7.7.2018

 
 

Sein√§joelta murheelliset murskal­ukematTampere Unitedin vierailu Sein√§joelle sujui varsin ik√§viss√§ merkeiss√§, sill√§ Sinipaidat joutuivat kotimatkalle masentava 5‚Äď2 (2‚Äď1) -tappio niskassaan. SJK:n kakkosjoukkue hy√∂dynsi korkealla pelanneen TamUn puolustuslinjan, ja teki kaksi maalia jo ottelun ensimm√§isen 20 minuutin aikana. T√§ss√§ vaiheessa n√§ytti silt√§, ett√§ lukemat voisivat karata nopeasti todella rumiksi, mutta Berat Grabovcin jakson loppupuolella tekem√§ kavennusmaali nosti viel√§ toiveita. Tappio k√§rsittiin kuitenkin rumin lukemin, kun SJK teki kaksi halpaa maalia heti toisen jakson alkuun. N√§m√§ maalit k√§yt√§nn√∂ss√§ p√§√§ttiv√§t ottelun, vaikka molemmat joukkueet k√§viv√§t viel√§ tekem√§ss√§ yhden maalin.

Ottelun juonen kulku alkoi paljastua nopeasti sen alettua. Sinipaitojen linja pelasi yllättävänkin korkealla, ja SJK:n vikkelä hyökkäyskolmikko haki hanakasti juoksuja linjan taakse. Ottelun ensimmäisen vartin aikana nähtiin kolme juoksua, jotka liputettiin enemmän tai vähemmän niukasti paitsioksi. Tilanteen teki vaikeaksi myös se, että Sinipaitojen puolustuslinja ei luvalla sanoen ole sarjan nopeimpia, ja vastassa oli mm. liigatason kärki Vahid Hambo, joka oli hakemassa pelituntumaa pienen loukkaantumisen jäljiltä.

Muutoin ottelun alku oli varsin tasapäistä peliä, jossa TamU jopa piti enemmän palloa. Hyökkäykset kuitenkin tyrehtyivät useimmiten turhankin tuttuun tapaan jo ennen varsinaista maalintekopaikkaa. Muun muassa Topias Järvelän kaukoveto puolestaan epäonnistui ja suuntautui reilusti ohi maalin.

Reilun vartin pelin jälkeen SJK pelasi neljännen kerran hyökkääjän linjan taakse juoksuun, ja tällä kertaa lippu ei noussut. Mainion syötön antoi Aleksi Pöntinen, ja Daniel O’Brien spurttasi karkuun Valtteri Uimoselta. Samaan aikaa Vahid Hambo rynni keskellä, ja laukoi pallon maaliin saatuaan sen jalkaansa O’Brienilta.

TamU vastasi takaiskuun hyvällä hyökkäyksekllä, jossa ensin Verneri Uimonen haki Topias Järvelälle tekopaikkaa boksissa. SJK-puolustaja seurasi kuitenkin hyvin, ja pallo kimposi taakse Omar Kharylle. Tämä laukoi tulisesti, mutta niukasti maalin yli. Seuraavassa hyökkäyksessä Mauno Sirén oli päättämässä, mutta tämäkin veto jäi turhan köykäiseksi topparin häiritessä.

Sinipaitojen hyvä vaihe päättyi kuitenkin nopeasti vastaiskuun ja takaiskumaaliin. Ville Puustisen katkaisuyritys epäonnistui keskiympyrässä ja muu puolustuslinja oli tilanteessa pahoin jäljessä. Maximo Tolonen sai pallon laidalle ja pelasi sen keskelle Aleksi Pöntiselle, joka harhautti ensin Valtteri Uimosen ja sitten Santeri Salomaan, ja sai liruttaa pallon helposti maalivahti Antti Kuusisen ohi.

Pelin luonne ei toisesta takaiskusta muuttunut, vaan TamU pyrki edelleen rakentamaan hy√∂kk√§yksi√§ maata pitkin, kun SJK enemm√§nkin vet√§ytyi ja haki tilaisuuksia iske√§ nopeasti vastaan. Palkinto ty√∂nteosta saatiin vajaa 10 minuuttia ennen taukoa. Omar Khary nousi laitaa pitkin kahden SJK-pelaajaan ahdistamana, ja keskitti aivan p√§√§tyrajalta kulmalipun tuntumasta. Jere Remes jatkoi pallon p√§√§ll√§√§n Mauno Sir√©nille, joka pudotti peliv√§lineen edelleen Berat Grabovcille. Maalintekij√§ll√§ oli paljon tilaa, ja hallittu nosto saatteli pallon maaliin yli vastaantulleen maalivahti Jesse √Ėstin.

Jakson lopulla n√§htiin viel√§ yksi vaarallinen tilanne TamU-maalilla, kun Santeri Salomaan purku ep√§onnistui, ja Maximo Tolonen p√§√§si palloon vaarallisesti. Salomaa p√§√§si kuitenkin itse paikkaamaan oman virheens√§, ja blokkasi laukauksen. N√§in tauolle mentiin 2‚Äď1-lukemissa.

Toivo sammuu heti toisen jakson alussa

Toisen jakson ensimmäiset minuutit herättivät toivoa sinisessä leirissä, sillä hyökkäyksiä saatiin edelleen tuotua kohti SJK-maalia. Toivo sammui kuitenkin nopeasti. Tapahtumasarja lähti liikkeelle SJK:n vapaapotkusta rangaistusalueen kulman läheltä. Pallon taakse asettui Maximo Tolonen, joka laukoi pallon ylärimaan. Jatkotilanteessa Tolonen pääsi laukomaan uudelleen kuudentoista rajan takaa, ja maalivahti Antti Kuusiselle sattui harvinainen virhe, kun täysin syliin kaapattavissa ollut laukaus putosi maalin eteen Daniel O’Brienille, joka ei avopaikasta erehtynyt.

Masentava 3‚Äď1-maali sai pian jatkoa, sill√§ pallo oli uudelleen maalissa heti seuraavasta SJK:n hy√∂kk√§yksest√§. T√§ll√§ kertaa Aleksi P√∂ntinen pelattiin juoksuun linjan taakse, ja h√§n kiersi vastaan tulleen maalivahti Antti Kuusisen. Samaan aikaan Daniel O‚ÄôBrien juoksi takatolpalle, eiv√§tk√§ topparit ehtineet katkomaan sy√∂tt√∂√§ vaan englantilaishy√∂kk√§√§j√§ sai laittaa pallon tyhj√§√§n maaliin.

Viel√§ nelj√§nnenkin takaiskun j√§lkeen TamU jaksoi py√∂ritt√§√§ hy√∂kk√§yspeli√§√§n samaan tapaan kuin se oli ottelun alusta asti tehnyt, mutta murtautuminen maalintekopaikkoihin oli vaikeaa. SJK puolestaan iski nopein iskuin aina tilaisuuden tullen, ja n√§ytti jatkuvasti vaaralliselta. Lopulta 70. minuutilla TamU-puolustus petti siten, ett√§ Vahid Hambo p√§√§si l√§piajoon Diego Martinsin sy√∂t√∂st√§. Hambo nosti pallon hallitusti vastaantulleen Antti Kuusisen ylitse, ja n√§in lukemat olivat jo 5‚Äď1.

Heti 5‚Äď1-maalin j√§lkeen SJK oli l√§hell√§ tehd√§ kuudennekin maalin, kun Aleksi P√∂ntinen p√§√§si juoksemaan linjan taakse, ja sy√∂tti Vahid Hambolle maalin eteen. T√§m√§ ei kuitenkaan aivan ehtinyt palloon, ja maali varjeltui.

Aivan lopussa TamU sai viel√§ pient√§ lohtua, kun Roope Kostiainen k√§vi tekem√§ss√§ 5‚Äď2-kavennuksen. Tilanteessa Riku Oras n√§ki Kostiaisen tyhj√§ss√§ tilassa kuudentoista rajalla. H√§tiin rynt√§si viel√§ toppari Nicolas Kotam√§ki, mutta Kostiainen harhautti t√§m√§n ja laukoi sitten pallon varmasti maalin etunurkkaan.

Päävalmentajan kommentit

P√§√§valmentaja Leroy Maluka kuvaili tuntemuksia ottelun j√§lkeen kahdella sanalla: ”hyvin pettynyt”, vaikka totesikin, ett√§ ottelusta tiedettiin tulevan vaikea.

”P√§√§stimme kaksi maalia ensimm√§isell√§ jaksolla, ja j√§lleen omien virheiden seurauksena. Kavensimme, ja p√§√§simme tauolle 2‚Äď1-lukemissa. Ensimm√§inen jakso oli meilt√§ ihan hyv√§, jos otetaan pois maaleihin johtaneet virheet”, Maluka ruoti.

”Tauolla tein pojille selv√§ksi mit√§ meid√§n t√§ytyy tehd√§ antaaksemme itsellemme mahdollisuuden voittaa, mutta joukkue ei noudattanut ohjeitani. Voin puhua ja voin n√§ytt√§√§ mit√§ pit√§√§ tehd√§, mutta jos emme pelaa kurinalaisesti, tulos on nyt n√§hdyn kaltainen.”

”Kysymys kuuluu, olemmeko yksil√∂in√§ riitt√§v√§n hyvi√§. Olemme kohdanneet sek√§ nuoren ett√§ kokeneen vastustajan. Tekosyihin ei nyt ole varaa, sill√§ kaikilla meill√§ on peili. Kaikesta huolimatta uskon, ett√§ me tulemme viel√§”, Maluka p√§√§tt√§√§.

Seuraavan kerran TamU pelaa lauantaina 14.7. kun Vasa IFK vieraille Tammelassa. Silloin pelataan tärkeistä pisteistä, sillä VIFK on tasapisteissä Tampere Unitedin kanssa ensimmäisenä putoamisviivan alapuolella olevana joukkueena.

1 Jesse √Ėst
6 Ville Pajula C
7 Daniel O’Brien
11 Aleksi Pöntinen vaihtoon 84’
14 Janne Tuohisaari keltainen kortti39’
15 Vahid Hambo
16 Robbie Malolo vaihtoon 69’
17 Nicolas Kotamäki
20 Arttu Aromaa
32 Diego Martins vaihtoon 78’
62 Maximo Tolonen
25 Niilo Peräaho
2 Tuomas Rintamäki vaihdosta 69’
4 Oskar Pihlaja
13 Alex Kivimäki
13 Joonas Lepistö
24 Sami Viljanen vaihdosta 78’
26 Joonas Kuivalainen vaihdosta 84’