Pallo-Iirot vei pisteet TamUn kotiavauksesta

25/04/2016
Otteluraportti

Tampere Unitedin avasi kotiottelunsa tämän kauden Kolmosessa tappiolla Pallo-Iiroja vastaan. Ensimmäinen jakso oli tasaista peliä ja tauolle mentiin 1–1-lukemissa. Toisella jaksolla raumalaisvieraat ottivat kuitenkin pelin hallinnan, tekivät kaksi komeaa maalia ja ansaitsivat 1–3-voittonsa.


Kolmonen

1 – 3

TamU aloitti ottelun aktiivisesti ja prässäsi paikan tullen todella ylhäältä. Varsinaisille maalipaikoille Sinipaidat eivät ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kuitenkaan päässeet, vaikka muutamia lupaavia hyökkäyksiä rakennettiinkin.

Ottelun avausmaali tuli kylmänä suihkuna Niklas Kuusion ottelun 11. minuutilla antamasta sivuvaparista. Pallo pomppi vapaasti koko United-puolustuksen läpi takatolpalla kytänneelle Joonas Ojaselle, jolla oli helppo työ puskea pallo maaliin aivan lähietäisyydellä.

Mestaruusviirit oli tuotu Pyynikikille. Kuvassa myös TamUn kunniapuheenjohtaja Jyrki Laiho.
Mestaruusviirit oli tuotu Pyynikikille. Kuvassa myös TamUn kunniapuheenjohtaja Jyrki Laiho.

Aikainen takaiskumaali ei masenna Sinipaitoja

Hiukan halvalla tavalla syntynyt takaisku ei kuitenkaan masentanut Sinipaitoja. Pian Riku Oras olikin maalintekopaikassa kuudentoista rajalla Matti Saaren mainion esityön jälkeen, mutta laukaus suuntautui melko karkeasti ohi maalin.

Tasoitusmaalia ei tarvinnut kauaa odottaa. Ottelu avausmaalin syöttänyt Niklas Kuusio rikkoi Tuomas Alasta laukaisusektorissa, ja Matti Saari laukoi seuranneen vapaapotkun tolpan kautta maaliin. Upea laukaus ylitti kolmen raumalaispelaajan muurin ja putosi aivan maanrajassa tolpan kautta verkon perukoille.

Matti Saarii laukoo tasoitusmaalin vapaapotkusta
Matti Saarii laukoo tasoitusmaalin vapaapotkusta

Tasoitusmaalin jälkeen pelin ilme pysyi samana. United oli hivenen aktiivisempi joukkue, ja Pallo-Iirot vastaavasti hyökkäsi vaarallisesti vastaan. Kotijoukkueen peliä pyörittivät erityisesti Riku Oras ja Matti Saari. Pikku hiljaa ote alkoi kuitenkin siirtyä raumalaisvieraille.

Ex-TamU-pelaaja Vasile Marchis vie pallon Matti Saarelta.
Ex-TamU-pelaaja Vasile Marchis vie pallon Matti Saarelta.

Noin puolen tunnin kohdalla Valtteri Uimosella oli mainio maalipaikka, kun Lauri Saari ohitti puolustajansa oikealla laidalla, ja keskitti boksiin vapaaseen puskupaikkaan. Uimosen pusku suuntautui kuitenkin yli maalin. Tätä pahempana takaiskuna Saari jäi makaamaan maahan takareittään pidellään ja joutui tulemaan vaihtoon. Saaren tilalle kentälle kirmasi Tuomas Lehti.

Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla ote oli hienoisesti Pallo-Iiroilla, mutta vaarallisilta maalipaikoilta säästyttiin. Näin taukoa lähdettiin viettämään tasalukemissa 1–1.

Lauri Saaren reisi vaikuttaa kipeältä
Lauri Saaren reisi vaikuttaa kipeältä

Pallo-Iirot ottaa hallinnan toisella jaksolla

Toisen jakson alku oli melko sekavaa peliä. Ensimmäinen maalipaikka syntyi ennen kymmenen minuutin täyttymistä, kun Tuomas Alanen puski raumalaisten pitkän avauksen suoraan Juho Patolan jalkaan. Patolan syöttö löysi Aleksi Toivosen boksista, mutta tämän laukaus kimposi ulos ylärimasta ja maalivahti Juuso Auvisen haltuun.

Matti Saari ohittaa puolustajan Sinikaartin edessä
Matti Saari ohittaa puolustajan Sinikaartin edessä

Pelin kuva muuttui toisella jaksolla siten, että Pallo-Iirot pitivät enemmän palloa, ja Sinipaidat pääsivät lähinnä vastahyökkäyksiin. Näistä terävimmässä pallo pelattiin maata pitkin muutamalla nätillä syötöllä vetopaikkaan Valtteri Uimoselle, mutta veto kuudentoista rajan takaa jäi sen verran heppoiseksi, että maalivahti Iiro Koski sai pallon helposti haltuunsa.

Iiro Koski torjuu Matti Saaren vedon
Iiro Koski torjuu Matti Saaren vedon

Ottelun ratkaisumaalit syntyvät viimeisellä puolituntisella

Ottelun ratkaisumaali syntyi 65 minuutin kohdalla. Eetu Rahkola katkoi hyvin boksissa, mutta Mikko Valtanen voitti kakkospallon ja pääsi syöttämään viereensä Aleksi Toivaselle. Tämän unelmaveto vajaasta 20 metristä upposi vastustamattomasti maalin yläkulmaan ja vieraat johtivat 1–2.

Johtomaalin jälkeen Pallo-Iirot hallitsi edelleen peliä, mutta seuraava paha maalipaikka rakennettiin toiseen päähän. Matti Saari sai Eetu Rahkolan pitkän avauksen haltuunsa syvällä vasemmalla laidallaan. Seinäsyöttö Niclas Kalatsevin kanssa vapautti Saaren avoimeen maalintekopaikkaan, mutta veto suuntautui suoraan maalivahdin nyrkkeihin, ja puolustus siivosi karat.

Eemeli Peltonen nousee laidalla, taustalla raumalaiskannattajia
Eemeli Peltonen nousee laidalla ja Vasile Marchis puolustaa. Taustalla raumalaiskannattajia.

Ottelun lopullinen ratkaisu syntyi kun peliä oli jäljellä vielä vajaan vartin verran. Juho Torkkelin upea laukaus boksin kulmalta päätti nopean hyökkäyksen komeaan maaliin. Tähän myös tyrehtyi Sinipaitojen orastava loppukiri.

Ottelun viimeisellä vartilla ei juuri mainittavia tilanteita enää nähtykään. Aivan ottelun lopussa TamU pakotti raumalaisvahdin yhteen helppoon torjuntaan kulmapotkutilanteessa, mutta kavennusmaali ei varsinaisesti ollut missään vaiheessa lähellä. Näin ottelu päättyi karvaisiin 1–3 (1–1) -lukemiin.

Kommentit ottelun jälkeen

Tappiosta huolimatta TamU osoitti pystyvänsä taistelemaan voitosta Kolmosen suurimman ennakkosuosikin kanssa ja kuuluvansa sarjan eliittiin. ”Ensimmäisen nelivitosen pysyimme vauhdissa täysin ja pystyimme haastamaa Iirot voitosta”, arvioi päävalmentaja Mikko Mäkelä ottelun jälkeen. ”Pallo-Iirot on tehnyt talvella kuntopuolen paremmin kuin me, ja tänään se näkyi toisella jaksolla selvästi. Meidän piti toisella jaksolla nostaa prässiä ja suoraviivaistaa pelaamista käyttäen enemmän isoa palloa Iirojen selustaan, mutta näissä emme onnistuneet. Peli meni liian pieneksi ja Pallo-Iirot pääsi lukuisiin syötönriistoihin. Iirojen pelistä näkyi läpi yksinkertaisuus ja se, että joukkue on pelannut kauan yhdessä.”

”Härmä-peli tulee nopeasti”, viittaa Mäkelä jo keskiviikkona odottavaan Hämeenlinnan vieraspeliin. ”Meillä vain yksi treenivuoro ennen sitä, joten tämä peli pitää pystyä nollaamaan nopeasti ja kääntämään katseet tulevaan. Kausi on vasta nuori ja kaikki on vielä auki.”

Seuraavan kerran TamU pelaa siis jo ensi keskviikkona, kun se kohtaa Härmän vierasottelussa Pullerilla Hämeenlinnassa. Tämän jälkeen tiedossa on yli viikon tauko, sillä seuraavan kotiottelu pelataan Pyynikillä vasta lauantaina 7.5. Tuolloin vastaan asettuu Ilveksen kakkosjoukkue.

Kolmonen

1 – 3

( 1 – 1 )

17′ Matti Saari

Yleisöä:
398

12' Joonas Ojanen
65' Aleksi Toivonen
76' Juho Torkkeli

Yleisöä:
398

17 Juuso Auvinen
2 Mika Lindroos 66'
3 Tuomas Savinainen 87'
5 Eetu Rahkola C
8 Riku Oras
11 Lauri Saari 35'
15 Niclas Kalatsev
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen 88'
22 Tuomas Alanen
28 Matti Saari
1 Jussi Siltanen
4 Eemeli Peltonen 73'
7 Jussi Rasva
9 Tuomas Lehti 35' 73'
10 Jonne Keränen 88'
18 Otto Pitkänen
27 Timo Kauppinen
4Antti Horjanheimo
5Joonas Ojanen
6Severi Kankkunen
8Konsta Siivonen
12Iiro Koski
14Niklas Kuusio
15Mikko Valtanenvaihtoon 84’
16Tuomo Ruotsalainenvaihtoon 58’
20Aleksi Toivonen
22Vasile Marchis
28Juho PatolaCvaihtoon 82’
7Juho Torkkelivaihdosta 58’
11Miika Pertola
17Jouni Tukiainen
18Aake Rapalavaihdosta 84’
19Roope Virtanenvaihdosta 82’
23Panu Erama

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49