13.5.2020

 
 

Pyynikki t√§ynn√§ retro­riemua ‚Äď Antti Haavisto muistelee Kraftin kaatoaJoukkue reagoi muutaman päivän takaiseen Vaasan pettymykseen juuri oikealla tavalla: 13.5.2018 Pyynikin kentällä oli vain ja ainoastaan yksi jalkapallojoukkue.

Jo ensihetket enteilivät tulevaa. Pallo saatiin toimitettua heti pelin alussa vastustajan boksiin, mutta Riku Oraksen viimeistely oli valitettavan tuttua kertomaa edellisen ottelun jäljiltä. Välittömästi hukatun paikan jälkeen henki kuitenkin Oraksesta sekä muusta Sinipaitaisesta joukkueesta, että tänään se menee.

Berat Grabovci puskee, mutta maalivahti torjuu.

Ja kahdeksannen peliminuutin kohdalla se meni. Topias J√§rvel√§n oivallisen pallonriiston j√§lkeen TamU k√§ynnisti nopean vastaiskun, jonka p√§√§tteeksi Berat Grabovci p√§√§si puskemaan Radwan Moussan keskityksen l√§hiet√§isyydelt√§. Kraft-vahti Karl-Filip Eriksson p√§√§si t√§h√§n viel√§ v√§liin, mutta Grabovci seurasi tilanteen hyvin loppuun, ja laittoi itse karan sis√§√§n. V√§hint√§√§nkin helpottava 1‚Äď0-maali.

Onnistuminen oli omiaan ruokkimaan TamUn itseluottamusta, ja hallinta jatkui. Seuraavaa maalia saatiin odottaa kuitenkin aina viimeiselle kaksikymppiselle asti. Tällä kertaa Santeri Salomaa oli katkomassa, ja TamU pääsi jälleen nopeasti iskemään linjan taakse. Riku Oras vapautti Konsta Raittisen maalintekoon, ja tämä tuikkasi varmoin ottein uransa ensimmäisen maalin Kakkosessa.

Matias Stark pelasi ensimmäiset minuuttinsa Kakkosen tasolla.

Loppunumerot 3‚Äď0 laittoi taululle viel√§ Elias Harala ottelun lis√§ajalla. N√§in v√§hint√§√§nkin helpottava voitto huuhtoi p√§√§llimm√§isen pettymyksen tunteen pois pukukopista. Kraftin pelaajien olemuksesta sen sijaan n√§kyi jo t√§ss√§ vaiheessa aavistus tulossa olleesta eritt√§in vaikeasta kaudesta.

Antti Haavisto murtautui TamUn edustukseen jo 17-vuotiaana

Tampere Unitedin puolustus meni pikku haavereiden takia Kraft-otteluun uusiksi ja nuori Antti Haavisto sai mahdollisuutensa avauskokoonpanossa. Haavisto pelasi erittäin kypsän ottelun ollen Sinipaitojen parhaimmistoa.

”Kraft-peli oli pisteiden valossa heikon alun j√§lkeen t√§rke√§ peli, jossa hyv√§ peli tuotti my√∂s tulosta”, Haavisto kiteytt√§√§ Pyynikin pelin kaksi vuotta my√∂hemmin.

Joukkueella oli vain kolme yötä aikaa kerätä itsensä Vaasan tappiosta, ja tämä Haaviston mukaan näkyi porukassa.

”Vaasan pelin pettymyksen j√§lkeen treeneiss√§ oli selke√§sti aistittavissa, ett√§ ennakkoon sarjan heikoimpiin joukkueisiin kuuluva Kraft pit√§√§ hoitaa. Ei kuitenkaan miss√§√§n tapauksessa negatiivisena painostavana ilmapiirin√§, vaan enemm√§nkin yhteisen√§ tavoitteena.”

Kuten aiemmissakin retroraporteissa on todettu, muodostui kaudesta 2018 lopulta kovin erilainen kuin sinivihreä yhteisö kauden alla odotti. Hyvin erilaista kautta odotti myös Antti Haavisto.

”Talven harjoituspeleiss√§ pelattiin mielest√§ni hyvin. Kauden alku oli siihen verraten pettymys. Joukkueen sis√§iset muutokset eiv√§t ainakaan auttaneet v√§ltt√§m√§√§n turhautumista. Pisteit√§ ei saatu ker√§tty√§ ja loppukausi oli taistelua jokaisessa peliss√§. Itsell√§ kausi j√§i my√∂s armeijan takia puoliksi kesken.”

Ottelun päätyttyä ilmeet olivat iloisia.

Antti Haavisto pelasi Tampere Unitedin edustuksessa ensimmäiset pelinsä jo kaudella 2016 ollessaan vain 17-vuotias. Hän kuului Unitedin miehistöön lopulta kolmen kauden ajan.

”Tulin TamUun puolivahingossa enk√§ tuntenut ket√§√§n etuk√§teen. Pelaajat, valmentajat ja taustat olivat kuitenkin hyvin vastaanottavia ja treenikulttuuri jopa ’ep√§suomalaisen’ kannustava ajoittain. Kehityin my√∂s paljon pelaajana”, kertaa Haavisto TamU-aikaa kokonaisuutena.

”TamU on uniikki seura Suomessa, ja t√§ll√§ hetkell√§ nuoria j√§tki√§ on paljon mukana toiminnassa”, h√§n jatkaa.

Pelaajat ja kannattajat.

Antti Haavisto saavutti TamU-urallaan myös merkittävän rajapyykin, mitä kukaan ei tule häneltä koskaan ottamaan pois. Hänestä tuli ensimmäinen pelaaja, joka kirmasi Sinipaidassa edustuksen pelaajana, ollen nuorempi kuin itse seura. Tämä oli erittäin tärkeä hetki erityisesti alkuvuosista lähtien Unitedin peleissä käynneille kannattajille.

”On hienoa n√§hd√§ junioritoiminnan kasvavan joka vuosi ja hieno kuulla, ett√§ olen p√§√§ssyt olemaan ns. pioneerina nuorempien pelaajien sis√§√§n ajamisessa”, kommentoi Haavisto itse kyseist√§ merkkipaalua.

Haavisto lukeutuu niiden lukuisten enitsten TamU-pelaajien joukkoon, jotka Tampere Unitedin kannattajat tulevat näkemään ensi kaudella vastustajan paidassa.

”Peliura jatkuu t√§ll√§ hetkell√§ TTY:n porukassa ACE:ssa. Vanha TamUn pelikaveri Auvisen Juuso ehdotti joukkuetta, kun en ihan niin kilpailullisesti halunnut en√§√§ treenata. Kes√§ll√§ siis n√§hd√§√§n pelikentill√§!” Haavisto p√§√§tt√§√§.

Seuraavaa retrohetke√§ ei tarvitse kauaa odotella. Facebook-premiere t√§r√§ht√§√§ n√§et py√∂rim√§√§n jo ylihuomenna perjantaina tuttuun aikaan kello 19.00. Tuolloin tapahtumapaikkana on j√§lleen Pyynikin urheilukentt√§ ja aikakone n√§ytt√§√§ p√§iv√§m√§√§r√§√§ 15.5.2016. Silloin vastassa on H√§meenlinnan H√§rm√§ ja kilpailumuotona Suomen Regions’ Cup.