31.7.2017

 
 

Paluu voittojen tielle vakuuttavalla esitykselläTampere United palasi sunnuntaina Tammelassa voittojen tielle BK-46:n kustannuksella, ja kasvatti samalla tappiottomien otteluiden putken jo seitsem√§√§n otteluun. Ottelun ehdoton hahmo oli k√§rkipelaaja Roope Kostiainen. Ensin h√§n viimeisteli todellisen pukukoppimaaliin ensimm√§isen jakson lis√§ajan toisella minuutilla. Toisen jakson tehominuutilla Kostiainen oli l√§hell√§ viimeistell√§ hattutempun, kun h√§n ensin siirsi Sinipaidat 2‚Äď0-johtoon tarkalla sijoituksella, ja laukoi sitten pallon l√§helt√§ yl√§rimaan ennen kuin Topias J√§rvel√§ survoi paluupallon verkon perukoille. Lopussa BK-46 teki viel√§ lohdutusmaalin, mutta ei varsinaisesti uhannut TamUn komeaa 3‚Äď1 (1‚Äď0) -voittoa.

Heti ottelun ensimmäinen minuutti näytti ottelun kaavan. BK-46 vetäytyi suosiolla alas, ja luovutti pallonhallinnan Sinipaidoille. Pallo kulki paljon keskikentän pohjalla ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa pelanneen kohuhankinta Leroy Malukan kautta, ja sitä jaksettiin pitää maassa. Murtautumispaikkoja haettiin erityisesti laitojen kautta.

Vastahyökkäysjoukkueena tunnettu BK ei päässyt ottelun alussa juurikaan nopeisiin iskuihin, mutta erikoistilanteet olivat odotetun vaarallisia. Niissä 195-senttinen topparikolossi Alieu Ceesay nousi aina ylös, ja muutoinkin BK:lla oli näissä tilanteissa pieni pituusylivoima. Ceesayn päätä tavoiteltiin ensimmäisen kerran ottelun neljännellä minuutilla sivuvaparista. Sillä kertaa pallo ajautui alas puolustukseen, josta Jacob Bushuen keskitys päätyi yllättäen boksiin John Fagerströmin jalkaan. Asepalveluksen tänä kesänä aloittanut nuori hyökkääjä sai kaatuessaankin siirrettyä pallon viereensä Bangaly Kouyatelle, jonka laukaus viuhui niukasti maalin yli.

Vaikka TamU heilutti ottelussa alusta lähtien tahtipuikkoa, pallonhallintaa ei juurikaan saatu muutettua maalipaikoiksi. Ottelun ensimmäisen vartin ainoa laukaus maalia kohti oli lievän loukkaantumisen jälkeen avauskokoonpanoon palanneen Tero Intalan melko löysäksi jäänyt laukaus. Matti Saari puolestaan pelasi Roope Kostiaiselle yhden hyvän vetopaikan, mutta BK-kapteeni Vili-Verneri Roivainen liukui peittämään laukauksen viime hetkellä. Tilanteessa Saari näytti nopeuttaan, ja muutoinkin pahoissa vaikeuksissa ollut Johannes Saarinen tuli kierretyksi lähes lapsellisen helposti.

Maalipaikkojen puutteesta huolimatta Sinipaitojen peli oli eritt√§in viihdytt√§v√§√§. Pallo pysyi maassa ja murtautumisia BK-46:n lihamuurin l√§pi yritettiin n√§pp√§rill√§ sy√∂tt√∂kuvioilla. Erityisesti Leroy Malukan ja Matti Saaren yhteispeli oli ihailtavaa katseltavaa. Toisessa p√§√§ss√§ John Fagerstr√∂m p√§√§si kerran puolittain karkuun Mahdi Alilta, mutta nuoren hy√∂kk√§√§j√§n tasapaino petti kriittisell√§ hetkell√§ boksissa ‚Äď pallon ehk√§ jo karattua. Paljon l√§hemp√§n√§ maalintekoa oli Markus Broman, joka Alin ohitettuaan kiersi my√∂s maalivahti Juuso Auvisen. Kaikeksi onneksi Ali ehti kuitenkin t√§ll√§ v√§lin juosta viel√§ mukaan tilanteeseen ja peitti laukauksen.

Tähän loppuivat BK:n vaaralliset maalipaikat, ja jakson viimeinen vartti pelattiin tiukassa TamU-hallinnassa. Monessa tilanteessa oli hyvin pienestä kiinni, että pallo olisi päästy siirtämään vetopaikkaan. Lopulta maalia saatiin odottaa aina lisäajan lopulle asti. Ensin Roope Kostiainen jatkoi Matti Saaren keskityksen vetopaikkaan Tero Intalalle, mutta tämän vedon toppari Alieu Ceesau sai blokattua kulmaksi. Vielä ensimmäisen kulman BK selvitti, mutta jälkimmäisen Matti Saari antoi kuudentoista rajalle vetopaikkaan pudottautuneelle Roope Kostiaiselle, joka tälläsi pallon maalin takakulmaan.

Taukovihellys kuultiin heti maalin j√§lkeen, ja n√§in TamU p√§√§si pukukoppiin mukavissa 1‚Äď0-johtotunnelmissa.

Anniskelualueella oli tunnelmaa.

Anniskelualueella oli tunnelmaa.

Toisen jakson tehominuutti ratkaisee ottelun lopullisesti

Toinen jakso lähti käyntiin yhtä räväkästi kuin ensimmäinen oli päättynyt. BK:n John Samuelille sattui harvinainen pallon käsittelyvirhe aivan oman boksin tuntumassa ja Topias Järvelä haistoi tilaisuuden. Siirto viereen Matti Saarelle oli erinomainen, mutta tämän sijoitus ponnahti tolpasta takaisin kentälle, ja jo varmalta näyttänyt maali jäi syntymättä.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin maali oli lähellä kulmapotkusta, kun Riku Oras pääsi jatkamaan mielipaikaltaan etutolpalta ja kentälle tauolla vaihdettu Tuomas Alanen juoksi vielä omalle mielipaikalleen takatolpalle. Oraksen kääntö suuntautui kuitenkin BK-pelaajan kautta ohi eikä Alanenkaan aivan ehtinyt palloon. Hetkeä myöhemmin Riku Oras pääsi koittamaan vetoaa hiukan kauempaa Matti Saaren ja Roope Kostiaisen oivallisen esityön jälkeen, mutta veto suuntautui päin maalivahtia.

Kaivattu 2‚Äď0-maali syntyi lopulta l√§hes t√§sm√§lleen jakson puoliv√§lin kohdalla. Tilanne l√§hti liikkeelle maalivahti Juuso Auvisen avausheitosta laitapuolustaja Verneri Uimoselle oikealle laidalle. Kuusi maata pitkin pelattua sy√∂tt√∂√§ my√∂hemmin pallo oli Roope Kostiaisella maalin edess√§, ja t√§m√§ sijoitti pallon kauniisti tolpan kautta taka-alanurkkaan. Viimeiset sy√∂t√∂t tilanteessa antoivat vasemmalla laidalla j√§lleen hyvin toisensa l√∂yt√§neet Tero Intala ja Mauno Sir√©n.

Vain 75 sekuntia my√∂hemmin pallo oli j√§lleen l√§hes samassa paikassa Roope Kostiaisen jalassa. T√§ll√§ kertaa Kostiainen valitsi voimakkaan laukauksen, joka ponnahti yl√§rimasta takaisin kent√§lle pariin metriin. T√§h√§n pallon ehti ensimm√§isen√§ tilanteen hyvin haistanut Topias J√§rvel√§, joka survoi pallon v√§kisin maalin kattoon. Peli oli 3‚Äď0-tilanteessa k√§yt√§nn√∂ss√§ ratkennut.

Ottelun ainoa synkkä hetki koettiin kahdeksan minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Vili-Verneri Roivainen katkaisi Tuomas Alasen huolimattoman syötön keskialueella. Oivaltava syöttö tavoitti boksista Egzon Avdin, tosin Verneri Uimosen ja maalivahti Juuso Auvisen hienoisen uinahduksen avittamana. Tuomas Alanen oli ehtiä pelastamaan pallon vielä maaliviivalta, mutta täydessä juoksussa tehty saksipotku epäonnistui ja pallo päätyi maaliin.

Aivan ottelun loppuhetkillä BK-46 pääsi vielä kerran uhkaamaan TamU-maalia. Tilanteessa Vili-Verneri Roivainen yritti ensin keskitystä, mutta kun tämä pomppasi TamU-puolustuksesta tyhjään paikkaan boksiin, ehti Roivainen vielä virittämään laukauksenkin. Tämä veto jäi kuitenkin lihamuuriin, ja pienen sekoilun jälkeen Leroy Maluka sai purettua pallon rajasta yli.

Kun t√§m√§n enemp√§√§ syd√§mentykytyksi√§ ei kotiyleis√∂lle aiheutettu, ottelu p√§√§ttyi koko lis√§ajan rytmikk√§√§sti taputtaneen kotiyleis√∂n riemuksi 3‚Äď1 (1‚Äď0) -kotivoittoon.

Voiton myötä TamU kasvatti etäisyyden putoamisviivaan seitsemään pisteeseen. Tasaisessa sarjassa myös kärkipaikalle on matkaa vain samainen seitsemän pistettä. Vain muutama kierros sitten TamU oli tilanteessa, jossa, molempiin suuntiin oli matkaa kahdeksan pistettä, joten edetessään sarja näyttää vain tasoittuvan, ja yhä edelleen aivan kaikki on tällä kaudella mahdollista.

Kommentit ottelun jälkeen

”Hieno paluu kotiin!” hehkuttaa p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§. ”Suurimpana ajatuksenani on ylpeys joukkueestani ja seurastani. Tammelassa n√§htiin hieno tapahtuma ja huivit yl√∂s -tempaus, johon tamperelainen vajaa 500-henkinen yleis√∂ osallistui hienosti. Muutenkin katsomossa oli loistava tunnelma ja kannustus omia kohtaan. Kiitos!”

”Joukkue antoi my√∂s katsojille oman hienon panoksen kent√§ll√§. Meid√§n pallollinen pelimme oli hyv√§ll√§ tasolla. Pelirohkeus on se asia, mink√§ haluan j√§tkille opettaa ja my√∂s antaa mahdollisuuden pelata sen kaltaista peli√§. Tottakai voisimme pelata hyvin passiivista alhaalta puolustavaa t√§ysin riskit√∂nt√§ peli√§, mutta vaikka omalla vastuullani on tietenkin tuloksen teko, on kuitenkin t√§rkeint√§ kehitt√§√§ ja opettaa pelaajia uskaltamaan pelata jalkapalloa”, M√§kel√§ linjaa.

Seuraava ottelu tulee todella nopeasti, sillä Tampereen derbyn toinen osa pelataan jo torstaina klo 18.30 Tammelan stadionilla Tampereen Pallo-Veikkojen isännöimänä. Pidetään Tammela silloinkin sinivihreänä!

1 Jere Aalto
4 Otto Hirvonen
5 Alieu Ceesay
6 Jacob Bushue
8 Vili-Verneri Roivainen C
10 John Fagerström
15 Johannes Saarinen vaihtoon 45’
18 Barcklay Dolinski
22 Markus Broman vaihtoon 54’
23 Teemu Lammi vaihtoon 76’
37 Bangaly Kouyate
12 Tom Grönroos
14 Mete Tarakci
16 John Samuel vaihdosta 45’
17 Alexander Malmberg
19 Egzon Avdi vaihdosta 54’
20 Ramon Braz dos Santos
21 Perttu Heiskanen vaihdosta 76’