Salosta jäi käteen kauden tylyin tappio

24/07/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United kärsi kauden ehdottomasti tylyimmän tappion Salon Palloilijoiden vieraana lauantaina. Sinipaidoilla ei onnistunut pelissä lähes mikään, ja SalPa pääsi iskemään taululle rumat lukemat 3–0 (1–0). Tappiosta huolimatta matkaa sarjakärkeen on vain yksi piste, kun kärkijoukkueet ovat pelanneet yhtä monta ottelua yhden ottelun muita enemmän pelanneita FC Jazzia ja SalPaa lukuunottamatta. TamUn kantaan kuudenneksi noussut SalPa on vain pisteen päässä, ja sarjan kärkikuusikko on siis vain kahden pisteen sisällä.


Kakkonen

3 – 0

  • TamU pelasi kauden heikoimman ottelunsa, jossa juuri mikään ei tuntunut onnistuvan.
  • SalPa loi verrattain vähän maalintekopaikkoja, mutta rankaisi armotta keskikentän pahoista pallonmenetyksistä.
  • Tappiosta huolimatta TamU on hyvissä asemissa sarjan kärkitaistelussa, mutta kurssi pitää kääntää nopeasti.

Meillä ei oikeastaan onnistunut mikään. Ensimmäisellä jaksolla ei saatu kahta syöttöä peräkkäin omille, ja pelistä puuttui ihan perusasioita puheesta alkaen.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Päästettiin helppoja maaleja, mutta kyllä fakta on, että me oltiin jäljessä jokaisella osa-alueella. En tiedä mistä johtui, mutta tehtiin paljon ihan hölmöjä virheitä, ja välillä tuntui että olisi itselläkin ollut kengät väärinpäin jalassa.

- Arttu Haapala
Keskikenttäpelaaja

Ottelun alku näytti siltä, että tulossa voisi olla tasainenkin vääntö, ja ensimmäisen tekopaikan puolikkaan loi TamU heti ensimmäisellä minuutilla, kun Eric Bullock ja Arttu Haapala syöttivät Mauno Sirénille boksiin, mutta laitapuolustaja Ronias Yacoob ehti iholle ja maalivahti Tatu Österlundille jäi helppo tehtävä kopata pallo haltuunsa.

Alkuminuuttien jälkeen SalPa otti pallonhallinnan selkeästi itselleen, ja loi jatkuvaa uhkaa TamUn rangaistusalueen tuntumassa, vaikkei maalivahti Antti Kuusinen tässä vaiheessa joutunut torjuntatöihin. TamUn yritykset jäivät vähiin, mutta kertaalleen Arttu Haapala sai pelattua Eric Bullockin hyvään juoksuun, joka tosin päättyi laukaukseen maalin ohi.

Joukkueet esittäytyvät yleisölle.

Ottelun alla puhuttiin TamUn kulmapotkuista, mutta tällä kertaa SalPa oli se joukkue, jonka kulmat loivat uhkaa. Nämä TamU sai selvitettyä, mutta takaisku koettiin erikoistilanteesta hieman ennen puolen tunnin täyttymistä, kun John Fagerström syötti Oskari Jakosen puolittain läpi ja toppari Ali Aitbenzanzounin liuku epäonnistui täysin, ja johti turhaan rikkeeseen boksin kulmalla. Seuranneen rankkarin laukoi verkon perukoille toppari Joonas Meura tehden näin jo kauden viidennen maalinsa.

Jakson lopulla SalPa pääsi vielä muutaman kerran laukomaan kuudentoista rajan takaa erilaisten kuvioiden päätteeksi, ja näistä viimeinen John Fagerströmin laukaus ei enää mennyt puolta metriä enempää maalin yli. TamUn ainoa puolittainen paikka syntyi kun Eino-Veikko Ek leikkasi hyvin keskelle ja laukoi, mutta pallo oli maalivahdille melko helppo kopattava.

Sinikaarti oli Salossa hyvin edustettuna, ja myös kotiyleisö täytti katsomon.

Nopea maali tappaa toisen jakson

Toinen jakso antoi TamUlle tilaisuuden aloittaa ottelu ikään kuin uudelleen, kun ensimmäisestä jaksosta oli selvitty vain maalin tappioasemassa. Nämä haaveet kariutuivat kuitenkin nopeasti, kun Oskari Jakonen iski 2–0-maalin.

Tilanteessa SalPa toi keskialueen pallonriiston jälkeen hyökkäyksen vasemmalta ja keskitti luukulle John Fagerströmille, jonka ohjauksen Antti Kuusinen sai torjuttua läheltä. Ardian Kovaqi kuitenkin joutui vaikeuksiin irtopallosta taistellessaan, ja roiskaisi pallon kentän pinnassa ollessaan Jakosen jalkaan kuudentoista rajan taakse. Lyhyen kuljetuksen jälkeen Jakonen laukoi todellisen eurogoalin Kuusisen ulottumattomiin. Pallo kiersi erikoisen näköisesti eikä jättänyt maalivahdille mitään mahdollisuuksia.

Toinen takaisku käytännössä tappoi pelin, vaikka TamU toki yritti vielä pyristellä vääjäämätöntä vastaan. Hyökkäyspäässä Toni Toijala ja Eric Bullock vaihdettiin Roope Kostiaiseen ja Arttu Raittiseen jo ennen tunnin täyttymistä, mutta SalPan 3–0-maali tappoi tämän idean ennen kuin sitä päästiin suuremmin kokeilemaan käytännössä.

