Pirkanmaan siirtyminen koronan leviämis­vaiheeseen katkaisee aikuisten joukkue­harjoittelun

17/03/2021
Uutinen

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä toimiva alueellinen pandemiaohjausryhmä eli "koronanyrkki" on todennut Pirkanmaan koronaepidemian siirtyneen STM:n luokituksen mukaisesti leviämisvaiheeseen. Samalla koronanyrkki on päivittänyt suosituksiaan siten, että aikuisten ryhmäliikunta on tauolla toistaiseksi. Lasten ja nuorten harrastustoiminta sen sijaan keskeytyy vain sisätiloissa. Tauko kestää tällä erää pääsiäisen yli eli 5.4.2021 asti.

TamU-uutiskuva

Käytännössä uudet rajoitukset tarkoittavat sitä, että Tampere Unitedin aikuisjoukkueet siirtyvät yksilöharjoitteluun samaan tapaan kuin viime keväänä. Lasten ja nuorten joukkueharjoittelu jatkuu kuitenkin ulkotiloissa, ja siinä noudatetaan OKM/THL turvaohjeistusta. Ohjeistuksen mukaisesti harjoittelu tapahtuu korkeintaan 10 hengen ryhmissä, ja yli 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa on pidettävä kahden metrin turvavälit, vaikka ollaankin ulkotiloissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lapset ja nuoret voivat harjoitella pallon kanssa, mutta etenkin turvavälien ylläpitäminen estää pelinomaisen harjoittelun ja harjoitusottelut.

”Viranomaisten ohjeiden tulkinta aiheuttaa nyt päänvaivaa seuroille, Aikuisten osalta tulkinnan varaa ei nähdäkseni kuitenkaan ole. Joissakin keskusteluissa on viitattu, että OKM:n ja THL:n ohje sallisi harjoittelun turvavälein ja myös Aamulehden tämänpäiväisestä uutisesta saattaa saada sen käsityksen, mutta ikävä kyllä kyseisen ohjeen alussa nimenomaisesti todetaan, että aikuisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi kokonaan. Myös koronanyrkin ohje on aikuisten osalta aivan yksiselitteinen”, toteaa Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

”Lasten ja nuorten osalta harrastaminen saa onneksi vielä jatkua ulkotiloissa, mutta koronanyrkki on sanonut hyvin selvästi, että heilläkin harrastustoiminta on tauolla 5.4. asti sisätiloissa”, Niemistö jatkaa.

Palloliitosta on myös tähdennetty seuroille, että paikallisten viranomaisten suositukset ja määräykset menevät aina Palloliiton ohjeiden edelle, olivatpa viranomaisten suositukset sitten sallivampia tai tiukempia.

Harjoittelu jatkuu rajoitusten sallimilla tavoilla

Tampere Unitedin aikuisjoukkueille tilanne ei ole uusi, sillä myös viime vuonna siirryttiin maaliskuun puolessa välissä yksiköharjoitteluun, ja tänä talvenakin on tehty pahimpien pakkasjaksojen aikana yksilöharjoituksia valmentajien ohjeiden mukaisesti.

”Fysiikkavalmentaja Jussi Korhonen suunnittelee pojille hyvät harjoitukset, jotka jokainen voi tehdä kotona oman aikataulunsa mukaan. Jussilla on jo paljon ideoita tälle parin-kolmen viikon jaksolle, joten annetaan ammatilaiselle tässä kohtaa ohjat ja kuunnellaan, kun kaveri kertoo mitä meidän kannattaa tehdä”, kuvailee miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jukka Listenmaa tulevien viikkojen yksilöharjoittelua.

Harmillisinta on harjoitusotteluiden peruuntuminen. Miesten edustusjoukkueella oli suunnitelmissa harjoitusottelu Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan jo ensi lauantaille, mutta se jää pelaamatta. Samoin lauantaina 27.3. pelattavaksi aiottu harjoitusottelu Ikaalisten urheilijoita vastaan on peruttu. Toiveissa toki on, että huhtikuussa päästäisiin palaamaan normaaliin pelinomaiseen harjoitteluun, mutta tähän saadaan varmasti selvyys vasta maalis-huhtikuun vaihteessa. Tätä silmällä pitäen on myös sovittu harjoitusottelu, joka pelataan olosuhteiden salliessa Tampereen Peli-Tovereita vastaan Pyynikin urheilukentällä lauantaina 17.4. klo 18.00.

Tilanne on kuitenkin siinä mielessä viime vuotta parempi, että nyt tiukin sulku koskee vain aikuisjoukkueita, ja juniorijoukkueissa palloharjoittelu jatkuu pienryhmissä. Lisäksi ikäkausijoukkueissa on harjoiteltu jo aiemmin talvella lihaskuntoa yhdessä etäyhteyden välityksellä. T15-joukkueessa on myös suunniteltu, että tarvittaessa voidaan käyttää myös videohaasteita, joissa jokaisen pelaajan pitää palauttaa valmentajille video harjoitteen suorittamisesta.

Sarjojen suunnitellaan edelleen alkavan huhtikuussa

Vaikka suuri osa maata on ollut jo Pirkanmaata pidempään koronaepidemian leviämisvaiheessa, Palloliitosta on viestitty seuroille koko talven ajan johdonmukaisesti, että sarjakauden halutaan alkavan alkuperäisten suunnitelmien mukaan huhtikuun loppupuolella. Tämä on edelleen mahdollista, jos tautitilanne paranee siten, että viranomaiset voivat purkaa koronarajoitukset huhtikuun alussa. Aiemmin kuluvalla viikolla Palloliitto uutisoi, että alueelliset sarjat voivat alkaa sitten, kun kaikki joukkueet ovat voineet harjoitella täysipainoisesti vähintään kahden viikon ajan.

Suunnitelmissa on edelleen myöskin Suomen Regions’ Cupin pelaaminen. Tampere Unitedin ensimmäinen vastustaja on joko FC Melody tai ACE, joiden välinen ensimmäisen kierroksen ottelu on siirretty pelattavaksi huhtikuun puolella. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan ensimmäinen kierros on pelattava 18.4. mennessä ja TamUn toisen kierroksen ottelu 9.5. mennessä.

”Nyt eletään jännittäviä viikkoja. Kaikki jalkapalloihmiset tietenkin toivovat, että kaudet saadaan käyntiin normaalisti. Normaalin harrastustoiminnan katkeaminen pidemmäksi ajaksi olisi todella surullinen asia etenkin lasten ja nuorten osalta.”

”Jo tämä nyt toteutunut tilanne surettaa erityisesti niiden tuhansien pirkanmaalaisnuorten kannalta, joita se koskee. Toisaalta tämä voi olla juuri se mitä tarvitaan, jotta harrastaminen voi kesällä jatkua kutakuinkin normaalisti viime vuoden tapaan”, pyörittelee Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

Epävarmojen aikojen keskellä hyvä tapa tukea Tamprere Unitedia on ostaa kausikortti miesten edustusjoukkueen otteluihin tai tukikausikortti naisten edustusjoukkueen toiminnan tukemiseksi. Kausikortit ovat myynnissä TamU-kaupassa suoraan alla olevien nappien kautta.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa