Rutiinivoitto toi jatkoa voitto­putkeen Pyynikin ilta­valoissa

27/09/2020
Otteluraportti

Tampere United ei kokoonpanovaikeuksistaan huolimatta sortunut pistemenetyksiin TPV:n nuorta kakkosjoukkuetta vastaan, vaan otti Pyynikin iltavaloissa ansaitun 4-1 (2–1) -voiton.


Kolmonen

4 – 1

Aiemmin kaudella TamU olin saanut niellä karvasta kalkkia, kun TPV 2 vei Kaukajärvellä voiton viime hetken maalilla lukemin 1-0. Sinipaidat ei käyttänyt revanssimahdollisuuttaan käyttämättä, vaikka kokoonpanosta puuttuivat kapteeni Eetu Rahkolan lisäksi niin ikään puolustuslinjassa avauskokoonopanoon tavallisesti kuuluvat Mauno Sirén ja Joonas Rantala. Muista avauksen miehistä myös Eino-Veikko Ek oli poissa kokoonpanosta kauden näillä  näkymin päättäneen loukkaantumisen takia. Lisälksi Hakim Belbachir oli poissa kokoonpanosta.

Roope Kostiainen väänsi tehokkaasti kärkipelaajana.

Ottelun alku palautti monen kannattajan mieliin alkukauden traumaattisen tappion, kun vain kahdeksan minuutin pelin jälkeen punapaitainen vierasjoukkue siirtyi ottelussa johtoon. Pallo pelattiin nopeasta vastahyökkäyksestä vasempaan laitaan, josta matalaan keskitykseen ehti ensimmäisenä 18-vuotias Nuutti Mustalahti, joka siirsi pallon Henri Savolaisen ohi verkon perukoille.

Eetu Räisänen laukoo tasoitusmaalin.
Räisäsen ensimmäinen maali Sinipaidoissa sai ilmeet muikeiksi.

Tappioasemasta huolimatta huomattavasti kypsempi ja fyysisempi TamU jatkoi oman pelin jauhamista. Sinipaidat vyörytti painetta hyökkäyspäähän, ja palkinto saatiin 17. minuutilla. Pallo pelattiin syvälle oikeaan laitaan Panu Väliaholle, joka lähetti roikkuvan keskityksen maalille. Pallo jäi pomppimaan TPV-puolustajien ja Roope Kostiaisen väliin, mistä se päätyi Eetu Räisäselle, joka laukoi ensimmäisestä kosketuksesta pallon maaliin oikeaan nurkkaan.

Takaraudasta takaisin kimmonnut pallo hämäsi katsojia, joille oli epäselvää, tuliko pallo takaisin maalista vai sivuverkosta, mutta Räisäsen tunteikas tuuletus varmisti 1–1-tasoituksen syntyneen, ja näin katsomossa juhlat käynnistyivät ensimmäistä kertaa. Osuma oli ”Räisän” ensimmäinen maali Tampere Unitedin paidassa.

Emenike oli pitkästä aikaa avauskokoonpanossa.
Ali Aitbenzanzoun lähettää pallon maalille, mutta Severi Kankkunen puskee ylärimaan.

Maalin jälkeen TPV 2 pääsi vaaralliseen vastahyökkäyksen, mutta Sinipaitojen onneksi Henri Savolainen sai jalkaa väliin ensimmäiseen maalintekoyrityksen, ja sitten Severi Kankkunen onnistui selvittämään tilanteen maaliviivalta. Yksi parhaista ensimmäisen jakson maalintekotilanteista aukesi toisessa päässä toppari Kankkuselle, kun 39. minuutilla Ali Aitbenzanzoun lähetti vasemmalta vapaapotkun, johon toppari pääsi vapaasti puskemaan. Lähietäisyydeltä tullut pusku kuitenkin kimposi yläriman kautta yli maalin.

Joukkue juhlii Arttu Haapalan tekemää 2–1-johtomaalia.

Peli alkoi jo lähestyä puolta aikaa, kun TamUa viime kaudella edustanut Ali Al-Fatli kompastui lähellä omaa kulmalippua ja avauksessa pitkästä aikaa nähty Emenike pääsi lähettämään pallon Roope Kostiaiselle maalin eteen. Kostiainen suojasi palloa kahta topparia vastaan ja tiputti Arttu Haapalalle, joka siirsi hienosti pallon vapaaksi vasemmalle jalalleen ja lähetti pelivälineen vastustamattomasti verkkoon. Taululle 2–1, ja TamU pääsi siirtymään tauolle maalin johdossa.

Väliahon maali vapautti

Toisella jaksolla jatkettiin siitä, mihin ensimmäisellä jäätiin eli TamUn hallinnalla. Ensimmäistä kertaa kotijoukkueen kolmas maali oli todella lähellä heti jakson alkuminuuteilla, kun Emeniken pitkä avaus vapautti Roope Kostiaisen boksissa. Kostiainen olisi voinut itsekin laukoa, mutta päätti siirtää pallon aivan tyhjän maalin eteen Panu Väliaholle. Tämän laukaus kimposi kuitenkin epäonnisesti etutolpan sisäreunasta ulos.

Roope Kostiainen ei tehnyt tällä kertaa maalia, mutta oli vahvasti mukana kaikkien kolmen pelitilannemaalin rakentelussa.
Panu Välliaho pallossa.

Väliaho pääsi kuitenkin paikkaamaan erheensä ottelu 66. minuutilla. Arttu Haapala sai Eetu Räisäseltä pallon lähellä puolta kenttää ja lähti tempokuljetukseen ylöspäin. Haapala käytti pallon Roope Kostiaisella, joka jatkoi pallon yhdellä kosketuksella lähelle päätyrajaa. Sieltä Haapala pääsi kahden puolustajan puristuksesta pyörähtämään itsensä vapaaksi ja lähetti pienestä kulmasta viuhuvan vedon kohti maalia. Maalivahti Jaakko Häyhä torjui pallon viereensä, mihin ensimmäisenä ehti Panu Väliaho, eikä maaliahne hyökkääjä erehtynyt avopaikasta. Lukemiksi siis 3–1.

Emenike laukoo pilkun vuorenvarmasti maaliin samalla kun Jaakko Häyhä aavistaa väärään suuntaan.

Ottelun viimeinen maali syntyi 84. minuutilla. Emenike laittoi oikealta laidalta vasemman jalan keskityksen rangaistusalueelle, jossa TPV-puolustaja rikkoi laitapakin paikaltaan ylös noussutta Matias Starkia selän puolelta. Ottelun erotuomari Ville Kokkinen ei epäröinyt, vaan vihelsi pallon pilkulle. Vetoaan pelin aikana ahkerasti esitellyt Emenike löysi pilkulta kaivatun tarkkuuden kutiinsa, eikä Häyhällä ollut mitään saumaa päästä väliin aivan oikeaan alakulmaan suuntautuneeseen viimeistelyyn.

Emenike tuo palloa kohti vetopaikkaa.

Ottelun loppu oli lähinnä kosmetiikkaa, ja TamU sai ansaitun 4–1-voiton Pyynikin mustaksi pimentyneessä illassa. Näin Sinipaidat myös säilyttivät ohuet nousumahdollisuutensa, joiden toteutuminen tosin vaatii vielä Ilves-Kissojen sulamista kauden viimeisissä otteluissa.

Tulevana lauantaina TamU matkaa Nokian Palloseuran vieraaksi. Kauden viimeinen kotiottelu pelataan sitä seuraavana lauantaina klo 15, kun Pyynikille saapuu vastaan valkeakoskelaisseura Pallo-Sepot.

Roope Kostiaisen ja muiden pelaajien nimmarit olivat haluttuja ottelun jälkeen.

Panu Väliaho: ”Kun pääsee huudattamaan Sinikaartia iltavalojen alla, niin onhan se ihan uskomaton fiilis”

Lukuisat poissaolot avasivat näytönpaikkoja Unitedin kokoonpanossa, ja pitkästä aikaa avauksessa ollut Panu Väliaho pääsi näyttämään osaamistaan alusta alkaen. Väliaho vastasi huutoon käynnistämällä vapauttavalla 3–1-osumallaan bileet Pyynikillä tosissaan käyntiin.

”Pallo pomppi Artun (Haapala) vedon jälkeen sopivasti minulle. Vähän tuurillakin maalivahdin torjunnasta tuli kimmoke suoraan minulle ja helppohan siitä oli laittaa sisään”, Väliaho kertasi osumaansa.

”Kyllähän se helpotti. Pieni paineistus, mikä oli ehtinyt syntyä, lähti heti pois, ja pieni latinki laukesi pois. Sitä maalia oli siinä kuitenkin jo hetken odotettu. Pystyimme sen jälkeen rakentamaan peliä paljon rauhallisemmin”, jatkoi Väliaho maalinsa tärkeydestä.

Väliaho myönsi, että peli ei ollut kaunista, mutta tärkeintä oli, että tehtiin se mitä tarvittiin.

”Olihan se ensimmäinen jakso aika tasaista vääntämistä eikä varmasti ollut mitään erityisen kaunista katseltavaa. Toiselle puoliajalle sitten puhuttiin, että kaikki katsovat peiliin ja nostavat omaa tasoaan. Sitten ne maalitkin sieltä tulivat, kun kaikki tekivät täysillä hommia.”

Panu Väliaho ja muu joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen.

Pyynikin iltavalopelit olivat nyt tällä erää tässä. Väliaho ei ollut ensimmäisessä mukana, mutta nautti täysillä jälkimmäisen tunnelmasta kentän puolella.

”Ovathan nämä hienoja pelejä pelata. Kun pääsee huudattamaan Sinikaartia iltavalojen alla, niin onhan se ihan uskomaton fiilis. Pelaajan näkökulmasta se paras palkinto on, kun fanit nauttivat. Parhaita ovat nämä syksyn pelit, onhan näitä aivan eri fiilis pelata kuin kesällä.”

Päävalmentajan kommentit

Jos Panu Väliaho oli ottelun jälkeen täynnä intoa, niin päävalmentaja Jukka Listenmaa ei ollut voitosta huolimatta erityisen mielissään omiensa esityksestä.

”Oli yksi heikoimmista esityksistä pitkään aikaan. Tauolla sanoin, että ennen peliä vedettiin viisitoista vastaan kaksi höynää, niin se peli oli nyt saman näköistä. Vähän yritettiin neppailla palloa sinne sun tänne, mutta paranihan se toisella puoliajalla, kun saatiin vähän pidempää syöttöä ja tempoa peliin. Peliesitykseen ei voida olla tyytyväisiä, mutta tärkeintä toki oli ottaa nämä kolme pistettä”, Listenmaa ruoti nähtyä.

TamUlla oli viisi poissaoloa perusavauskokoonpanosta. Voiko vaikeuksia yksinkertaisesti laittaa tämän asian piikkiin, kun esimerkiksi puolustuslinja meni kokonaan uusiksi?

”En laittaisi sitä sen piikkiin. Näen sen enemmänkin niin, että viikko sitten saatiin se todella iso voitto. Se vaikutti meillä takaraivossa vielä. Toivottiin, kun sitä muutosta kerran tuli, että oltaisiin uusia miehiä sisään laittamalla saatu se virta sinne kentälle. Latinki ei ollut sitten kuitenkaan ihan se täysi sata.”

”Pallotempoa ja huolellisuutta. Sitä jäin kaipaamaan. Savolainen joutui jälleen ottamaan pari todella isoa torjuntaa, varsinkin siinä heti 1–1-tasoituksen jälkeen. Se oli iso torjunta. Jos siitä oltaisiin jääty häviölle, niin en tiedä mitä olisi tapahtunut”, Listenmaa jatkoi.

Listenmaa näki kentällä toki myös onnistumisia. Topparin toista kertaa pelanneen Anton Brightin pelinavaaminen puolustuslinjasta saa päävalmentajalta kiitosta. Samoin Emeniken onnistuminen rangaistuspotkusta ilahdutti.

”Me puhuimme penkillä, kun Emenike meni pallon taakse, että nyt voi tulla ihan mitä tahansa. Se oli hieno ele Roopelta, kun Emenike kävi nätisti pyytämässä saisiko vetää, ja Roope antoi tämän mahdollisuuden. Hänkin on hyökkääjä, joka tykkää tehdä maaleja, mutta antoi näin kaverille mahdollisuuden kasvattaa omaa itseluottamustaan. Mutta olihan se pilkku jäätävä. Aika kova kaveri olisi saanut olla maalissa, jos olisi käynyt hakemassa sen pallon”, Listenmaa kiitteli Kostiaista ja antoi tunnustusta Emeniken suoritukselle.

Kolmonen

4 – 1

( 2 – 1 )

17′ Eetu Räisänen
42′ Arttu Haapala
66′ Panu Väliaho
84′ Emenike

Yleisöä:
460

8' Nuutti Mustalahti

Yleisöä:
460

29 Henri Savolainen
6 Severi Kankkunen
7 Matias Stark 78'
8 Ali Aitbenzanzoun
10 Emenike
11 Roope Kostiainen C 89'
13 Arttu Haapala 67'
18 Panu Väliaho 80'
27 Nils Strömsholm 85'
31 Anton Bright
41 Eetu Räisänen 88' 89'
30 Jani Rantala
2 Topias Järvelä 90' +2 67'
3 Tommi Sääksi
9 Oskari Korpinen 89'
16 Eric Bullock 80'
21 Pyry Virtanen
22 Markus Kopf 89'
30Jaakko Häyhäkeltainen kortti 84’
8Niklas Sampila
20Julius Stenroos
23Akseli Paavolakeltainen kortti 80’vaihtoon 80’
26Miska Huttunen
29Granit Shalakeltainen kortti 88’
31Nuutti Mustalahti
33Niklas Lindholmkeltainen kortti 60’
35Joakim Ruohonen
59Aleksi Rantanen
66Ali Al-Fatlivaihtoon 89’
13Antti Paasi
6Anssi Aniasvaihdosta 89’
14Fadil Matar
39Niko Hätönenvaihdosta 80’
42Jetro Niemi
43Pero Deldie Mangala

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

29.10. Klubi 04 - TamU 4 – 0

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

7.10. Pato - TamU 2 6 – 5

klo - TamU

klo - TamU naiset

klo - TamU 2