Ponneton peliesitys jätti Sinipaidat nollille

02/09/2018
Otteluraportti

Tampere United lähti suurin toivein kauden viimeiseen Tammelassa pelattuun otteluun, jossa oli mahdollisuus karistaa putoamispeikko kintereiltä. Toisin kuitenkin kävi, sillä TP-47 oli päättänyt tarttua viimeiseen oljenkorteensa säilyttää sarjapaikka ja otti 0–2-voiton lopussa tekemällään kahdella maalilla. Etenkin ensimmäinen jakso oli Sinipaidoilta heikko, eikä toisen jakson hieman pirteämpi pelikään tuottanut maaleja, vaikka peliä saatiinkin painettua aiempaa paremmin hyökkäyspäätyyn.

Kakkonen

0 – 2

Tampere United lähti otteluun kokoonpanolla, johon oli tullut vain kaksi muutosta. Mainiosti Iisalmessa sisään tullut Topias Järvelä oli saanut avauksen paikan, ja pelaajavalmentaja Leroy Maluka oli jättänyt itsensä penkille. Pelikieltonsa kärsinyt Mauno Sirén puolestaan palasi omimmalle paikalleen laitapuolustajaksi, ja Matias Stark sai aloittaa penkillä.

Oman elementtinsä otteluun toi myös Tammelan juuri ennen ottelua kastellut rankkasade, joka jatkui myös ensimmäisen jakson aikana. Kenttä oli tämän takia paikoin erittäin pehmeä. mikä näkyi pelaajien kaatuiluna nurmen pettäessä alla. Paikoin myös pallon käyttäytyminen märällä alustalla pääsi yllättämään koko kesän kuivissa olosuhteissa pelaamaan päässeet joukkueet.

Turhauttava ensimmäinen jakso

Vieraileva TP-47 otti pallonhallinan itselleen heti ottelun alkuminuuteista alkaen, ja muutamaan kertaan palloa päästiin pelaamaan vaarallisesti TamU-maalille. Varmasti pelannut topparipari Santeri SalomaaVille Puustinen kuitenkin selvitti keskitykset, eikä tilanteista syntynyt suurempaa vaaraa. Toisessa päässä ensimmäisen kympin vaarallisin tilanne koettiin kun torniolaistoppari David Bitsindou puski Mauno Sirénin keskityksen boksista suoraan Topias Järvelän jalkaan kuudentoista rajan taakse, mutta tämän kierteinen veto viuhui maalin takakulman ohi.

Riku Oras saa pallon juoksuun.

Ensimmöisen jakson edetessä pallonhallinta hieman tasoittui, mutta varsinkin Unitedin ollessa pallossa peli oli sanalla sanoen sekavaa. Vaarallisimman näköiset hyökkäykset nähtiinkin TamU-päädyssä, mutta Sinipaitojen onneksi torniolaiset eivät olleet aivan terävimmillään. Tästä saatiin erityisen hyvä osoitus puolen tunnin kohdalla, kun Niko-Petteri Kuukasjärvi pelasi Samuel Olabisille linjan taakse juoksuun. Tällä oli aikaa katsoa seuraavaa syöttöä harvalukuiseksi jääneen TamU-puolustuksen keskellä, mutta lopulta valinta oli syöttö melko vaikeaan paikkaan kuudentoista rajan taakse Junior Tangkolle, jonka veto viuhui karkeasti ohi. Tilanteessa muun muassa hyvin taustalta juossut torniolaisten maalitykki Jaakko Pyyny olisi ollut paljon paremmassa tekopaikassa.

Topias Järvelä ja Omar Khary sateen keskellä.
Toppari Santeri Salomaa pallossa hyökkäyspäässä.

Lähimpänä maalia oltiin noin 35 minuutin kohdalla, kun Juho-Teppo Bergin kulmapotku löysi Junior Tangkon täysin vapaana boksista. Maalivahti Antti Kuusinen kuitenkin pelasti Tangkon oikeaoppisen puskun aivan maalin alanurkasta.

Enempää maalipaikkoja ei nähty, ja näin tauolle siirryttiin maalittomissa tasalukemissa. Tauon alkaessa TamU-leiristä myönnettiin, että torniolaisvieraiden korkea prässipeli oli tullut yllätyksenä, ja tähän lähdettiin hakemaan kopista lääkkeitä. Ḵenttämiehillä oli puolestaan tauon aikana kova työ kunnostaa kenttä, sillä kovan sateen pehmittämästä kentästä oli irronnut kymmeniä isompia ja pienempiä turvepaakkuja.

Mauno Sirén taistelee sateen keskellä.
Roope Kostiainen ei ehdi palloon.

