Porista tuomisena tasapeli­piste

24/09/2017
Otteluraportti

Tampere United haki FC Jazzilta pisteen Porin stadionilla liki kesäisessä auringonpaisteessa pelatusta ottelusta. Ottelun alku oli Sinipaidoille painajaismainen, sillä vartin kohdalla kotijoukkue Jazz johti jo 2–0. Seuraava vartti toi kuitenkin TamUn tasoihin Tero Intalan ja yllätysvetona piikissä pelanneen Tuomas Alasen maaleilla. Toisen jakon alussa TamU koki takaiskun kun toppari Santeri Salomaa joutui jättämään kentän toisen keltaisen kortin myötä. Alivoimasta huolimatta TamU loi tukun vaarallisia tilanteita myös toisella jaksolla, ja selvisi myös Jazzin rynnistyksestä viimeisellä vartilla, ja näin ottelu päättyi tasan 2–2 (2–2).


Kakkonen

2 – 2

Ottelu lähti liikkeelle kotijoukkue Jazzin hallinnassa, ja paljon maaleja viime aikoina tehnyt Juho Lehtonen oli tekopaikassa heti toisella minuutilla. Benjamin Tuovinen antoi oivan pystypallon Mauno Sirénin ja Eetu Rahkolan välistä, ja vain pitkästä aikaa pelanneen maalivahti Juuso Auvisen erinomainen vastaantulo ja jalkatorjunta esti maalin synnyn. Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteessa Eero Lehtinen pääsi vielä laukomaan, mutta pallo nousi selvästi maalin yli.

Jazzin alkurynnistyksen jälkeen myös TamU pääsi hyökkäämään, ja sekä Matti Saari että Leroy Maluka hakivat kärjessä yllättäen pelannutta Tuomas Alasta syötöillä, joiden onnistuminen oli pienestä kiinni. Myös Tero Intala oli kertaalleen lähellä päästä läpi, mutta Jazz-puolustus katkaisi Leroy Malukan syötön viime hetkellä.

Unitedin synkkä viisiminuuttinen alkoi ottelun 11. minuutilta. Silloin Sampo Ojala hävisi keskialueen pääpallon Lyam Fridaylle, ja Eero Lehtinen karkasi Fridayn puskupallon lentoradan väärin arvioineelta Mauno Siréniltä. Vastaan tullut Juuso Auvinen torjui Lehtisen ensimmäisen yrityksen puolittain, mutta kun pallo pomppi maalivahdin taakse, oli Lehtisellä helppo työ tuikata se verkon perukoille. Näin Jazz johti 1–0.

Kolmisen minuuttia myöhemmin Jazz sai melko halvan rangaistuspotkun. Pallo pelattiin sivurajaheitosta Juho Lehtoselle boksin laidalle. Tämä eteni kohti päätyrajaa syöttöpaikkaa hakien. Santeri Salomaa kiistämättä roikkui Lehtosen iholla mukana, mutta kontakti jäi sen verran heppoiseksi, että moni olisi voinut jättää tilanteen viheltämättäkin. Tällä kertaa tuloksena oli kuitenkin rankkari ja lopulta kohtalokkaaksi koitunut keltainen kortti Salomaalle. Pienen jahkailun jälkeen Juho Lehtonen itse laukoi pallon varmasti maaliin ja näin TamU oli tappiolla murheellisesti 2–0.

Karut lukemat taululla eivät Sinpaitoja lannistaneet, vaan pallo pelattiin heti kohti Jazz-maalia. Ensimmäinen tekopaikka osui Sampo Ojalalle, jonka jalkoihin Matti Saaren kulmapotku putosi niin yllättäen, ettei keskikenttäpelaaja ehtinyt reagoida laukauksella. Muutenkin pallo pysyi hyökkäyspäässä hyvin Sinipaitojen hallussa, ja vain pieni terävyyden puute esti varsinaisiin tekopaikkoihin pääsyn.

TamUn kavennusmaali syntyi yllättävällä tavalla. Matti Saari ja Leroy Maluka prässäsivät pallon pois laitapuolustaja Dima Aholta. Silloin Malukalla oli tilaa edetä vapaasti lähemmäs maalia, ja sitten syöttö löysi Tero Intalan kuudentoista rajalta. Tämän sinänsä ihan terävä ja tarkka laukaus upposi maalin etunurkkaan, eikä maalivahti Rasmus Östling tehnyt elettäkään vedon torjumiseksi. Epäselväksi jäi, oliko Intalan veto todella näin yllättävä, vai ottiko pallo pienen kimmokkeen Jazz-puolustuksesta.

