18.2.2018

 
 

Pirkanmaan talvi­derbyst√§ laiha tulos ja pelillinen antiYkk√∂sen turvalliseen keskikastiin viime kaudella kuulunut FC Haka ei antanut sunnuntai-iltana Sinipaidoille mit√§√§n mahdollisuuksia, ja otti Pirkanmaan talviderbyst√§ selv√§n 0‚Äď3 (0‚Äď2) -voiton. Pallonhallinta oli Pirkkahallissa pelatussa ottelussa selv√§sti vierailla, eik√§ TamU p√§√§ssyt montakaan kertaa kokeilemaan harjoituskent√§ll√§ harjoiteltua hy√∂kk√§yspeli√§. Takaiskut syntyiv√§t osittain r√§ikeist√§ virheist√§kin, mutta silti lukemat olisivat voineet olla taululla rumemmatkin.

Ensimm√§iset syd√§mentykytykset koettiin TamU-maalilla jo aivan ensiminuuteilla parin vaarallisen kulmapotkun my√∂t√§, mutta n√§m√§ tilanteet viel√§ selvitettiin. Ottelun 9. minuutilla vieraiden pitk√§ hy√∂kk√§ys p√§√§ttyi 0‚Äď1-maaliin, kun Henri Malundama spurttasi vasemmalla laidalla hyv√§ sein√§pelin turvin. Malundama l√∂ysi Erkka Helmisen keskelt√§, ja t√§m√§ laukoi pallon yhdell√§ kosketuksella verkon perukoille.

Leroy Maluka teki paluun Sinipaitoihin, mutta ei päässyt kunnolla peliin kiinni.

Sinipaitojen hyökkäysyritykset pyörivät lähes järjestäin kärkimies Berat Grabovcin kautta, mutta lupaavatkin hyökkäyksen aihiot kariutuivat muiden pelaajien harhasyöttöihin. Tämä tarjosi Hakalle paikkoja myös nopeisiin vastahyökkäyksiin. Silti 0-2-maali syntyi taas pidemmän hyökkäyksen päätteeksi lähes täsmälleen jakson puolenvälin kohdalla. Maali syntyi kuin tyhjästä, kun Gerald Ben pelasi kapteeni Jaakko Rantaselta saamansa pystysyötön yhdellä kosketuksella linjan taakse Jonne Thusbergille, joka nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa päästyään siirsi pallon varmasti verkon perukoille

Henri Malundama ohittaa kokoonpanoon palanneen Valtteri Uimosen.

Jakson jälkimmäisen puoliskon merkittävin tapahtuma oli pieni hässäkkä TamU-maalilla viitisen minuuttia ennen taukovihellystä. Jonni Thusberg laukoi ensin ylärimaan ja sitten saatuaan pallon Gerald Beniltä aikaili vielä sen verran, että maalivahti Antti Kuusinen ehti peittämään vedon.

Ottelu kulki käytännössä koko ensimmäisen jakson Hakan hallinnassa, mistä kertoo karua kieltään TamU-TV:n mittaama pallonhallintaprosentti, joka meni lukemin 33 % / 67 % vieraille. Maalisarakkeen lisäksi Sinipaidoilla oli lukemana pyöreä nolla myös laukausten ja kulmapotkujen osalta.

Topias Järvelä kantoi kapteenin nauhaa.

Berat Grabovci oli Sinipaitojen valopilkku, muttei kyennyt tällä kertaa maalintekoon.

Pelin kuva ei toisella jaksolla merkitt√§v√§sti muuttunut, ja reilu minuutti ennen tunnin t√§yttymist√§ syntyiv√§t loppulukemat 0‚Äď3. Haka pelasi hy√∂kk√§yksen n√§pp√§r√§sti vasemmalta laidalta Joonas Tapani p√§√§si antamaan viimeisen sy√∂t√∂n, josta toisen jakson pelanneella kreikkalaisk√§rki Antonis Kyriazisilla oli helppo ty√∂ rokottaa Unitedia.

Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Kyriazisis oli lähellä tehdä toisen maalin, kun Joona Karin syöttö saatteli kreikkalaisen nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa. Tämän oivallinen vastaantulo kuitenkin johti mukavaan jalkatorjuntaan. Toisessa päässä Berat Grabovci pääsi kerran laukomaan Leevi Mannisen syötöstä, mutta veto ei osunut kehikkoon.

Leevi Manninen pelasi olosuhteisiin nähden pirteän toisen jakson.

Muutoin Unitedin parhaat tilaisuudet syntyivät Verneri Uimosen sivuvapareista. Vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa tällainen tilanne lopulta pakotti Haka-maalivahti Immosen ensimmäiseen varsinaiseen torjuntaansa. Berat Grabovcin ponnisti palloon, mutta TamU-TV:n kuvastikin jäi epäselväksi, osuiko kosovolainen palloon vai ei. Joka tapauksessa Immonen venytti kätensä maalin edessä pompanneen pallon kulmaksi.

Joonas Immonen venyttää kätensä pallon tielle.

Loppuvihellyksen kuuluessa taululla olivat lukema 0‚Äď3 ja TamU-TV:n tilastoissakaan ei n√§kynyt suurta kohennusta ensimm√§isen jakson lukemiin. Pallonhallinta h√§vittiin kirkkain lukemin 36 % / 64 %. Laukauksia maalia kohti oli vain yksi eik√§ kulmiakaan saatu kuin kolme.

”Meill√§ unohtui t√§ysin mit√§ miten meid√§n piti pelata”, manasi p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ ottelun j√§lkeen. ”T√§rkeimm√§t asiat mit√§ painotettiin oli maltti puolustaa ja kurinalainen pelitapa, ter√§vyys kaksinkamppailuissa ja irtopalloissa, sek√§ vastuunkanto kent√§ll√§. Nuo asiat unohtuivat ja ruvettiin oikomaan asioita eik√§ tehty sit√§ mit√§ ollaan harjoiteltu.”

Sinkaarti oli oikeastaan ensimm√§ist√§ kertaa t√§n√§ talvena isosti ja √§√§nekk√§√§sti mukana ottelussa, ja kent√§ll√§ n√§htiin monia pelaajia, joille t√§m√§ oli ensimm√§inen kerta √§√§nekk√§iden kannattajien edess√§. ”Paljon menee varmasti j√§nnityksen piikkiin tai ainakin toivon niin. Tottakai on hyv√§√§kin esimerkiksi Grabon esimerkki ja taistelu k√§rjess√§. Katsotaan peli l√§pi ja jatketaan harjoittelua sill√§ nyt n√§imme ett√§ paljon on viel√§ t√∂it√§”, toteaaa M√§kel√§.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa vasta sunnuntaina 11.3. kun Kakkoseen ensi kaudeksi noussut hämeenlinnalaisjoukkue HJS vierailee Kaupin lämmitettävällä tekonurmella.

30 Joonas Immonen
2 Jami Kyöstilä
3 Jaakko Rantanen C keltainen kortti30’ vaihtoon 46’
5 Taryk Sampson
10 Tuomas Lähdesmäki
11 Erkka Helminen vaihtoon 63’
14 Anton Popovitch keltainen kortti32’
18 Joonas Tapani vaihtoon 63’
19 Jonni Thusberg vaihtoon 58’
20 Henri Malundama
23 Gerald Ben vaihtoon 46’
1 Aati Marttinen
4 Ville-Valtteri Stark vaihdosta 46’
7 Antto Hilska vaihdosta 58’
15 Leevi Lundell vaihdosta 63’
16 Joona Kari vaihdosta 63’
17 Antonis Kyriazis vaihdosta 46’