Piristyminen ja romahdus toisella jaksolla

Toisella jaksolla TamUn peli piristyi selvästi. Palloa pidettiin enemmän hallussa, ja muutamat hyökkäykset näyttivät lupaavilta. Viimeiset syötöt eivät kuitenkaan napsuneet omille, ja näin tilanteet kuivuivat kokoon ennen varsinaista tekopaikkaa. Ensimmäisen kerran torniolaisvahti Lauri Rönkkö joutuikin torjumaan vasta hiukan ennen tunnin täyttymistä, kun Berat Grabovci oli unohdettu kulmapotkussa aivan vapaaksi etualueelle. Terävä pusku suuntautui hyvin etukulmaan, mutta matkaa maaliin oli sen verran paljon, että Rönkkö ehti helpohkosti pallon tielle.

Kulmapotku ja kaikki katseet pallossa.

Viitisen minuuttia myöhemmin nähtiin ottelun ehkäpä paras tekopaikka, kun Berat Grabovci uunotti laidallaan Niko-Petteri Kuukasjärven ja löysi sitten Valtteri Hiilloskorven täysin vapaana pelaajamassan takaa. Pallo putosi juuri sopivasti Hiilloskorven jalkaan, mutta tämän laukaisu jäi todella heppoiseksi, ja Samuel Olabisi sai pelastettua aivan maalin edestä.

Samuel Olabisi pelastaa Valtteri Hiilloskorven vedon maalin edestä.

Kolmannen kerran Rönkkö joutui torjuntatöihin 70 minuutin kohdalla, kun Roope Kostiainen siirsi pallon pystyjuoksunsa jälkeen Topias Järvelälle keskelle. Tämä eteni pallon kanssa rangaistusalueen kaaren tuntumaan, mutta laukaus jäi sen verran vaisuksi, että Rönkkö vangitsi pallon helposti.

Topias Järvelä laukoo.

Tämän jälkeen Sinipaitojen paras vaihe alkoi hiipua, ja myös TamU-maalilla nähtiin pahoja tilanteita. Juho-Teppo Berg pääsi esittelemään painavaa laukaustaan, kun Abdul Sesay taisteli Santeri Salomaan purkupallon haltuun ja syötti viereensä vetopaikkaan. Maalivahti Antti Kuusinen kuitenkin ehti juuri ja juuri pallon tielle, ja puolustus pelasi lopulta flipperipallon väljemmille vesille.

Ottelun ratkaisu lähti liikkeelle Sinipaitojen hyökkäyspään vapaapotkusta, jossa molemmat topparit oli nostettu ylös. Riku Oras antoi vapaapotkun vasemmalta laidalta, mutta keskitykseksi tarkoitettu pallo lipsahti suoraan maalivahdille. Tämä antoi heti pitkän avauksen piikkiin kohti Jaakko Pyynyä. Verneri Uimonen voitti ykköspallon, mutta Topias Järvelä ei ehtinyt ikävästi pomppineeseen kakkospalloon, vaan Junior Tangko nappasi sen haltuunsa. Tästä TP-47 pääsi pahaan 4–2-vastahyökkäykseen, jossa Tangkon oli helppo työ syöttää Abdul Sesay nokikkain Antti Kuusisen kanssa. Kuusisen vastaantulo pelasti vielä ensimmäisen tilanteen, mutta Sesay sai Kuusisen torjunnan jälkeen pallon vielä onnekkaasti mukaansa, ja onnistui nostamaan sen maalin edessä pelastusta yrittäneen Verneri Uimosen ohi verkon perukoille.

Antti Kuusinen ei ehdi Junior Tangkon rangaistuspotkun tielle.

Ottelun lopullisesti ratkaisseessa 0–2-maalissa oli osansa myös hankalilla kenttäolosuhteilla. Juho-Teppo Berg antoi keskikentän vapaapotkun TamU-boksiin melko vaarattoman näköisesti, mutta keskitystä katkaisemaan tullut toppari Ville Puustinen liukastui juuri ratkaisevalla hetkellä sillä seurauksella, että pallo osui hänen käsivarteensa samalla hetkellä kun polvet lässähtivät märän nurmen pintaan. Käsivarsi oli kiinni vartalossa ja useimmat odottivat tuomarin antavan tilanteen mennä, mutta niin vain armoton käsi osoitti rangaistuspilkulle. Pallon taakse astui Junior Tangko, joka laukoi pallon vastustamattomasti maalin ylänurkkaan ja käytännössä ratkaisi ottelun.

Maalien jälkeen peli oli erittäin sekavaa, eikä TamU saanut oikein minkäänlaista loppukiriä aikaiseksi. Viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa pallo saatiin pelattua kerran boksiin, kun Leroy Malukan nosto tavoitti Verneri Uimosen vapaana, ja tämä siirsi keskemmälle Berat Grabovcille. Pallo kuitenkin karkasi yli päätyrajasta, eikä toiveikkaampien ajatukset siitä, että Grabovcia olisi rikottu pilkun arvoisesti, suinkaan toteutuneet.

