Sarja-avauksesta kirvelevä tappio

07/05/2017
Otteluraportti

Tampere Unitedin kauan odotettu Kakkosen sarja-avaus päättyi kirvelevään tappioon FC Espoolle. Ensimmäisellä jaksolla Sinipaidat olivat hienokeltaan niskan päällä ja pääsivät tauolle 1–0-johdossa Tuomas Lehden tehtyä ottelun avausmaalin 19. minuutilla. Ensimmäisen jakson mittaan käyttämättä jääneet tekopaikat kuitenkin kostautuivat toisella jaksolla, kun FC Espoo iski noin tunnin kohdalla kaksi maalia, ja varmisteli vielä lisäajalla voittolukemikseen 1–3 (1–0). Sinipaitojen pelissä oli paljon hyvää, mutta täyden pistepotin saamisesta jäätiin lopulta valitettavan kauaksi.


Kakkonen

1 – 3

Matti Saari puskee pallon kohti maalia.
Matti Saari puskee pallon kohti maalia.

TamU aloitti ottelun erittäin vahvasti, ja ottelun ensimmäiset pari minuuttia pelattiin FC Epoon päädyssä. Kaiken kaikkiaankin ottelun alku oli vauhdikasta peliä, ja vaarallisia tilanteita nähtiin molemmissa päissä. Ensimmäisen vartin parhaat TamUn paikat olivat Matti Saaren hieman heppoiseksi jäänyt pusku lähietäisyydeltä sekä Topias Järvelän namupassia seurannut Roope Kostiaisen tsippi, joka suuntautui kuitenkin ohi maalin, eikä Tuomas Lehtikään onnistunut sutimaan palloa sisään takatolpalta.

Toisesa päässä eniten sydämentykytyksiä aiheutti Konsta Raittisen karmea harhasyöttö syvällä linjan takana edellisen tilanteen jäljiltä olleelle kärkimies Janne Paukkoselle, mutta maalivahti Juuso Auvinen onnistui syöksymään pallon kiinni Paukkosen jaloista ennen kuin tämä ehti virittää laukaustaan.

Tuomas Lehti laukoo pallon maaliin.
Tuomas Lehti laukoo pallon maaliin.
Tuomas Lehti tuulettaa maaliaan.
Tuomas Lehti tuulettaa maaliaan.

Ottelun avausmaali syntyi Pyynikin pienelle kentälle ominaisen lievän pystypainin jälkeen. Keskelle kenttää laitapakin paikalta ajautunut Mauno Sirén pyöritteli kahta espoolaispelaajaa boksin yläpuolelle ja sai siirrettyä pallon viereensä Roope Kostiaiselle. Tämän seuraava syöttö päätyi Topias Järvelän jalan kautta boksin vasemmalla laidalla vapaana olleelle Tuomas Lehdelle, joka tykitti pallon varmasti ohi maalivahti Heikki Louhivaaran.

Riku Oras laukoo.
Riku Oras laukoo.

Maalin jälkeen ottelu jatkui vauhdikkaana, mutta seuraava todella vaarallinen maalintekopaikka syntyi vasta kymmenisen minuuttia myöhemmin puolen tunnin kohdalla. Silloin Matti Saari antoi hienon ulospäin kiertävän vapaapotkun luukulle, mutta palloon rynnistäneistä Sinipaidoista kukaan ei aivan yltänyt pallon, ei edes takatolpalle tuttuun tapaa rynnistänyt toppari Tuomas Alanen.

Tuomas Alanen kurottaa mutta ei aivan ylety palloon.
Tuomas Alanen kurottaa mutta ei aivan ylety palloon.

Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla peli aaltoili päädystä toiseen, ja molemmilla joukkueilla oli aiempaa enemmän nopeita hyökkäyksiä. Näistä parhaan tilaisuuden sai Tuomas Lehti, jonka terävän laukauksen kuitenkin maalivahti Heikki Louhivaara sai torjuttua. Lisäksi TamUn lukuisat kulmapotkut olivat vaarallisia, mutta palaset eivät yhdessäkään aivan loksahtaneet kohdilleen maalin arvoisesti.

Pyynikin taukokeskusteluissa harmiteltiinkin yleisesti sitä, että TamU ei monista maalipaikoistaan huolimatta onnistunut tekemään lisämaaleja, ja tauolle päästiin vain yhden maalin johdossa.

Hallinta menetetään ja ottelu kääntyy toisella jaksolla

Ottelun toinen jakso lähti liikkeelle puolin ja toisin ensimmäistä jaksoa sekavammalla pelillä. Sinipaidoilta vaarallisinta antia olivat Matti Saaren terävistä nousuista ja hyvistä syötöistä syntyneet tilanteet, joissa ei kuitenkaan vetoja maalia kohti saatu. Parhaaksi tilanteeksi jäi Tuomas Lehden laukaus sivuverkkoon.

Riku Oras hakee syöttöä.
Riku Oras hakee syöttöä.

Tasoitusmaali syntyi hieman ennen tunnin täyttymistä, kun Peik Salminen pääsi keskittämään vapaasti ja Samuli Heiskanen sai puskea pallon maalin takanurkkaan Juuso Auvisen ulottumattomiin. Tilanteen saa osittain ottaa piikkiinsä muuten hyvin pelannut laitapuolustaja Mauno Sirén, joka jätti Salmiselle aivan liian paljon tilaa ja aikaa antaa namukeskitys takatolpalle.

