Pirkanmaan talvi­derbystä laiha tulos ja pelillinen anti

18/02/2018
Otteluraportti

Ykkösen turvalliseen keskikastiin viime kaudella kuulunut FC Haka ei antanut sunnuntai-iltana Sinipaidoille mitään mahdollisuuksia, ja otti Pirkanmaan talviderbystä selvän 0–3 (0–2) -voiton. Pallonhallinta oli Pirkkahallissa pelatussa ottelussa selvästi vierailla, eikä TamU päässyt montakaan kertaa kokeilemaan harjoituskentällä harjoiteltua hyökkäyspeliä. Takaiskut syntyivät osittain räikeistä virheistäkin, mutta silti lukemat olisivat voineet olla taululla rumemmatkin.

Harjoitusottelu

0 – 3

Ensimmäiset sydämentykytykset koettiin TamU-maalilla jo aivan ensiminuuteilla parin vaarallisen kulmapotkun myötä, mutta nämä tilanteet vielä selvitettiin. Ottelun 9. minuutilla vieraiden pitkä hyökkäys päättyi 0–1-maaliin, kun Henri Malundama spurttasi vasemmalla laidalla hyvä seinäpelin turvin. Malundama löysi Erkka Helmisen keskeltä, ja tämä laukoi pallon yhdellä kosketuksella verkon perukoille.

Leroy Maluka teki paluun Sinipaitoihin, mutta ei päässyt kunnolla peliin kiinni.

Sinipaitojen hyökkäysyritykset pyörivät lähes järjestäin kärkimies Berat Grabovcin kautta, mutta lupaavatkin hyökkäyksen aihiot kariutuivat muiden pelaajien harhasyöttöihin. Tämä tarjosi Hakalle paikkoja myös nopeisiin vastahyökkäyksiin. Silti 0-2-maali syntyi taas pidemmän hyökkäyksen päätteeksi lähes täsmälleen jakson puolenvälin kohdalla. Maali syntyi kuin tyhjästä, kun Gerald Ben pelasi kapteeni Jaakko Rantaselta saamansa pystysyötön yhdellä kosketuksella linjan taakse Jonne Thusbergille, joka nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa päästyään siirsi pallon varmasti verkon perukoille

Henri Malundama ohittaa kokoonpanoon palanneen Valtteri Uimosen.

Jakson jälkimmäisen puoliskon merkittävin tapahtuma oli pieni hässäkkä TamU-maalilla viitisen minuuttia ennen taukovihellystä. Jonni Thusberg laukoi ensin ylärimaan ja sitten saatuaan pallon Gerald Beniltä aikaili vielä sen verran, että maalivahti Antti Kuusinen ehti peittämään vedon.

Ottelu kulki käytännössä koko ensimmäisen jakson Hakan hallinnassa, mistä kertoo karua kieltään TamU-TV:n mittaama pallonhallintaprosentti, joka meni lukemin 33 % / 67 % vieraille. Maalisarakkeen lisäksi Sinipaidoilla oli lukemana pyöreä nolla myös laukausten ja kulmapotkujen osalta.

Topias Järvelä kantoi kapteenin nauhaa.
Berat Grabovci oli Sinipaitojen valopilkku, muttei kyennyt tällä kertaa maalintekoon.

Pelin kuva ei toisella jaksolla merkittävästi muuttunut, ja reilu minuutti ennen tunnin täyttymistä syntyivät loppulukemat 0–3. Haka pelasi hyökkäyksen näppärästi vasemmalta laidalta Joonas Tapani pääsi antamaan viimeisen syötön, josta toisen jakson pelanneella kreikkalaiskärki Antonis Kyriazisilla oli helppo työ rokottaa Unitedia.

Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Kyriazisis oli lähellä tehdä toisen maalin, kun Joona Karin syöttö saatteli kreikkalaisen nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa. Tämän oivallinen vastaantulo kuitenkin johti mukavaan jalkatorjuntaan. Toisessa päässä Berat Grabovci pääsi kerran laukomaan Leevi Mannisen syötöstä, mutta veto ei osunut kehikkoon.

Leevi Manninen pelasi olosuhteisiin nähden pirteän toisen jakson.

