5.8.2016

 
 

Sinipaidat helppoon murska­voittoon H√§rm√§st√§Tampere United jatkoi torstai-iltana voittojen tiell√§ ja kaatoi H√§rm√§n murskaavin lukemin 5‚Äď0 (4‚Äď0). Ottelu ratkaistiin ensimm√§isen jakson alkupuolella seitsem√§n minuutin tehojaksolla, jonka aikana Sinipaidat tekiv√§t nelj√§ maalia. N√§ist√§ kahdesta vastasi Sasha PopovitŇ°, joka viimeisteli hattutemppunsa toisella jaksolla. Tuloksen my√∂t√§ TamU nousi sarjak√§rkeen kolmen pisteen kaulalla yhden ottelun v√§hemm√§n pelanneisiin Pallo-Iiroihin n√§hden. Ottelun enemm√§n pelannut Ilves-Kissat on kahden pisteen p√§√§ss√§.

Suurinumeroisen ottelun taustalla oli edellisessä Pyynikillä pelatussa kärsitty nöyryyttävä tappio Pallo-Sepoille. Liekö tämä ollut päävalmentaja Mikko Mäkelän mielessä kokoonpanoa valittaessa, sillä otteluun lähdettiin käytännössä vahvimmalla mahdollisella kokoonpanolla. Ainoa muutos Pallo-Iirot pelissä toisen jakson aloittaneeseen miehistöön oli Jonne Keräsen tulo keskikentän pohjalle Veli-Pekka Franssilan paikalle.

TamU painoi palloa kohti maalia heti ottelun alusta alkaen. Ensimmäisinä vetopaikkoihin pääsivät Lauri Saari ja Riku Oras, mutta molemmat vedot epäonnistuivat eikä muodostaneet uhkaa Härmä-maalivahti Eero Viljaselle. Niclas Kalatsevin yritys oli hiukan laadukkaampi, mutta siihenkin Viljanen sai kätensä väliin ja tuloksena oli kulmapotku, jossa Eetu Rahkola pääsi puskemaan pallon maalin edestä, mutta tämäkin suuntautui ohi maalin. Tässä vaiheessa pelattiin vasta ottelun kolmatta minuuttia.

Aivan alkuminuuttien jälkeen peli puuroutui hieman, tai ainakin Sinipaidat pääsivät harvemmin vetopaikoille. Unitedin maalilla pientä sydämentykytystä aiheutti pari puolustuksen hasardisyöttöä. Ensin Tuomas Alasen syöttö maalivahti Juuso Auviselle jäi hieman lyhyeksi, mutta Auvinen syöksyi jalkoineen palloon juuri ennen kuin vastahyökkäykseen täydellä vauhdilla kipittänyt Ahmed Mohammed ehti palloon. Verneri Uimosen harhasyötöstä ei syntynyt Antti Tapolan yli maalin noussutta kaukolaukausta vaarallisempaa.

Ottelu ratkeaa pikatahtiin

Vartin pelin j√§lkeen alkoi tapahtua toisessa p√§√§ss√§. Ensimm√§inen maali syntyi hiukan varkain sin√§ns√§ n√§ytt√§v√§n sy√∂tt√∂kuvion p√§√§tteeksi. Sasha PopovitŇ° voitti kaksikamppailupallon alas Jonne Ker√§selle, joka pelasi helpolla lyhyell√§ sy√∂t√∂ll√§ yl√∂sp√§in Niclas Kalatseville. T√§m√§ pelasi mainion kaksinkertaisen sein√§n Lauri Saaren kanssa. Saari sy√∂tti pallon kuudentoista rajalla selin maalia kohti olleelle Sasha PopovitŇ°ille. Py√∂r√§hdys pieness√§ tilassa kolmen H√§rm√§-pelaajan ahdistellessa vapautti jalan vetopaikkaan, ja laukaus sujahti hieman helpon n√§k√∂isesti maalin etukulmaan maalivahti Eero Viljasen kainalon alta.

Tunnelma Pyynikillä oli maalin synnyttyä hetken hämmentynyt, mutta tämä johtui enemmänkin siitä, että pallo pomppasi suoraan maalin sisällä olevasta pyörästä takaisin kentälle. Suurin osa yleisöstä ymmärsi maalin syntyneen vasta huomattuaan Sinipaitojen juhlivan sitä kentällä. Selostuskoppia myöden moni luuli ensin pallon pompannen takaisin sivuverkosta.

United tuplasi johtonsa alle kaksi minuuttia avausmaalin j√§lkeen. T√§ll√§ kertaa Sinipaidat p√§√§siv√§t vastahy√∂kk√§ykseen, kun toisessa p√§√§ss√§ H√§rm√§n parhaisiin kuulunut laitapuolustaja Jonni Thusberg oli ensin p√§√§ssyt kokeilemaan laukausta boksissa. Niclas Kalatsevin erinomainen topparin ja laitapakin v√§list√§ maata pitkin kulkenut sy√∂tt√∂ l√∂ysi Lauri Saaren syv√§lt√§ boksin vasemmalta laidalta. Saari l√∂ysi loistosy√∂t√∂ll√§ Sasha PopovitŇ°in takakulmalta, eik√§ t√§m√§ erehtynyt tyhj√§n maalin ammottaessa edess√§.

Vain pari minuuttia my√∂hemmin Sinipaitojen kolmanteen maaliin johtanut tilanne l√§hti liikkeelle Niclas Kalatsevin jalasta keskiympyr√§st√§. Mainio korkea sy√∂tt√∂ l√∂ysi j√§lleen Lauri Saaren vasemmalta laidalta. Laitapuolustaja Jonni Thusberg myi itsens√§ t√§ydellisesti, ja Saari p√§√§si etenem√§√§n vapaasti boksiin. Sy√∂tt√∂yritys Sasha Popovitsille kimposi toppari Aleksi Topinojasta takaisin Saarelle, joka kiitti sein√§sy√∂t√∂st√§ laittamalla pallon maalin etuyl√§nurkkaan. Viimeist√§√§n 3‚Äď0-lukemissa ottelu oli lopullisesti ratkennut, vaikka pelikello n√§ytti vasta 20. minuuttia

Sinipaitojen tehojakso ei kuitenkaan p√§√§ttynyt viel√§ t√§h√§n, vaan vain pari minuuttia my√∂hemmin Aleksi Topinoja esti Sasha PopovitŇ°in p√§√§syn Verneri Uimosen keskitykseen pelaamalla palloa k√§dell√§√§n aivan maalin edess√§. Tuomari armahti Topinojaa antamalla vain keltaisen kortin, mutta pilkkutuomiolta H√§rm√§√§ ei voinut s√§√§st√§√§. Pallon taakse asettui Niclas Kalatsev, joka laukoi pallon varmasti verkon perukoille.

Unitedin maalimyrskyn jälkeen oli pitkään tyyntä, sillä Sinipaitojen hyökkäyksissä ei enää ollut samaa terävyyttä kuin maaliin johtaneissa tilanteissa, vaikka peli sinänsä rullasi yhä edelleen iloisesti. Härmä oli alistunut kohtaloonsa, ja vaikka he edelleen jatkoivat juoksuvoimaansa perustuvien vastahyökkäysten yrittämistä, tulos jäi laihaksi. Kerran tosin Antti Tapola pääsi kokeilemaan kääntölaukausta rangaistusalueelta Jonni Thusbergin pitkän sivurajaheiton jälkitilanteesta. Tulinen veto lipsahti maalivahti Juuso Auvisen jalkojen välistä hänen selkänsä taakse, mutta Auvinen itse otti pallon takaansa käsiinsä.

Kierrätys alkaa heti toisen jakson alusta

Päävalmentaja Mäkelä aloitti vaihtorulettinsa heti toisen jakson alusta, sillä tauolla vaihtoon tulivat Jonne Keränen ja Matti Saari, ja heidän paikkansa keskikentän pohjalla ja laitahyökkääjänä ottivat Veli-Pekka Franssila ja Tuomas Lehti.

Toisen jakson alku oli Sinipaidoilta huomattavasti tahmeampaa peli√§ kuin mit√§ ottelun aloitus oli ollut. T√§st√§ ei toki voi syytt√§√§ tehtyj√§ vaihtoja, vaan luonnollisesti jo ratkenneen ottelun toiseen jaksoon ei voinut en√§√§ samanlaista latausta pukukopissa l√∂yt√§√§. Ensimm√§isen maalipaikan loikin H√§rm√§, kun Jonni Thusberg l√∂ysi sivuvaparillaan tauolla sis√§√§n tulleen Vesa Virtasen p√§√§n. Pusku meni kuitenkin niukasti yli maalin. Unitedin paras paikka toisen jakson ensimm√§isell√§ kympill√§ syntyi kun Niclas Kalatsev l√∂ysi Sasha PopovitŇ°in boksista, mutta maalivahti Eero Viljanen sai peitetty√§ laukauksen.

Muutama minuutti maalipaikan j√§lkeen PopovitŇ° oli j√§lleen pahateossa boksissa, ja H√§rm√§n kokeneempaan kaartiin kuuluva toppari Jussi Sorri joutui rikkomaan h√§nt√§. Tuomari osoitti pilkulle, mutta toistamiseen Niclas Kalatsev ei yhdest√§toista metrist√§ onnistunut, vaan Eero Viljanen torjui pallon.

Tunnin kohdalla päävalmentaja Mikko Mäkelä jatkoi kierrätystä, kun Lauri Saari tuli vaihtoon ja Jan Riikonen tuli kentälle. Hetkeä myöhemmin koettiin seurahistoriaan jäävä hetki, kun Tampere Unitedin A-pojissa kuliuvan kauden aloittanut Antti Haavisto vaihdettiin kentälle Eetu Rahkolan tilalle. Jo pitkään edustuksen kanssa harjoitellut TPV:n kasvatti sai näin ensikosketuksensa edustusjoukkueen peleihin. Toki Haavisto on pelannut aiemmin kaudella jo useita miesten pelejä TamUn kakkos- ja kolmosjoukkueissa.

Jan RIikosen sis√§√§ntulon j√§lkeen Sinipaitoihin hy√∂kk√§yspeliin tuli j√§lleen samaa juonikkuutta, jota oli n√§hty ensimm√§isell√§ jaksolla. Viel√§ ensimm√§isest√§ Riikosen rakentamasta tilanteesta ei maalia syntynyt, mutta 65. minuutilla verkko heilahti, kun Riikosen laitanousu p√§√§ttyi loistokeskitykseen Sasha PopovitŇ°ille maalin eteen. Vastaavanlaisista Riikosen matalista t√§sm√§keskityksist√§ nautti kaudella 2014 Mika Kyt√∂viita, mutta t√§ll√§ kertaa p√§√§tt√§j√§n√§ oli siis hattutemppunsa samalla viimeistellyt PopovitŇ°.

Maalin j√§lkeen Sinipaitojen vaihtoruletti jatkui, kun valtavat minuutit kauden mittaan pelannut Verneri Uimosen tuli vaihtoon, ja Jussi Rasva otti h√§nen paikkansa oikeana laitapuolustajana. Sinipaitojen iloinen hy√∂kk√§yspeli jatkui, ja vaihdosta tulleista etenkin Jan Riikosen otteet ilahduttivat. Kymmenen minuuttia ennen p√§√§t√∂svihellyst√§ Sasha PopovitŇ° tuli vaihtoon raikuvien aplodien saattamana, ja kent√§lle otettiin Mehdi Fennane.

Lyhyest√§ peliajasta huolimatta Mehdi Fennanekin ehti saada kaksi mainiota maalipaikaa. Ensimm√§isess√§ Jan Riikonen sy√∂tti h√§nelle pallon nopeassa vastahy√∂kk√§yksess√§ rangaistuspilkun kohdalle, mutta Fennannen kosketus oli hiukan liian kova, ja pallo karkasi maalivahdille. Toisessa Fennane loi itselleen tilaa kuudentoista rajan takaa. Laukaus oli ter√§v√§, mutta suuntautui p√§in maalivahtia, ja n√§in tulosta ei syntynyt. P√§√§t√∂svihellys kuultiin heti t√§m√§n j√§lkimm√§isen paikan j√§lkeen, ja n√§in ottelu p√§√§ttyi lukemiin 5‚Äď0 (4‚Äď0).

Kommentit ottelun jälkeen

Ottelun ehdotomiin hahmoihin kuului hattutempun tehnyt Sasha PopovitŇ°. ”H√§rm√§ j√§tti paljon tilaa puolustuksen ja keskikent√§n v√§liin, ja siihen on aika kiva liikkua”, kommentoi PopovitŇ° heti pelin j√§lkeen haastattelussa.

”Harjoituskausi oli v√§h√§n rikkonainen ja kausi on sit√§ edelleenkin t√∂iden johdosta, mutta kaikkeni teen ett√§ syksyll√§ ollaan tikiss√§. Meid√§n on voitettava jokainen peli t√§ll√§ kaudella, ja sunnuntaina l√§hdet√§√§n hakemaan kolmea pistett√§ PJK:lta”, PopovitŇ° toteaa rauhallisesti kun katse k√§√§nnet√§√§n tulevaan.

”Iloinen peli-ilme toi ansaitun voiton”, luonnehti Mikko M√§kel√§ ottelua. ”Saimme peliin koko miehist√∂n jalkeille ja se my√∂s n√§kyi peliss√§. Olen todella iloinen vaikka tein kaikki kuusi vaihtoa, niin pelimme pysyi koko ajan hyv√§ll√§ tasolla. T√§m√§ onkin se t√§rke√§ asia: kun on leve√§ materiaali, kaikki n√§ytt√§v√§t miksi kantavat sinist√§ paitaa.”

Kun kaikki pelaajat onnistuvat, valmentajan on helppo luetella joukosta erityisesti erottuneita. ”Taas voisin nimet√§ ja kehua kaikki pelaajat erikseen, eli kaikki saavat kiitett√§v√§n arvosanan. Varsinkin Sasha PopovitŇ° oli loistava ja pelasi juuri niin kun mit√§ haettiin. Palkinnoksi h√§n sai kolme maalia ja kaksi aiheutettua pilkkua, niin enemp√§√§ ei voi vaatia.”

”Jan Riikoselta hyvin pirte√§ sis√§√§ntulo ja Niclas ’Pyynikin taikuri’ Kalatsev n√§ytti taas mit√§ on peli√§ly ja se ett√§ jollain on silm√§t sel√§ss√§kin. My√∂s Valtteri Uimonen pelasi j√§lleen hienon pelin laitapuolustajana”, M√§kel√§ listaa muita onnistuneita.

”Erikoismaininnan annan nuorelle Antti Haavistolle, joka teki ensimm√§isen√§ TamU-junnuna debyytin edustuksessa. Antti on nuori mutta jo tarpeeksi kyps√§ miesten peleihin. On ollut ilo seurata kuinka nuori mies kehittyy reeneiss√§ viikko viikolta”, M√§kel√§ kehuu.

”Kokonaisuudessaan hyv√§ tasapainoinen peli, jossa teimme oikeita asioita. Aggressiivinen peli otti H√§rm√§lt√§ tilan pois ja antoi meid√§n tehd√§ niit√§ asioita miss√§ olemme hyvi√§. Pyynikin iltavalot ja Sinikaartin kannustus loivat hienon tunnelman arki-illan peliin”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Seuraavan kerran TamU pelaa jo tulevana sunnuntaina 7.8. kun Pirkkalan Jalkapalloklubi vierailee Pyynikillä. Silloinkin pelataan vasta klo 19.30 alka iltaottelu. Tervetuloa hämärtyvän Pyynikin tunnelmaan!

1 Eero Viljanen
2 Iiro Lintula
3 Tommi Ijäs
4 Jonni Thusberg
9 Ahmed Mohammed vaihtoon 46’
10 Juuso Lindroos
14 Prince Mokuma
19 Antti Tapola vaihtoon 68’
24 Aleksi Topinoja keltainen kortti 23’ vaihtoon 45’
55 Jussi-Pekka Sorri C vaihtoon 81’
99 Henrik Salminen vaihtoon 46’
5 Juuso Kemppainen vaihdosta 46’
7 Vesa Virtanen vaihdosta 46’
13 Kalle Ojala vaihdosta 81’
16 Giscard Mosamete vaihdosta 46’
26 Alex Hård vaihdosta 68’