Pitsiyö tuotti TamUlle pettymyksen

30/07/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United joutui pettymään Pitsiyön Spesiaalissa. Puolen tunnin kohdalla Eric Bullockin maalilla otettu johto suli aivan jakson lopussa painajaismaisen kolmen minuutin aikana tappiotilanteeksi, vaikka jossiteltavaa jäi vielä ennen taukoa paitsiona hylätystä tasoitusmaalista. Toiselle jaksolle jouduttiin tappiolla, eikä palloa enää saatu Iirojen maaliin. Lopulta tappiolukemiksi kirjattiin 3–1 (2–1) Elias Ahteen tehtyä illan toisen maalinsa. Peräti 1082 katsojan edessä pelattiin kuuma ottelu, jossa kumpikin joukkue otti viisi keltaista korttia, vaikka mitään koiruuksia ei nähtykään.


Kakkonen

3 – 1

  • Peli oli hyvin Sinipaitojen hallussa 40 minuuttia.
  • Pallo-Iirojen taidokkaat pukukoppimaalit käänsivät pelin, eikä TamU päässyt enää toisella jaksolla kunnon pelirytmiin.
  • Pitsiyön Spesiaalissa oli tunnelmaa ja ennätysyleisö 1082 katsojaa, joista noin 100 vieraskannattajien katsomossa.

Neljäkymmentä minuuttia peli oli ihan kontrollissa. Molemmissa ensimmäisen jakson takaisku­maaleissa oli hankalat pallot puolustaa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Hyvin Ahde keskityksen sieltä välistä haki, vaikka se oli kova. Siinä oli maalintekijän maali kyllä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tuomarien kommentti oli, että Bullock oli paitsiossa ja vaikutti peliin. Kyllähän ”Eki” siinä paitsioasemassa varmaan oli, mutta siitä vaikuttiko se peliin voi olla kahta mieltä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Toisella jaksolla ei päästy millään tapaa peliin sisään. Se oli todella heikko suoritus

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

TamU joutui lähtemään Pitsiyön Spesiaalin hieman siipirikkoisena, sillä kokoonpanosta puuttuivat kapteeni Anton Bright sekä ykkösmaalivahti Antti Kuusinen. Topparin paikalle ei saatu korvaajaa joukkueen varsinaista toppareista Biran Jengin työkiireiden ja Atte Jokisen asepalveluksen takia, ja yleensä keskikentän pohjalla pelaava Arttu Mättö joutui stunttaamaan puolustuslinjassa.

”Topparitilanne oli meillä tiedossa jo pitkän aikaa, ja siihen oli varauduttu. Koko ajan pyrittiin aiemmissa peleissä myös reagoimaan, mutta saumoja ei tullut muita kuin Mätölle muutama minuutti topparina Ilves-pelin lopussa. Harmittavasti kakkosjoukkueellakin oli sarjatauko, eikä päästy sitäkään hyödyntämään”, päävalmentaja Jukka Listenmaa totesi tilanteesta.

Lisäksi Raumalla keskikentältä puuttui tärkeä palanen, kun Arttu Haapalan polvet eivät olleet toipuneet pelikuntoon edellisten pelien jäljiltä. Myös Roope Kostiainen joutui pelipäivän aamuna jäämään sairastumisen takia pois kokoonpanosta.

”Poissaoloihin peli ei kaatunut, vaan kyllä meillä riittävän hyvä joukkue kentällä oli”, Listenmaa vakuutti.

Remu Koikkalainen pelasi ensimmäisen ottelunsa Kakkosessa. Kuva: Sami Kivistö
Äijänsuolla katsomo oli käytännössä viimeistä penkkiä myöden täynnä, ja käytävilläkin istui katsojia. Yleisömääräksi kuulutettiin 1082 katsojaa. Kuva: Sami Kivistö

Ottelun alku oli hyvin tunnusteleva, eikä odotettua Pallo-Iirojen alkurynnistystä nähty. Viiden minuutin pelin jälkeen molemmissa päissä alettiin nähdä tilanteita, ja ensimmäisen kerran yleisö sai kohahtaa kymmenennellä minuutilla, kun Eino-Veikko Ek laukoi pallon voimalla sivuverkkoon suoraan Janar Georgin keskityksestä.

Heti perään Elias Ahde pääsi toisessa päässä ensimmäistä kertaa tekopaikkaan. Target Ayannubi laittoi keskityksen maalin eteen, ja Ahteen syöksypusku saatteli pallon maalin yli.

Sinikaarti juhli Raumalla 20 vuottaan suomalaisen kannattajaskenen huipulla. Kuva: Sami Kivistö

Janar Georg oli pelin edetessä mukana useimmissa TamUn lupaavissa hyökkäyksissä. Vartin kohdalla Georg sai pallon laitaan Eetu Räisäsen hyvästä syötöstä. Georg laittoi matalan keskityksen boksiin, mutta toppari katkaisi. Hetkeä myöhemmin Georg pääsi laukomaan noustuaan boksiin oikealta, mutta maalivahti Henri Saarinen torjui.

Ennen puolen tunnin täyttymistä Janar Georg hankki TamUlle vaparin saatuaan jälleen pallon Eetu Räisäsen pitkästä avauksesta. Tilanteessa Oskari Ohvo joutui pysäyttämään liukkaan Georgin keltaisen kortin arvoisesti. Pallon taakse asettuivat Taha Özcelik ja Joonas Rantala, joista jälkimmäinen laukoi pallon matalana tolppaan. Eric Bullock oli ensimmäisenä paikalla, ja laittoi karat sisään.

Eric Bullock pääsee ensimmäisenä tolpasta kimpoavaan palloon. Kuva: Sami Kivistö
Eric Bullock osoittaa rakkautta Sinikaartin suuntaan. Kuva: Sami Kivistö

Vain hetkeä myöhemmin Iirot sai hiukan vastaavan vaparipaikan, joskin vähän kauempaa ja keskemmältä. Alex Johansson laukoi terävästi kohti alakulmaa, mutta Remu Koikkalainen sai sen verran käsiään väliin, että pallo osui tolppaan. Laitapuolustaja Eelis Korhonen oli ensimmäisenä karoilla, ja pelasti tilanteen kulmapotkuksi.

Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla Pallo-Iirot sai luotua painetta TamUn maalille. Raumalaisyleisö vaati pariinkin eri kertaan rangaistuspotkua, kun ensin Target Ayannubi ja Alex Johansson päätyivät eri tilanteessa helpon näköisesti tekonurmen pintaan. Tuomarit eivät näihin tilanteisiin reagoineet.

Toisessa päässä nähtiin yksi Eric Bullockin erinomainen laitanousu toppari Ali Aitbenzanzounin loistavasta pitkästä avauksesta. Bullock haki takaviistoon Julius Stenroosia, mutta puolustaja ehti katkoa niukin naukin.

Taha Özcelik Target Ayannubin kintereillä. Kuva: Sami Kivistö

Ottelun 44. minuutilla TamUn pakka aukesi ensimmäisen kerran, kun laitapuolustaja Eelis Korhonen hävisi TamUn maalipotkun jälkeisen kakkospallon ja Iirojen vasen kaista jäi täysin vapaaksi. Kokenut laituri Mikko Jalkanen pääsi murtautumaan sieltä täysin vapaasti päätyrajalle, josta keskitys ylitti kaikki pelaajat taka-alueella päivystänyttä Otto Salmensuuta lukuunottamatta, ja tämä puski pallon vastustamattomasti ristiin aivan maalin yläkulmaan. Maalivahti Remu Koikkalainen jäi täysin vaille mahdollisuutta torjua.

”Neljäkymmentä minuuttia peli oli ihan kontrollissa, mutta sitten vastustaja pelasi hienosti tasoitusmaalissa. Toki tilanteenvaihdon jälkeen Jalkanen pääsi vähän turhan rauhassa keskittämään, mutta maalinedustaa puolustettiin periaatteessa ihan oikein. Se oli tukittuna, mutta taka-alueelta kaveri puski pallon todella hienosti takakulmaan. En tiedä montako kertaa kaveri onnistuu, jos yrittää kymmenen kertaa samaa”, päävalmentaja Jukka Listenmaa ruoti.

Nelivitonen oli juuri täyttymässä, kun Eric Bullock sai onnekkaan kimmokkeen boksiin, ja eteni kohti tekopaikkaa. Nyt oli satapäisen vieraskannattajien puolen vuoro huutaa, kun Bullock päätyi kenties ahdistelijansa avittamana kentän pintaan, ja maalivahti Henri Saarinen sai napata pallon helposti syliinsä. Tuomari näytti kuitenkin tylysti Bullockille kehotusta nousta ylös.

”Pilkku siitä olisi ollut köykäinen tuomio. Kyllä tässä selvempiäkin on jätetty viheltämättä, joten ei tästä voi hirveästi tuomareita moittia”, Listenmaa arvioi.

Joonas Rantala ja Julius Stenroos pallonriistossa. Kuva: Sami Kivistö

Sinipaidat kentällä ja katsomossa masentanut 2–1-johtomaali syntyi viidellä siirrolla Pallo-Iirojen puolenkentän sivurajaheiton jälkeen. Se viides siirto oli Elias Ahteen hyppypusku maalin edestä, kun maalintekijä Salmensuun laukaus muuttui täysin nappiin osuneeksi keskitykseksi takatolpalle. TamU-pelaajat yrittivät viittelöidä paitsiota, mutta videokuva paljastaa tämän täysin turhaksi.

”Hyvin Ahde keskityksen sieltä välistä haki, vaikka se oli kova. Siinä oli maalintekijän maali kyllä. Molemmissa maaleissa oli hankalat pallot puolustaa”, Listenmaa totesi takaiskusta.

Ensimmäisen jakson dramatiikka ei kuitenkaan suinkaan ollut ohi. TamU lähti Sinikaartinkin vaatimana hyökkäykseen heti aloituspotkusta, ja Janar Georg oli jälleen se, jonka tultua rikotuksi TamU sai vapaapotkun erinomaisesta paikasta lähellä boksin kulmaa.

Pallon taakse asettuivat nytkin Taha Özcelik ja Joonas Rantala. Jälkimmäisen lähettämä pallo putosi herkullisesti Janar Georgin jalkaan maalin edessä, ja Georg löysi tyhjän maalin edestä Eelis Korhosen. Pallo verkkoon ja juhlat käyntiin – ja nopeasti poikki, kun avustava liputti paitsion.

”Tuomarien kommentti oli, että Bullock oli paitsiossa ja vaikutti peliin. Kyllähän ’Eki’ siinä paitsioasemassa varmaan oli, mutta siitä vaikuttiko se peliin voi olla kahta mieltä. Selvä peruste asiaan tuomareilla oli kyllä”, Listenmaa muotoillee.

Tuskainen toinen jakso

Toinen jakso jouduttiin siis aloittamaan 2–1-tappioasemassa, ja siitä muodostui todella rikkonainen. Vaikka TamU loi joitakin lupaavia hyökkäyksiä, todellista lupausta tasoitusmaalista ei ollut koko jakson aikana nähtävissä.

”Peli meni pikkuisen kurittomaksi ja tehtiin ihan hölmöjä rikkeitä. Tasoitusta haettiin hirveällä koohottamisella, juostiin vastustajaa päin ja peli meni rikkonaiseksi. Ei saatu peliin toisella jaksolla minkäänlaista rytmiä, vaan koko ajan oli vapaapotkuja ja katkoja, ja tasoituksen hakeminen jäi vähän piippuun”, arvioi Listenmaa toista jaksoa.

Pallo-Iirojen maali oli lähellä heti toisen jakson alussa, kun Target Ayannubi jakoi pallon vasemmalle laidalle Mikko Jalkaselle. Jalkanen pääsi nokikkain maalivahti Remu Koikkalaisen kanssa, mutta tämä peitti maalin hienosti. Pallo päätyi aivan vieressä olleelle Eelis Korhoselle, jolta Jalkanen kuitenkin riisti pallon ja pääsi vielä parempaan tekopaikkaan. Tämän laukauksen ulottuva Koikkalainen torjui kädellään kulmaksi.

Tämän jälkeen Pallo-IIrotkaan eivät luoneet suurempaa maalinteon uhkaa. Seesteinen vaihe jatkui puolisen tuntia, kunnes TamU sai yhden harvoista toisen jakson hyvistä hyökkäyksistään onnistuneen prässin purun jälkeen. Hyökkäys tuotiin jälleen oikealta Janar Georgin laidan kautta, ja hänen syöttönsä löysi 65. minuutin kohdalla kentälle tulleen Juho Heikkisen boksista. Heikkinen pääsi laukomaan vastapalloon, mutta veto jäi sen verran keskelle, että maalivahti Henri Saarinen sai vangittua pallon haltuunsa.

Seuraavassa Pallo-Iirojen tilanteessa muuten moitteetta pelanneella Remu Koikkalaisella kävi harmittava hassi. Iirojen omalta puoliskoltaan lähettämä roikkopallo putosi boksissa maalivahdin sylistä suoraan Elias Ahteen ulottuville, ja tämä nosti pallon kaaressa verkon perukoille. Ottelu tuntui 3–1-lukemissa ratkenneelta.

Päävalmentaja Listenmaa näki, ettei peli suinkaan kaatunut maalivahdin virheeseen.

”Ei me peliä muutenkaan oltaisi tasoitettu, koska toisella jaksolla ei päästy millään tapaa peliin sisään. Se oli todella heikko suoritus”, Listenmaa toteaa.

TamU ei toki takaiskun jälkeen luovuttanut, vaan päinvastoin seuraavien minuuttien paine Pallo-Iirojen maalilla oli toisen jakson parasta antia. Janar Georg pääsi laukomaan terävästi hyvän vaparikuvion päätteeksi, mutta maalivahti torjui vedon etualakulmasta yli päätyrajasta. Seuranneesta kolmesta peräkkäisestä kulmasta ensimmäinen oli vaarallinen, mutta kavennus jäi haaveeksi.

Taistelu vääjäämätöntä vastaan jatkui ottelun loppuun saakka, mutta lopulta mikään ei auttanut. TamU piti sarjan neljännen sijansa karvaasta 3–1-tappiosta huolimatta, mutta tilanne sarjataulukossa tiivistyi huomattavasti, kun myös muissa viikonlopun peleissä TamUn takana olevat joukkueet ottivat pisteitä. Nyt TamU ja sen alapuolella olevat neljä joukkuetta ovat viiden pisteen sisällä.

Toisaalta sarjan kärkeen on matkaa edelleen vain neljä pistettä. Seuraavat pelit kotona PIF:ää ja vieraissa SexyPöxyjä vastaan näyttävät suuntaa tulevalle syksylle.

Ennen seuraavaa ottelua TamU ja samalla koko Kakkosen B-lohko viettää vapaaviikkoa. Sen jälkeen TamU saa vastaansa PIF:n lauantaina 12.8. kello 18.00 Kaupin jalkapallostadionilla. Jäljellä olevista yhdeksästä Kakkosen ottelusta viisi pelataan Kaupissa, joskin yksi näistä on toki vierasderby Ilves-Kissoja vastaan perjantaina 1.9.

Kakkonen

3 – 1

( 2 – 1 )

29′ Eric Bullock

Yleisöä:
1082

44′ Otto Salmensuu
45+2′ Elias Ahde
74′ Elias Ahde

Yleisöä:
1082

23 Remu Koikkalainen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 51' 65'
7 Julius Stenroos 65'
9 Eric Bullock 76' 78'
15 Joonas Rantala C 83'
17 Taha Özcelik 23' 78'
18 Janar Georg 89'
24 Arttu Mättö
25 Eelis Korhonen
41 Eetu Räisänen
1 Veikka Stålhand
6 Casper Stenroos 78'
11 Arttu Raittinen 65'
19 Akusti Jalasvaara 78'
20 Arttu Haapala
21 Jesse Vuori
30 Juho Heikkinen 65'
12Henri Saarinen
4Elias Vesala 77'
10Mikko Jalkanen 81'
11Alex Johansson
13Otto Salmensuu 84' 85'
16Aaro Salonen 56' 85'
17James Whitting
18Elias Ahde C
21Oskari Ohvo 27' 46'
24Jami Halminen 8'
32Target Ayannubi 81'
1Miko Lainio
2Markus Babb 46'
6Lasse Laakso
20Juuso Aalto 85'
22Topias SIlvennoinen 85'
23Otto Ohvo 81'
30Arttu Virtanen 81'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49