Retroillan dominointi päättyi massiiviseen pettymykseen – Topias Järvelä kertaa kahden vuoden takaista epäuskoa

10/05/2020
Uutinen

Tampere Unitedin retrokauden ideana on ollut suurten voittojen lisäksi raaputtaa myös niitä kirveleviä arpia. Sunnuntai-illan retro-ottelussa oltiin syvässä päädyssä jälkimmäistä. Kahden vuoden takaisen helatorstain tapahtumat hämmentävät edelleen Sinipaitojen kannattajia sekä kentällä olleita.

Ylivoimaa ja dominointia. Mutta, kun ei vain mene. Isolla Vaasan kentällä Tampere United noudatti uudistettua pelitapaansa lähes täydellisesti. Laitapeli hiveli silmiä ja erikoistilanteita saatiin luotua riittävästi kolmen jalkapallo-ottelun voittamiseen. Kuitenkin viimeistely oli paahteisena helatorstaina 2018 suurta tuskaa ja retrokauden ottelu Vasa IFK:ta vastaan näytti vääjäämättä päättyvän suureksi pettymykseksi maalittomaan tasapeliin.

Sitten sumeni.

Berat Grabovci haki laukauksia tutun hanakasti.
Radwan Moussa puskee maalin ohi.

Kellon lähestyessä täyttä peliaikaa Junior Oyononin kyynärpää heilahtaa keskikentällä Verneri Uimosen kasvoihin. Tilanne menee ottelun erotuomarilta ohi, ja kotijoukkue VIFK pääsee vaaralliseen ylivoimahyökkäykseen. Ville Puustinen reagoi oikeaoppisesti tilanteeseen ja rikkoo hyvissä ajoin ennen kuin mitään vaarallista ehtii syntyä.

Joonas Pitkäkangas antaa sivuvapaapotkun, joka aiheuttaa TamUn puolustukselle ongelmia. Jeremiah Streng pääsee päällään väliin ja peli on 1–0. VIFK rokottaa pelin ensimmäisestä paikastaan ottelun 89 minuutilla.

Ratkaisumaali tehtiin aivan Sinikaartin silmien alla.

Unitedin päävalmentajalla Mikko Mäkelällä menee isosti tunteisiin ja avautuu tuomarille yhden ottelun toimitsijakiellon arvoisesti. Pettymys on kollektiivinen, ja epäusko valtaa Vaasaan matkustaneen sinivihreän yhteisön. Täydellinen hallinta toi kotimatkalle nolla pistettä. Sitä on monen vaikea sulattaa.

Topias Järvelä on kerrannut usein mielessään Vaasan iltapäivää

Tampere Unitedin mediatiimi tavoitti puhelimen päähän kyseisessä ottelussa todella vahvan pelin pelanneen Topias Järvelän. Järvelällä on Vaasan helatorstain järkytys yhä varsin tuoreessa muistissa.

”Se oli epäilemättä yksi meidän kauden parhaista peleistämme. Pallonhallinta oli meille varmaankin joitain 70–80%. Päästiin toistuvasti hyvin murtautumaan heidän alueelle, ja jos en väärin muista, niin laskin jälkikäteen meillä olleen jotain 18–22 kulmaa siinä ottelussa”, kertaa Järvelä.

”Meillä toimi sinä päivänä kaikki. Vaasa ei saanut luotua koko pelin aikana minkäänlaista uhkaa, ja se mistä maali tuli, niin sekin vapari näytti alkuun leikkaavan ohi, mutta jostain siihen palloon tuli aivan ihmeellinen jenga”, lisää Järvelä perään happea vetämättä.

Topias Järvelä ja kumppanit taistelevat pallosta kulma-potkussa.

Vapaapotkua edeltäneet tapahtumat ovat jääneet myös syvästi Topias Järvelän verkkokalvoille.

”Verkkua siinä rikottiin jossain viidessä kympissä, mutta sitä vapaapotkua ei sitten koskaan meille tullut. Siinä oli meidän sitten pakko rikkoa. Kausi oli meille vaikea, mutta se Vaasan peli oli kyllä ehdottomasti koko kesän kovimmista pettymyksistä ja kuvasti oikeastaan sitä koko kautta melko hyvin.”

Valmennus vaihtui kesken kauden ja sarjapaikka varmistettiin vasta kauden viimeisessä ottelussa. Haastattelija heittää Topias Järvelälle väittämän, että tuon kauden ongelmat alkoivat tuosta Vaasan ottelusta.

”Kyllä se osuu siihen”, Järvelä vastaa hetken mietittyään.

Tappio otti kapteeni Eetu Rahkolallakin koville.

”Seuraavana tullut Närpes-peli kyllä voitettiin, mutta siitä Vaasan reissusta taisi jäädä sellainen notkahdus päälle ja vaikutti itseluottamukseen, kun ei tullut sieltä tulosta sillä esityksellä. Onhan se aivan selvä homma, että jos Vaasan pelin jälkeen meillä olisi ollut kolmesta ensimmäisestä pelistä kuusi pistettä, niin kauden käsikirjoitus olisi ollut aivan toinen”, arvioi Järvelä.

Järvelän mainitseman Kraft-ottelun jälkeen TamU pelasi kolme peräkkäsitä ottelua voitoitta. Ensin hävittiin Oulussa OLS:lle ponnettoman esityksen jälkeen maalein 2–1, sitten pelattiin hieman yllättäväkin 1–1-tasapeli GBK:ta vastaan Pyynikiltä, kunnes TPV vei derbyn Tammelassa 2–0. Tämän jälkeen joukkueen päävalmentaja vaihtui.

Verneri Uimonen kommentoi edellisviikon retroraportissa, että valmentajan vaihtuminen kesken kauden oli hänelle tilanteena uusi ja uskoi sen olleen sitä monelle muullekin. Tähän näkemykseen yhtyy myös Järvelä.

”Olihan se jännä tilanne. Sitä ei helpottanut se, että tilanne oli hyvin pitkään epäselvä kuka meitä valmentaa. Ymmärrän toki, että vaihtoehtoja haluttiin kartoittaa, mutta heti kun Leroy Maluka astui puikkoihin, niin hän handlasi sen tilanteen kyllä todella hyvin”, puntaroi Järvelä valmentajatilannetta kesäkuussa 2018.

”Leroy toi meille tullessaan uudet treenimetodit, mutta ei lähtenyt vaihtamaan meidän pelitapaa. Näen, että tämä oli tärkeää kaudesta selviämisessä”, Järvelä jatkaa.

Topias Järvelä saapui Unitediin kaudeksi 2017. Hänen roolinsa joukkueessa muuttui parin Sinipaidassa vietetyn vuoden aikana paljon.

”Se kausi 2017 oli kyllä hyvää aikaa. Tulin joukkueeseen silloin kärkipelaajana, mutta jo harjoitusotteluissa löysin itseni laidalta ja myöhemmin kauden mittaan kymppipaikalta. Sitten seuraavaksi vuodeksi mentiin siihen keskikentän pohjapaikalle, ja kun mentiin yksi porras alaspäin, niin sitten homma meni kyllä vaikeaksi. Muutaman hyvän pelin siinä sain, mutta vahvempia vastustajia vastaan korostui sitten se, että en vain oikeasti ole kovin hyvä puolustaja. Jälkimmäisellä kaudella meillä korostui siinä myös ehkä johtavien pelaajien puute siinä pelipaikalla”, Järvelä miettii.

Järvelä oli mukana keväällä 2019 TamUn harjoitusringissä, mutta työesteet lopulta estivät Kakkosen jalkapalloon sitoutumisen kyseisellä kaudella. TamUn putoaminen sarjaporrasta alemmas tuli Järvelälle sittemmin yllätyksenä.

”Osasin odottaa, että tulee vaikea kausi, mutta putoamista en osannut silti oikein ajatella. Olin aika yllättynyt, että se kehitys loppui oikeastaan heti, kun se kausi starttasi”.

Järvelän mukaan jalkapalloilija Topias Järvelän pelit eivät ole vielä pelattu.

”Kyllä se veri vetää sinne kentille ja pukukoppielämään sen verran paljon, että eiköhän tässä vielä pelata. Työtilannekin on muuttunut vuoden takaisesta ja pelaamisellekin on jälleen aikaa”.

Tahti kiihtyy Sinipaitojen retrokaudella, mitä syvemmälle toukokuuta sukelletaan. Ensi viikolla ollaan klassikko-otteluiden äärellä peräti kolmesti.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2