Paluu Kakkosen peleihin on lauantaina vihdoin totta

22/04/2022 TamU
Otteluennakko

Lauantaina se vihdoin tapahtuu. Tampere Unitedissa on odotettu pääsyä takaisin Kakkosen peleihin kaksi pitkää koronapandemian sävyttämää kautta, ja lauantaina koko seurayhteisö pääsee jälleen ensimmäistä kertaa sitten lokakuun 2019 nauttimaan kolmanneksi korkeimman sarjatason peleistä. Puitteet eivät tosin FC Jazzin vieraana Porissa ole aivan tilaisuuden edellyttämällä tasolla, sillä ottelu on jouduttu siirtämään länsirannikollakin hitaasti edenneen kevään takia stadionin nurmelta viereiselle tekonurmelle.

TamU ja FC Jazz

  • Joukkueet ovat kohdanneet vuosien varrella 16 kertaa. TamUlla on 6 voittoa, Jazzilla 5 ja tasapelejä on 5. Maaliero on 24–19 TamUlle.
  • Edellisen kerran joukkueet kohtasivat kaudella 2019, jolloin Jazz voitti molemmat ottelut.
  • Viime kaudella Jazz sijoittui Kakkosen B-lohkossa kolmanneksi, ja on ilmoittanut haluavansa parantaa sijoitustaan.
  • Kausi 2022 on Jazille kuudes peräkkäinen Kakkosessa.
  • Nousijakoukkue TamUlle kausi 2022 on kaikkiaan neljäs Kakkosessa.

Talvikausi meni hyvin. Löydettiin vanhan tutun Toni Toijalan kanssa toisemme ja saatiin hyvin myös tehoja

- Roope Kostiainen
Tehohyökkääjä

Erittäin hieno fiilis päästä taas Sinikaartin eteen, se on meille melkein kuin kotipeli

- Roope Kostiainen
Tehohyökkääjä

Sarjasta tulee varmasti todella mielenkiintoinen. Ihan tarkkaan en vielä kaikkia joukkueita tunne, mutta varmasti kaikki 24 peliä tulee olemaan todella kovia. Yhtään helppoa peliä ei tule olemaan

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Olemme katsoneet videoklippejä Jazzin peleistä, ja sen mukaan on tehty ottelusuunnitelma ja käyty sitä läpi kentällä. Sapluuna pysyy kuitenkn edelleen samana.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Puitteiden lievä askeettisuus on kuitenkin tässä tapauksessa Tampere Unitedin etu, sillä joukkue ei ole viimeisen kahden vuoden aikana juurikaan päässyt pelaamaan nurmikentillä, ja näin siirto tekonurmelle on ehdottomasti kilpailullisesti pieni etu. Lisäksi Porin urheilukentän tekonurmi tuli tutuksi jälleen tänä keväänä jo ennen sarjan alkua, sillä Tampere United kävi voittamassa toisen saman lohkon porilaisjoukkueen eli Musan Salaman samaisella tekonurmella maaliskuun puolivälissä.

Ennen kaikkea Kakkosen alkua voi pitää kaksi vuotta kestäneen nousuprojektin hupentumana. Kun Tampere United putosi Kolmoseen kaudeksi 2020, käytännössä koko joukkue jouduttiin laittamaan uusiksi, sillä vain neljä pelaajaa jatkoi mukana. Uuden menestyksen rakennus lähti päävalmentaja Jukka Listenmaan värväämisestä ja sitä seuranneesta erittäin vahvan taustaryhmän kokoamisesta. Nykyisin taustaryhmä onkin laajuudeltaan vähintään Ykkösen tasoa, sillä siihen kuuluvat valmentaja Weeti Tero, maalivahtivalmentajat Juha Seppälä ja Jussi Siltanen, fysiikkavalmentaja Jussi Korhonen, huoltaja ja hieroja Petteri Koivunen, huoltaja Ville Raittila lääkäri Nikke Partio ja joukkueenjohtajat Eemeli Peltonen ja Sami Koivula. Suurin osa tästä joukosta on mukana Tampere Unitedissa jo kolmatta kauttaan kahden Kolmosessa vietetyn kauden jälkeen. Kakkosen pelien alkua on todellakin odotettu vesi kielellä, ja talvi on tänä vuonna tuntunut jälleen erityisen pitkältä.

”Päästään vihdoin pelaamaan pisteistä, ja päästään aloittamaan sarja sellaiseen aikaan kuin se pitääkin aloittaa, eikä vasta kesä-heinäkuun vaihteessa. Harjoituksissa on ollut tällä viikolla tietyllä tapaa odottava fiilis, ja samalla tunteet on käyneet vähän vuoristorataa, ja on ollut jopa huutoa toisille pelaajille. Kaikenlaista on tällä viikolla tapahtunut, ja kaikki liittyy siihen, että sarja vihdoista viimein alkaa. Tunteet vaihtelee, mutta se on ihan ok että tunteet näkyvät”, päävalmentaja Listenmaa paljastaa harjoitusviikon kulusta.

Tampere Unitedin pitkäjänteisestä projektista kertoo myös se, että nykyisestä joukkueesta oli vahva runko mukana jo kaudella 2020, ja joukkuetta on vahvistettu ensin kaudelle 2021 ja erityisesti menneen talven aikana. Kaudesta 2020 saakka mukana olleita pelaajia on mukana edelleen yksitoista, ja kaudella 2021 liittyneitä on lisäksi mukana viisi. Uusia pelaajia kaudelle 2022 on tullut yhdeksän, kun joukkueen kokonaisvahvuus on 25 pelaajaa.

Tampere Unitediin on käytännössä koottu Tampereen alueen parhaat Kakkosen tason pelaajat, joskin samassa sarjassa pelaavassa Ilveksen kakkosjoukkueessa toki pelaa hiukan eri profiililla uraansa eteenpäin vieviä lahjakkaita nuoria pelaajia. Tai ainakin joukkueeseen on saatu kaikki ne pelaajat, jotka päävalmentaja Jukka Listenmaa halusi mukaan.

Viime kauden tehohyökkääjä Roope Kostiainen on tyytyväinen harjoituskauteen

Talven ja kevään harjoituspeleissä Tampere United otti kymmenen perättäistä voittoa hävittyään ensin kauden ensimmäisen pelin joulukuun alussa. Harjoituskausi päättyi hyvään taisteluun Ykkösen laatujoukkueisiin kuuluvaa PK-35:ttä vastaan, mutta pariin kertaan ottelua johtanut TamU joutui lopulta taipumaan maalein 5–3 (2–2), ja näin voittoputki katkesi. PK-35:ttä vastaan huomio kiinnittyi koko talven kovaa jälkeä tehneeseen hyökkäyskaksikkoon Toni Toijala ja Roope Kostiainen, jotka vastasivat TamUn kaikista maaleista ja lukuisista muista vaarallisista tilanteista. Talvikauden saldo olikin Toijalalla kymmenen maalia ja Kostiaisella seitsemän maalia.

”Talvikausi meni hyvin. Löydettiin vanhan tutun Toni Toijalan kanssa toisemme ja saatiin hyvin myös tehoja”, kommentoi aiemmin Roope Kostiainen yhteistyötä vanhan Kolmosen kentiltä ja futsalin puolelta tutun tutkaparinsa kanssa.

”Sarjakauden alkaminen on näkynyt tällä viikolla positiivisesti harjoituksissa. Äijät on virittäytyneenä nyt kun aletaan pelata pisteistä. Nyt on myös ollut ensimmäinen kunnon harjoituskausi pariin vuoteen, kun viime vuosina aloitettiin melkein suoraan sarjapelit. On saatu hiottua pelitapaa, ja joukkue on nyt paljon valmiimpi kauteen”, Kostiainen puntaroi sarjakauden alkua.

Suomen Cup päättyi Tampere Unitedin osalta jo kiirastorstaina, kun samassa Kakkosen lohkossa pelaava HJS kävi hakemassa voiton Tampereelta lukemin 1–3 (1–2). Ottelussa oli paljon hyvää, ja Roope Kostiainen pääsi tuikkaamaan ottelun avausmaalin Toni Toijalan syötöstä vajaan puolen tunnin pelin jälkeen. Lopulta kuitenkin HJS näytti rutiininsa, ja etenkin Eemeli Raittinen näytti miksi hänen pitäisi pelata ylemmällä sarjatasolla.

HJS on kuulunut viimeisen kahden vuoden aikana Kakkosen kärkijoukkueisiin, ja Roope Kostiainen myöntää että ottelu on jonkinlainen herätys Sinipaidoille.

”Oli se jollain tapaa herätys. Meidän pitää olla vielä huolellisempia ja parempia pelin jokaisella osa-alueella. Kaveri oli ehkä siinä parempi. Mielestäni me pelattiin kuitenkin kokonaisuutena ihan hyvin. Nyt tuli tappio, mutta en ole niin huolissani siitä. Minusta meillä on hyvät mahdollisuudet taistella ylemmässä keskikastissa, ja tietenkin mahdollisimman ylhäällä. Uskon että meillä on mahkut voittaa mikä tahansa sarjan joukkue”, Kostiainen arvioi.

”Jazzia vastaan tulee varmasti tiukka matsi. Kauden avausottelu on tärkeä matsi molemmille joukkueille, ja uskon että tulee kovaa vääntöä. Veikkaan että heidän pelitapansa sopii meille hyvin, ja pystytään hyödyntämään tiettyjä asioita.”

Keskikenttäpelaaja Eetu Räisänen arvioi torstaina julkaistussa videohaastattelussa pilke silmäkulmassa, että Kostiainen tekee kolme maalia lauantaina Jazzin verkkoon. Maalintekijä ei suostu tästä paineita ottamaan.

”Siinä kyllä ’Räisä’ löi kunnon odotukset otteluun. Yritetään nyt maalihanat avata. En tiedä kolmesta maalista, mutta yritetään nyt yksi tehdä.”

Kostiainen ja muut Sinipaidat pääsivät pelaamaan Sinikaartin edessä jo Suomen Cupin ottelussa HJS:ää vastaan, ja Kostiainen onkin mielissään kuullessaan, että Poriinkin on lähdössä arviolta nelisenkymmentä kannattajaa.

”Erittäin hieno fiilis päästä taas Sinikaartin eteen kuten HJS-matsissakin. Kun tulee kunnolla sakkia vierasmatsiin, se on meille melkein kuin kotipeli”, Kostiainen myhäilee.

Sinikaartin bussissa on tietojen mukaan vielä muutamia paikkoja vapaana. Reissuun voi ilmoittautua privaviestillä Sinikaartin Facebook-sivun tai Instagramin kautta. Nyt kannattaa lähettää mukaan tekemään Porista pieni pala sinivihreää Tamperetta!

FC Jazz hakee kaikesta päätellen sarjanousua

FC Jazzille alkava kausi on kuudes peräkkäinen kausi Kakkosessa. Viime kaudella joukkue sijoittui sarjassa kolmanneksi, ja seura on ilmoittanut viestinnässään tavoitteekseen parantaa sijoitusta. Tämän lähemmäksi nousutavoitetta ei voi päästä sanomatta että tavoitteena on sarjanousu.

Porilaisilla pitiäisikin olla kaikki edellytykset hakea sarjanousua. Hiukan rikkonaisella harjoituskaudellaan joukkue pelasi vain kuusi harjoitusottelua, joista se voitti kolme. Molemmat tappiot tulivat kuitenkin Ykkösen joukkueille eli TPS:lle ja SJK akatemialle, ja Kraftin kanssa Jazz pelasi tasapelin. Suomen Cup on FC Jazzilla TamUn tapaan jo ohi, sillä paikalliskilpailija MuSa otti voiton derbyssä rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Joukkueessa on ollut vaihtuvuutta viime kaudesta yhdeksän uuden pelaajan verran. Ehkä merkittävin menetys on Kakkosen B-lohkon parhaaksi puolustajaksi viime kaudella valitun Joonas Meuran siirtyminen Salon Palloilijoihin. Puolustuslinjaan on hankittu uusi-seelantilaiset Ben Stroud sekä Michael Faber, ja kolmantena ulkomaalaisvahvistuksena brasilialainen hyökkääjä Firmino on esittänyt TamUn kannalta vaarallisia otteita harjoitusotteluissa. Joukkueen runko koostuu kuitenkin useamman vuoden Kakkosta pelanneista porilaisista nuorista pelaajista. Sen vahvuus on tällä hetkellä vain 22 pelaajaa, sillä muutaman ulkomaalaispelaajan siirrot ovat kariutuneet. Voi siis olla, että Jazz vahvistuu vielä kauden aikana.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa lähtee luottavaisena kauteen

Tampere Unitedin terveystilanne on ennen Kakkosen avausottelua hyvä. Ainoastaan kaksi pelaaja ei ole käytettävissä, sillä toppari Severi Kankkusen jalkavamma pitää hänet vielä poissa ja lisäksi laitahyökkääjä Jesse Oksasen loukkaantuminen pitää hänet poissa pelikentiltä pidemmän aikaa. Päävalmentaja Jukka Listenmaa onkin vaikeiden valintojen edessä, kun kokoonpanoa lähdetään raapustamaan fläppitaululle. Tasaisessa joukkueessa on monelle pelipaikalle äärimmäisen kova kilpailu, eikä yksikään pelaaja voi olla varma avauksen paikastaan.

”Sarjasta tulee varmasti todella mielenkiintoinen. Ihan tarkkaan en vielä kaikkia joukkueita tunne, mutta varmasti kaikki 24 peliä tulee olemaan todella kovia. Yhtään helppoa peliä ei tule olemaan”, Listenmaa ennakoi tulevaa kautta.

”Jazzia on ennakoitu sarjan kärkipäähän. He ovat hankkineet kovia vahvistuksia, vaikka osa on jo poistunut ja osa ei edes tullut paikalle, mutta ihan varmasti on kova joukkue kasattuna.”

”Pari Jazzin peliä olen nyt nähnyt, ja ihan hyvältä niiden tekeminen on näyttänyt. Varmasti he taistelevat kärkipään sijoituksista ja toivotaan että me taistelemme samoista sijoista mistä Jazzkin taistelee.”

Muiksi kärkijoukkueiksi Listenmaa ennustaa odotetusti Klubi 04:ää ja Salon Palloilijoita.

”Siinä ne suurimmat ennakkosuosikit on. Honka Akatemia tulee varmaan olemaan kova, ja kyllähän nämä muut Tampereen joukkueet tulee varmasti kamppailemaan hyvistä sijoituksista”, Listenmaa arvioi.

Ensikosketuksen Kakkosen tason kilpailullisiin peleihin TamU sai tappiollisessa Suomen Cupin ottelussa HJS:ää vastaan. Listenmaa ei kuitenkaan ole huolissaan tuloksellisesti heikosta ottelusta.

”Me tiedettiin että kova joukkue on vastassa. Kun katselin ottelua jälkeenpäin, niin ei me niin huonosti pelattu kuin miltä tuntui pelin jälkeen. Me ei vain saatu murrettua sitä puolustussumppua, jonka HJS laittoi vastaan. Tuli vähän yllättäen sellainen sumppu vastaan ja miten puolustavasti HJS tuli peliin. Vastaavaa ei talven peleissä ollut, ja viime kaudella ne sumput ei olleet ihan sillä tasolla, mihin Kakkosen joukkue pystyy”, ruotii Listenmaa mennyttä.

Kysymykseen aikooko TamU muuttaa jotakin Jazz-peliin Listenmaalla on suora ja jyrkkä vastaus.

”Ei me mitään muuteta. Olemme katsoneet videoklippejä Jazzin peleistä, ja sen mukaan on tehty ottelusuunnitelma ja käyty sitä läpi kentällä. Sapluuna pysyy kuitenkn edelleen samana.”

Edellä olevat kommentit kuvastavatkin hyvin sitä, mikä muuttuu nyt kun pelit vaihtuvat Kolmosen peleistä Kakkosen peleihin. Kaikki vastaan tulevat joukkueet ovat nyt hyvin valmennettuja, ja pelaajien taktinen osaaminen riittää toteuttamaan valmentajan suunnitelmia. TamUlla tuleekin oikeastaan uutena elementtinä otteluihin valmistautumisessa se, että pelisuunnitelmaa muokataan vastustajan mukaan.

”Eihän meidän viime kaudella tarvinnut ihan hirveästi miettiä vastustajan tekemistä. Me tiedettiin, että kun saadaan oma tekeminen riittävälle tasolle, se riittää jokaisessa pelissä, mutta nyt joudutaan tekemään suunnitelmia senkin mukaan mitä sieltä tulee vastaan. Pääsääntöisesti oman tekemisen kautta tässä edelleen mennään, mutta pakko on vähän katsoa vastustajaakin.”

Listenmaan mukaan Jazzilta on tulossa vastaan hyvin perinteinen 442-muodostelma.

”Jazz puolustaa keskustaa todella tiiviisti ja lähtee vastahyökkäyksiin todella nopeasti. Näkemissäni peleissä Jazz on tehnyt neljä maalia, ja niistä kolme on tullut vastahyökkäyksistä. Niissä meidän täytyy olla terävänä”, Listenmaa päättää.

Sarjajärjestelmä on sama kuin kaudella 2019

Kakkosen B-lohko pelataan perinteisenä kaksinkerttaisena sarjana, joskin lohkossa on poikkeuksellisesti 13 joukkuetta Palloliiton sekoiltua Kakkosen täydennysmenettelyssä aiemmin talvella. Kaksinkertaisen sarjan jälkeen kunkin lohkon neljä parasta pelaavat kuitenkin vielä yksinkertaisen Kakkosen nousukarsintasarjan, eli neljä kärkijoukkuetta pelaavat lokakuussa vielä kolme ylimääräistä peliä. Nousukarsintasarja pelataan suorana jatkumona runkosarjalle, jolloin runkosarjassa saadut pisteet ja maalit seuraavat mukana sellaisenaan nousukarsintasarjaan. Sarjassa sijoille yksi ja kaksi sijoittuneet joukkueet saavat kaksi kotiottelua nousukarsintasarjaan, ja sijoille kolme ja neljä sijoittuneet joukkueet yhden kotiottelun. Lohkojen voittajat nousevat suoraan Ykköseen kaudelle 2023. Lohkoista putoaa Kolmoseen sijoille 11–13 sijoittuneet kolme joukkuetta.

Sarja lähtee siis liikkeelle lauantaina 23.4. klo 17.00 Urheilukentän tekonurmella Porissa. FC Jazz on tiedottanut, että ottelun siirryttyä tekonurmelle yleisölle ei pystytä järjestämään anniskelua, ja WC:t ovat melko kaukana katsomoista stadionin puolella.

Liput otteluun maksavat aikuisilta portilta ostettuna 10 € ja ennakkoon ostettuna 8 €. Opiskelijoiden ja eläkeläisten liput maksavat portilta ostettuna 5 € ja ennakkoon 3 €. Liput voi ostaa ennakkoon Jazzin nettisivuilla olevasta kaupasta ja lipun voi näyttää stadionilla suoraan puhelimesta.

Sinikaarti järjestää otteluun bussimatkan, johon voi ilmoittautua privaviestillä Sinikaartin Facebook-sivun tai Instagramin kautta. Matkan hinta on 20 € ja se ei sisällä ottelulippua. Lähde mukaan tekemään Porista pieni pala sinivihreää Tamperetta!

Aamulehden tilaajat voivat katsoa ottelun suorana lähetyksenä, joka löytyy lauantaina osoitteen aamulehti.fi/live kautta. Ottelun selostaa Janne Helander.

Tampere United matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.

Hanki kausikorttisi kaudelle 2022 nyt!

Tampere Unitedin ensimmäinen kotiottelu pelataan lauantaina 30.4. klo 14.00 alkaen Pyynikin urheilukentällä. Vastaan asettuu kohuhankintoja tehnyt Salon Palloilijat. Osta kausikorttisi TamU-kaupasta viimeistään sunnuntaina 24.4. niin ehdimme postittaa sen sinulle vielä ennen kotiavausta SalPaa vastaan.

Normaalihintainen kausikortti maksaa 90 € ja alennusryhmien kausikortti 65 €. Alennusryhmiä ovat seuran jäsenet sekä 7–16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset. Alennusryhmään kuuluminen on todistettava stadionille tultaessa.

Kausikortti kattaa kaikki Tampere Unitedin miesten edustusjoukkueen kotiottelut Kakkosen B-lohkossa. Otteluita on tänä vuonna peräti 12, sillä Kakkosen B-lohko pelataan poikkeuksellisesti 13 joukkueen voimin. Kaikki ottelut pelataan tuttuun tapaan Pyynikin urheilukentällä.

Miesten edustuksen kausikorttien lisäksi myynnissä on naisten edustusjoukkueen tukikausikortteja 20 € hinnalla. Tarjolla on myös paketteja, joissa yhdessä miesten kausikortin kanssa naisten tukikausikortin hinnaksi tulee 15 €. Naisten edustuksen kausi alkaa sunnuntaina 24.4. vierasottelulla FC Nokiaa vastaan, ja kotiavaus pelataan lauantaina 7.5. kun Peimari United vierailee Pyynikin urheilukentällä.

Kausikortit ovat myynnissä TamU-kaupassa. Yleisimmin ostetut kausikortit voi lisätä ostoskoriin suoraan alla olevista napeista, mutta TamU-kaupassa on tarjolla erilaisia paketteja, joihin sisältyy naisten tukikausikortti tai VIP-lippuja.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49