Sinipaidat helppoon murska­voittoon Härmästä

05/08/2016
Otteluraportti

Tampere United jatkoi torstai-iltana voittojen tiellä ja kaatoi Härmän murskaavin lukemin 5–0 (4–0). Ottelu ratkaistiin ensimmäisen jakson alkupuolella seitsemän minuutin tehojaksolla, jonka aikana Sinipaidat tekivät neljä maalia. Näistä kahdesta vastasi Sasha Popovitš, joka viimeisteli hattutemppunsa toisella jaksolla. Tuloksen myötä TamU nousi sarjakärkeen kolmen pisteen kaulalla yhden ottelun vähemmän pelanneisiin Pallo-Iiroihin nähden. Ottelun enemmän pelannut Ilves-Kissat on kahden pisteen päässä.


Kolmonen

5 – 0

Suurinumeroisen ottelun taustalla oli edellisessä Pyynikillä pelatussa kärsitty nöyryyttävä tappio Pallo-Sepoille. Liekö tämä ollut päävalmentaja Mikko Mäkelän mielessä kokoonpanoa valittaessa, sillä otteluun lähdettiin käytännössä vahvimmalla mahdollisella kokoonpanolla. Ainoa muutos Pallo-Iirot pelissä toisen jakson aloittaneeseen miehistöön oli Jonne Keräsen tulo keskikentän pohjalle Veli-Pekka Franssilan paikalle.

TamU painoi palloa kohti maalia heti ottelun alusta alkaen. Ensimmäisinä vetopaikkoihin pääsivät Lauri Saari ja Riku Oras, mutta molemmat vedot epäonnistuivat eikä muodostaneet uhkaa Härmä-maalivahti Eero Viljaselle. Niclas Kalatsevin yritys oli hiukan laadukkaampi, mutta siihenkin Viljanen sai kätensä väliin ja tuloksena oli kulmapotku, jossa Eetu Rahkola pääsi puskemaan pallon maalin edestä, mutta tämäkin suuntautui ohi maalin. Tässä vaiheessa pelattiin vasta ottelun kolmatta minuuttia.

Aivan alkuminuuttien jälkeen peli puuroutui hieman, tai ainakin Sinipaidat pääsivät harvemmin vetopaikoille. Unitedin maalilla pientä sydämentykytystä aiheutti pari puolustuksen hasardisyöttöä. Ensin Tuomas Alasen syöttö maalivahti Juuso Auviselle jäi hieman lyhyeksi, mutta Auvinen syöksyi jalkoineen palloon juuri ennen kuin vastahyökkäykseen täydellä vauhdilla kipittänyt Ahmed Mohammed ehti palloon. Verneri Uimosen harhasyötöstä ei syntynyt Antti Tapolan yli maalin noussutta kaukolaukausta vaarallisempaa.

Ottelu ratkeaa pikatahtiin

Vartin pelin jälkeen alkoi tapahtua toisessa päässä. Ensimmäinen maali syntyi hiukan varkain sinänsä näyttävän syöttökuvion päätteeksi. Sasha Popovitš voitti kaksikamppailupallon alas Jonne Keräselle, joka pelasi helpolla lyhyellä syötöllä ylöspäin Niclas Kalatseville. Tämä pelasi mainion kaksinkertaisen seinän Lauri Saaren kanssa. Saari syötti pallon kuudentoista rajalla selin maalia kohti olleelle Sasha Popovitšille. Pyörähdys pienessä tilassa kolmen Härmä-pelaajan ahdistellessa vapautti jalan vetopaikkaan, ja laukaus sujahti hieman helpon näköisesti maalin etukulmaan maalivahti Eero Viljasen kainalon alta.

Tunnelma Pyynikillä oli maalin synnyttyä hetken hämmentynyt, mutta tämä johtui enemmänkin siitä, että pallo pomppasi suoraan maalin sisällä olevasta pyörästä takaisin kentälle. Suurin osa yleisöstä ymmärsi maalin syntyneen vasta huomattuaan Sinipaitojen juhlivan sitä kentällä. Selostuskoppia myöden moni luuli ensin pallon pompannen takaisin sivuverkosta.

