2.9.2018

 
 

Ponneton peliesitys jätti Sinipaidat nollilleTampere United l√§hti suurin toivein kauden viimeiseen Tammelassa pelattuun otteluun, jossa oli mahdollisuus karistaa putoamispeikko kintereilt√§. Toisin kuitenkin k√§vi, sill√§ TP-47 oli p√§√§tt√§nyt tarttua viimeiseen oljenkorteensa s√§ilytt√§√§ sarjapaikka ja otti 0‚Äď2-voiton lopussa tekem√§ll√§√§n kahdella maalilla. Etenkin ensimm√§inen jakso oli Sinipaidoilta heikko, eik√§ toisen jakson hieman pirte√§mpi pelik√§√§n tuottanut maaleja, vaikka peli√§ saatiinkin painettua aiempaa paremmin hy√∂kk√§ysp√§√§tyyn.

Tampere United lähti otteluun kokoonpanolla, johon oli tullut vain kaksi muutosta. Mainiosti Iisalmessa sisään tullut Topias Järvelä oli saanut avauksen paikan, ja pelaajavalmentaja Leroy Maluka oli jättänyt itsensä penkille. Pelikieltonsa kärsinyt Mauno Sirén puolestaan palasi omimmalle paikalleen laitapuolustajaksi, ja Matias Stark sai aloittaa penkillä.

Oman elementtinsä otteluun toi myös Tammelan juuri ennen ottelua kastellut rankkasade, joka jatkui myös ensimmäisen jakson aikana. Kenttä oli tämän takia paikoin erittäin pehmeä. mikä näkyi pelaajien kaatuiluna nurmen pettäessä alla. Paikoin myös pallon käyttäytyminen märällä alustalla pääsi yllättämään koko kesän kuivissa olosuhteissa pelaamaan päässeet joukkueet.

Turhauttava ensimmäinen jakso

Vieraileva TP-47 otti pallonhallinan itselleen heti ottelun alkuminuuteista alkaen, ja muutamaan kertaan palloa p√§√§stiin pelaamaan vaarallisesti TamU-maalille. Varmasti pelannut topparipari Santeri Salomaa ‚Äď Ville Puustinen kuitenkin selvitti keskitykset, eik√§ tilanteista syntynyt suurempaa vaaraa. Toisessa p√§√§ss√§ ensimm√§isen kympin vaarallisin tilanne koettiin kun torniolaistoppari David Bitsindou puski Mauno Sir√©nin keskityksen boksista suoraan Topias J√§rvel√§n jalkaan kuudentoista rajan taakse, mutta t√§m√§n kierteinen veto viuhui maalin takakulman ohi.

Riku Oras saa pallon juoksuun.

Ensimmöisen jakson edetessä pallonhallinta hieman tasoittui, mutta varsinkin Unitedin ollessa pallossa peli oli sanalla sanoen sekavaa. Vaarallisimman näköiset hyökkäykset nähtiinkin TamU-päädyssä, mutta Sinipaitojen onneksi torniolaiset eivät olleet aivan terävimmillään. Tästä saatiin erityisen hyvä osoitus puolen tunnin kohdalla, kun Niko-Petteri Kuukasjärvi pelasi Samuel Olabisille linjan taakse juoksuun. Tällä oli aikaa katsoa seuraavaa syöttöä harvalukuiseksi jääneen TamU-puolustuksen keskellä, mutta lopulta valinta oli syöttö melko vaikeaan paikkaan kuudentoista rajan taakse Junior Tangkolle, jonka veto viuhui karkeasti ohi. Tilanteessa muun muassa hyvin taustalta juossut torniolaisten maalitykki Jaakko Pyyny olisi ollut paljon paremmassa tekopaikassa.

Topias Järvelä ja Omar Khary sateen keskellä.

Toppari Santeri Salomaa pallossa hyökkäyspäässä.

Lähimpänä maalia oltiin noin 35 minuutin kohdalla, kun Juho-Teppo Bergin kulmapotku löysi Junior Tangkon täysin vapaana boksista. Maalivahti Antti Kuusinen kuitenkin pelasti Tangkon oikeaoppisen puskun aivan maalin alanurkasta.

Enemp√§√§ maalipaikkoja ei n√§hty, ja n√§in tauolle siirryttiin maalittomissa tasalukemissa. Tauon alkaessa TamU-leirist√§ my√∂nnettiin, ett√§ torniolaisvieraiden korkea pr√§ssipeli oli tullut yll√§tyksen√§, ja t√§h√§n l√§hdettiin hakemaan kopista l√§√§kkeit√§. Šłīentt√§miehill√§ oli puolestaan tauon aikana kova ty√∂ kunnostaa kentt√§, sill√§ kovan sateen pehmitt√§m√§st√§ kent√§st√§ oli irronnut kymmeni√§ isompia ja pienempi√§ turvepaakkuja.

Mauno Sirén taistelee sateen keskellä.

Roope Kostiainen ei ehdi palloon.

Piristyminen ja romahdus toisella jaksolla

Toisella jaksolla TamUn peli piristyi selvästi. Palloa pidettiin enemmän hallussa, ja muutamat hyökkäykset näyttivät lupaavilta. Viimeiset syötöt eivät kuitenkaan napsuneet omille, ja näin tilanteet kuivuivat kokoon ennen varsinaista tekopaikkaa. Ensimmäisen kerran torniolaisvahti Lauri Rönkkö joutuikin torjumaan vasta hiukan ennen tunnin täyttymistä, kun Berat Grabovci oli unohdettu kulmapotkussa aivan vapaaksi etualueelle. Terävä pusku suuntautui hyvin etukulmaan, mutta matkaa maaliin oli sen verran paljon, että Rönkkö ehti helpohkosti pallon tielle.

Kulmapotku ja kaikki katseet pallossa.

Viitisen minuuttia myöhemmin nähtiin ottelun ehkäpä paras tekopaikka, kun Berat Grabovci uunotti laidallaan Niko-Petteri Kuukasjärven ja löysi sitten Valtteri Hiilloskorven täysin vapaana pelaajamassan takaa. Pallo putosi juuri sopivasti Hiilloskorven jalkaan, mutta tämän laukaisu jäi todella heppoiseksi, ja Samuel Olabisi sai pelastettua aivan maalin edestä.

Samuel Olabisi pelastaa Valtteri Hiilloskorven vedon maalin edestä.

Kolmannen kerran Rönkkö joutui torjuntatöihin 70 minuutin kohdalla, kun Roope Kostiainen siirsi pallon pystyjuoksunsa jälkeen Topias Järvelälle keskelle. Tämä eteni pallon kanssa rangaistusalueen kaaren tuntumaan, mutta laukaus jäi sen verran vaisuksi, että Rönkkö vangitsi pallon helposti.

Topias Järvelä laukoo.

Tämän jälkeen Sinipaitojen paras vaihe alkoi hiipua, ja myös TamU-maalilla nähtiin pahoja tilanteita. Juho-Teppo Berg pääsi esittelemään painavaa laukaustaan, kun Abdul Sesay taisteli Santeri Salomaan purkupallon haltuun ja syötti viereensä vetopaikkaan. Maalivahti Antti Kuusinen kuitenkin ehti juuri ja juuri pallon tielle, ja puolustus pelasi lopulta flipperipallon väljemmille vesille.

Ottelun ratkaisu l√§hti liikkeelle Sinipaitojen hy√∂kk√§ysp√§√§n vapaapotkusta, jossa molemmat topparit oli nostettu yl√∂s. Riku Oras antoi vapaapotkun vasemmalta laidalta, mutta keskitykseksi tarkoitettu pallo lipsahti suoraan maalivahdille. T√§m√§ antoi heti pitk√§n avauksen piikkiin kohti Jaakko Pyyny√§. Verneri Uimonen voitti ykk√∂spallon, mutta Topias J√§rvel√§ ei ehtinyt ik√§v√§sti pomppineeseen kakkospalloon, vaan Junior Tangko nappasi sen haltuunsa. T√§st√§ TP-47 p√§√§si pahaan 4‚Äď2-vastahy√∂kk√§ykseen, jossa Tangkon oli helppo ty√∂ sy√∂tt√§√§ Abdul Sesay nokikkain Antti Kuusisen kanssa. Kuusisen vastaantulo pelasti viel√§ ensimm√§isen tilanteen, mutta Sesay sai Kuusisen torjunnan j√§lkeen pallon viel√§ onnekkaasti mukaansa, ja onnistui nostamaan sen maalin edess√§ pelastusta yritt√§neen Verneri Uimosen ohi verkon perukoille.

Antti Kuusinen ei ehdi Junior Tangkon rangaistuspotkun tielle.

Ottelun lopullisesti ratkaisseessa 0‚Äď2-maalissa oli osansa my√∂s hankalilla kentt√§olosuhteilla. Juho-Teppo Berg antoi keskikent√§n vapaapotkun TamU-boksiin melko vaarattoman n√§k√∂isesti, mutta keskityst√§ katkaisemaan tullut toppari Ville Puustinen liukastui juuri ratkaisevalla hetkell√§ sill√§ seurauksella, ett√§ pallo osui h√§nen k√§sivarteensa samalla hetkell√§ kun polvet l√§ss√§htiv√§t m√§r√§n nurmen pintaan. K√§sivarsi oli kiinni vartalossa ja useimmat odottivat tuomarin antavan tilanteen menn√§, mutta niin vain armoton k√§si osoitti rangaistuspilkulle. Pallon taakse astui Junior Tangko, joka laukoi pallon vastustamattomasti maalin yl√§nurkkaan ja k√§yt√§nn√∂ss√§ ratkaisi ottelun.

Maalien jälkeen peli oli erittäin sekavaa, eikä TamU saanut oikein minkäänlaista loppukiriä aikaiseksi. Viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa pallo saatiin pelattua kerran boksiin, kun Leroy Malukan nosto tavoitti Verneri Uimosen vapaana, ja tämä siirsi keskemmälle Berat Grabovcille. Pallo kuitenkin karkasi yli päätyrajasta, eikä toiveikkaampien ajatukset siitä, että Grabovcia olisi rikottu pilkun arvoisesti, suinkaan toteutuneet.

Juuri 90 minuutin tullessa täyteen nähtiin vielä yksi tekopaikka, kun Mauno Sirén avasi pitkän pallon Roope Kostiaiselle, ja tämä leikkasi laitapuolustajan ohi keskelle. Valtteri Hiilloskorpi pyysi palloa rangaistusalueen kaarella ja saikin sen mukavasti jalkaansa, mutta lupaavan näköinen laukaus suuntautui niukasti yli ja putosi maalin katolle.

Kun lis√§ajalla ei en√§√§ maalipaikkoja n√§hty, ottelu p√§√§ttyi tuskastuttavaan 0‚Äď2-tappioon. Tulos tiivist√§√§ putoamiskamppailua TamUn kannalta ik√§v√§ll√§ tavalla. TamU toki pysyy tuloksesta huolimatta sarjassa yhdeks√§nten√§ eli juuri putoamisviivan p√§√§ll√§, mutta l√§hin takaa-ajaja Vasa IFK nousi pisteen verran l√§hemm√§ksi eli nelj√§n pisteen p√§√§h√§n, kun pelaamatta on viel√§ kolme ottelua. Negatiivisin seikka kuitenkin oli, ett√§ nousujohteisesti viimeaikoina pelannut TP-47 p√§√§stettiin viel√§ mukaan kamppailuun sarjapaikasta. Eroa on toki viel√§ kuusi pistett√§, mutta TP-47 on pelannut yhden ottelun muita v√§hemm√§n.

Kommentit ottelun jälkeen

”Min√§ en ymm√§rr√§”, aloitti p√§√§valmentaja Leroy Maluka kommenttinsa sunnuntaiaamuna. ”Viime viikolla matkustimme viisi tuntia, pelasimme yhden parhaista otteluistamme koko kaudella ja otimme kolme vieraspistett√§. Sitten pelaamme kotona sarjassa viimeisen√§ olevaa joukkuetta vastaan, ja pelaamme tosissamme vain puoli tuntia. T√§t√§ ei voi hyv√§ksy√§.”

”Uskon poikiin ja luotan heihin, ja mit√§ saan? En yht√§√§n mit√§√§n. Tasomme on vaihdellut pelist√§ toiseen ja siksi olemme siell√§ miss√§ olemme. Kausi on maraton, ei sprintti. Siksi meid√§n t√§ytyy pelata parhaan kykymme mukaan joka viikko. T√§n√§√§n emme halunneet voittoa tarpeeksi. TP-47 halusi voittoa meit√§ enemm√§n, ja siksi he matkasivat kotiin kolmen pisteen kanssa. Mit√§ voin tehd√§, jos pojat eiv√§t kuuntele, emme tee oikeita asioita, emmek√§ pysy pelisuunnitemassa? En rehellisesti sanottuna tied√§”, Maluka tilitt√§√§.

”Jos lasketaan pisteet, jotka olemme menett√§neet typerien virheiden takia, voisimme olla sarjassa v√§hint√§√§n kuuden parhaan joukossa. Nyt meid√§n t√§ytyy hakea pisteet Pietarsaaresta, eik√§ se tule olemaan helppoa”, p√§√§tt√§√§ Maluka.

Ensi viikonloppuna Tampere United pitää maaottelutaukoa, mutta Malukan mainitsema Pietarsaaren reissu on edessä viikkoa myöhemmin sunnuntaina 16.9. Tämän lisäksi edessä on vielä Herculeksen kohtaaminen Ratinassa sunnuntaina 23.9. sekä KuFu98:n kohtaaminen vieraissa sarjan päätöskierroksella lauantaina 29.9. Näistä otteluista TamUn on napattava tukku pisteitä, jotta paikka Kakkosessa myös ensi kaudella varmistuu.

1 Lauri Rönkkö
2 David Bitsindou
4 Samuel Olabisi
7 Jaakko Pyyny keltainen kortti 90+3’
10 Juho-Teppo Berg C keltainen kortti 82’ vaihtoon 84’
11 Niko-Petteri Kuukasjärvi vaihtoon 72’
15 Joni Lehosmaa
19 Aleksi Koivumaa
20 Junior Tango
22 Eetu Närhilä keltainen kortti 47’ vaihtoon 65’
88 Abdul Sesay
27 Joona Konttajärvi vaihdosta 65’
28 Matias Ojanaho vaihdosta 72’
87 Ryan Gilligan keltainen kortti 89’ vaihdosta 84’