Pyynikki täynnä retro­riemua – Antti Haavisto muistelee Kraftin kaatoa

13/05/2020
Uutinen

Joukkue reagoi muutaman päivän takaiseen Vaasan pettymykseen juuri oikealla tavalla: 13.5.2018 Pyynikin kentällä oli vain ja ainoastaan yksi jalkapallojoukkue.

Jo ensihetket enteilivät tulevaa. Pallo saatiin toimitettua heti pelin alussa vastustajan boksiin, mutta Riku Oraksen viimeistely oli valitettavan tuttua kertomaa edellisen ottelun jäljiltä. Välittömästi hukatun paikan jälkeen henki kuitenkin Oraksesta sekä muusta Sinipaitaisesta joukkueesta, että tänään se menee.

Berat Grabovci puskee, mutta maalivahti torjuu.

Ja kahdeksannen peliminuutin kohdalla se meni. Topias Järvelän oivallisen pallonriiston jälkeen TamU käynnisti nopean vastaiskun, jonka päätteeksi Berat Grabovci pääsi puskemaan Radwan Moussan keskityksen lähietäisyydeltä. Kraft-vahti Karl-Filip Eriksson pääsi tähän vielä väliin, mutta Grabovci seurasi tilanteen hyvin loppuun, ja laittoi itse karan sisään. Vähintäänkin helpottava 1–0-maali.

Onnistuminen oli omiaan ruokkimaan TamUn itseluottamusta, ja hallinta jatkui. Seuraavaa maalia saatiin odottaa kuitenkin aina viimeiselle kaksikymppiselle asti. Tällä kertaa Santeri Salomaa oli katkomassa, ja TamU pääsi jälleen nopeasti iskemään linjan taakse. Riku Oras vapautti Konsta Raittisen maalintekoon, ja tämä tuikkasi varmoin ottein uransa ensimmäisen maalin Kakkosessa.

Matias Stark pelasi ensimmäiset minuuttinsa Kakkosen tasolla.

Loppunumerot 3–0 laittoi taululle vielä Elias Harala ottelun lisäajalla. Näin vähintäänkin helpottava voitto huuhtoi päällimmäisen pettymyksen tunteen pois pukukopista. Kraftin pelaajien olemuksesta sen sijaan näkyi jo tässä vaiheessa aavistus tulossa olleesta erittäin vaikeasta kaudesta.

Antti Haavisto murtautui TamUn edustukseen jo 17-vuotiaana

Tampere Unitedin puolustus meni pikku haavereiden takia Kraft-otteluun uusiksi ja nuori Antti Haavisto sai mahdollisuutensa avauskokoonpanossa. Haavisto pelasi erittäin kypsän ottelun ollen Sinipaitojen parhaimmistoa.

”Kraft-peli oli pisteiden valossa heikon alun jälkeen tärkeä peli, jossa hyvä peli tuotti myös tulosta”, Haavisto kiteyttää Pyynikin pelin kaksi vuotta myöhemmin.

Joukkueella oli vain kolme yötä aikaa kerätä itsensä Vaasan tappiosta, ja tämä Haaviston mukaan näkyi porukassa.

”Vaasan pelin pettymyksen jälkeen treeneissä oli selkeästi aistittavissa, että ennakkoon sarjan heikoimpiin joukkueisiin kuuluva Kraft pitää hoitaa. Ei kuitenkaan missään tapauksessa negatiivisena painostavana ilmapiirinä, vaan enemmänkin yhteisenä tavoitteena.”

Kuten aiemmissakin retroraporteissa on todettu, muodostui kaudesta 2018 lopulta kovin erilainen kuin sinivihreä yhteisö kauden alla odotti. Hyvin erilaista kautta odotti myös Antti Haavisto.

”Talven harjoituspeleissä pelattiin mielestäni hyvin. Kauden alku oli siihen verraten pettymys. Joukkueen sisäiset muutokset eivät ainakaan auttaneet välttämään turhautumista. Pisteitä ei saatu kerättyä ja loppukausi oli taistelua jokaisessa pelissä. Itsellä kausi jäi myös armeijan takia puoliksi kesken.”

Ottelun päätyttyä ilmeet olivat iloisia.

Antti Haavisto pelasi Tampere Unitedin edustuksessa ensimmäiset pelinsä jo kaudella 2016 ollessaan vain 17-vuotias. Hän kuului Unitedin miehistöön lopulta kolmen kauden ajan.

”Tulin TamUun puolivahingossa enkä tuntenut ketään etukäteen. Pelaajat, valmentajat ja taustat olivat kuitenkin hyvin vastaanottavia ja treenikulttuuri jopa ’epäsuomalaisen’ kannustava ajoittain. Kehityin myös paljon pelaajana”, kertaa Haavisto TamU-aikaa kokonaisuutena.

”TamU on uniikki seura Suomessa, ja tällä hetkellä nuoria jätkiä on paljon mukana toiminnassa”, hän jatkaa.

Pelaajat ja kannattajat.

Antti Haavisto saavutti TamU-urallaan myös merkittävän rajapyykin, mitä kukaan ei tule häneltä koskaan ottamaan pois. Hänestä tuli ensimmäinen pelaaja, joka kirmasi Sinipaidassa edustuksen pelaajana, ollen nuorempi kuin itse seura. Tämä oli erittäin tärkeä hetki erityisesti alkuvuosista lähtien Unitedin peleissä käynneille kannattajille.

”On hienoa nähdä junioritoiminnan kasvavan joka vuosi ja hieno kuulla, että olen päässyt olemaan ns. pioneerina nuorempien pelaajien sisään ajamisessa”, kommentoi Haavisto itse kyseistä merkkipaalua.

Haavisto lukeutuu niiden lukuisten enitsten TamU-pelaajien joukkoon, jotka Tampere Unitedin kannattajat tulevat näkemään ensi kaudella vastustajan paidassa.

”Peliura jatkuu tällä hetkellä TTY:n porukassa ACE:ssa. Vanha TamUn pelikaveri Auvisen Juuso ehdotti joukkuetta, kun en ihan niin kilpailullisesti halunnut enää treenata. Kesällä siis nähdään pelikentillä!” Haavisto päättää.

Seuraavaa retrohetkeä ei tarvitse kauaa odotella. Facebook-premiere tärähtää näet pyörimään jo ylihuomenna perjantaina tuttuun aikaan kello 19.00. Tuolloin tapahtumapaikkana on jälleen Pyynikin urheilukenttä ja aikakone näyttää päivämäärää 15.5.2016. Silloin vastassa on Hämeenlinnan Härmä ja kilpailumuotona Suomen Regions’ Cup.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2