United tuplasi johtonsa alle kaksi minuuttia avausmaalin jälkeen. Tällä kertaa Sinipaidat pääsivät vastahyökkäykseen, kun toisessa päässä Härmän parhaisiin kuulunut laitapuolustaja Jonni Thusberg oli ensin päässyt kokeilemaan laukausta boksissa. Niclas Kalatsevin erinomainen topparin ja laitapakin välistä maata pitkin kulkenut syöttö löysi Lauri Saaren syvältä boksin vasemmalta laidalta. Saari löysi loistosyötöllä Sasha Popovitšin takakulmalta, eikä tämä erehtynyt tyhjän maalin ammottaessa edessä.

Vain pari minuuttia myöhemmin Sinipaitojen kolmanteen maaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle Niclas Kalatsevin jalasta keskiympyrästä. Mainio korkea syöttö löysi jälleen Lauri Saaren vasemmalta laidalta. Laitapuolustaja Jonni Thusberg myi itsensä täydellisesti, ja Saari pääsi etenemään vapaasti boksiin. Syöttöyritys Sasha Popovitsille kimposi toppari Aleksi Topinojasta takaisin Saarelle, joka kiitti seinäsyötöstä laittamalla pallon maalin etuylänurkkaan. Viimeistään 3–0-lukemissa ottelu oli lopullisesti ratkennut, vaikka pelikello näytti vasta 20. minuuttia

Sinipaitojen tehojakso ei kuitenkaan päättynyt vielä tähän, vaan vain pari minuuttia myöhemmin Aleksi Topinoja esti Sasha Popovitšin pääsyn Verneri Uimosen keskitykseen pelaamalla palloa kädellään aivan maalin edessä. Tuomari armahti Topinojaa antamalla vain keltaisen kortin, mutta pilkkutuomiolta Härmää ei voinut säästää. Pallon taakse asettui Niclas Kalatsev, joka laukoi pallon varmasti verkon perukoille.

Unitedin maalimyrskyn jälkeen oli pitkään tyyntä, sillä Sinipaitojen hyökkäyksissä ei enää ollut samaa terävyyttä kuin maaliin johtaneissa tilanteissa, vaikka peli sinänsä rullasi yhä edelleen iloisesti. Härmä oli alistunut kohtaloonsa, ja vaikka he edelleen jatkoivat juoksuvoimaansa perustuvien vastahyökkäysten yrittämistä, tulos jäi laihaksi. Kerran tosin Antti Tapola pääsi kokeilemaan kääntölaukausta rangaistusalueelta Jonni Thusbergin pitkän sivurajaheiton jälkitilanteesta. Tulinen veto lipsahti maalivahti Juuso Auvisen jalkojen välistä hänen selkänsä taakse, mutta Auvinen itse otti pallon takaansa käsiinsä.

Kierrätys alkaa heti toisen jakson alusta

Päävalmentaja Mäkelä aloitti vaihtorulettinsa heti toisen jakson alusta, sillä tauolla vaihtoon tulivat Jonne Keränen ja Matti Saari, ja heidän paikkansa keskikentän pohjalla ja laitahyökkääjänä ottivat Veli-Pekka Franssila ja Tuomas Lehti.

Toisen jakson alku oli Sinipaidoilta huomattavasti tahmeampaa peliä kuin mitä ottelun aloitus oli ollut. Tästä ei toki voi syyttää tehtyjä vaihtoja, vaan luonnollisesti jo ratkenneen ottelun toiseen jaksoon ei voinut enää samanlaista latausta pukukopissa löytää. Ensimmäisen maalipaikan loikin Härmä, kun Jonni Thusberg löysi sivuvaparillaan tauolla sisään tulleen Vesa Virtasen pään. Pusku meni kuitenkin niukasti yli maalin. Unitedin paras paikka toisen jakson ensimmäisellä kympillä syntyi kun Niclas Kalatsev löysi Sasha Popovitšin boksista, mutta maalivahti Eero Viljanen sai peitettyä laukauksen.

Muutama minuutti maalipaikan jälkeen Popovitš oli jälleen pahateossa boksissa, ja Härmän kokeneempaan kaartiin kuuluva toppari Jussi Sorri joutui rikkomaan häntä. Tuomari osoitti pilkulle, mutta toistamiseen Niclas Kalatsev ei yhdestätoista metristä onnistunut, vaan Eero Viljanen torjui pallon.

Tunnin kohdalla päävalmentaja Mikko Mäkelä jatkoi kierrätystä, kun Lauri Saari tuli vaihtoon ja Jan Riikonen tuli kentälle. Hetkeä myöhemmin koettiin seurahistoriaan jäävä hetki, kun Tampere Unitedin A-pojissa kuliuvan kauden aloittanut Antti Haavisto vaihdettiin kentälle Eetu Rahkolan tilalle. Jo pitkään edustuksen kanssa harjoitellut TPV:n kasvatti sai näin ensikosketuksensa edustusjoukkueen peleihin. Toki Haavisto on pelannut aiemmin kaudella jo useita miesten pelejä TamUn kakkos- ja kolmosjoukkueissa.

Jan RIikosen sisääntulon jälkeen Sinipaitoihin hyökkäyspeliin tuli jälleen samaa juonikkuutta, jota oli nähty ensimmäisellä jaksolla. Vielä ensimmäisestä Riikosen rakentamasta tilanteesta ei maalia syntynyt, mutta 65. minuutilla verkko heilahti, kun Riikosen laitanousu päättyi loistokeskitykseen Sasha Popovitšille maalin eteen. Vastaavanlaisista Riikosen matalista täsmäkeskityksistä nautti kaudella 2014 Mika Kytöviita, mutta tällä kertaa päättäjänä oli siis hattutemppunsa samalla viimeistellyt Popovitš.

Maalin jälkeen Sinipaitojen vaihtoruletti jatkui, kun valtavat minuutit kauden mittaan pelannut Verneri Uimosen tuli vaihtoon, ja Jussi Rasva otti hänen paikkansa oikeana laitapuolustajana. Sinipaitojen iloinen hyökkäyspeli jatkui, ja vaihdosta tulleista etenkin Jan Riikosen otteet ilahduttivat. Kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä Sasha Popovitš tuli vaihtoon raikuvien aplodien saattamana, ja kentälle otettiin Mehdi Fennane.

Lyhyestä peliajasta huolimatta Mehdi Fennanekin ehti saada kaksi mainiota maalipaikaa. Ensimmäisessä Jan Riikonen syötti hänelle pallon nopeassa vastahyökkäyksessä rangaistuspilkun kohdalle, mutta Fennannen kosketus oli hiukan liian kova, ja pallo karkasi maalivahdille. Toisessa Fennane loi itselleen tilaa kuudentoista rajan takaa. Laukaus oli terävä, mutta suuntautui päin maalivahtia, ja näin tulosta ei syntynyt. Päätösvihellys kuultiin heti tämän jälkimmäisen paikan jälkeen, ja näin ottelu päättyi lukemiin 5–0 (4–0).

Kommentit ottelun jälkeen

Ottelun ehdotomiin hahmoihin kuului hattutempun tehnyt Sasha Popovitš. ”Härmä jätti paljon tilaa puolustuksen ja keskikentän väliin, ja siihen on aika kiva liikkua”, kommentoi Popovitš heti pelin jälkeen haastattelussa.

”Harjoituskausi oli vähän rikkonainen ja kausi on sitä edelleenkin töiden johdosta, mutta kaikkeni teen että syksyllä ollaan tikissä. Meidän on voitettava jokainen peli tällä kaudella, ja sunnuntaina lähdetään hakemaan kolmea pistettä PJK:lta”, Popovitš toteaa rauhallisesti kun katse käännetään tulevaan.

”Iloinen peli-ilme toi ansaitun voiton”, luonnehti Mikko Mäkelä ottelua. ”Saimme peliin koko miehistön jalkeille ja se myös näkyi pelissä. Olen todella iloinen vaikka tein kaikki kuusi vaihtoa, niin pelimme pysyi koko ajan hyvällä tasolla. Tämä onkin se tärkeä asia: kun on leveä materiaali, kaikki näyttävät miksi kantavat sinistä paitaa.”

Kun kaikki pelaajat onnistuvat, valmentajan on helppo luetella joukosta erityisesti erottuneita. ”Taas voisin nimetä ja kehua kaikki pelaajat erikseen, eli kaikki saavat kiitettävän arvosanan. Varsinkin Sasha Popovitš oli loistava ja pelasi juuri niin kun mitä haettiin. Palkinnoksi hän sai kolme maalia ja kaksi aiheutettua pilkkua, niin enempää ei voi vaatia.”

”Jan Riikoselta hyvin pirteä sisääntulo ja Niclas ’Pyynikin taikuri’ Kalatsev näytti taas mitä on peliäly ja se että jollain on silmät selässäkin. Myös Valtteri Uimonen pelasi jälleen hienon pelin laitapuolustajana”, Mäkelä listaa muita onnistuneita.

”Erikoismaininnan annan nuorelle Antti Haavistolle, joka teki ensimmäisenä TamU-junnuna debyytin edustuksessa. Antti on nuori mutta jo tarpeeksi kypsä miesten peleihin. On ollut ilo seurata kuinka nuori mies kehittyy reeneissä viikko viikolta”, Mäkelä kehuu.

”Kokonaisuudessaan hyvä tasapainoinen peli, jossa teimme oikeita asioita. Aggressiivinen peli otti Härmältä tilan pois ja antoi meidän tehdä niitä asioita missä olemme hyviä. Pyynikin iltavalot ja Sinikaartin kannustus loivat hienon tunnelman arki-illan peliin”, Mäkelä päättää.

Seuraavan kerran TamU pelaa jo tulevana sunnuntaina 7.8. kun Pirkkalan Jalkapalloklubi vierailee Pyynikillä. Silloinkin pelataan vasta klo 19.30 alka iltaottelu. Tervetuloa hämärtyvän Pyynikin tunnelmaan!

Kolmonen

5 – 0

( 4 – 0 )

16′ Sasha Popovitš
18′ Sasha Popovitš
20′ Lauri Saari
23′ Niclas Kalatsev
65′ Sasha Popovitš

Yleisöä:
316

 

Yleisöä:
316

17 Juuso Auvinen
5 Eetu Rahkola C 61'
8 Riku Oras
10 Jonne Keränen 46'
11 Lauri Saari 60'
15 Niclas Kalatsev
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen 67'
21 Eemeli Peltonen 46'
22 Tuomas Alanen 70'
41 Sasha Popovitš 80'
1 Jussi Siltanen
6 Veli-Pekka Franssila 46'
7 Jussi Rasva 67'
9 Tuomas Lehti 46'
16 Mehdi Fennane 80'
25 Jan Riikonen 60'
28 Antti Haavisto 84' 61'
1Eero Viljanen
2Iiro Lintula
3Tommi Ijäs
4Jonni Thusberg
9Ahmed Mohammedvaihtoon 46’
10Juuso Lindroos
14Prince Mokuma
19Antti Tapolavaihtoon 68’
24Aleksi Topinojakeltainen kortti 23’vaihtoon 45’
55Jussi-Pekka SorriCvaihtoon 81’
99Henrik Salminenvaihtoon 46’
5Juuso Kemppainenvaihdosta 46’
7Vesa Virtanenvaihdosta 46’
13Kalle Ojalavaihdosta 81’
16Giscard Mosametevaihdosta 46’
26Alex Hårdvaihdosta 68’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

17.4. TamU - FC Inter 2 0 – 0 rpk.

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

16.4. TamU 2 - EIF 0 – 11

20.4. klo 19 TamU - Ilves 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

27.4. klo 15 TP-49 - TamU 2