23.4.2020

 
 

Pallo-Iirot parempi Retro­kauden koti­avauksessa ‚Äď Matti Saari muistelee ensimm√§ist√§ koti­peli√§√§n Pyynikill√§Torstai-iltana Retrokaudessa oltiin nelj√§ vuotta vanhoissa tunnelmissa. Avausvoiton Valkeakoskelta taistelleet Sinipaidat saivat vastaansa vieraita Raumalta. Pallo-Iirot oli tyly vieras ja vei isojen panosten ottelun lopulta nimiins√§ lukemin 1‚Äď3.

Lähes 400 katsojaa ahtautui tunnelmalliselle Pyynikille, kun Kolmosen suurin nousijasuosikki Pallo-Iirot saapui kotiavaukseen Tampere Unitedin vieraaksi. Sinipaidat aloitti kotiyleisön siivittämänä pirteästi, mutta hyvä alku kuivui reilun kymmenen minuutin jälkeen Joonas Ojasen maalin myötä kasaan.

Mestaruusviirit oli tuotu Pyynikikille. Kuvassa myös TamUn kunniapuheenjohtaja Jyrki Laiho.

Runsaslukuinen ja sitäkin äänekkäämpi tamperelaisyleisö sai kuitenkin vain hetkeä myöhemmin syytä huutaa entistäkin kovempaa. Niklas Kuusio rikkoi Tehtaan kentän sankaria Tuomas Alasta vapaapotkun arvoisesti, ja Matti Saari asettui pallon taakse. Saaren laukaus painui tolpan kautta raumalaisten maaliin nostaen Pyynikin puukatsomon kattoa vähintään metrillä ylöspäin.

Eemeli Peltonen nousee laidalla ja ex-TamU Vasile Marchis puolustaa. Taustalla raumalaiskannattajia

TamUlla oli t√§m√§n j√§lkeen mahdollisuutensa johto-osumaan. Erityisesti Valtteri Uimonen oli puolen tunnin kohdalla l√§hell√§ upottaa pallon puskullaan toistamiseen Pallo-Iirojen maaliin. Tauolle mentiin kuitenkin tasatilanteessa 1‚Äď1.

Sinipaitojen peli√§ hankaloitti Lauri Saaren loukkaantuminen hieman ennen taukoa ja toisella puolikkaalla pelin kuva muuttui. Pallo-Iirot oli j√§lkimm√§isell√§ nelivitosella fyysisesti is√§nti√§√§n edell√§ ja otti pelin hallintaansa. Vieraat meniv√§t 65 minuutin kohdalla uudelleen johtoon, ja loppulukemat 1‚Äď3 sinet√∂i Juho Torkkeli noin varttia ennen p√§√§t√∂st√§.

Kotiavaus jäänyt hyvin Matti Saaren muistiin

Tavoitimme kaudet 2016‚Äď17 Tampere Unitedissa pelanneen ja Pallo-Iiroja vastaan illan Retro-ottelussa maalin tehneen Matti Saaren. Tampereen pelien j√§lkeen Saaren tie vei takaisin kasvattajaseuroihin eli PK Keski-Uusimaan riveihin sek√§ Tuusulan Palloseuraan. Nyt yh√§ alkamistaan odottavalla kaudella Saaren on tarkoitus pelata Kolmosta TuPS:n paidassa.

”Ty√∂n ja jalkapallon pystyn toteuttamaan parhaiten t√§ll√§ tavalla”, Saari kommentoi.

Sinikaarti oli runsaslukuisena paikalla.

Saari kertoo, että muistaa kotiavauksen Pyynikillä hyvin jo pelkästään vastustajan takia.

”Sarjaan l√§hdettiin siit√§ asetelmasta, ett√§ Tampere United tai Pallo-Iirot nousee. Se oli ensimm√§inen ottelu itselle Pyynikill√§ TamUn paidassa. Kyseess√§ oli siis ’k√§rkikamppailu’ heti kauden alkuun eik√§ siit√§ tunnelmaa puuttunut”, Saari muistelee kauden 2016 kotiavausta.

Pelin kulku on painunut hyvin mieleen.

”Muistan pelin oikein hyvin. Taisin tasoittaa pelin vaparista ja siin√§ vaiheessa oli fiilis, ett√§ kyll√§ me t√§m√§ peli hoidetaan. Meille taisi tulla pari loukkaantumista siin√§ ja ne s√∂iv√§t v√§h√§n meid√§n hy√∂kk√§yspelaamista. Toisella puoliajalla Iirot oli sitten valmiimpi ja teki tarvittavat maalit.”

Ex-TamU-pelaaja Vasile Marchis vie pallon Matti Saarelta.

Monen muun jo aiemmin Retrokauden haastatteluissa esillä olleen tavoin, on myös Matti Saarelle jäänyt mukavat muistot ajasta Sinipaidoissa.

”TamU on joukkue ja yhteis√∂, jossa pelaaja otetaan huomioon. Kaksi vuotta TamUn mukana oli hyv√§√§ aikaa urallani. Kolmosessa meill√§ oli todella hyv√§ jengi sarjaan ja pelasimme pelaavaa futista, josta tykk√§sin. ’M√§ks√§’ (Mikko M√§kel√§) sopi valmentajaksi kyseiseen joukkueeseen, koska pystyi antamaan pelaajille vapauksia sek√§ kuunteli pelaajien ajatuksia pelitavasta.

”Toinen kausi meni sarjaporrasta ylemp√§n√§ aika lailla samalla pelaajarungolla ja muutamilla vahvistuksilla. Nousijajoukkueena ei voi olla kuin tyytyv√§inen kauteen. Enemm√§n oli kyll√§ sill√§ joukkueella annettavaa Kakkoseen. Molemmilla kausilla oli mediatiimi t√§ysill√§ mukana. Sellaiseen ei moni seura Suomessa pysty kakkosdivarin tasolla puhumattakaan Kolmosesta”, jatkaa saari j√§lkimm√§isest√§ TamU-kaudestaan.

Matti Saari kertoo yhä aktiivisesti seuraavansa vanhan seuransa otteita.

”Olen seurannut TamUn tuloksia siit√§ l√§htien kun seurasta l√§hdin. V√§lill√§ on ollut surullista katsottavaa. TamU kuitenkin tulee sielt√§ viel√§ nousemaan!” luo Saari uskoa sinivihre√§√§n yhteis√∂√∂n.

Retrokausi jatkuu jälleen sunnuntaina. Tuolloin on tiedossa retrosesongin ensimmäinen TamU-K-ajan ottelu, kun Urjalan Palloseura saapuu Pyynikille. Silloin eletään vuotta 2015. Tuo ottelu nähdään siis 26.4. kello 19 Tampere Unitedin Facebookissa premiere-lähetyksenä.