PS-44 kaatui Tehtaan kentän retro­klassikossa – Mikko Mäkelä muistelee sarja­debyyttiään Tampere Unitedin päävalmentajana

15/04/2020
Uutinen

Keskiviikkoiltana Tampere Unitedin ystävät saivat maistella retrokauden herkkua sieltä makeimmasta päästä. Pallo-Seppojen ja Tampere Unitedin kohtaaminen kauden 2016 sarja-avauksessa on eittämättä yksi Sinipaitojen viime vuosien mieleenpainuvimpia otteluita.

Niclas Kalatsev antaa kulmapotkun vasemmalta Sinikaartin edessä. Kierteinen pallo pomppii takatolpalle asti ja puolustaja Tuomas Alanen on kärppänä paikalla. Tampere Unitedin vahva hallinta eskaloituu villiin juhlaan Tehtaan kentän päätykatsomossa, ja Sinipaitojen ystävät voivat vielä näin neljä vuotta jälkikäteenkin tarttua hymyssä suin Pyynikin panimon tuotteeseen ja kohottaa sitä karanteenissa kohti näyttölaitettaan. Tampere Unitedin seurahistorian ensimmäinen maali Kolmosessa on tosiasia.

Tuomas Alanen tekee voittomaalin

Alasen maali jää lopulta ottelun ainoaksi, ja Sinipaidat ottaa arvokkaan kolmen pisteen voiton heti kauden alkajaisiksi. Pitkä matka kohti suurta unelmaa, liiton sarjoja, on käynnistynyt voitokkaasti. On juhlan aika, ja tämä näkyy Tehtaan kentän katsomossa ja kentällä, sekä tuntuu syvällä vielä näin uuden vuosikymmenen alussakin.

Itse ottelussa TamU oli kuskin paikalla pitkään, ja hallinta tuottikin siis tulosta puolen tunnin kohdalla. TamUn maalin jälkeen Pallo-Sepot pääsivät peliin paremmin mukaan ja erityisesti Erturk Sargin alkoi aiheuttaa ongelmia Sinipaidoille.

Matti Saari laukoo pienehköstä kulmasta

Toisen jakson alkupuolella Unitedille avautui mahdollisuuksia johdon tuplaamiseen, mutta 0–1 säilyi sitkeästi Valkeakosken kellotaululla. Pelin edetessä TamU luovutti keskikentän kotijoukkueelle, ja loppua kohden alkoi ottaa runsaasti vastaan. Puolustustaistelu riitti kuitenkin loppuun asti.

Sinikaartin saapuminen Tehtaan kentälle jäänyt pysyvästi Mäkelän mieleen

Ottelu Pallo-Seppoja vastaan oli Mikko Mäkelälle ensimmäinen sarjaottelu Tampere Unitedin päävalmentajana. Päällimmäisenä Mäkelälle on jäänyt ottelusta mieleen kauden avauksen ympärillä leijunut vahva yhteisöllisyys.

”Oli hieno hetki, kun otimme alkulämpöä ja kaukaa rupesi ensin kuulumaan pommien pauketta ja sitten laulua, kun Kaarti saapui kentälle.”

Päävalmentaja Mikko Mäkelä myhäilee ottelun päätyttyä.

”Se peli oli hetki, jota koko seurayhteisö oli odottanut pitkään. Tampere Unitedin ensimmäinen sarjaottelu! Muistan hyvin, kuinka jätkien latauksen pystyi jopa haistamaan kopissa ennen ottelua. Olisi ollut ihan sama vaikka olisin lukenut Aamulehden talousuutisia jätkille ottelupalaverissa, koska jokainen oli todella latautunut ja odotti vain kentälle pääsyä”, Mäkelä muistelee lämmöllä.

Joukkuee kiittää kannattajia ottelun jälkeen.

Itse ottelu on jäänyt myös hyvin Mikko Mäkelän mieleen. Hänen mukaansa kopissa ollut jännitys ei sitten enää näkynyt, kun joukkue asteli kentälle.

”Saimme avausmaalin tehtyä kulmapotkusta, joista kesän mittaan teimme lukemattoman määrän tärkeitä osumia.”

Mäkelä nostaa tällaisiksi maaleiksi Riku Oraksen viime hetken tasoituksen TKT:tä vastaan sekä tietenkin kaksi tärkeää maalia Ilves-Kissoja vastaan.

”Niissä kulmissa sama kaava toisti itseään. Erittäin laadukkaita palloja, joita Pepi (Niclas Kalatsev) tai Masa (Matti Saari) vuorollaan antoivat”, Mäkelä jatkaa.

Mikko Mäkelä myöntää näin neljä vuotta myöhemmin tehneensä virheen ottelun tauolla.

”Puoliajalle menimme 1–0-Johdossa ja tauolla tein selkeän virheen laskiessa meidän puolustuslinjaa alaspäin. Sepot pääsivätkin myllyttämään meitä melko pahastikin”, arvio Mäkelä jälkikäteen.

”Koko kautta kuvastanut älytön voitontahto riitti kuitenkin tärkeään avausvoittoon. Fanien kiittäminen pelin jälkeen olikin todella iso hetki itselle, mutta myös pelaajille.”

Mäkelä jakaakin näin jälkikäteen kiitosta koko seurayhteisölle kyseisestä ajasta.

”Haluankin vielä kiittää sen kauden joukkuetta, faneja ja koko seurayhteisöä unohtumattomista hetkistä. Kiitos!”

Retrokausi pyörii Tampere Unitedin Facebookin premiere-lähetyksenä seuraavan kerran tulevana sunnuntaina. Tuolloinkin ollaan Tehtaan kentällä, ja silloin ollaan valmistautumassa kauteen 2017. Vastassa on Ykkösessä tuolla kaudella pelannut Haka, joka olikin oiva mittari ensimmäiseen Kakkoseen kauteensa valmistautuneelle TamUlle. Ottelu lähtee käyntiin tuttuun tapaan kello 19.00 ja studio ottaa alkulämmöt noin kello 18.30 alkaen.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49