Neuvottelua TamUn boksissa.

Tilanteessa John Fagerström pääsi ohittamaan Eetu Räisäsen aivan liian helposti ja eteni sitten tyhjän keskialueen läpi hyökkäykseen. Fagerströmin syöttö löysi taustalta nousseen Tobias Laaksosen, jonka laukaus kimposi Ardian Kovaqin päästä korkeana kaarena kohti maalia. Antti Kuusinen sai vain vaivoin venytettyä kätensä vedon tielle, mutta Elmo Heinosella oli helppo työ laukoa pallo tyhjään maaliin.

Loput ottelusta oli lähinnä kosmetiikkaa. Ainoa pieni valopilkku oli viimeiseksi parikymppiseksi kentälle tulleen Farhad Rahimin pirteä peli. Vartti ennen täyttä aikaa Rahimi pääsi syöttämään Roope Kostiaiselle maalin eteen, mutta tämän yritys pomppasi yläriman päältä ulos kentältä. Hetkeä myöhemmin TamU pelasi yhden harvoista hyökkäyksistä, joissa pallo pyöri hyvin pelaajalta toiselle. Kostiaisen viimeinen syöttö ei kuitenkaan aivan tavoittanut tekopaikkaan linjan taakse juossutta Arttu Raittista.

Myös Antti Kuusinen pääsi vielä kertaalleen esittämään torjuntayaitojaan, kun Jami Siirtola irtosi toppareiden välistä läpiajoon. Kun tästäkään ei maalia nähty, loppuvihellys kuultiin 3–0-lukemissa.

Aurinke helli ajoittain Salon keskusurheilukenttää.

Suoraa puhetta ottelun jälkeen

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli suorasanainen ottelun jälkeen.

”Meillä ei oikeastaan onnistunut mikään. Ensimmäisellä jaksolla ei saatu kahta syöttöä peräkkäin omille, ja pelistä puuttui ihan perusasioita puheesta alkaen. Ei voi jalkapallopelissä pärjätä jos ei saa kahta syöttöä omille.”

”Toiselle jaksolle päästiin maalin tappiolla, joten pystyttiin luottamaan vielä tauolla, että tämä pystytään kääntämään. Toinen maali toisen jakson alkuun sai kuitenkin kaikilta uskon lopahtamaan. Nyt oli oikein kunnon ohipeli”, Listenmaa manasi.

Listenmaa manasi lisäksi puolustuspäässä tehtyjä virheitä, sillä käytännössä jokainen SalPan maali oli seurausta omista virheistä.

”Puolustuspelaaminen oli luokatonta. Mutta samaa oli hyökkäyspelaaminenkin. Emme päässeet niihin tilanteenvaihtoihin, mitä oli ajateltu. Uskottiin että SalPa pitää palloa ja me pääsemme riistoihin ja iskemään vastaan. Mutta ei päästy kun ei saatu ensimmäistä syöttöä omille.”

Myös kapteenin nauhaa kantanut Arttu Haapala näki ottelun erittäin vaikeana.

”Päästettiin helppoja maaleja, mutta kyllä fakta on, että me oltiin jäljessä jokaisella osa-alueella. En tiedä mistä johtui, mutta tehtiin paljon ihan hölmöjä virheitä, ja välillä tuntui että olisi itselläkin ollut kengät väärinpäin jalassa. Menetettiin hölmöissä paikoissa palloja, ja sitten vielä puolustettiinkin huonosti ne tilanteet”, Haapala pohti hiukan hämmentyneenkin oloisesti heti ottelun jälkeen.

”Meidän prässi purettiin helposti, eikä me oikein pystytty ottamaan vastaankaan, ja siihen päälle vielä oma pallonhallinta oli ihan umpisurkeaa”, summasi Haapala ongelmat.

TamU saa tilaisuuden kasvojenpesulle nopeasti jo alle viikon päästä perjantaina 29.7. kun Musan Salama vierailee Pyynikin urheilukentällä.

”Perjantaina tulee nopeasti uusi mahdollisuus. Nyt täytyy kerätä rivit ja laittaa ryhmä taas kondikseen. Katsotaan myöhemmin millä ryhmityksellä mennään, mutta onneksi Biran Jeng on käytettävissä ja eiköhän sieltä Anton Bright ja Severi Kankkunenkin ole taas mukana, jolloin saadaan taas lisää johtajuutta kentälle mukaan”, katsoo päävalmentaja Listenmaa tulevaan.

Kakkonen

3 – 0

( 1 – 0 )

Yleisöä:
465

30′ Joonas Meura (rp)
48′ Oskari Jakonen
60′ Elmo Heinonen

Yleisöä:
465

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun 29'
5 Ardian Kovaqi
7 Mauno Sirén 15'
13 Toni Toijala 58'
15 Joonas Rantala
16 Paavo Kujala
18 Eric Bullock 58'
20 Arttu Haapala C 81'
26 Julius Stenroos 70'
41 Eetu Räisänen 70'
30 Aapo Sipponen
4 Eino-Veikko Ek 15'
9 Farhad Rahimi 70'
10 Roope Kostiainen 58'
19 Arttu Raittinen 58'
24 Arttu Mättö
56 Tomi Ylinen 70'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

17.4. TamU - FC Inter 2 0 – 0 rpk.

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

16.4. TamU 2 - EIF 0 – 11

20.4. klo 19 TamU - Ilves 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

27.4. klo 15 TP-49 - TamU 2