Juuri 90 minuutin tullessa täyteen nähtiin vielä yksi tekopaikka, kun Mauno Sirén avasi pitkän pallon Roope Kostiaiselle, ja tämä leikkasi laitapuolustajan ohi keskelle. Valtteri Hiilloskorpi pyysi palloa rangaistusalueen kaarella ja saikin sen mukavasti jalkaansa, mutta lupaavan näköinen laukaus suuntautui niukasti yli ja putosi maalin katolle.

Kun lisäajalla ei enää maalipaikkoja nähty, ottelu päättyi tuskastuttavaan 0–2-tappioon. Tulos tiivistää putoamiskamppailua TamUn kannalta ikävällä tavalla. TamU toki pysyy tuloksesta huolimatta sarjassa yhdeksäntenä eli juuri putoamisviivan päällä, mutta lähin takaa-ajaja Vasa IFK nousi pisteen verran lähemmäksi eli neljän pisteen päähän, kun pelaamatta on vielä kolme ottelua. Negatiivisin seikka kuitenkin oli, että nousujohteisesti viimeaikoina pelannut TP-47 päästettiin vielä mukaan kamppailuun sarjapaikasta. Eroa on toki vielä kuusi pistettä, mutta TP-47 on pelannut yhden ottelun muita vähemmän.

Kommentit ottelun jälkeen

”Minä en ymmärrä”, aloitti päävalmentaja Leroy Maluka kommenttinsa sunnuntaiaamuna. ”Viime viikolla matkustimme viisi tuntia, pelasimme yhden parhaista otteluistamme koko kaudella ja otimme kolme vieraspistettä. Sitten pelaamme kotona sarjassa viimeisenä olevaa joukkuetta vastaan, ja pelaamme tosissamme vain puoli tuntia. Tätä ei voi hyväksyä.”

”Uskon poikiin ja luotan heihin, ja mitä saan? En yhtään mitään. Tasomme on vaihdellut pelistä toiseen ja siksi olemme siellä missä olemme. Kausi on maraton, ei sprintti. Siksi meidän täytyy pelata parhaan kykymme mukaan joka viikko. Tänään emme halunneet voittoa tarpeeksi. TP-47 halusi voittoa meitä enemmän, ja siksi he matkasivat kotiin kolmen pisteen kanssa. Mitä voin tehdä, jos pojat eivät kuuntele, emme tee oikeita asioita, emmekä pysy pelisuunnitemassa? En rehellisesti sanottuna tiedä”, Maluka tilittää.

”Jos lasketaan pisteet, jotka olemme menettäneet typerien virheiden takia, voisimme olla sarjassa vähintään kuuden parhaan joukossa. Nyt meidän täytyy hakea pisteet Pietarsaaresta, eikä se tule olemaan helppoa”, päättää Maluka.

Ensi viikonloppuna Tampere United pitää maaottelutaukoa, mutta Malukan mainitsema Pietarsaaren reissu on edessä viikkoa myöhemmin sunnuntaina 16.9. Tämän lisäksi edessä on vielä Herculeksen kohtaaminen Ratinassa sunnuntaina 23.9. sekä KuFu98:n kohtaaminen vieraissa sarjan päätöskierroksella lauantaina 29.9. Näistä otteluista TamUn on napattava tukku pisteitä, jotta paikka Kakkosessa myös ensi kaudella varmistuu.

Kakkonen

0 – 2

( 0 – 0 )

Yleisöä:
466

76' Abdul Sesay
80' Junior Tangko (rp)

Yleisöä:
466

32 Antti Kuusinen 90' +5
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen
4 Topias Järvelä 77'
8 Riku Oras C
10 Berat Grabovci
13 Ville Puustinen
20 Verneri Uimonen 86'
24 Santeri Salomaa 70'
25 Omar Khary 10'
27 Valtteri Hiilloskorpi
62 Elias Alanen
7 Elias Harala
16 Leevi Manninen
19 Valtteri Uimonen
21 Konsta Raittinen
22 Matias Stark
52 Leroy Maluka 83' 77'
1Lauri Rönkkö
2David Bitsindou
4Samuel Olabisi
7Jaakko Pyynykeltainen kortti 90+3’
10Juho-Teppo BergCkeltainen kortti 82’vaihtoon 84’
11Niko-Petteri Kuukasjärvivaihtoon 72’
15Joni Lehosmaa
19Aleksi Koivumaa
20Junior Tango
22Eetu Närhiläkeltainen kortti 47’vaihtoon 65’
88Abdul Sesay
27Joona Konttajärvivaihdosta 65’
28Matias Ojanahovaihdosta 72’
87Ryan Gilligankeltainen kortti 89’vaihdosta 84’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2