FC Espoo siirtyi johtoon vain viitisen minuuttia tasoitusmaalin jälkeen. Tilanne lähti liikkeelle pallonmenetyksestä seitsemän TamU-pelaajan ollessa syvällä hyökkäyspäässä. Konsta Raittinen yritti vielä liukua pallonriistoon rangaistusalueen kaaren tuntumassa, mutta kun espoolaispelaaja sai pidettyä pallon, alkoi kiivas kilpajuoksu kohti TamU-maalia. Espoolaisrynnistystä saatiin häirittyä sen verran että pallo päätyi lopulta kentän kulmaan keskityspaikkaan Miikka Leinoselle. Tämä hyödynsi sekaisin olleen puolustusmuodon keskittämällä toiseen aaltoon Santtu Toiviaiselle, jonka komea laukaus suoraan ilmasta heilutti verkkoa maalin vasemmassa yläkulmassa.

Espoolaisten maaleja seurasi Unitedin pelissä sekavampi jakso, jonka aikana ei saatu oikeastaan minkäänlaista hyökkäyspainetta kohti vastustajan maalia. FC Espoo sen sijaan oli lähellä kasvattaa johtoaan reilu vartti ennen täyttä aikaa, kun se sai vapaapotkun lähestulkoon parhaalta mahdolliselta paikalta keskeltä. Kim Louhiston laukaus oli laadukas, mutta Juuso Auvinen venyi pelastukseen, ja loisto-ottelun pelannut Tuomas Alanen siivosi pallon luukulta.

Mehdi Fennane pääsee läpi...
Mehdi Fennane pääsee läpi…
... mutta laukaus jää heikoksi.
… mutta laukaus jää heikoksi.

Unitedin harvoissa tasoituspaikoissa oli suuri rooli vaihdosta kentälle tulleilla Tero Intalalla ja Mehdi Fennanella. Ensin Intala syötti oivaltavasti Roope Kostiaisen laukaisupaikkaan, mutta tämä ei päässyt ajamaan maalia kohti siten että vedosta olisi voinut tulla riittävän vaarallinen. Hetkeä myöhemmin Tuomas Lehti syötti Fennanen puolittain läpi, mutta espoolaispuolustaja pääsi sen verran iholle että laukaus epäonnistui täysin.

Lisää maalintekopaikkoja Sinipaidat eivät pystynytkään enää luomaan. Sen sijaan pallo pelattiin lisäajalla vielä kerran TamU-maaliin, kun Tuomas Alanen erehtyi liukumaan Samuli Heiskan syötöksi tarkoitetun pallon omaan maaliin. Vaikka Heiskan syöttö näytti suuntautuvan selvästi ohi maalin, virallisissa tilastoissa maali merkittiin lopulta hänelle. Näin ottelun loppulukemiksi tuli 1–3 (1–0).

Tero Intala nousee laidalla.
Tero Intala nousee laidalla.

”Todella harmittava tappio. Eka jakso noudatettiin meidän pelitapaamme hyvin, mikä myös näytti sen, että pärjäämme tässä sarjassa ja pystymme pelaamaan sarjaan vaaditulla tasolla. Loimme hyviä tilanteita sen verran että olisi pitänyt tehdä vähintään yksi lisää”, näkee päävalmentaja Mikko Mäkelä ensimmäisen jakson.

”Toisella jaksolla emme toteuttaneet enää pelitapaamme emmekä puolustaneet joukkueena vaan yksilöinä. Tämä oli selkeä muutos ensimmäiseen jaksoon ja se maksoi nyt häviön”, Mäkelä näkee. ”Mutta pitää hakea positiivisia asioita. Meidän pelaaminen on hyvää ja riittävällä tasolla tähän sarjaan kunhan vaan jaksetaan nöyrästi toteuttaa sitä.”

Seuraavan kerran TamU pelaa ensi lauantaina 13.5. kun se kohtaa Karjaalla BK-46:n. Tämän jälkeen tiedossa on todellinen herkkupala, kun keskiviikkona 17.5. klo 18.30 alkaen pelataan paikallisottelu Tampereen Pallo-Veikkoja vastaan Ratinassa.

Tappio otti koville.
Tappio otti koville.
Kakkonen

1 – 3

( 1 – 0 )

19′ Tuomas Lehti

Yleisöä:
373

59' Samuli Heiska
65' Santtu Toiviainen
90+1' Samuli Heiska

Yleisöä:
373

17 Juuso Auvinen
2 Mauno Sirén 72'
3 Roope Kostiainen
4 Topias Järvelä 79'
8 Riku Oras C
9 Tuomas Lehti
10 Matti Saari 71'
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen
21 Konsta Raittinen 88'
22 Tuomas Alanen
30 Tuomo Hiltunen
6 Sampo Ojala
7 Jussi Rasva
16 Mehdi Fennane 79'
23 Tero Intala 71'
28 Antti Haavisto
6Santtu Toiviainen
7Samuli Heiskavaihtoon 90+2’
12Heikki Louhivaara
14Miikka Leinonen
18Jasin-Amin Assehoun
19Peik Salminenvaihtoon 60’
20Linus Salminen
21Joel Järvelävaihtoon 75’
27Joel Lahtinen
29Janne Paukkonenkeltainen kortti 27’
37Kim Louhisto
2Meysam Hajizadehvaihdosta 75’
5Remu Jokirinne
9Antti Numminen
11Bledar Kelmendivaihdosta 90+2’
13Teemu Keisanenvaihdosta 60’
32Oskar Lindholm
33Roope Juusola

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa