Seurapäivän ottelussa haussa nousu neljän parhaan joukkoon

09/09/2022 TamU
Otteluennakko

Tampere United palaa lauantaina Pyynikin urheilukentälle kirvelevän derbytappion sisuunnuttamana. Vastaan tulee hämeenlinnalainen HJS, joka on voittanut Sinipaidat jo kaksi kertaa kauden otteluissa: ensin huhtikuussa Suomen Cupin ottelussa Kaupissa ja sitten juhannuksen alla Kakkosen ottelussa Hämeenlinnassa. Motivaatiota otteluun ei tarvitsekaan kaivaa erityisen syvältä, ei varsinkaan kun voitto on tarpeen myös taistelussa pääsystä neljän parhaan joukkoon ja jatkosarjaan.

TamU – HJS

  • Revanssin paikka: HJS on voittanut kauden kaksi aiempaa kohtaamista.
  • Puolustuspeli pitää saada toimimaan, sillä kahdeksan päästettyä maali kahdessa edellisessä ottelussa on aivan liikaa.
  • Taistelu neljän parhaan joukkoon ja jatkosarjaan pääsy vaatii käytännössä voittoa.

Maanantain harjoituksissa pidettiin aikamoiset videosulkeiset, ja katsottiin melkein puoli tuntia videoita. Sieltä löytyi kyllä ihan hyviä juttuja ja myös aika paljon parannettavaakin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Muutaman HJS:n pelin kun olen nähnyt, heidän murtautumismallit on tiedossa, ja niitä on käyty jo läpi. Periaatteessa pitäisi olla aika tuttu joukkue, ja meille on annettu eväät, millä me pystymme HJS:n voittamaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Pitää myös miettiä, miten vastustaja on päässyt boksiin. Me olemme olleet ehkä olleet silmänräpäys perässä, vaikka onkin puolustettu periaatteessa hyvin.

- Topias Järvelä
Keskikenttäpelaaja

Pelaajilla on ollut Pyynikillä sama pukukoppi kolme vuotta, ja siellä käytännössä sama paikat kolme vuotta. Ympäristö muuttuu, ja se on pelaajilla tai ainakin minulla isoin haikeus. Ei ole enää sitä tuttua ja turvallista mihin aina matkataan arkisin töiden jälkeen.

- Topias Järvelä
Keskikenttäpelaaja

”Treeneissä on ollut tällä viikolla kaikesta huolimatta hyvä meininki. Maanantain harjoituksissa pidettiin aikamoiset videosulkeiset, ja katsottiin melkein puoli tuntia videoita. Sieltä löytyi kyllä ihan hyviä juttuja, eli asioita joissa ollaan oltu hyviä Kissat-pelistä ja myös aika paljon parannettavaakin. Sitä parannettavaa on työstetty viikon aikana”, kertoo päävalmentaja Jukka Listenmaa kirvelevän derbytappion jälkeisestä viikosta.

Ottelun alla yksi keskustelua aiheuttava seikka on väistämättä se, että Tampere United on päästänyt kahdessa edellisessä ottelussa yhteensä kahdeksan maalia, kun ensin Grankulla IFK ja sitten Ilves-Kissat voittivat TamUn samoin 4–3-lukemin. Päävalmentaja Jukka Listenmaa korosti torstaina julkaistussa videohaastattelussa sitä, että puolustaminen omalla rangaistusalueella pitää laittaa kuntoon. Tämä ajatus ei ole tietenkään vuorokaudessa muuttunut.

”Nyt on reeneissä heitelty kaikennäköistä palloa boksiin. Siellä on puolustettu ja pelattu sellaisia pelejä, joissa tilanteita tulee eteen. Kaikenlaisia malleja on käytetty, kuten perus kymmenen vastaan kuusi hyökkäyksiä, joissa tulee paljon tilanteita. Sijoittumista on käyty myös läpi”, kuvailee Listenmaa sitä konkreettista tekemistä, jolla asiaan pyritään harjoitusten kautta puuttumaan.

Toinen ongelma Tampere Unitedilla on kuluvalla kaudella ollut se, että oman johto- tai tasoitusmaalin jälkeen vastustaja on päässyt kuittaamaan maalin nopeasti aivan liian usein. Tämä tapahtui myös Grania vastaan ensimmäisen jakson lopulla, kun vieraat tekivät lisäajalla johtomaalin juuri kun Roope Kostiainen oli tasoittanut ottelun pilkulta, ja myös HJS pääsi molemmissa kauden aiemmissa kohtaamisissa kuittaamaan TamUn johtomaalin lähes välittömästi.

”Tätähän tapahtui aiemmin Jazzia ja MuSaa vastaan, ja sen jälkeen puhuttiin järkevästä pelaamisesta maalin jälkeen. Parin pelin ajan se toimikin, mutta nyt se on tullut vähän takaisin. Asia täytyy taas ottaa ottelupalaverissa puheeksi, mutta vaikea sitä on lähteä harjoittelemaan millään tapaa, vaan asia on korvien välissä ettei ole sitä hullunrohkeaa pelaamista. Jokaisen joka kentällä on pitää tajuta milloin pitää olla nöyrä”, Listenmaa ruotii.

Pelaajatilanteesta on ensimmäisenä mainittava, että toppari Biran Jeng on poissa saatuaan pelikiellon ottamalla kaksi keltaista korttia Ilves-Kissat-ottelussa. Samoin Arttu Mättö on poissa, sillä hänen korttitilinsä täyttyi Ilves-Kissoja vastaan. Lisäksi Severi Kankkunen kärsi ikävän loukkaantumisen Grani-ottelussa, ja saattaa olla poissa kokoonpanosta koko loppukauden. Lisäksi Mauno Sirén on edelleen loukkaantuneiden kirjoissa.

HJS on vahvassa syysvireessä

Lauantaina vieraaksi Pyynikille tuleva HJS aloitti kautensa hiukan nihkeästi ja oli sarjan alkukierroksilla jopa putoamisviivan tuntumassa. Tulokset ovat kuitenkin kohentuneet sittemmin selkeästi, ja HJS on hilannut itsensä sarjassa neljänneksi viisi pistettä TamUn edelle. Sinipaidoille tulos lauantain ottelussa onkin tärkeä nimenomaan siksi, että HJS karkaa käytännössä tavoittamattomiin jos se voittaa ottelun, sillä ero kasvaisi kahdeksaan pisteeseen kun vain kolme ottelua on siinä vaiheessa pelaamatta.

Helpolla voittoa HJS:stä ei tulla kuitenkaan saamaan. Tästä kertoo jo se, että kymmenestä viimeisestä ottelusta HJS:llä on seitsemän voittoa, yksi tasapeli ja vain kaksi tappiota. Tämä saldo on itse asiassa sarjan paras, ja vain SalPa on pystynyt samaan.

”Vastaan tulee aika paljon samantyyppinen joukkue kuin mitä Ilves-Kissat, vaikka muodostelma kentällä on erilainen. HJS pyrkii hyökkäämään suht nopeasti, mutta pystyy tarpeen tullen myös pitämään palloa hyökkäysalueella ja hakemaan parempia murtautumispaikkoja”, Listenmaa puntaroi.

”Muutaman HJS:n pelin kun olen nähnyt, heidän murtautumismallit on tiedossa, ja niitä on käyty jo läpi. Periaatteessa pitäisi olla aika tuttu joukkue, ja meille on annettu eväät, millä me pystymme HJS:n voittamaan. Se vaatii nöyrää joukkuepelaamista ja tiivistä puolustamista, eikä riitä kentän yläpään 75 prosentin puolustaminen, vaan pitää laittaa koko kentän alueella puolustuspeli kuntoon.”

HJS:llä on myös muutamia erittäin lahjakkaita pelaajia Kakkosen tasolle. Heistä Eemeli Raittinen loisti etenkin kevään Suomen Cup -kohtaamisessa muun muassa tekemällä erittäin kauniin maalin komealla kaukovedolla ja alustamalla Miika Paussun 1–1-tasoitusmaalin. Kaikkiaan Raittinen on tehnyt jo 12 maalia tällä kaudella Kakkosen otteluissa, ja viidessä viimeisessä ottelussa osumia on syntynyt neljä.

Hämeenlinnalaisten toiseksi paras maalintekijä on jo todella pitkään seurassa pelannut keskikenttäpelaaja Prince Mokuma viidellä maalilla. Lisäksi joukkueesta löytyy useita laatupelaajia, joilla on runsaasti kokemusta Ykkösestä ja jopa liigatasolta.

Joukkue on kuitenkin heikentynyt viime aikoina kahden merkittävän pelaajan verran, kun kapteenin nauhaakin kantanut laitapuolustaja Jami Kyöstilä siirtyi Ykkösessä pelaavaan FF Jaroon, ja elokuun loppuun asti kaikki HJS:n pelit pelannut maalivahti Joonas Immonen siirtyi liigassa pelaavaan Vaasan Palloseuraan.

Parrasvaloihin palannut Topias Järvelä uskoo voittoon

Yksi viime kierrosten TamU-hahmoista on ollut keskikentällä kymppipaikalla tavallisesti pelaava Topias Järvelä. Ensimmäisen kerran TamUssa jo kaudella 2017 pelannut Järvelä oli tällä kaudella pitkään pienellä peliajalla ja toisinaan kokonaan kokoonpanon ulkopuolella, kunnes näyttöpaikka avauksessa aukesi neljä kierrosta sitten Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Tämän jälkeen Järvelä ei olekaan avauskokoonpanon paikastaan luopunut, ja on myös tehnyt kolme maalia neljässä ottelussa sekä ollut mukana alustamassa muutamaa muuta osumaa.

Vaikka kahdesta ensimmäisestä Järvelän ottelusta tuli voitot ja kahdesta seuraavasta tappiot, näkee Järvelä oman kehityskäyränsä toisenlaisena.

”Parempaan suuntaan on mennyt koko ajan. Ilves-pelissa huomasi vielä, että pelituntuma oli vähän kateissa. VJS:ää vastaan oli jo parempaa tekemistä, ja nyt kaksi viimeistä peliä on tuntunut jo tosi hyvältä. Vaikka niistä on tullut tappiot, henkilökohtaisella tasolla ne ovat menneet hyvin. Olen hyvä pallon kanssa, mutta viimeisessä parissa pelissä askelkin on noussut jo normaalia enemmän”, Järvelä kertaa neljää viimeistä peliä omasta näkövinkkelistään.

Tarkasteltaessa kahta viimeistä tappio-ottelua koko joukkueen osalta, Järvelä löytää muitakin ongelmia kuin Listenmaan manaaman boksipuolustuksen. Henkilökohtaisia virheitä on Järvelän mukaan tottakai tapahtunut, mutta siinä ei ole koko selitys.

”Pitää myös miettiä, miten vastustaja on päässyt boksiin. Me olemme olleet ehkä olleet silmänräpäys perässä, vaikka onkin puolustettu periaatteessa hyvin. Yksi askel tai puoli askelta perässä on tietyissä tilanteissa johtanut pienimuotoiseen kaaokseen. Boksissa se korostuu, ja sitten pääsee helisemään omissa”, Järvelä puntaroi.

Järvelä ei täysin allekirjoita haastattelijan ajatusta, että nimenomaan HJS on ollut TamUlle hankala vastustaja, vaan pohtii otteluiden ajoitusta heti kauden ensimmäisenä kilpaotteluna voitokkaan talvikauden jälkeen sekä voittoputken hurmassa keskellä kesää.

”HJS on ollut vastassa niissä kohdissa, joina emme olleet vielä tietyllä tapaa totuttu häviämiseen. Silloin peli kulki ja yleensä johdettiin pelejä, ja me ei oltu totuttu siihen että kaveri menee johtoon ja on pelillisestikin vaikeaa. Toki HJS:llä täytyy antaa kreditit siitä, että se on yksi parhaista joukkueista mentyään johtoon, ja osaavat puolustaa johtoaan sarjan parhaiten”, Järvelä näkee.

Viime päivinä seurayhteisö on sulatellut päätöstä siitä, että ensi kaudella pelit viedään Kauppiin, ja Pyynikillä pelataan vain muutama ottelu. Tällä kaudella on vielä varmuudella jäljellä kolme ottelua Pyynikillä, ja tietyllä tapaa aikakausi tulee päätökseensä, vaikkei Pyynikkiä kokonaan jätetäkään. Topias Järvelä on ollut mukana viimeiset kolme kautta, ja tuo mielenkiintoisen pelaajanäkökulman tilanteeseen.

”Pelaajilla on ollut sama pukukoppi kolme vuotta, ja siellä käytännössä sama paikat kolme vuotta. Ympäristö muuttuu, ja se on pelaajilla tai ainakin minulla isoin haikeus. Ei ole enää sitä tuttua ja turvallista mihin aina matkataan arkisin töiden jälkeen”, Järvelä tunnelmoi.

Ottelu potkaistaan käyntiin Pyynikin urheilukentällä lauantaina 10.9. kello 17.00. Pyynikin portti aukeaa F. E. Sillanpään kadulla jo kello 16.00 eli tunti ennen ottelun alkua, ja samalla hetkellä aukeavat myös ruokapisteet, anniskelualueet ja Finesportsin pelipiste.

Seurapäivä täyttää Pyynikin pienillä Sinipaidoilla

Lauantaina vietetään seurapäivää, joten ennen ottelun alkua kello 16.30 alkaen kenttä täytyy TamUn junioripelaajista, jotka saavat palkintonsa kaudesta 2022. Seurapäivänä junioripelaajien koko perhe on tervetullut otteluun veloituksetta. Junioripelaajille on lisäksi tarjolla ilmainen makkara ja pillimehu, jotka ovat noudettavissa omalta myyntipisteiltään.

Jokainen juniori saa myös arvan, jolla voi voittaa joko Topias Järvelän tai Arttu Haapalan aidon pelipaidan kaudelta 2020. Paidat on lahjoittanut tähän tarkoitukseen nimettömäksi tässä yhteydessä jäävä seuratoimija, joka osti ne tänä keväänä pelipaitahuutokaupasta.

Junioripelaajille jaetaan myös erikseen nimikirjoitusten keräämiseen tehtyjä TamU-henkisiä lappuja, joihin voi pyytää pelaajilta nimmmareita ottelun jälkeen.

Liput otteluun – nosta ottelupäiväsi VIP-tasolle

Liput otteluun maksavat 10 € aikuisilta ja 7 € alennusryhmiltä (7–16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset sekä Tampere Unitedin jäsenet). Lippu kannattaa ostaa jo ennakkoon, sillä lippuluukuille muodostuu varmasti pitkät jonot ottelun alun lähestyessä. Ennakkoon lipun voi ostaa Tiketin nettikaupasta tai myyntipisteistä. Tampereella myyntipisteet löytyvät keskustasta Stockmannilta, Sokokselta ja Swamp Musicista.

Myös VIP-lippuja on myytävänä stadionin lipunmyynnissä. VIP-lipun hinta on 40 €, tai jos sinulla on jo ostettuna tavallinen kausikortti, saat päivitettyä ottelupäiväsi VIP-tasolle 30 €:n lisähintaan. Olympia-kortteli-VIPissä tarjotaan ennen ottelua tasokas lämmin ruoka. Lisäksi pakettiin kuulu kaksi juomaa (tarjolla ainakin olut, siideri, lonkero sekä alkoholittomia vaihtoehtoja), ja ottelun tauolla on tarjolla kahvia ja grillimakkaraa. Ennen ottelun alkua päävalmentaja Jukka Listenmaa on haastateltavana VIP-alueella.

Palvelut Pyynikin urheilukentällä

TamUn grillipisteellä on myynnissä lihansyöjille Tapolan grillimakkaraa sekä kaikille sopivana vaihtoehtona Vegemin kasvismakkaraa. Lisäksi tarjolla on virvokkeita, kahvia ja makeisia. Myös kannattajatuotteet ovat myynnissä samalla myyntipisteellä.

Lisäksi ravintola 4 Vuodenaikaa tuo hodarigrillinsä Pyynikille tähänkin otteluun, mutta tällä kertaa hodaripiste sijaitsee pääkatsomon anniskelualueen yhteydessä. Tarjolla on savustetusta raakamakkarasta tehty hodari, johon tulee höysteeksi hapankaalia, palvattua possunkylkeä ja sinappia. Kolmantena ruokapisteenä mukana on thaimaalaisia annoksia tarjoileva Arun Thai Street Food stadionin kaupungin puoleisessa päässä.

Anniskelualue on sijoitettu katsomon länsipäätyyn, eli ottelua pääsee siis seuraamaan juoman kanssa Pyynikin lehtereiltä. Tarjolla on tietenkin ennen kaikkea Pyynikin Brewing Companyn tuotteita. Lain vaatimusten mukaisesti anniskelukatsomoon on pääsy vain 18 vuotta täyttäneillä.

Lisäksi VIP-alueen yhteydessä stadionin kaupunginpuoleisessa päädyssä on kaikille katsojille avoinna oleva anniskelualue (alaikäiset vain huoltajan seurassa). Tämä anniskelualue on samalla lähempänä stadionin ruokapalveluita.

Kauden 2022 uutuutena Finesportsin pelialue palvelee kaikenikäisiä lapsista aikuisiin. Pääset nauttimaan erilaisista peleistä ja haasteista. Tarjolla on muun muassa pleikkapelejä ja pöytäfutista. Voit haastaaa pelien yhteydessä kavereita, muita osallistujia tai vaikkapa perheen jäseniä. Samalla pääset pilkistämään e-urheilun maailmaan.

Prematchit ja jälkipelit

Ennen ottelua TamU-kannattajien kokoontumispaikkana toimii Pyynikintorin laidalla sijaitseva Tuoppi, ja ottelun jälkeen suosittelemme vierailua Maja/Talossa Pirkankadulla vain korttelin päässä stadionin portista.

Suora ottelulähetys tarjolla Aamulehden tilaajille

Aamulehti näyttää ottelun tilaajilleen kello 17 alkaen. Suoran ottelulähetyksen selostaa Rasmus Junila. Aamulehden suorat ottelulähetykset löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/live.

Jalkapallo on kuitenkin parasta paikan päällä, joten tervetuloa Pyynikin sinivihreään tunnelmaan!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa