PJK kaatui toistamiseen Pyynikillä nihkeästä esityksestä huolimatta

14/09/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere United avasi Kolmosen ylemmän jatkosarjan kotivoitolla, kun Pirkkalan Jalkapalloklubi kaatui sunnuntaina Pyynikillä maalein 4–1 (1–0). Edellisen PJK-ottelun tavoin ottelu ei ollut mikään täysi läpihuutojuttu. Tällä kertaa vaikeuksia tuotti erityisesti PJK:n vetäytyminen kilpikonnapuolustukseen, eikä TamU ollut aivan terävimmillään sen murtamisyrityksissä. Kaikki Sinipaitojen maalit syntyivätkin erikoistilanteista.


Kolmonen

4 – 1

Ottelun kaava oli alusta alkaen selvä: TamU piti palloa ja PJK vetäytyi suosiolla. Ensimmäiset vaaralliset tilanteetkin saatiin jo kuudennella minuutilla, jonka aikana pallo kävi kaksi kertaa maalipuissa. Ensimmäisessä tilanteessa Eino-Veikko Ek syötti vasemmalta laidalta Eetu Räisäselle aivan maalin eteen, mutta tämän ohjaus nosti pallon maalin ylärimaan ja siitä väljemmille vesille. Toisessa saman minuutin sisään mahtuneessa tilanteessa Jesse Vuori nousi puolestaan oikealta ja löysi Panu Väliahon maalin edestä, mutta tämän laukaus pomppi pallon eteen syöksyneen puolustajan kautta tolppaan.

TamU-kannattajilla nousi kylmä hiki pintaan pian vartin täyttymisen jälkeen, kun Anton Bright sai palloon huonon osuman katkoessaan PJK:n pitkää avaussyöttöä. Maalivahti Antti Kuusinen oli juossut hakemaan samaa palloa ja oli kaukana maalista, kun pallo pomppi Brightin jalasta Alex Hjelmin jalkaan. Hjelmin laukaus kaarsi kuitenkin lopulta melko karkeasti tyhjän maalin ohi.

Ensimmäisen jakson alkupuoliskolle antoivat leimansa myös Arttu Haapalan erittäin vaaralliset kulmapotkut, joista maali oli muutamaankin otteeseen hyvin lähellä. Ensimmäinen maali syntyi kuitenkin lopulta toisenlaisesta erikoistilanteesta, kun PJK-maalivahti Erik Ojala syöksyi pallontavoittelutilanteessa Eric Bullockin jalkoihin, ja tuloksena oli hiukan kiistanalainenkin pilkkutuomio. Oli miten oli, Roope Kostiainen asettui laukomaan rankkaria, ja viimeisteli vuorenvarmasti maalin vasempaan alanurkkaan.

Roope Kostiaisen toinen maali oli lähellä heti puolen tunnin täyttymisen jälkeen, kun Eetu Räisäsen nappisyöttö vapautti kärkipelaajan juoksuun linjan taakse. Maalivahti Ojala tuli kuitenkin rohkeasti vastaan ja torjui käsillään Kostiaisen yrittäessä nostaa pallon maaliin.

Ensimmäisen jakson viimeisen vartin parhaat paikat syntyivät Arttu Haapalan kulmapotkuista. Niin Anton Bright kuin Severi Kankkunenkin pääsivät yrittämään puskua lähietäisyydeltä, mutta puolustus sai molemmissa tilanteissa horjutettua TamU-toppareita siten, että maalivahti Ojalan torjuttavaksi asti pallo ei päätynyt.

Lisää maaleja toisella jaksolla

Toinen jakso lähti Sinipaitojen kannalta terävästi liikkeelle, sillä ensimmäinen laukaus maalia kohti nähtiin Sinikaartin vielä laulaessa tuttua Hyökkäykseen-chänttiänsä. Palloa piti tilanteessa ensin Roope Kostiainen, joka syötti boksiin Topias Järvelälle, jonka kosketuksen jälkeen Panu Väliaholle avautui vetopaikka. Maalivahti peitti kuitenkin etukulman ja torjui pallon päätyrajasta yli.

Peli oli muutoinkin hyvin Sinipaitojen hallussa toisen jakson alussa, mutta kymmenen minuutin pelin jälkeen lievä lepsuilu kostautui PJK:n tasoitusmaalina. Tilanne lähti liikkeelle Arttu Haapalan katkaistua PJK:n nopean hyökkäykseen keskialueella keltaisen kortin arvoisesti. Pyynikillä on mahdollista rakentaa erikoistilanne kaukaa lähes puolesta kentästäkin annettavasta vapaapotkusta, ja tämän PJK ilmeisesti tiesi paremmin kuin hyvin. Sinipaitojen alakerran nukahtaessa Kalle Strömbergin pitkä vapaapotku löysi Prince Ampahin täysin vapaana maalin edestä. Tämäkään ei vielä riittänyt, vaan Ampah siirsi pallon viereensä täysin vapaalle Juuso Kurpalle, joka sai laukoa sydämensä kyllyydestä maalin etuylänurkkaan. Näin lukemat olivat tasan 1–1.

Maalin jälkeen PJK avasi yllättäen peliään, ja puolustusbussi vietiin hetkeksi pois kentältä. TamU pääsi hyökkäämään erityisesti laitojen kautta, ja heti ensimmäinen yritys tuotti rangaistuspotkun, kun Panu Väliahon kanssa hyvän seinän pelannut Topias Järvelä kaadettiin rangaistusalueella. Pilkkua asettui laukomaan jälleen Roope Kostiainen, mutta kun veto jäi hiukan liian keskelle, pystyi Erik Ojala torjumaan laukauksen.

Seuraava ja samalla TamUn jo kolmas rangaistuspotku tuomittiin vain viitisen minuuttia myöhemmin. Tilanteessa Kostiainen murtautui laidalta boksiin ja haki syöttöä takaviistoon. Antti Haukka veti maihin ja liukui käsineen kiinni palloon, eikä tuomarilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa pallo pilkulle. Pilkun vetäjäksi vaihtui tässä kohtaa Topias Järvelä, joka viimeistelikin varmasti 2–1-johtomaalin maalin vasempaan alanurkkaan samalla kun maalivahti Ojala heittäytyi vastakkaiseen suuntaan. Ilman tuomarin hiukan hätäistä vihellystä Järvelä olisi voinut viimeistellä jo pelitilanteesta, mutta oikeus ja kohtuus toteutui, kun sama pelaaja sai laittaa pallon pilkulta sisään.

Heti pari minuuttia johtomaalin jälkeen TamU oli lähellä päästää PJK:n jälleen tasoihin, kun Arttu Raittinen pelattiin pitkällä syötöllä vapaaseen keskityspaikkaan, ja Elias Harala pääsi hyppäämän TamU pelaajien keskeltä ainoana palloon. Pusku suuntautui kuitenkin onneksi maalin yli.

TamU-kannattajat vapautettiin pienoisesta piinastansa lopullisesti vasta reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Arttu Haapala lähetti illan kymmenennen kulmapotkunsa syvälle taka-alueelle, josta Severi Kankkunen puski pallon aivan maalin eteen Eric Bullockin ulottuville. Pari peliä ilman maaleja pelannut hyökkääjä ei tästä erehtynyt, ja näin vapauttava 3–1-maali oli syntynyt.

Loppulukemat 4–1 syntyivät illan ehdottomasti komeimmalla laukauksella, jonka esitteli kentälle Panu Väliahon tilalle vaihdettu Paavo Kujala suoraan Arttu Haapalan kulmapotkusta. Kaksikko sopi kuvion kentällä spontaanisti siten, että Haapala pelasi pallon tyhjään tilaan keskelle kuudentoista rajalle, jonne Kujala pääsikin juoksemaan yhdenkään PJK-pelaajan seuraamatta mukana. Kuvio oli ovela, mutta vaati myös hyvän laukauksen tuottaakseen maalin. Sen Kujala tarjoili voimalla maalin etuylänurkkaan.

Ottelun lisäajalla nähtiin vielä kaksi laukausta, jotka olisivat ansainneet tuottaa TamUlle vielä viidennen maalin. Ensin Erik Ojala sai venyä Paavo Kujala tulisen kaukolaukauksen tielle, ja heti perään Roope Kostiainen pääsi laukomaan boksista puolustajan purun epäonnistuttua. Ojala torjui kuitenkin Kostiaisenkin laukauksen, joskin pallo kimposi käsistä korkealle ja oli jo putoamassa maaliin, kun Juuso Kurppa pelasti vielä tilanteen maaliviivalta. Näin TamU sai tyytyä kolmen maalin voittomarginaaliin.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa myönsi ottelun jälkeen, että PJK:n tiivis puolustuspelaaminen teki ottelusta haastavan.

”Oli vähän vaikeata. Vastustaja tuli aikamoisen bussin kanssa, ja sitä oli vähän vaikea saada murrettua. Pallo oli meillä varmasti 80 prosenttia peliajasta, mutta ei me kovin vaarallisille paikoille päästy. PJK puolusti hyvin, ja me olimme vähän saamattomia, eikä liikutettu palloa riittävän nopeasti, jolloin ei päästy kunnolla murtautumisalueille”, Listenmaa pyöritteli.

Ensimmäiset ratkaisut syntyivät rangaistuspotkuista, joita TamU sai ottelussa peräti kolme.

”Ensimmäisestä rankkarista en ole ihan vakuuttunut, oliko tuomio selvä. Varmaan maalivahti osui palloon ja varmaan osui Bullockiin. Kahdesta muusta ei kyllä pitäisi olla mitään jossiteltavaa”, Listenmaa puntaroi.

PJK:n tasoitusmaalin osalta Listenmaa manaa löysää vartiointia.

”Siinä tuli kaksi merkkausvirhettä, eli PJK pääsi jatkamaan maalille liian helposti, ja sitten vielä toinen palaaja pääsi maalintekoyritykseen liian helposti. Myöhemmin Haralan puskutilanne oli vähän vastaava, eli hyökkääjä pääsi puskemaan vähän liian helposti toppareiden välistä. Siihen täytyy ottaa pieni skarppaus.”

Hyökkäyspään erikoistilannepelaaminen saa kuitenkin Listenmaalta kehuja. Kaksi jälkimmäistä maaliahan syntyivät Arttu Haapalan antamista kulmapotkuista.

”Kun ei päästy maalintekoon pelitilanteista, onneksi erikoistilanteista päästiin. Ne on kuitenkin iso osa peliä, ja nousevat usein isompaan rooliin loppukaudesta”, Listenmaa kiittelee,

Maali oli lähellä Haapalan kulmapotkuissa useita kertoja ottelun aikana, sillä jokainen pallo. jonka hän lähetti kulmalta maalin eteen oli vaarallinen. Maalit syntyivät kuitenkin kuvioista, jotka Haapala improvisoi kentällä ja ohjeisti vaivihkaa kanssapelaajille.

”Ensimmäisessä maalissa ’Are’ kävi sanomassa Antonille, mihin hän pallon laittaa, ja Anton välitti Severille, että Pallo tulee todella kauaksi. Toisessa ’Are’ kävi sanomassa Paavolle asiasta suoraan. Siinä ’Are´otti ison roolin ilmoittamalla ennalta mihin pallo tulee, ja siihen ne putosivat aika kivasti”, Listenmaa paljastaa

Otteluennakossa Listenmaa kertoi, että tässä vaiheessa kautta ei ole enää niin paljoa väliä miten voitto otetaan kunhan se otetaan. PJK-ottelussa oli jopa pienoista välipelin makua ennen kauden todellisia ratkaisuotteluita, mutta syytä huoleen ei tulevien latauksen kannalta ole.

”Viime aikoina on tehty vain se mitä voittoon tarvitaan. TiPS-pelissä se meinasi jopa kostautua, mutta ensi viikolla on oltava alusta alkaen täysillä mukana. Kyllä NoPS-pelistä puhuttiin jo ennen PJK-peliäkin pelaajien kesken ja sitä on odotettu. Nokialla on varmasti kova latinki päällä”, Listenmaa lupaa viitaten ensi lauantaina pelattavaan nousutaistelun kannalta ratkaisevan tärkeään kärkiotteluun.

Kolmonen

4 – 1

( 1 – 0 )

24′ Roope Kostiainen
63′ Topias Järvelä
78′ Eric Bullock
84′ Paavo Kujala

Yleisöä:
487

57' Niko Kurppa

Yleisöä:
487

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
6 Severi Kankkunen 89'
8 Topias Järvelä 66'
9 Eric Bullock 81'
11 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Jesse Vuori
18 Panu Väliaho 66'
20 Arttu Haapala 56' 89'
41 Eetu Räisänen
29 Henri Savolainen
10 Ali Aitbenzanzoun
16 Paavo Kujala 66'
24 Arttu Mättö 66'
26 Verneri Uimonen 89'
27 Nils Strömsholm 81'
31 Ville Kukkanen 89'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2