21.2.2016

 
 

Sinipaidat jatkoon Suomen Cupissa dramaattisten vaiheiden jälkeenTampere United jatkaa Suomen Cupin 4. kierrokselle voitettuaan lauantai-illan j√§nnitysn√§ytelm√§ss√§ HJS Akatemian rangaistuspotkukilpailun j√§lkeen. Varsinainen peliaika p√§√§ttyi 1‚Äď1 (1‚Äď0) Jussi L√§nsimaan viety√§ HJS:n johtoon ensimm√§isell√§ puoliajalla rangaistuspotkusta, ja Lauri Saaren ohjattua Verneri Uimosen kaukovedon maaliin reilun tunnin kohdalla. Rangaistuspotkukilpailussa kaikki viisi TamUn miest√§ laittoivat pallon maaliin, ja kun HJS:n ensimm√§inen laukoja Jere Suomalainen oli ep√§onnistunut, p√§√§siv√§t Sinipaidat juhlimaan ansaittua voittoa.

Ottelun alkua hallitsivat olosuhteet, sillä lumisade toi kentälle ohuen lumipeitteen. Kentän pinta oli erittäin liukkas, ja molemmat joukkueet joutuivat heittämään alkuperäiset pelisuunnitelmansa romukoppaan. Kentällä nähtiinkin brittityylistä taistelua, jossa HJS oli alkuun hienoisesti niskan päällä. Otto Pitkäsen rikkeestä syntyneen vapaapotkun isännät ampuivat muuriin, mutta kun Ali Koljonen rikkoi boksissa, laittoi Jussi Länsimaa pallon varmasti pilkulta sisään.

Kaiken kaikkiaan ensimm√§isell√§ jaksolla oli hyvin v√§h√§n mainittavia pelitapahtumia. TamU oli l√§hinn√§ maalia kun Valtteri Uimonen tavoitteli keskityksell√§√§n k√§rkipelaaja Tuomas Lehte√§. T√§m√§ ei kuitenkaan aivan ulottunut laittamaan palloa maaliin, ja n√§in tauolle mentiin kotijoukkueen johdossa 1‚Äď0.

Tauon alkaessa kenttä oli valkoisen lumipeitteen alla, ja tilanne vain paheni lumisateen jatkuessa. Kenttä oli aurattu ennen pelin alkua, mutta joko lämmitys ei ollut päällä, tai se ei ollut riittävän tehokas, sillä lumisade teki kentästä pelikelvottoman. Tuomarit kuitenkin päättivät että ottelu pelataan loppuun, ja tauko venyi lopulta lähes 40 minuutin mittaiseksi, kun traktori aurasi kenttää.

”Sanoin tuomarille, ett√§ pelaajien ei ole turvallista pelata tuolla kent√§ll√§ ja ett√§ ensisijaista on ajatella pelaajien turvallisuutta, enemm√§n kuin esimerkiksi sit√§ paljonko peli maksaa seuroille”, TamU-p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ kertaa taukotunnelmia. ”Tuomari vastasi, ett√§ h√§nt√§ ei kiinnosta pelaajien turvallisuus, vaan se ett√§ kent√§n rajaviivat n√§kyv√§t.”

TamU painostaa toisella jaksolla

Toinen jakso kuitenkin saatiin käyntiin, ja kenttä oli aurauksen ja lumisateen lievän heikkenemisen myötä hiukan pelattavammassa kunnossa. Tämä oli Sinipaitojen etu, ja pikkuhiljaa hyökkäyksiä alettiin saada enemmän ja enemmän kohti HJS:n maalia. Toki myös kotijoukkueella oli omat hyökkäyksensä, joista toisen jakson ensimmäisen puoliskon pahin oli flipperipallo kulmapotkun jälkitilanteessa.

Tasoitusmaali syntyi reilun tunnin kohdalla painostusjakson tuloksena. TamUlla oli lyhyen ajan sis√§√§n useampi hy√∂kk√§ysp√§√§n erikoistilanne. Lopulta Verneri Uimonen p√§√§si kulman j√§lkitilanteessa t√§ll√§√§m√§√§n palloon kunnolla 20 metrist√§. Lauri Saari sai viel√§ jalkansa v√§liin ennen kuin pallo oli verkossa, ja n√§in tilanne oli kutkuttavasti tasan 1‚Äď1.

Tasoitusmaalin jälkeen Sinipaidat haistoivat tilaisuutensa tulleen, ja pelin painopiste siirtyi entistäkin voimakkaammin kotijoukkueen puolustuspäätyyn. Painostus kulminoitui Lauri Saaren läpiajosta tekemään selvään maaliin, mutta pallon jo oltua verkossa tuomarin pilli soi HJS:n vapaapotkun merkiksi. Kaikille paikallaolijoille jäi epäselväksi, minkä rikkeen tuomari väitti nähneesä.

Ottelu on kääntyä tappioksi

Vain muutama minuutti hyl√§tyn maalin j√§lkeen ottelu k√§√§ntyi p√§√§laelleen, kun tuomari n√§ki Eetu Rahkolan rikkoneen puolustusp√§√§ss√§ keltaisen kortin arvoisesti. Rahkolalla oli kortti alla, joten tuloksena oli kent√§lt√§ poisto, ja Sasha PopovitŇ° jouduttiin pudottamaan toppariksi. TamUn peli meni pahasti sekaisin ja HJS otti pelin hallintaansa loppuminuuttien ajaksi. Rahkolan laputusta ei voi pit√§√§ sin√§ns√§ v√§√§r√§n√§, mutta vierasjoukkueen leiriss√§ oltiin koko ottelun ajan h√§mm√§stelty, miten vieraille kortti tuntuu nousevan pienist√§kin rikkeist√§, mutta kotijoukkueelle ei samalla tavalla lappuja noussut. Joku toinen tuomari olisi hyvinkin voinut p√§√§st√§√§ Rahkolan suullisella varoituksella.

HJS:n painostus tuotti aivan ottelun loppuminuuteilla kaksi tuhannen taalan paikkaa tehdä voittomaali, ja nämä molemmat osuivat Juuso Huhtapellolle. Ensimmäisessä tilanteessa maalivahti Juuso Auvinen venyi todelliseen gamesaveriin. Nuori maalivahti oli jo ottanut askeleen oikealle, mutta pystyi silti venyttämään loikkansa vasemmalle ja torjumaan pallon. Tämän jälkeen Auvinen ehti vielä jatkovedonkin tielle. Vain pari minuuttia myöhemmin Huhtapelto oli jälleen avoimessa vetopaikassa boksissa, mutta löysä laukaus suuntautui suoraan Auvisen syliin.

Ottelun lisäajalla tunteita kuumensi tilanne, jossa Lauri Saari törmäsi Mehdi Fennanen kanssa, kolautti päänsä ja jäi maahan makaamaan. Päätuomari ei ollut huomaavinaan tilannetta, vaan antoi HJS:n hyödyntää tilanteen terävän hyökkäyksen muodossa. Päätösvihellyksen jälkeen Tuomas Alanen antoi jo vaihtopenkille palattuaan tuomarille palautetta tilanteesta, ja sai tästä kiitokseksi punaisen kortin. Käsittämätöntä toimintaa tuomarilta, sillä päähän kohdistuvien iskujen kanssa ei tulisi ottaa mitään riskejä, vaan laittaa peli aina välittömästi poikki. Onneksi tällä kertaa ei käynyt pahemmin.

Draamaa rangaistuspotkukilpailussa

Kun lisämaaleja ei nähty, ottelu meni Suomen Cupin alkukierrosten sääntöjen mukaisesti 80 minuutin pelin jälkeen suoraan rangaistuspotkukilpailuun. Pilkkukisa alkoi Sinipaitojen osalta mainiosti, kun Lauri Saari upotti vetonsa varmasti. Sen sijaan HJS:n ensimmäisen vetäjän Jere Suomalaisen laukaus päättyi Juuso Auvisen mainioon heittäytymiseen ja torjuntaan.

TamU sai siis etuly√∂ntiaseman heti pilkkukisan aluksi, eik√§ sen j√§lkeen johtoaan menett√§nyt. Seuraavana vet√§m√§√§n asteli Valtteri Uimonen, joka upotti laukauksensa varmasti. HJS:lt√§ puolestaan onnistui Mikko Kalervo. TamUn kolmas vet√§j√§ Sasha PopovitŇ° aiheutti runsasluikuisille vieraskannattjille syd√§mentykytyksi√§, mutta veto upposi niukin naukin maalivahti Ville Kalervon k√§sien alta oikeaan takakulmaan.

HJS:n kolmas laukaus aiheutti varsinaisen tunteiden vuoristoradan, sill√§ Jussi L√§nsimaan t√§ydellisesti ep√§onnistunut veto valui keskelle Juuso Auvisen syliin. Linjamiehen lippu nousi kuitenkin pystyyn, ja veto uusittiin. Toinen yritys upposikin sitten vuorenvarmasti sis√§√§n. Ilmeisesti linjamies n√§ki Auvisen liikkuneen ensimm√§isess√§ vedossa liian aikaisin ‚Äď liputus jonka voisi tehd√§ melkein mihin tahansa vetoon eik√§ katsomossa ja vaihtopenkeill√§ kukaan voisi olla varma onko liputus aiheellinen.

TamUn nelj√§s vet√§j√§ Mika Kyt√∂viita ei t√§st√§ tunnemyrskyst√§ h√§tk√§ht√§nyt, vaan tykitti pallon tapojensa mukaisesti voimalla maalin yl√§nurkkaan. My√∂s HJS:n kapteeni Jarkko Riihim√§ki onnistui vedossaan, ja n√§in ratkaisun avaimet siirtyiv√§t Jussi Rasvalle. T√§m√§n veto oli varma maali, ja n√§in TamU vei pilkkukisan riemastuttavasti 3‚Äď5.

Ottelun jälkeiset kommentit

Rankkarinsa upottanut kulttipelaaja Mika Kyt√∂viita oli ottelun j√§lkeen iloisella mielell√§. ”Ensimm√§iset minuutit TamU-paidassa virallisessa ottelussa, ja mielest√§ni ihan ok esitys, olosuhteet huomioon ottaen”, Kyt√∂viita kertaa. ”Eih√§n t√§ss√§ voi olla kuin tyytyv√§inen.”

”Pelist√§ ei paljon j√§lkipolville kerrottavaa j√§√§nyt, mutta hattua p√§√§st√§ runsaslukuiselle yleis√∂lle, jotka s√§√§st√§ huolimatta saapui paikalle”, Kyt√∂viita kiittelee.

”Peli saatiin pelattua ja meid√§n kannalta saatiin hyv√§ tulos, vaikka pelillisesti kumpikaan joukkue ei pystynyt olosuhteiden takia esitt√§m√§√§n mit√§√§n. HJS:lle paljon onnea kauteen. Nousu on varmasti l√§hell√§ vaikka nyt ei saatukaan mit√§√§n tietoa HJS:n iskukyvyst√§”, p√§√§valmentaja M√§kel√§ tyytyy toteamaan.

Voiton myötä TamU jatkaa Suomen Cupin neljännelle kierrokselle. Vastustaja arvotaan jo huomenna maanantaina klo 14 suorassa Huuhkaja-TV:n lähetyksessä. Mukana arvonnassa ovat 20 Suomen Cupin 3. kierroksen voittajajoukkuetta sekä Ykkösen ja Kakkosen joukkueet sekä veikkausliigajoukkueista HIFK, Inter, Ilves, KuPS, PK-35 ja VPS. Tampere Unitedilla on kuitenkin toiveissa jokin Kolmosessa tai alempana pelaava joukkue, ja todellinen taistelu paikasta cupin viidennellä kierroksella.

1 Ville Kalervo
6 Toivo Peltoniemi
9 Jere Suomalainen keltainen kortti 10’
10 Jussi Länsimaa
13 Markus Joenmäki
15 Lauri Hakanen
19 Mikko Kalervo
20 Aleksi Latvanen vaihtoon 56’
21 Otto Ojala '
23 Niko Mikkonen vaihtoon 65’
25 Jarkko Riihimäki C
3 Jere Nirkko
8 Juuso Huhtapelto vaihdosta 56’
11 Jesse Järvinen vaihdosta 65’
12 Jukka Järvinen
22 Atte Koivuniemi
24 Juuso Mettälä
26 Ossi Rantanen