14.9.2021

 
 

PJK kaatui toistamiseen Pyynikillä nihkeästä esityksestä huolimatta


Tampere United avasi Kolmosen ylemm√§n jatkosarjan kotivoitolla, kun Pirkkalan Jalkapalloklubi kaatui sunnuntaina Pyynikill√§ maalein 4‚Äď1 (1‚Äď0). Edellisen PJK-ottelun tavoin ottelu ei ollut mik√§√§n t√§ysi l√§pihuutojuttu. T√§ll√§ kertaa vaikeuksia tuotti erityisesti PJK:n vet√§ytyminen kilpikonnapuolustukseen, eik√§ TamU ollut aivan ter√§vimmill√§√§n sen murtamisyrityksiss√§. Kaikki Sinipaitojen maalit syntyiv√§tkin erikoistilanteista.

Ottelun kaava oli alusta alkaen selvä: TamU piti palloa ja PJK vetäytyi suosiolla. Ensimmäiset vaaralliset tilanteetkin saatiin jo kuudennella minuutilla, jonka aikana pallo kävi kaksi kertaa maalipuissa. Ensimmäisessä tilanteessa Eino-Veikko Ek syötti vasemmalta laidalta Eetu Räisäselle aivan maalin eteen, mutta tämän ohjaus nosti pallon maalin ylärimaan ja siitä väljemmille vesille. Toisessa saman minuutin sisään mahtuneessa tilanteessa Jesse Vuori nousi puolestaan oikealta ja löysi Panu Väliahon maalin edestä, mutta tämän laukaus pomppi pallon eteen syöksyneen puolustajan kautta tolppaan.

TamU-kannattajilla nousi kylmä hiki pintaan pian vartin täyttymisen jälkeen, kun Anton Bright sai palloon huonon osuman katkoessaan PJK:n pitkää avaussyöttöä. Maalivahti Antti Kuusinen oli juossut hakemaan samaa palloa ja oli kaukana maalista, kun pallo pomppi Brightin jalasta Alex Hjelmin jalkaan. Hjelmin laukaus kaarsi kuitenkin lopulta melko karkeasti tyhjän maalin ohi.

Ensimmäisen jakson alkupuoliskolle antoivat leimansa myös Arttu Haapalan erittäin vaaralliset kulmapotkut, joista maali oli muutamaankin otteeseen hyvin lähellä. Ensimmäinen maali syntyi kuitenkin lopulta toisenlaisesta erikoistilanteesta, kun PJK-maalivahti Erik Ojala syöksyi pallontavoittelutilanteessa Eric Bullockin jalkoihin, ja tuloksena oli hiukan kiistanalainenkin pilkkutuomio. Oli miten oli, Roope Kostiainen asettui laukomaan rankkaria, ja viimeisteli vuorenvarmasti maalin vasempaan alanurkkaan.

Roope Kostiaisen toinen maali oli lähellä heti puolen tunnin täyttymisen jälkeen, kun Eetu Räisäsen nappisyöttö vapautti kärkipelaajan juoksuun linjan taakse. Maalivahti Ojala tuli kuitenkin rohkeasti vastaan ja torjui käsillään Kostiaisen yrittäessä nostaa pallon maaliin.

Ensimmäisen jakson viimeisen vartin parhaat paikat syntyivät Arttu Haapalan kulmapotkuista. Niin Anton Bright kuin Severi Kankkunenkin pääsivät yrittämään puskua lähietäisyydeltä, mutta puolustus sai molemmissa tilanteissa horjutettua TamU-toppareita siten, että maalivahti Ojalan torjuttavaksi asti pallo ei päätynyt.

Lisää maaleja toisella jaksolla

Toinen jakso lähti Sinipaitojen kannalta terävästi liikkeelle, sillä ensimmäinen laukaus maalia kohti nähtiin Sinikaartin vielä laulaessa tuttua Hyökkäykseen-chänttiänsä. Palloa piti tilanteessa ensin Roope Kostiainen, joka syötti boksiin Topias Järvelälle, jonka kosketuksen jälkeen Panu Väliaholle avautui vetopaikka. Maalivahti peitti kuitenkin etukulman ja torjui pallon päätyrajasta yli.

Peli oli muutoinkin hyvin Sinipaitojen hallussa toisen jakson alussa, mutta kymmenen minuutin pelin j√§lkeen liev√§ lepsuilu kostautui PJK:n tasoitusmaalina. Tilanne l√§hti liikkeelle Arttu Haapalan katkaistua PJK:n nopean hy√∂kk√§ykseen keskialueella keltaisen kortin arvoisesti. Pyynikill√§ on mahdollista rakentaa erikoistilanne kaukaa l√§hes puolesta kent√§st√§kin annettavasta vapaapotkusta, ja t√§m√§n PJK ilmeisesti tiesi paremmin kuin hyvin. Sinipaitojen alakerran nukahtaessa Kalle Str√∂mbergin pitk√§ vapaapotku l√∂ysi Prince Ampahin t√§ysin vapaana maalin edest√§. T√§m√§k√§√§n ei viel√§ riitt√§nyt, vaan Ampah siirsi pallon viereens√§ t√§ysin vapaalle Juuso Kurpalle, joka sai laukoa syd√§mens√§ kyllyydest√§ maalin etuyl√§nurkkaan. N√§in lukemat olivat tasan 1‚Äď1.