Unitedin tasoitusmaali syntyi juuri ennen puolen tunnin täyttymistä. Topias Järvelä pelasi Verneri Uimoselle ristipallon, jonka tämä sai haltuunsa aivan kulmalipulla. Nopea keskitys Tuomas Alaselle boksiin vapautti maalintekijän vaistot: pallo alas, pyörähdys ja veto takanurkkaan oli kaikki mitä tarvittiin. Monelle tuli maalista elävästi mieleen Jari Niemen voittomaali Levski Sofian vieraana. Kliininen viimeistely toi tällä kertaa pelin tasalukemiin 2–2.

Ensimmäisen jakson viimeinen vartti pelattiin maaleitta. Sinipaitojen parhaat paikat olivat Matti Saaren vapaapotku keskeltä unelmaetäisyydeltä sekä Tero Intalan murtautuminen laidalta läpi pallonriiston jälkeen. Saaren vapari jäi kuitenkin muuriin ja Intalan yrityksen maalivahti Rasmus Östling torjui hienosti jalallaan. Toisessa päässä Lyam Friday yritti ylittää Juuso Auvisen yllättävällä roikkupallolla, mutta nuori maalivahti ei ollut yllätettävissä. Muutenkin Jazz sai jakson lopulla vyörytettyä painetta TamU-maalille, mutta varsinaisia tekopaikkoja ei enää nähty.

Maaliton toinen jakso

Toisen jakson ensimmäinen maalintekopaikka syntyi Jazz-toppari Joonas Meuran oivalluksesta. Nopeasti annettu pitkä vapaapotku omalta puoliskolta vapautti Juho Lehtosen läpiajoon TamU-toppareiden vielä ihmetellessä tilannetta. Maalivahti Juuso Auvinen oli kuitenkin hereillä ja riisti pallon Lehtosen jaloista.

Pian tämän tilanteen jälkeen nähtiin TamUn kannalta synkät kortit. Ensin Topias Järvelä rikkoi hiukan huolimattoman näköisesti keskialueella, ja sai näin korttitilinsä täyteen, eikä ole käytettävissä kauden viimeisessä ottelussa. Alle minuutti myöhemmin Santeri Salomaa puolestaan oli jälleen pienissä vaikeuksissa Juho Lehtosen kanssa. Kun Salomaa jäi jälkeen ja hidasti Lehtosen vauhtia käsillään, katsoi tuomari rikkeen varoituksen arvoiseksi ja näin Salomaa tuli toisen keltaisen kortin myötä ulosajetuksi.

Toista jaksoa oli tässä vaiheessa pelattu vasta kahdeksan minuuttia, joten TamU joutui pelaamaan pitkän pätkän vajaamiehisenä. Tämä ei kuitenkaan juurikaan näkynyt kenttätapahtumissa, vaan pikemminkin TamU oli kotijoukkuetta lähempänä maalintekoa. Kaikkein lähimpänä käytiin tunnin juuri täytyttyä, kun Tero Intalan yllättävä roikkopallo kimposi takatolpasta takaisin kentälle ja Jazz-puolustuksen purettavaksi.

Heti Intalan noston jälkeen koettiin hieno hetki, kun Antti Haavisto tuli kentälle Topias Järvelän tullessa vaihtoon, ja näin nuori toppari sai pelata uransa ensimmäiset minuutit Kakkosen tasolla. Hetki tämän jälkeen Intala puolestaan oli jälleen tekopaikassa, kun Matti Saaren syöttö takaviistoon tarjosi oivan paikan tällätä vastapallon. Veto nousi kuitenkin maalin yli.

Muutenkin TamUn hyökkäykset vyöryivät jakson puolenvälin paikkeilla mukavasti, ja muun muassa Tuomas Alanen pääsi kertaalleen kokeilemaan puskua Matti Saaren mainiosta kulmapotkusta. Leroy Malukakin pääsi kokeilemaan vetoaan kerran boksista pelattuaan näyttävästi yhteen Tero Intalan kanssa, mutta tämäkin veto karkasi maalin yli.

TamUn etsikkoaika alkoi olla ohi ottelun viimeisen vartin alkaessa. Vaikka Jazz otti ensin pois tehomies Juho Lehtosen ja heti perään itsensä loukanneen Lyam Fridayn, ote siirtyi ottelun lopussa kotijoukkueelle. Osansa tässä oli kentälle päässeellä vasta 15-vuotiaalla Terry Abladella, joka loi nopeudellaan muutamia vaarallisia tilanteita. Kolmisen minuuttia ennen täyttä aikaa Ablade oli myös itse tekopaikassa, mutta Antti Haavisto siivosi pallon maalin edestä väljemmille vesille. Seuranneen kulman jälkitilanteessa toppari Joonas Meura pääsi yrittämään kahdestikin. Ensimmäisen pienestä kulmasta tulleen vedon Juuso Auvinen torjui, ja jatkotilanteessa keskemmältä tullut veto epäonnistui täysin, ja pallo lipui hiljaa ohi maalin.