Muutoin Unitedin parhaat tilaisuudet syntyivät Verneri Uimosen sivuvapareista. Vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa tällainen tilanne lopulta pakotti Haka-maalivahti Immosen ensimmäiseen varsinaiseen torjuntaansa. Berat Grabovcin ponnisti palloon, mutta TamU-TV:n kuvastikin jäi epäselväksi, osuiko kosovolainen palloon vai ei. Joka tapauksessa Immonen venytti kätensä maalin edessä pompanneen pallon kulmaksi.

Joonas Immonen venyttää kätensä pallon tielle.

Loppuvihellyksen kuuluessa taululla olivat lukema 0–3 ja TamU-TV:n tilastoissakaan ei näkynyt suurta kohennusta ensimmäisen jakson lukemiin. Pallonhallinta hävittiin kirkkain lukemin 36 % / 64 %. Laukauksia maalia kohti oli vain yksi eikä kulmiakaan saatu kuin kolme.

”Meillä unohtui täysin mitä miten meidän piti pelata”, manasi päävalmentaja Mikko Mäkelä ottelun jälkeen. ”Tärkeimmät asiat mitä painotettiin oli maltti puolustaa ja kurinalainen pelitapa, terävyys kaksinkamppailuissa ja irtopalloissa, sekä vastuunkanto kentällä. Nuo asiat unohtuivat ja ruvettiin oikomaan asioita eikä tehty sitä mitä ollaan harjoiteltu.”

Sinkaarti oli oikeastaan ensimmäistä kertaa tänä talvena isosti ja äänekkäästi mukana ottelussa, ja kentällä nähtiin monia pelaajia, joille tämä oli ensimmäinen kerta äänekkäiden kannattajien edessä. ”Paljon menee varmasti jännityksen piikkiin tai ainakin toivon niin. Tottakai on hyvääkin esimerkiksi Grabon esimerkki ja taistelu kärjessä. Katsotaan peli läpi ja jatketaan harjoittelua sillä nyt näimme että paljon on vielä töitä”, toteaaa Mäkelä.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa vasta sunnuntaina 11.3. kun Kakkoseen ensi kaudeksi noussut hämeenlinnalaisjoukkue HJS vierailee Kaupin lämmitettävällä tekonurmella.

Harjoitusottelu

0 – 3

( 0 – 2 )

Yleisöä:
232

9’ Erkka Helminen
23’ Jonni Thusberg
59’ Antonis Kyriazis

Yleisöä:
232

25 Antti Kuusinen
2 Mauno Sirén 70'
4 Topias Järvelä C 76'
7 Elias Harala 28'
10 Berat Grabovci
11 Radwan Moussa 18' 63'
13 Ville Puustinen
19 Valtteri Uimonen 46'
20 Verneri Uimonen
24 Santeri Salomaa 46'
52 Leroy Maluka 46'
1 Jani Rantala
3 Roope Kostiainen 28'
18 Jere Remes 46'
21 Konsta Raittinen 78' 63'
26 Matias Stark 88' 70'
27 Tommi Ala-Hakuni 76'
28 Antti Haavisto 46' 87'
29 Arttu Järvelä 87'
31 Aleksi Inkinen
34 Leevi Manninen 46'
30Joonas Immonen
2Jami Kyöstilä
3Jaakko RantanenCkeltainen kortti30’vaihtoon 46’
5Taryk Sampson
10Tuomas Lähdesmäki
11Erkka Helminenvaihtoon 63’
14Anton Popovitchkeltainen kortti32’
18Joonas Tapanivaihtoon 63’
19Jonni Thusbergvaihtoon 58’
20Henri Malundama
23Gerald Benvaihtoon 46’
1Aati Marttinen
4Ville-Valtteri Starkvaihdosta 46’
7Antto Hilskavaihdosta 58’
15Leevi Lundellvaihdosta 63’
16Joona Karivaihdosta 63’
17Antonis Kyriazisvaihdosta 46’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

16.9. HJS - TamU 1 – 1

17.9. TamU naiset - LeKi-futis 9 – 0

17.9. TamU 2 - PP-70 0 – 3

24.9. klo 16 GrIFK - TamU

24.9. klo 14 PaiHa - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV