko Kalervo. TamUn kolmas vetäjä Sasha Popovitš aiheutti runsasluikuisille vieraskannattjille sydämentykytyksiä, mutta veto upposi niukin naukin maalivahti Ville Kalervon käsien alta oikeaan takakulmaan.

HJS:n kolmas laukaus aiheutti varsinaisen tunteiden vuoristoradan, sillä Jussi Länsimaan täydellisesti epäonnistunut veto valui keskelle Juuso Auvisen syliin. Linjamiehen lippu nousi kuitenkin pystyyn, ja veto uusittiin. Toinen yritys upposikin sitten vuorenvarmasti sisään. Ilmeisesti linjamies näki Auvisen liikkuneen ensimmäisessä vedossa liian aikaisin – liputus jonka voisi tehdä melkein mihin tahansa vetoon eikä katsomossa ja vaihtopenkeillä kukaan voisi olla varma onko liputus aiheellinen.

TamUn neljäs vetäjä Mika Kytöviita ei tästä tunnemyrskystä hätkähtänyt, vaan tykitti pallon tapojensa mukaisesti voimalla maalin ylänurkkaan. Myös HJS:n kapteeni Jarkko Riihimäki onnistui vedossaan, ja näin ratkaisun avaimet siirtyivät Jussi Rasvalle. Tämän veto oli varma maali, ja näin TamU vei pilkkukisan riemastuttavasti 3–5.

Ottelun jälkeiset kommentit

Rankkarinsa upottanut kulttipelaaja Mika Kytöviita oli ottelun jälkeen iloisella mielellä. ”Ensimmäiset minuutit TamU-paidassa virallisessa ottelussa, ja mielestäni ihan ok esitys, olosuhteet huomioon ottaen”, Kytöviita kertaa. ”Eihän tässä voi olla kuin tyytyväinen.”

”Pelistä ei paljon jälkipolville kerrottavaa jäänyt, mutta hattua päästä runsaslukuiselle yleisölle, jotka säästä huolimatta saapui paikalle”, Kytöviita kiittelee.

”Peli saatiin pelattua ja meidän kannalta saatiin hyvä tulos, vaikka pelillisesti kumpikaan joukkue ei pystynyt olosuhteiden takia esittämään mitään. HJS:lle paljon onnea kauteen. Nousu on varmasti lähellä vaikka nyt ei saatukaan mitään tietoa HJS:n iskukyvystä”, päävalmentaja Mäkelä tyytyy toteamaan.

Voiton myötä TamU jatkaa Suomen Cupin neljännelle kierrokselle. Vastustaja arvotaan jo huomenna maanantaina klo 14 suorassa Huuhkaja-TV:n lähetyksessä. Mukana arvonnassa ovat 20 Suomen Cupin 3. kierroksen voittajajoukkuetta sekä Ykkösen ja Kakkosen joukkueet sekä veikkausliigajoukkueista HIFK, Inter, Ilves, KuPS, PK-35 ja VPS. Tampere Unitedilla on kuitenkin toiveissa jokin Kolmosessa tai alempana pelaava joukkue, ja todellinen taistelu paikasta cupin viidennellä kierroksella.

Suomen Cup

1 – 1 rpk.

( 1 – 0 )

rpk 3 – 5

64′ Lauri Saari
Rangaistuspotkut:
Lauri Saari
Verneri Uimonen
Sasha Popovitš
Mika Kytöviita
Jussi Rasva

Yleisöä:
250

25' Jussi Länsimaa (rp)

Rangaistuspotkut:
Jere Suomalainen x
Mikko Kalervo o
Jussi Länsimaa o
Jarkko Riihimäki o

Yleisöä:
250

17 Juuso Auvinen 80'
3 Tuomas Savinainen 80'
5 Eetu Rahkola C 50' 77'
9 Tuomas Lehti 41'
11 Lauri Saari 28'
13 Ali Koljonen 63'
15 Niclas Kalatsev
16 Verneri Uimonen
18 Otto Pitkänen 22' 41'
19 Valtteri Uimonen 53'
22 Tuomas Alanen 80'
1 Jussi Siltanen
7 Jussi Rasva 41'
10 Jonne Keränen
23 Mehdi Fennane 63'
26 Mika Kytöviita 53'
27 Timo Kauppinen
28 Sasha Popovitš 54' 41'
1Ville Kalervo
6Toivo Peltoniemi
9Jere Suomalainenkeltainen kortti 10’
10Jussi Länsimaa
13Markus Joenmäki
15Lauri Hakanen
19Mikko Kalervo
20Aleksi Latvanenvaihtoon 56’
21Otto Ojala'
23Niko Mikkonenvaihtoon 65’
25Jarkko RiihimäkiC
3Jere Nirkko
8Juuso Huhtapeltovaihdosta 56’
11Jesse Järvinenvaihdosta 65’
12Jukka Järvinen
22Atte Koivuniemi
24Juuso Mettälä
26Ossi Rantanen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2