Maalin jälkeen PJK avasi yllättäen peliään, ja puolustusbussi vietiin hetkeksi pois kentältä. TamU pääsi hyökkäämään erityisesti laitojen kautta, ja heti ensimmäinen yritys tuotti rangaistuspotkun, kun Panu Väliahon kanssa hyvän seinän pelannut Topias Järvelä kaadettiin rangaistusalueella. Pilkkua asettui laukomaan jälleen Roope Kostiainen, mutta kun veto jäi hiukan liian keskelle, pystyi Erik Ojala torjumaan laukauksen.

Seuraava ja samalla TamUn jo kolmas rangaistuspotku tuomittiin vain viitisen minuuttia my√∂hemmin. Tilanteessa Kostiainen murtautui laidalta boksiin ja haki sy√∂tt√∂√§ takaviistoon. Antti Haukka veti maihin ja liukui k√§sineen kiinni palloon, eik√§ tuomarilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa pallo pilkulle. Pilkun vet√§j√§ksi vaihtui t√§ss√§ kohtaa Topias J√§rvel√§, joka viimeistelikin varmasti 2‚Äď1-johtomaalin maalin vasempaan alanurkkaan samalla kun maalivahti Ojala heitt√§ytyi vastakkaiseen suuntaan. Ilman tuomarin hiukan h√§t√§ist√§ vihellyst√§ J√§rvel√§ olisi voinut viimeistell√§ jo pelitilanteesta, mutta oikeus ja kohtuus toteutui, kun sama pelaaja sai laittaa pallon pilkulta sis√§√§n.

Heti pari minuuttia johtomaalin jälkeen TamU oli lähellä päästää PJK:n jälleen tasoihin, kun Arttu Raittinen pelattiin pitkällä syötöllä vapaaseen keskityspaikkaan, ja Elias Harala pääsi hyppäämän TamU pelaajien keskeltä ainoana palloon. Pusku suuntautui kuitenkin onneksi maalin yli.

TamU-kannattajat vapautettiin pienoisesta piinastansa lopullisesti vasta reilu kymmenen minuuttia ennen t√§ytt√§ aikaa. Arttu Haapala l√§hetti illan kymmenennen kulmapotkunsa syv√§lle taka-alueelle, josta Severi Kankkunen puski pallon aivan maalin eteen Eric Bullockin ulottuville. Pari peli√§ ilman maaleja pelannut hy√∂kk√§√§j√§ ei t√§st√§ erehtynyt, ja n√§in vapauttava 3‚Äď1-maali oli syntynyt.

Loppulukemat 4‚Äď1 syntyiv√§t illan ehdottomasti komeimmalla laukauksella, jonka esitteli kent√§lle Panu V√§liahon tilalle vaihdettu Paavo Kujala suoraan Arttu Haapalan kulmapotkusta. Kaksikko sopi kuvion kent√§ll√§ spontaanisti siten, ett√§ Haapala pelasi pallon tyhj√§√§n tilaan keskelle kuudentoista rajalle, jonne Kujala p√§√§sikin juoksemaan yhdenk√§√§n PJK-pelaajan seuraamatta mukana. Kuvio oli ovela, mutta vaati my√∂s hyv√§n laukauksen tuottaakseen maalin. Sen Kujala tarjoili voimalla maalin etuyl√§nurkkaan.

Ottelun lisäajalla nähtiin vielä kaksi laukausta, jotka olisivat ansainneet tuottaa TamUlle vielä viidennen maalin. Ensin Erik Ojala sai venyä Paavo Kujala tulisen kaukolaukauksen tielle, ja heti perään Roope Kostiainen pääsi laukomaan boksista puolustajan purun epäonnistuttua. Ojala torjui kuitenkin Kostiaisenkin laukauksen, joskin pallo kimposi käsistä korkealle ja oli jo putoamassa maaliin, kun Juuso Kurppa pelasti vielä tilanteen maaliviivalta. Näin TamU sai tyytyä kolmen maalin voittomarginaaliin.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa myönsi ottelun jälkeen, että PJK:n tiivis puolustuspelaaminen teki ottelusta haastavan.

”Oli v√§h√§n vaikeata. Vastustaja tuli aikamoisen bussin kanssa, ja sit√§ oli v√§h√§n vaikea saada murrettua. Pallo oli meill√§ varmasti 80 prosenttia peliajasta, mutta ei me kovin vaarallisille paikoille p√§√§sty. PJK puolusti hyvin, ja me olimme v√§h√§n saamattomia, eik√§ liikutettu palloa riitt√§v√§n nopeasti, jolloin ei p√§√§sty kunnolla murtautumisalueille”, Listenmaa py√∂ritteli.

Ensimmäiset ratkaisut syntyivät rangaistuspotkuista, joita TamU sai ottelussa peräti kolme.

”Ensimm√§isest√§ rankkarista en ole ihan vakuuttunut, oliko tuomio selv√§. Varmaan maalivahti osui palloon ja varmaan osui Bullockiin. Kahdesta muusta ei kyll√§ pit√§isi olla mit√§√§n jossiteltavaa”, Listenmaa puntaroi.

PJK:n tasoitusmaalin osalta Listenmaa manaa löysää vartiointia.

”Siin√§ tuli kaksi merkkausvirhett√§, eli PJK p√§√§si jatkamaan maalille liian helposti, ja sitten viel√§ toinen palaaja p√§√§si maalintekoyritykseen liian helposti. My√∂hemmin Haralan puskutilanne oli v√§h√§n vastaava, eli hy√∂kk√§√§j√§ p√§√§si puskemaan v√§h√§n liian helposti toppareiden v√§list√§. Siihen t√§ytyy ottaa pieni skarppaus.”

Hyökkäyspään erikoistilannepelaaminen saa kuitenkin Listenmaalta kehuja. Kaksi jälkimmäistä maaliahan syntyivät Arttu Haapalan antamista kulmapotkuista.

”Kun ei p√§√§sty maalintekoon pelitilanteista, onneksi erikoistilanteista p√§√§stiin. Ne on kuitenkin iso osa peli√§, ja nousevat usein isompaan rooliin loppukaudesta”, Listenmaa kiittelee,

Maali oli lähellä Haapalan kulmapotkuissa useita kertoja ottelun aikana, sillä jokainen pallo. jonka hän lähetti kulmalta maalin eteen oli vaarallinen. Maalit syntyivät kuitenkin kuvioista, jotka Haapala improvisoi kentällä ja ohjeisti vaivihkaa kanssapelaajille.

”Ensimm√§isess√§ maalissa ’Are’ k√§vi sanomassa Antonille, mihin h√§n pallon laittaa, ja Anton v√§litti Severille, ett√§ Pallo tulee todella kauaksi. Toisessa ’Are’ k√§vi sanomassa Paavolle asiasta suoraan. Siin√§ ’Are¬īotti ison roolin ilmoittamalla ennalta mihin pallo tulee, ja siihen ne putosivat aika kivasti”, Listenmaa paljastaa

Otteluennakossa Listenmaa kertoi, että tässä vaiheessa kautta ei ole enää niin paljoa väliä miten voitto otetaan kunhan se otetaan. PJK-ottelussa oli jopa pienoista välipelin makua ennen kauden todellisia ratkaisuotteluita, mutta syytä huoleen ei tulevien latauksen kannalta ole.

”Viime aikoina on tehty vain se mit√§ voittoon tarvitaan. TiPS-peliss√§ se meinasi jopa kostautua, mutta ensi viikolla on oltava alusta alkaen t√§ysill√§ mukana. Kyll√§ NoPS-pelist√§ puhuttiin jo ennen PJK-peli√§kin pelaajien kesken ja sit√§ on odotettu. Nokialla on varmasti kova latinki p√§√§ll√§”, Listenmaa lupaa viitaten ensi lauantaina pelattavaan nousutaistelun kannalta ratkaisevan t√§rke√§√§n k√§rkiotteluun.

 
 
Tampere Unitedin logo
4 ‚Äď 1

(1 ‚Äď 0)

PJK logo

24' Roope Kostiainen (rp)
63' Topias Järvelä (rp)
78' Eric Bullock
84' Paavo Kujala

Yleisömäärä:
487

57' Niko Kurppa

Yleisömäärä:
487

 
32Antti Kuusinen
4Eino-Veikko Ek
6Severi Kankkunen vaihtoon 89'
8Topias Järvelä vaihtoon 66'
9Eric Bullock vaihtoon 81'
11Roope Kostiainen
13Anton BrightC
15Jesse Vuori
18Panu Väliaho vaihtoon 66'
20Arttu Haapala keltainen kortti 56' vaihtoon 89'
41Eetu Räisänen
29Henri Savolainen
10Ali Aitbenzanzoun
16Paavo Kujala vaihdosta 66'
24Arttu Mättö vaihdosta 66'
26Verneri Uimonen vaihdosta 89'
27Nils Strömsholm vaihdosta 81'
31Ville Kukkanen vaihdosta 89'