31.5.2020

 
 

Retrokausi p√§√§ttyi karvaaseen tappioon ‚Äď Markus Halme kertaa TPV-ottelua sek√§ aikaa ennen ja j√§lkeen derbynL√§pi koronakev√§√§n kahlattu retrokausi p√§√§ttyi sunnuntai-iltana, kun TPV oli parempi Tammelassa pelatussa derbyss√§ maalein 2‚Äď0. Ottelu j√§i vuonna 2018 Unitedin valmentajakaksikon Mikko M√§kel√§ – Markus Halme viimeiseksi. Tavoitimme M√§kel√§n aisaparina kahden ja puolen kauden ajan toimineen Halmeen haastatteluun.

Ottelu lähti liikkeelle tasaisena. TamU antoi TPV:n pitää palloa omalla puoliskollaan, mutta keskiviivan jälkeen Sinipaidat iskivät kiinni. Pallonriistoista saatiinkin muutamia puolivaarallisia hyökkäyksen aihioita, mutta ensimmäisen kymmenminuuttisen parhaan paikan loi itselleen Eino-Veikko Ek ohittamalla Verneri Uimosen helpon näköisesti boksin kulmalla. Vetokulma jäi kuitenkin onneksi melko pieneksi, ja laukaus viuhui takatolpan ohitse. Juuri kymmenen minuutin täytyttyä Ek pääsi laukomaan uudelleen, mutta tämän vedon maalivahti Antti Kuusinen torjui. Molempiin tilanteisiin Ek sai ristipallon Mohamed Koromalta, joka oli muutenkin vahvasti esillä TPV:n keskikentällä.

Pallontavoittelua kulmapotkussa.

Berat Grabovci suojaa palloa.

Jakson loppuhetkillä TPV iski. Pallo pomppasi Giorgi Ositashvilille, joka eteni kohti boksia ja syötti pallon toppareiden väliin. Sinne ryntäsi Eetu Räisänen, joka venytti jalkansa, ja pallo vieri ärsyttävän hitaasti ohi väärään suuntaan lähteneen maalivahti Antti Kuusisen.

Eetu R√§is√§nen tuikkaa 1‚Äď0-maalin toppareiden v√§list√§.

Toisen jakson jälkimmäisellä puolikkaalla alkoi näyttää siltä, että TamU alkoi väsyä. Palloa ei enää saatu juuri lainkaan tuotua TPV:n kenttäpuoliskolle, ja TPV:n peli näytti todella helpolta. Edes tuplavaihto, jossa Topias Järvelä ja Tuomas Lehti tulivat kentälle ei peliä piristänyt.

Topias Järvelä vaihdettiin kentälle tunnin kohdalla.

Lopussa TamU teki vielä taktisen muutoksen siirtymällä kolmen puolustajan linjaan. Toppari Eetu Rahkola otettiin vaihtoon ja Tommi Ala-Hakuni liittyi hyökkäysmiehitykseen. Harmillisesti vaihto ei ehtinyt tuottaa hyökkäyspeliin mitään ennen kuin pallo oli jo omassa maalissa. Tilanteessa TPV haki syöttöä selvässä paitsiossa linjan takana juosseelle Mohamed Koromalle. Harmillisesti Leroy Maluka kuitenkin purki paitsion epäonnistuneella syötön katkaisuyrityksellä, joka saatteli pallon Koromalle helppoon läpiajoon ja maalintekoon.

Masentava maali jäi ottelun viimeiseksi, ja TPV vei jälleen kerran paikallisen nimiinsä.

TPV juhlii voiton varmistanutta 2‚Äď0-maalia.

Markus Halme eli vuosia TamUn toiminnan keskiössä

Yksi p√§√§ painuksissa TPV:n 2‚Äď0 sinetti√§ todistaneista oli Unitedin kakkosvalmentaja Markus Halme. Itse peli√§ Halme ei kovin yksityiskohtaisesti muista, mutta isot viivat ovat silti piirtyneet mieleen.

”Kokonaisuutena muistan, ett√§ se peli meni melko pitk√§lti meid√§n pelisuunnitelman mukaan. Peli itsess√§√§nh√§n oli meilt√§ ihan hyv√§ ja saatiin pidetty√§ TPV pois maalipaikoilta. Sitten tuli se ensimm√§inen virhe, josta kaveri heti rokotti. T√§m√§ oli aika pitk√§lle sen koko kauden kuva”, Halme muotoilee.

Torstaina pelatun derbyn jälkeen alkoi tapahtua. Seura uutisoi seuraavan viikon keskiviikkona, että valmennuskaksikko Mikko Mäkelä РMarkus Halme ei jatka enää Tampere Unitedin peräsimessä. Seuraavaan otteluun oli tuolloin enää kolme päivää. Asiaa oli puitu viikonlopun  tiiviin yhteydenpidon jälkeen vielä maanantaina seuran toimistolla.

”Siin√§ oli viestitelty ja soiteltu sin√§ aikana paljon. Istuttiin tietyll√§ ryhm√§ll√§ alas ja t√§h√§n p√§√§dyttiin”, Halme kertoo kahden vuoden takaisista tapahtumista.

Pettymys näkyi pelaajien olemuksesta ottelun jälkeen.

Oliko sitten pöydällä missään vaiheessa sellainen vaihtoehto, että Markus Halme olisi jatkanut tuossa tilanteessa Tampere Unitedin päävalmentajana?

”Kyll√§ se oli p√∂yd√§ll√§, ett√§ olisin siin√§ jatkanut. Itse koin kuitenkin sen asian niin, ett√§ kun se meid√§n pelisysteemimme oli yhdess√§ tehty, niin me kannoimme yhdess√§ my√∂s vastuun siit√§, ettei se meid√§n peli kehittynyt.”

”Koko talvi ja kev√§t oli aika vaikeaa aikaa. Oulussa pelattu OLS-peli on ehk√§ n√§in j√§lkik√§teen sellainen, ett√§ silloin tajusi asioiden menev√§n p√§in p**sett√§”, Halme jatkaa kev√§√§n 2018 ruotimista.

Joukkue kiitti kannattajia yhtenä rintamana.

Markus Halme saapui vuonna 2015 TamU-K:n valmennusryhmään, kun oma peliura oli päättymäisillään.

”Itsell√§ oli se valmentaminen kiehtonut jo jonkin aikaa siin√§. Pelaaminen eik√§ varsinkaan harjoittelu ollut en√§√§ niin kivaa pelaajan roolissa mit√§ aiemmin, mutta kipin√§ sinne valmennuksen suuntaan oli kova.”

Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti, kun kausi 2015 alkoi järkytyksellä toppariparin loukkaannuttua koko loppukaudeksi.

”Se ensimm√§inen peli muutti jo heti tilannetta, ja kes√§ll√§ miehet sitten loppuivat. Syyskierroksen ensimm√§isest√§ pelist√§ l√§htien olin sitten kent√§n puolella”, Halme muistelee.

Ja voidaan sanoa, ett√§ onneksi oli. Markus Halme vastasi lopulta yhdest√§ seurahistorian suurimmista maaleista viem√§ll√§ kauden p√§√§t√∂speliss√§ TamU-K:n 2‚Äď1-johtoon FC Teivoa vastaan ottelun toisen jakson j√§lkimm√§isell√§ puolikkaalla. Tuo maali takaisi Sinipaitojen sarjanousun Kolmoseen tulevalle kaudelle ja j√§i samalla historian kirjoihin TamU-K:n viimeisen√§ maalina.

”Siin√§ Petri Vad√©n heitti kulmalta alas Tuomas Savinaiselle, joka laittoi maalille. Jotenkin se maalivahti sen tiputti ja p√§√§sin siihen irtopalloon”, Halme k√§y l√§pi valtavaa osumaansa.

”Ensimm√§inen maali oli mennyt v√§h√§n omaan piikkiini, joten tahto ja halu tehd√§ se maali oli kova, ja ehk√§ juuri sen takia olinkin siell√§ p√§ivyst√§m√§ss√§”, h√§n jatkaa.

Tämän jälkeen edessä oli kaksi ja puoli vuotta valmennuksessa yhdessä Mikko Mäkelän kanssa. Ikävästä päätöksestä huolimatta Halme muistelee varsin positiivisin sanankääntein tuota aikaa kokonaisuutena.

”Sain t√∂rke√§n m√§√§r√§n oppia tuona aikana valmentamisesta”, h√§n aloittaa.

”M√§ks√§lle erityisen iso kiitos siit√§, ett√§ sain vet√§√§ treenej√§ ja sain palautteen niist√§. Meill√§ oli heti kaudella 2016 sarjatasoon n√§hden varsin nimek√§s joukkue. Oli entisi√§ liigapelaajia jne. Joukkue oli my√∂s hyvin vaativa, joten se oli haastavaa valmentajalle.”

”Kokonaisuutena hyv√§ koulu valmentajalle. P√§√§si kokemaan paljon sellaista mit√§ l√§hesk√§√§n kaikki eiv√§t p√§√§se kokemaan koskaan. Siin√§ oli niin paljon sit√§ kaikkea muutakin sen jutun ymp√§rill√§ kuin vain joukkue. TamU-TV, kannattajat ja muut hyvin l√§hell√§ olevat tekij√§t”, jatkaa Halme TamUn valmennusajan l√§pik√§ymist√§.

Halme kertoo, että hän seurasi hyvinkin tarkkaan myös Unitedin mollivoittoista viime kautta.

”Tuli seurattua ihan sielt√§ valmentajanimityksest√§ ja joukkueen rakentamisesta alkaen. Kyll√§h√§n siin√§ viitteit√§ oli ihan sielt√§ talvesta l√§htien, ettei se v√§ltt√§m√§tt√§ p√§√§ty kovinkaan onnellisesti. Se oli s√§√§li, koska asiat on kuitenkin hoidettu siell√§ taustoilla kovin mallikkaasti”

Markus Halme valmentaa nykyisin naapurikaupungissa Nokian Palloseuraa. NoPS saapuu Pyynikille Tampere Unitedin vieraaksi lauantiana 25.7. Mitä ajatuksia tämä herättää?

”Onhan se hienoa p√§√§st√§ Pyynikille. Itse en ole siell√§ edes k√§ynyt sen GBK-pelin j√§lkeen, joka j√§i meid√§n osaltamme viimeiseksi siell√§. Hienoa tuoda joukkue sinne ,ja nyt kun alkuun pelataan yksinkertainen sarja, niin mukavaa, ett√§ se TamU-ottelu osuu vieraspeliksi. Siell√§ Pyynikill√§ kuitenkin on yleis√∂√§ ja tunnelmaa. Valitettavasti Sinikaartille en tosin toivo siit√§ pelist√§ kovin suurta juhlaa”, pohtii Halme tulevaa.

”T√§ytyy k√§sitell√§ se joukkueen kesken siten, ettei se korostu my√∂s liikaa ja mene yli. Siit√§ tulee iso ottelu henkil√∂kohtaisesti, mutta mielenkiintoinen se on varmasti my√∂s monelle meid√§n TamU-taustaiselle pelaajalle.”

Retrot on nyt retroiltu ja on aika suunnata katseet tiukasti tulevaan jalkapallokauteen 2020. Kiitoksia kaikille kevään aikana pelejä, ennakkoja ja haastatteluja seuranneille. Ihan kohta mennään Pyynikillä!