Vielä lisäajallakin Jazz sai pientä painetta TamU-maalille, mutta pahemmalta vaaralta vältyttiin. Näin ottelu päättyi tasalukemiin 2–2 (2–2). Tuloksen myötä TamU jätti FC Jazzin lopullisesti taakseen sarjataulukossa, kun sarjasta on pelaamatta vielä yksi ottelu. Tämän ottelun TamU pelaa Ratinan stadionilla lauantaina 30.9. klo 14 alkaen. Silloin vastassa on Käpylän Pallo, ja panoksena on ratkaista sarjasijoitus viidennen ja seitsemännen väliltä. Tässä kilpailussa on mukana TamUn ja Käpylän Pallon lisäksi paikalliskilpailija TPV, jolla on vastassaan sarjan voitosta pelaava Salon Palloilijat.

Kommentit ottelun jälkeen

”Vähän se jännitti, ja varmaan vieläkin jännittää, mutta ihan hyvin se meni eikä ainakaan mennyt yhtään selän taakse”, kommentoi Antti Haavisto Kakkosen debyyttiään TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun jälkeen.

”Aina jos on alivoimalla ja pystyy pitämään tasapelin, niin onhan se hyvä suoritus, mutta oltaisi voitu voittaakin”, Haavisto analysoi ja totesi samalla ettei alivoima paljoa näkynyt kentällä. ”Meillä on laidoilla niin hyviä pelaajia että alivoimallakin pystytään pitämään palloa poissa omasta päästä.”

”Kevättalvella oli vähän loukkaantumista, ja sitten ruvettiin hakemaan pelikuntoa taas uudestaan. On tätä debyyttiä odoteltukin, mutta siinä on kovia jätkiä ollut edessä”, kuvailu kakkosjoukkueessa ennen edustusdebyyttiään paljon pelannut Haavisto kauden kulkua. ”Pelin temmossa on kyllä huomattava ero Kakkosen ja Nelosen välillä. Huomaa että pystyjuoksuihin pitää vähän aikaisemmin reagoida, sillä yhdessä kohtaa pääsi aika nopeaan jätkä ohitseni.”

”Saatiin joukkueeseen hyvä fiilis ja kaikki näytti todella hyvältä peliä ajatellen, mutta jälleen alun 15 minuuttia oli nihkeetä ja kaveri rokottikin kaksi kertaa meidän selkeistä nukahduksista. Sen jälkeen rupesimme saamaan pelistä otetta ja tulimmekin nopeasti tasoihin”, päävalmentaja Mikko Mäkelä kommentoi ottelua.

”Toisen jakson pelasimme melkein kokonaan vajaalla, mutta sitä ei nähnyt lainkaan kentän laidalle. Pystyimme luomaan hyviä paikkoja ja puolustamaan tiiviisti. Jälleen jätkiltä upeaa asennetta ja taistelua! Lauantaina päätämme kauden kotona ja siihen keräämme vielä kaiken mitä on jäljellä”, Mäkelä päättää.

Ensi lauantaina 30.9. klo 14 TamU siis kohtaa Ratinassa sarjan päätöskierroksella Käpylän pallon. Tervetuloa päättämään menestyksekäs Kakkosen debyyttikausi tyylillä!

Kakkonen

2 – 2

( 2 – 2 )

24′ Tero Intala
30′ Tuomas Alanen

Yleisöä:
268

11' Eero Lehtinen
15' Juho Lehtonen

Yleisöä:
268

17 Juuso Auvinen
2 Mauno Sirén
4 Topias Järvelä 52' 61'
5 Eetu Rahkola C 16'
6 Sampo Ojala
10 Matti Saari 90' 90' +1
20 Verneri Uimonen
22 Tuomas Alanen
23 Tero Intala 83'
24 Santeri Salomaa 13' 53'
52 Leroy Maluka 82'
1 Jani Rantala
3 Roope Kostiainen
7 Jussi Rasva
11 Lauri Saari 83'
19 Valtteri Uimonen 90' +1
21 Konsta Raittinen
28 Antti Haavisto 61'
1Rasmus Östling
2Toni Kuusela
3Joonas Meura
4Juho Kemppinenkeltainen kortti90+2’
8Eero Lehtinen
9Juho Lehtonenvaihtoon 74’
10Hushyar Aftab
13Benjamin Tuovinen
16Friday Lyamvaihtoon 75’
17Dima Aho
20Arttu Aromaa
11Terry Abladevaihdosta 74’
18Aleksanteri Tomberg
21Joel Lehtonenvaihdosta 75’
22Jussi Lemio
24Rasmus Laaksonen
31Sami Liuhala

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

16.9. HJS - TamU 1 – 1

17.9. TamU naiset - LeKi-futis 9 – 0

17.9. TamU 2 - PP-70 0 – 3

24.9. klo 16 GrIFK - TamU

24.9. klo 14 PaiHa - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV