Sarjajumbo vei pisteen Pyynikiltä

19/09/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedilla oli oiva mahdollisuus nousta neljän parhaan joukkoon Kakkosen B-lohkossa, mutta ponnettoman esityksen myötä voitto jäi vain haaveeksi. Kaarinan pojat oli ennen Pyynikin ottelua kerännyt pisteitä koko kaudella vain kolmesta Kakkosen ottelusta, mutta siitä huolimatta pelistä muodostui varsin tasainen nyhjäys. Löysätempoisen ensimmäisen jakson lopulla vierasjoukkue siirtyi johtoon, ja Tampere United tasoitti Toni Toijalan maalilla vajaan tunnin pelin jälkeen. Ottelun lopussa Sinipaidat haki voittomaalia vähän riskilläkin, mutta lopulta oli tyytyminen yhteen tasapelipisteeseen.


Kakkonen

1 – 1

  • Tasapeli putoamaan tuomittua joukkuetta vastaan tuntui tappiolta, etenkin kun tarjolla olisi ollut nousu sarjassa neljänneksi.
  • Ottelussa oli kaikesta huolimatta jaksoja, joiden aikana tuntui, että maalit ovat vain ajan kysymys.
  • Toisen jakson loppupuolen ponneton esitys jätti ottelusta erityisen pahan maun.

Työhaalareita pyydettiin laittamaan päälle, mutta ei niitä tällä kertaa näkynyt. Ei me vaan oltu ihan valmiina tähän peliin. Kai siinä menee valmennuksen piikkiin, ettei saatu oikeaa latausta luotua.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Vastustajan pelissä ei sinällään ollut mitään yllätyksiä, vaan se oli ihan sitä, mitä käytiin läpi koko viikko harjoituksissa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Aika huonot on fiilikset. Kai tässä on vielä mahdollisuuksia, mutta olisi pitänyt tänään voittaa. Kaikki me se varmaan tiedostetaan tuolla kopissa.

- Jesse Oksanen
Laitahyökkääjä

Totta kai se on itselle tosi iso juttu, että olen päässyt takaisin taistelemaan pelipaikasta. Enemmin olisin silti ottanut täydet pisteet, kuin oman kentälle pääsyn.

- Jesse Oksanen
Laitahyökkääjä

Ottelun alku oli varsin sekavaa peliä. Vierasjoukkue prässäsi alkuminuutit kohtuullisen ylhäältä ja sai painettua painopisteen Sinipaitojen maalille, vaikka yhtään erityisen vaarallista paikkaa KaaPo ei onnistunutkaan luomaan.

Topias järvelä pallossa, vieressä Joonas Rantala.

Tampere Unitedin ensimmäinen tilanne syntyi, kun Joonas Rantala keskitti pallon vasemman kulmalipun tuntumasta rangaistusalueelle. Eetu Räisänen ei kuitenkaan päässyt aivan pallon päälle, ja näin pusku nousi maalin yli.

Seuraavaa kunnon paikkaa saatiin odottaa varsin kauan. Ottelun 25. minuutilla Eric Bullock nousi kentän oikeaa laitaa ja löysi keskityksellään Topias Järvelän vapaasta paikasta rangaistuspisteen takaa. Harmittavasti Järvelän laukaus kuitenkin nousi maalin yli.

Paavo Kujala taistelee.

Reilun puolen tunnin jälkeen Järvelä oli taas asialla. Eetu Räisänen syötti pallon takatolpalla vapaana olleelle Järvelälle, jonka nosto ylitti jo lupaavasti maalivahdin, mutta pomppasi lopulta yläriman päälle ja siitä ulos.

Seuraavaksi olikin vastustajan vuoro iskeä. Ensin Kaarinan Pojat pääsi murtautumaan kahdella pelaajalla Tampere Unitedin yhtä puolustajaa vastaan. Ardian Kovaqi onnistui alinpana miehenä vielä klaaraamaan tämän tilanteen, mutta heti seuraavasta heilahti. Juho Salmisen puskumaali oli ihan komea, mutta harmittavan helposti KaaPon pelaajat päästettiin maalipaikkaan.

Roope Kostiaisen pusku ei mene maaliin asti.

Takaiskumaali vaikutti herättävän uneliaan kotijoukkueen peliin mukaan, ja ensimmäisen jakson loppuminuuteilla nähtiinkin ehkä koko ottelun paras jakso Sinipaidoilta.

Reilun 40 minuutin jälkeen Anton Bright revittiin vapaapotkutilanteessa maihin vastustajan rangaistusalueella. Pyynikin katsomo vaati kovaäänisesti palloa pilkulle, mutta jotenkin tilanne jäi ottelun tuomaristolta näkemättä.

Tämän jälkeen TamUlla oli parikin hyvää paikkaa rikkoa kuparinen. Ensimmäisen jakson toiseksi viimeisellä minuutilla Joonas Rantalan kulmapotku kilahti suoraan takatolppaan, ja tästä paluupallo putosi Eetu Räisäsen jalkaan keskelle kuusi metriä maalista, mutta tulinen veto jäi lihamuuriin maalin edessä. Tuomarin viheltäessä pilliin oltiin edelleen harmittavissa 0-1-lukemissa.

Joonas Rantalan kulmapotku kimpoaa tolpasta kentälle.
Eetu Räisänen keskittää päätyviivalta.

Toinen jakso ei tuo juurikaan parempaa

Tappiotilanteessa Tampere Unitedin valmennusjohto otti tauolla hyökkääjä Toni Toijalan kentälle. Ensimmäisenä tekopaikkaan ehti kuitenkin Anton Bright, joka ehti kulmatilanteessa ensimmäisenä takatolpalle annettuun palloon. Harmittavasti Brightin pusku suuntautui kuitenkin maalin sivuverkkoon. Toisessa päässä sydämen tykytyksiä aiheutti Lauri Vallin juoksu paitsion rajamailta linjan taakse, mutta Antti Kuusinen torjui onneksi pieneen kulmaan ajautuneen laukauksen.

Toni Toijala näytti vaarallisuuttaan heti kentälle tultuaan.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu noin kymmen minuuttia, Toijala pääsi tekemään sitä mitä häneltä eniten odotetaan eli huudattamaan Pyynikin yleisöä. Muutoinkin TamUn valopilkkuihin kuulunut Eric Bullock otti pallon haltuun Ardian Kovaqin pitkästä avauksesta, ajoi ennakkoluulottomasti boksiin ja löysi keskityksellään Toijalan, jolla oli helppo työ viimeistellä TamUn tasoitus.

Eric Bullock keskittää…
… ja Toni Toijala laittaa pallon pussiin.

Toijalan maali herätti kotikatsomossa toivon siitä, että peli vielä kääntyisi voitokkaaksi. Loppua kohden peli kuitenkin pikemminkin hyytyi. Pirteästi pelanneet Topias Järvelä ja Eric Bullock otettiin vaihtoon 66. minuutilla, eivätkä tilalle tulleet Arttu Mättö ja Jesse Oksanen kyenneet luomaan samanlaista uhkaa hyökkäyspäässä.

Topias Järvelä tuskailee ohi mennyttä laukausta.Jesse Oksanen omiensa edessä.

Painostusjaksoja saatiin hetkittäin luotua, kun miehiä nostettiin rohkeammin hyökkäykseen, mutta samaan aikaan vastustaja alkoi saada vaarallisia vastahyökkäyksiä. Pitkäaikaista hallintaa Tampere United ei kuitenkaan pystynyt luomaan, vaan enemmänkin juostiin jatkuvasti päästä toiseen.

Kun edes lisäajalle ei pystytty luomaan kunnon painetta, lopputuloksena oli tasapaksu tasapeli. Ottelun päätyttyä Sinikaarti lauloi kauden ensimmäisen kerran peräänantamattomuuden ikoni Pasi Salmelalle omistettua chanttia muistuttaen joukkuetta siitä, miten kaikki lähtee nöyrästä työnteosta, ja tulevissa peleissä halutaan nähdä taisteleva ja määrätietoinen Tampere United.

Joonas Rantala keskityspaikassa.

Listenmaa kaipasi nöyryyttä

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa oli heti ottelun jälkeen varsin mietteliäs.

”Työhaalareita pyydettiin laittamaan päälle, mutta ei niitä tällä kertaa näkynyt. En osaa ihan sanoa, mikä siinä valmistautumisessa meni pieleen, kun ei osunut tälle päivällä tämän parempaa suoritusta. Ei me vaan oltu ihan valmiina tähän peliin. Kai siinä menee valmennuksen piikkiin, ettei saatu oikeaa latausta luotua.”

Vähän on tyhjä olo nyt”, Listenmaa kertaili hiljaisella äänellä pukukoppien edustalla.

Vastustajan pelisysteemi tunnettiin ennalta varsin hyvin, mutta sen heikkouksia ei pystytty hyödyntämään kuin satunnaisesti.

”Vastustajan pelissä ei sinällään ollut mitään yllätyksiä, vaan se oli ihan sitä, mitä käytiin läpi koko viikko harjoituksissa. Tiedettiin, että ne yrittää meidän selustaan päästä, ja sitähän se koko ajan oli. Ja sieltä löytyi vastaavasti ihan odotetusti ne tilat niiden keskialueelta, mutta ei me niitä käytetty kuin muutaman kerran”, Listenmaa analysoi.

Ottelun edetessä valmennusjohto teki vaihtoja, jotka muuttivat kenttätasapainoa. Nämä eivät kuitenkaan tuottaneet toivottua tulosta.

”Toisella puoliajalla rupesi meidän keskialueella olemaan tiloja vähän liikaa. Ruvettiin sitä voittoa hakemaan vähän väkisin, kun tiedettiin, ettei tasapeli meitä nyt ihan hirveästi auta. Ruvettiin vähän ylihyökkäämään siinä, vähän tarkoituksellakin kyllä. Oli siinä ihan aito vaara, että kolisee omiin, mutta ei se nyt kolissut. Ei me kuitenkaan sillä tasurilla paljon mitään tehdä”, Listenmaa tiivisti.

Listenmaa tiedosti hyvin selkeästi, että koko joukkueella on nyt peiliin katsomisen paikka. Työnteko kuitenkin jatkuu, ja tulevissa otteluissa on edelleen panosta.

”Ei nyt välttämättä olen ihan helppo huomenna tänne taas valua [harjoituksiin]. Me vedetän kimppatreenit kymmenvuotiaiden poikien joukkueen kanssa, niin olisi ollut paljon mukavampi sekin tehdä voiton jälkeen.”

”Nyt vaan koitetaan kerätä kamppeet vielä uudestaan, ja katsotaan tämän päivän muiden pelien tulokset.”

Jesse Oksanen palasi pelikentille

Yksi ottelun harvoista valopilkuista koettiin reilun tunnin pelin jälkeen, kun Topias Järvelän tilalle kirmasi vaihdosta laitahyökkääjä Jesse Oksanen. Minuutit olivat vakavasta jalkavammasta kärsineelle Oksaselle kauden ensimmäiset, ja Sinikaarti huomioi Jessen paluun huutamalla rytmikkäästi miehen nimeä.

Jesse Oksanen palasi pelikentälle pitkän tauon jälkeen.

Heti ottelun jälkeen Oksanen oli kuitenkin ensisijaisesti pettynyt tulokseen ja joukkueen suoritukseen:

”Aika huonot on fiilikset. Kai tässä on vielä mahdollisuuksia, mutta olisi pitänyt tänään voittaa. Kaikki me se varmaan tiedostetaan tuolla kopissa.”

Harmituksen seasta löytyi myös iloa ja kiitollisuutta siitä, että pelaaminen tällä tasolla näyttää olevan edelleen mahdollista:

”Tuntui kyllä hyvältä pelata, mutta tulos harmittaa paljon. Totta kai se on itselle tosi iso juttu, että olen päässyt takaisin taistelemaan pelipaikasta. Enemmin olisin silti ottanut täydet pisteet, kuin oman kentälle pääsyn.”

Pelituntuma on tietenkin pitkän tauon vielä hakusessa, mutta Oksanen lupasi loppukauden peleissä haastaa avauksen miehiä ihan tosissaan:

”Ei noin pitkän loukkaantumisen jälkeen tietenkään ole vielä täydessä kunnossa. Paljon olen joka tapauksessa hommia tehnyt sen jälkeen, kun sain vihreätä valoa harjoitteluun. Päivä kerrallaan mennään, ja toivotaan että olen mahdollisimman pian täydessä iskussa.”

Kakkosen B-lohkon kaksinkertaista sarjaa on Tampere Unitedin osalta jäljellä vielä kaksi ottelua. Näihin Oksasen resepti oli selkeä.

”Kuusi pistettä, ei oikeastaan mitään muuta”, Oksanen tiivisti.

Tappiolta tuntuneesta tasapelistä huolimatta TamU nousi sarjataulukossa viidenneksi yhden ottelun enemmän pelanneen HJK Klubi 04:n ohi. Neljännestä sijasta kamppailee tasapisteissä olevien TamUn ja Klubi 04:n lisäksi käytännössä kolme joukkuetta: pisteen edellä neljäntenä oleva HJS ja pisteen jäljessä olevat FC Jazz ja GrIFK. Klubi 04 on toki heikoilla pelattuaan jo yhden ottelun muita enemmän, mutta nelossijasta taistelevien joukkueiden ainoa keskinäinen ottelu on Granin ja FC Jazzin päätöskierroksen kohtaaminen Kauniaisissa, joten kaikki on vielä mahdollista.

Tampere Unitedin ohjelmassa on vielä vierasottelu FC Honka Akatemiaa vastaan lauantaina 24.9. klo 17.00 sekä kotiottelu EPS:ää vastaan päätöskierroksella, joka pelataan kaikilla paikkakunnilla lauantaina 1.10. klo 14.00. Sinikaarti järjestää bussimatkan vierasotteluun, ja siitä voi kysyä lisätietoja yksityisviestillä Sinikaartin Facebookissa tai Instagramissa.

Kakkonen

1 – 1

( 0 – 1 )

56′ Toni Toijala

Yleisöä:
242

37′ Juho Salminen

Yleisöä:
242

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
5 Ardian Kovaqi
8 Topias Järvelä 66'
10 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 83'
16 Paavo Kujala 46'
18 Eric Bullock 66'
20 Arttu Haapala 75' 90' +1
41 Eetu Räisänen
2 Ali Aitbenzanzoun
9 Farhad Rahimi 90' +1
17 Jesse Oksanen 90' +2 66'
21 Jesse Vuori
22 Toni Toijala 46'
24 Arttu Mättö 66'
56 Tomi Ylinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa