Seurapäivä toi ilahduttavan voiton kauden ennätys­yleisön edessä

11/09/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United juhlisti seurapäivää hienoimmalla mahdollisella tavalla ottamalla 827 katsojan edessä ensimmäisen voittonsa Pyynikin urheilukentällä kesäkuun jälkeen. Helpolla voitto ei tälläkään kertaa tullut, mutta TamU oli maalipaikoissaan tehokas ja latoi HJS:n verkkoon neljä maalia loppunumeroihin 4–2 (1–0) päättyneessä seurapäivän mittelössä.


Kakkonen

4 – 2

  • Voiton ansiosta TamU jatkaa taistelua neljän joukkoon ja jatkosarjaan pääsystä.
  • Roope Kostiainen ja Toni Toijala tekivät molemmat maalin mieheen ja myös alustivat yhden maalin kumpikin.
  • Tampere Unitedin kolmessa viimeisessä ottelussa on tehty peräti 20 maalia.

Voitto maistuu hyvältä ja nyt on mahdollisuus, että päästäisiin neljän joukkoon pelaamaan lisäpelejä.

- Roope Kostiainen
Hyökkääjä

Se oli sellainen peruspyynikin peli. Mentiin päästä päähän ja välillä pallo pomppi kummallekin. Tänään oltiin onneksi tehokkaampia boksissa.

- Roope Kostiainen
Hyökkääjä

Pystyimme katkomaan HJS:n hyökkäyksiä vähän puolirikollisella tavallakin välillä, mutta se oli linja, se meni tuomarille läpi ja se kelpasi meille tänään.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Saatiin ainakin viikko lisää panosta näihin peleihin. Tässä olisi ollut pitkä loppukausi jos ei olisi nyt kolmea pistettä otettu.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

”Hetkeen ei olla Pyynikillä voitettu ja oli mukava palata kotipeleissä taas voittokantaan. Voitto maistuu hyvältä ja nyt on mahdollisuus, että päästäisiin neljän joukkoon pelaamaan lisäpelejä.”

Roope Kostiaisen päällimmäiset ajatukset ottelun jälkeen kuvaavat hyvin, kuinka tärkeä 4–2-voitto oli Tampere Unitedille. Voitto ilahduttavan suurilukuisen seurapäiväyleisön edessä vaati kuitenkin tiukan päivätyön.

Eemeli Raittinen oli jälleen yksi HJS:n vaarallisimmista. Roope Kostiainen mukana tilanteessa.

HJS on ollut TamUlle tällä kaudella ikävä vastus ja alla oli jo kaksi tappiota kauden aiemmista kohtaamisista kilpailullisissa otteluissa. Nytkin ottelu oli heti saada ikävän käänteen, kun aivan ensiminuuteilla Antti Kuusisen epäonnistunut avaus päätyi suoraan maalin eteen täysin vapaana olleelle Oiva Laaksoselle. Ensimmäistä peliään uudessa seurassaan pelannut HJS:ään Hakasta tullut vahvistus kuitenkin onnistui laukomaan huippuluokan paikasta monta metriä ohi.

HJS oli muutenkin alkuminuutit kuskin paikalla. Vierasjoukkue otti pallonhallinnan, ja TamU joutui tyytymään silkkaan puolustustaistoon ja vastahyökkäyksien hakemiseen. HJS saikin luotua useamman laadukkaan paikan, mutta maalilla Antti Kuusinen paikkasi alun harhasyöttönsä erinomaisilla torjunnoillaan muun muassa pysäyttämällä jalallaan Gaaid Abshir Mahamedin sijoitusyrityksen, sekä venyttämällä Eemeli Raittisen erinomaisen kierteisen vapaapotkun eteen.

Antti Kuusinen venyttää kätensä Eemeli Raittisen vapaapotkun tielle.

Ensimmäisen vartin jälkeen peli tasaantui ja vierasjoukkueen prässi ei aiheuttanut enää aivan yhtä isoja ongelmia. HJS piti toki pääosin palloa, mutta TamU-puolustus sai pidettyä vastustajajoukkueen hyökkääjät pois vaarallisilta maalintekopaikoilta. Samalla Sinipaidat saivat pelin edetessä luotua tilanteita omallakin pelillä.

Lopulta jakson edetessä parantuneet otteen palkittiin, kun pidemmän hyökkäyksen jälkeen pallo kimposi Roope Kostiaiselle, jonka veto osui HJS-puolustajaa käteen. Päätuomari ei heti osoittanut palloa pilkulle, mutta linjatuomari oli tilanteessa hereillä ja hetken kuluttua tuomio oli selvä: rangaistuspotku.

”Siinä Eric Bullock leikkasi oikealta laidalta sisään. Keskellä minä ja Topias Järvelä olimme tarjoamassa jalkaa. Topias huusi että päästä ja annoin pallon mennä läpi. Topias ei saanut itse jalkaa auki, mutta pallo pomppi minulle. Sain jalan auki, vedin ja pakki blokkasi käden ollessa ylhäällä ja siihenhän se napsahti”, Kostiainen kuvaili pilkkuun johtanutta tilannetta.

Roope Kostiainen tyytyväisenä heti onnistuneen rankkarin jälkeen.

Kostiainen asettui itse laukomaan rangaistuspotkua, eikä erehtynyt, vaan laukoi painavan laukauksen suoraan oikeaan alanurkkaan.

”Ainahan pitää katsoa mitä maalivahti tekee, mutta tarpeeksi hyvin kun vetää, niin kyllä sen pitäisi sisään mennä”, Kostiainen totesi.

Kostiaisen johtomaalin jälkeen ensimmäisen jakson loppu ei tarjonnut mitään erityistä, vaan puoliajalle mentiin punomaan uusia juonia 1–0-tilanteessa.

Roope Kostiainen tuo palloa Pyynikin täpötäyden katsomon edessä.

Toinen jakso tarjosi jännitystä loppuun asti

Toisen jakson alku oli hyvin samankaltainen ensimmäisen puoliajan vastaavan kanssa. HJS tuli alussa terävästi ja rakensi useamman puolittaisen paikan. Olipa joukossa ensimmäisen jakson tavoin tilanne, jossa TamU meinasi lahjoittaa vierasjoukkueelle tasoituksen, kun Kuusisen keskitystorjunnasta pallo kimposi suoraan Eemeli Raittiselle, mutta tällä kertaa puolustus oli terävästi paikalla ja ehti siivoamaan tilanteen.

HJS loi painetta oikeastaan koko toisen jakso alun, mutta maalin iski TamU. Sinipaidat pääsi vastahyökkäykseen, pallo pomppi keskelle leikanneelle Roope Kostiaiselle, joka puolestaan havaitsi sopivan väylän syöttää vasenta laitaa edenneelle Paavo Kujalalle. Tästä Kujala pääsi nokikkain HJS-vahti Lauri Inkeroisen kanssa, ja parin askeleen jälkeen tehty tarkka sijoitus alakulmaan räjäytti Pyynikin yleisömeren.

”2-0-maalissa tuli korkea taistelupallo ja se pomppasi vähän onnekkaasti minulle juoksuun. Leikkasin siitä ja katsoin että Paavo on hyvin linjassa menossa. Laitoin siihen lyhyen syötön eteen, ja kaveri laittoi kyllä nätisti sisään”, Kostiainen kehui.

Paavo Kujala nauttii 2–0-maalista.

Toisen maalin jälkeen ottelu näytti jo rauhoittuvan. HJS piti palloa, mutta tempo laski ja todellisia paikkoja ei tullut kummallekaan osapuolelle. Mutta sitten 73. minuutin kohdalla Ardian Kovaqi katsoi korkean pallon lentoradan väärin eikä kyennyt katkomaan löysähköä keskitystä sillä lopputuloksella, että pallo leijaili suoraan Oiva Laakoselle. Ottelun alussa avopaikan tyrinyt Laaksonen ei tällä kertaa erehtynyt, vaan kavensi tilanteeksi 2–1. Ottelu sai samalla ison latauksen uutta virtaa.

Arttu Haapala kovassa puristuksessa keskikentällä.

Tästä alkoi uusi HJS:n painostusjakso, johon TamU reagoi pelaajavaihdoilla. Lopulta vyörytys katkaistiin hienoimmalla mahdollisella tavalla. Oman pään paine katkottiin kaksinkamppailuvoitolla, jonka jälkeen Eetu Räisänen teki pitkän tempokuljetuksen keskialueelle. Juonikas keskikenttäpelaaja löysi oikeaa laitaa edenneen Toni Toijalan, joka oli ehtinyt olla kentällä parikymmentä minuuttia. Toijala ei höntyillyt vaan kuljetti pallon maalin eteen, harhautti HJS-puolustajan ja sai vasemman jalkansa auki. TamUn maalintekijätilaston kärkinimi vei TamUn 3–1-johtoon tarkalla ja kliinisellä sijoituksella.

Toni Toijala laukoo TamUn 3–1-johtoon.
Toni Toijala tuulettaa maaliaan.

Sinipaitojen perisynti tällä kaudella on ollut takaiskumaalit heti oman osuman jälkeen, ja tämä taipumus nosti tälläkin kertaa päätään. Heti maalinsa perään TamU pelasi huolimattomasti ja HJS pelasi Laaksosen helpohkosti läpiajoon. Lopputulemana Laaksosen illan toinen osuma ja mittelö oli jälleen yhden maalin peli.

”Päästettiin vieraat taas pari kertaa maalin päähän. Pitäisi vain kyetä tarkemmin puolustamaan, että saadaan pidettyä reilut johtoasemat varmoina eikä vastustajaa päästettäisi mukaan”, Kostiainen tuumi.

Kotiyleisön iloksi viimeinen maali oli kuitenkin TamUn. TamUn illan neljäs osuma ei ehkä päädy YouTubeen kauneimpien maalien joukkoon, mutta onnistuminen oli sitäkin tärkeämpi. Vierasjoukkueen maalin edustalle syntyi iso ruuhka, jonka keskeltä Toni Toijala laukoi. Maalivahti Inkeroinen torjui Toijalan kudin, mutta Julius Stenroos nappasi irtopallon, kiitti ja kuittasi iskemällä irtokarat sisään.

”Se oli sellainen peruspyynikin peli. Mentiin päästä päähän ja välillä pallo pomppi kummallekin. Tänään oltiin onneksi tehokkaampia boksissa”, Roope Kostiainen luonnehti ottelua.

Roope Kostiainen pudottaa Toni Toijalle, jonka laukauksen karat laittoi sisään Julius Stenroos.

Kun ottelun lopulla HJS:n kiri jäi piippuun, loppunumeroiksi saatiin 4–2-voitto. Tämä oli TamUn ensimmäinen voitto Pyynikillä kesäkuun puolivälissä pelatun Ilves-Kissat-derbyn jälkeen. Samalla tämä voitto pitää saumat jatkosarjaan elossa, minkä ansiosta ensi viikon KaaPo-pelissä on vielä rutkasti panosta.

Roope Kostiainen tuli junioripelaajien piirittämäksi tultuaan vaihtoon.

Päävalmentaja Jukka Listenmaan kommentit

“Aika sirkustahan se taas oli. Maaleja tulee uskomattoman paljon, onneksi tehtiin tänään itse enemmän. Liikaa maaleja menee edelleen omiin. Onneksi kolmen maalin jälkeen pystyimme pelaamaan järkevästi”, Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa kuvaili illan kamppailua.

”Yksi maali tuli meidän hölmöilyistä oman maalin jälkeen heti, kun tuntui että rupeaa helpottamaan. Puoliajalla vielä painotettiin erikseen että ollaan järkeviä. Pääasia on kuitenkin, että saatiin voitto Pyynikillä, ja joukkue pääsee näihin Pyynikin bileisiin vaihteeksi mukaan.”

Sinipaidat oli ottelussa pitkiä aikoja puolustusasemissa, ja pienellä Pyynikin kentällä ottelu oli ajoittain melkoista taistelupalloa. Tämä ei tullut Listenmaalle yllätyksenä

”Tiesimme että HJS on aggressiivinen joukkue. Se vaati sen että ollaan kovia, taistellaan ja ollaan puolirottia, mutta onneksi olimme sitä tänään. Pystyimme katkomaan heidän hyökkäyksiään vähän puolirikollisella tavallakin välillä, mutta se oli linja, se meni tuomarille läpi ja se kelpasi meille tänään.”

Jukka Listenmaa ja joukkueenjohtaja Eemeli Peltonen näyttivät tyytyväisiltä ottelun päätyttyä.

HJS-voitto tarkoittaa samalla sitä, että mahdollisuus neljän parhaan joukkoon ja sitä kautta pääsy jatkosarjaan on edelleen realistinen tavoite. TamUn sarjasijoitus kolme ottelua ennen runkosarjan loppua on edelleen kuudes, mutta edellä on tasapisteissä ottelun enemmän pelannut FC Jazz ja ero neljäntenä majailevaan HJS:ään kutistui kahteen pisteeseen. Lisäksi kolmannella sijalla oleva FC Honka Akatemia on ottelun enemmän pelanneena iskuetäisyydellä viiden pisteen päässä, ja jäljellä on vielä keskinäinen ottelu.

”Saatiin ainakin viikko lisää panosta näihin peleihin. Tässä olisi ollut pitkä loppukausi jos ei olisi nyt kolmea pistettä otettu”, Listenmaa myöntää.

”Vaikka harjoituksissa on ollut hyvä meininki koko ajan, niin nyt on maanantaina paljon mukavampi tulla kentälle ja ruveta rakentamaan KaaPo-pelin asioita kuntoon. Ei tarvitse ainakaan väkisin pusertaa klippejä siihen peliin.”

Tampere United pelaa seuraavaksi kaarinalaisjoukkue KaaPoa vastaan. Sarjajumbo KaaPo saapuu Pyynikin urheilukentälle sunnuntaina 18.9. ja ottelu alkaa kello 16. Tämän jälkeen ohjelmassa on vielä vierasottelu FC Honka Akatemiaa vastaan lauantaina 24.9. sekä päätöskierroksen ottelu EPS:ää vastaan kotona Pyynikillä lauantaina 1.10. klo 14. Tervetuloa kaikkiin näihin otteluihin nostamaan Sinipaidat yhdessä neljän parhaan joukkoon!

Kakkonen

4 – 2

( 1 – 0 )

35′ Roope Kostiainen
56′ Paavo Kujala
80′ Toni Toijala
85′ Julius Stenroos

Yleisöä:
827

72′ Oiva Laaksonen
81′ Oiva Laaksonen

Yleisöä:
827

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
5 Ardian Kovaqi
8 Topias Järvelä 61'
10 Roope Kostiainen 85'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
16 Paavo Kujala 75' 76'
18 Eric Bullock 61'
29 Arttu Haapala 76'
41 Eetu Räisänen
30 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun 85'
17 Jesse Oksanen
21 Jesse Vuori 76'
22 Toni Toijala 80' 61'
26 Julius Stenroos 83' 61'
56 Tomi Ylinen 90' +2 76'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa