10.5.2020

 
 

Retroillan dominointi p√§√§ttyi massiiviseen pettymykseen ‚Äď Topias J√§rvel√§ kertaa kahden vuoden takaista ep√§uskoaTampere Unitedin retrokauden ideana on ollut suurten voittojen lisäksi raaputtaa myös niitä kirveleviä arpia. Sunnuntai-illan retro-ottelussa oltiin syvässä päädyssä jälkimmäistä. Kahden vuoden takaisen helatorstain tapahtumat hämmentävät edelleen Sinipaitojen kannattajia sekä kentällä olleita.

Ylivoimaa ja dominointia. Mutta, kun ei vain mene. Isolla Vaasan kentällä Tampere United noudatti uudistettua pelitapaansa lähes täydellisesti. Laitapeli hiveli silmiä ja erikoistilanteita saatiin luotua riittävästi kolmen jalkapallo-ottelun voittamiseen. Kuitenkin viimeistely oli paahteisena helatorstaina 2018 suurta tuskaa ja retrokauden ottelu Vasa IFK:ta vastaan näytti vääjäämättä päättyvän suureksi pettymykseksi maalittomaan tasapeliin.

Sitten sumeni.

Berat Grabovci haki laukauksia tutun hanakasti.

Radwan Moussa puskee maalin ohi.

Kellon lähestyessä täyttä peliaikaa Junior Oyononin kyynärpää heilahtaa keskikentällä Verneri Uimosen kasvoihin. Tilanne menee ottelun erotuomarilta ohi, ja kotijoukkue VIFK pääsee vaaralliseen ylivoimahyökkäykseen. Ville Puustinen reagoi oikeaoppisesti tilanteeseen ja rikkoo hyvissä ajoin ennen kuin mitään vaarallista ehtii syntyä.

Joonas Pitk√§kangas antaa sivuvapaapotkun, joka aiheuttaa TamUn puolustukselle ongelmia. Jeremiah Streng p√§√§see p√§√§ll√§√§n v√§liin ja peli on 1‚Äď0. VIFK rokottaa pelin ensimm√§isest√§ paikastaan ottelun 89 minuutilla.

Ratkaisumaali tehtiin aivan Sinikaartin silmien alla.

Unitedin päävalmentajalla Mikko Mäkelällä menee isosti tunteisiin ja avautuu tuomarille yhden ottelun toimitsijakiellon arvoisesti. Pettymys on kollektiivinen, ja epäusko valtaa Vaasaan matkustaneen sinivihreän yhteisön. Täydellinen hallinta toi kotimatkalle nolla pistettä. Sitä on monen vaikea sulattaa.

Topias Järvelä on kerrannut usein mielessään Vaasan iltapäivää

Tampere Unitedin mediatiimi tavoitti puhelimen päähän kyseisessä ottelussa todella vahvan pelin pelanneen Topias Järvelän. Järvelällä on Vaasan helatorstain järkytys yhä varsin tuoreessa muistissa.

”Se oli ep√§ilem√§tt√§ yksi meid√§n kauden parhaista peleist√§mme. Pallonhallinta oli meille varmaankin joitain 70‚Äď80%. P√§√§stiin toistuvasti hyvin murtautumaan heid√§n alueelle, ja jos en v√§√§rin muista, niin laskin j√§lkik√§teen meill√§ olleen jotain 18‚Äď22 kulmaa siin√§ ottelussa”, kertaa J√§rvel√§.

”Meill√§ toimi sin√§ p√§iv√§n√§ kaikki. Vaasa ei saanut luotua koko pelin aikana mink√§√§nlaista uhkaa, ja se mist√§ maali tuli, niin sekin vapari n√§ytti alkuun leikkaavan ohi, mutta jostain siihen palloon tuli aivan ihmeellinen jenga”, lis√§√§ J√§rvel√§ per√§√§n happea vet√§m√§tt√§.

Topias Järvelä ja kumppanit taistelevat pallosta kulma-potkussa.

Vapaapotkua edeltäneet tapahtumat ovat jääneet myös syvästi Topias Järvelän verkkokalvoille.

”Verkkua siin√§ rikottiin jossain viidess√§ kympiss√§, mutta sit√§ vapaapotkua ei sitten koskaan meille tullut. Siin√§ oli meid√§n sitten pakko rikkoa. Kausi oli meille vaikea, mutta se Vaasan peli oli kyll√§ ehdottomasti koko kes√§n kovimmista pettymyksist√§ ja kuvasti oikeastaan sit√§ koko kautta melko hyvin.”

Valmennus vaihtui kesken kauden ja sarjapaikka varmistettiin vasta kauden viimeisessä ottelussa. Haastattelija heittää Topias Järvelälle väittämän, että tuon kauden ongelmat alkoivat tuosta Vaasan ottelusta.

”Kyll√§ se osuu siihen”, J√§rvel√§ vastaa hetken mietitty√§√§n.

Tappio otti kapteeni Eetu Rahkolallakin koville.

”Seuraavana tullut N√§rpes-peli kyll√§ voitettiin, mutta siit√§ Vaasan reissusta taisi j√§√§d√§ sellainen notkahdus p√§√§lle ja vaikutti itseluottamukseen, kun ei tullut sielt√§ tulosta sill√§ esityksell√§. Onhan se aivan selv√§ homma, ett√§ jos Vaasan pelin j√§lkeen meill√§ olisi ollut kolmesta ensimm√§isest√§ pelist√§ kuusi pistett√§, niin kauden k√§sikirjoitus olisi ollut aivan toinen”, arvioi J√§rvel√§.

J√§rvel√§n mainitseman Kraft-ottelun j√§lkeen TamU pelasi kolme per√§kk√§sit√§ ottelua voitoitta. Ensin h√§vittiin Oulussa OLS:lle ponnettoman esityksen j√§lkeen maalein 2‚Äď1, sitten pelattiin hieman yll√§tt√§v√§kin 1‚Äď1-tasapeli GBK:ta vastaan Pyynikilt√§, kunnes TPV vei derbyn Tammelassa 2‚Äď0. T√§m√§n j√§lkeen joukkueen p√§√§valmentaja vaihtui.

Verneri Uimonen kommentoi edellisviikon retroraportissa, että valmentajan vaihtuminen kesken kauden oli hänelle tilanteena uusi ja uskoi sen olleen sitä monelle muullekin. Tähän näkemykseen yhtyy myös Järvelä.

”Olihan se j√§nn√§ tilanne. Sit√§ ei helpottanut se, ett√§ tilanne oli hyvin pitk√§√§n ep√§selv√§ kuka meit√§ valmentaa. Ymm√§rr√§n toki, ett√§ vaihtoehtoja haluttiin kartoittaa, mutta heti kun Leroy Maluka astui puikkoihin, niin h√§n handlasi sen tilanteen kyll√§ todella hyvin”, puntaroi J√§rvel√§ valmentajatilannetta kes√§kuussa 2018.

”Leroy toi meille tullessaan uudet treenimetodit, mutta ei l√§htenyt vaihtamaan meid√§n pelitapaa. N√§en, ett√§ t√§m√§ oli t√§rke√§√§ kaudesta selvi√§misess√§”, J√§rvel√§ jatkaa.

Topias Järvelä saapui Unitediin kaudeksi 2017. Hänen roolinsa joukkueessa muuttui parin Sinipaidassa vietetyn vuoden aikana paljon.

”Se kausi 2017 oli kyll√§ hyv√§√§ aikaa. Tulin joukkueeseen silloin k√§rkipelaajana, mutta jo harjoitusotteluissa l√∂ysin itseni laidalta ja my√∂hemmin kauden mittaan kymppipaikalta. Sitten seuraavaksi vuodeksi mentiin siihen keskikent√§n pohjapaikalle, ja kun mentiin yksi porras alasp√§in, niin sitten homma meni kyll√§ vaikeaksi. Muutaman hyv√§n pelin siin√§ sain, mutta vahvempia vastustajia vastaan korostui sitten se, ett√§ en vain oikeasti ole kovin hyv√§ puolustaja. J√§lkimm√§isell√§ kaudella meill√§ korostui siin√§ my√∂s ehk√§ johtavien pelaajien puute siin√§ pelipaikalla”, J√§rvel√§ miettii.

Järvelä oli mukana keväällä 2019 TamUn harjoitusringissä, mutta työesteet lopulta estivät Kakkosen jalkapalloon sitoutumisen kyseisellä kaudella. TamUn putoaminen sarjaporrasta alemmas tuli Järvelälle sittemmin yllätyksenä.

‚ÄĚOsasin odottaa, ett√§ tulee vaikea kausi, mutta putoamista en osannut silti oikein ajatella. Olin aika yll√§ttynyt, ett√§ se kehitys loppui oikeastaan heti, kun se kausi starttasi‚ÄĚ.

Järvelän mukaan jalkapalloilija Topias Järvelän pelit eivät ole vielä pelattu.

‚ÄĚKyll√§ se veri vet√§√§ sinne kentille ja pukukoppiel√§m√§√§n sen verran paljon, ett√§ eik√∂h√§n t√§ss√§ viel√§ pelata. Ty√∂tilannekin on muuttunut vuoden takaisesta ja pelaamisellekin on j√§lleen aikaa‚ÄĚ.

Tahti kiihtyy Sinipaitojen retrokaudella, mitä syvemmälle toukokuuta sukelletaan. Ensi viikolla ollaan klassikko-otteluiden äärellä peräti kolmesti.