Pallo-Iirot parempi Retro­kauden koti­avauksessa – Matti Saari muistelee ensimmäistä koti­peliään Pyynikillä

23/04/2020
Uutinen

Torstai-iltana Retrokaudessa oltiin neljä vuotta vanhoissa tunnelmissa. Avausvoiton Valkeakoskelta taistelleet Sinipaidat saivat vastaansa vieraita Raumalta. Pallo-Iirot oli tyly vieras ja vei isojen panosten ottelun lopulta nimiinsä lukemin 1–3.

Lähes 400 katsojaa ahtautui tunnelmalliselle Pyynikille, kun Kolmosen suurin nousijasuosikki Pallo-Iirot saapui kotiavaukseen Tampere Unitedin vieraaksi. Sinipaidat aloitti kotiyleisön siivittämänä pirteästi, mutta hyvä alku kuivui reilun kymmenen minuutin jälkeen Joonas Ojasen maalin myötä kasaan.

Mestaruusviirit oli tuotu Pyynikikille. Kuvassa myös TamUn kunniapuheenjohtaja Jyrki Laiho.

Runsaslukuinen ja sitäkin äänekkäämpi tamperelaisyleisö sai kuitenkin vain hetkeä myöhemmin syytä huutaa entistäkin kovempaa. Niklas Kuusio rikkoi Tehtaan kentän sankaria Tuomas Alasta vapaapotkun arvoisesti, ja Matti Saari asettui pallon taakse. Saaren laukaus painui tolpan kautta raumalaisten maaliin nostaen Pyynikin puukatsomon kattoa vähintään metrillä ylöspäin.

Eemeli Peltonen nousee laidalla ja ex-TamU Vasile Marchis puolustaa. Taustalla raumalaiskannattajia

TamUlla oli tämän jälkeen mahdollisuutensa johto-osumaan. Erityisesti Valtteri Uimonen oli puolen tunnin kohdalla lähellä upottaa pallon puskullaan toistamiseen Pallo-Iirojen maaliin. Tauolle mentiin kuitenkin tasatilanteessa 1–1.

Sinipaitojen peliä hankaloitti Lauri Saaren loukkaantuminen hieman ennen taukoa ja toisella puolikkaalla pelin kuva muuttui. Pallo-Iirot oli jälkimmäisellä nelivitosella fyysisesti isäntiään edellä ja otti pelin hallintaansa. Vieraat menivät 65 minuutin kohdalla uudelleen johtoon, ja loppulukemat 1–3 sinetöi Juho Torkkeli noin varttia ennen päätöstä.

Kotiavaus jäänyt hyvin Matti Saaren muistiin

Tavoitimme kaudet 2016–17 Tampere Unitedissa pelanneen ja Pallo-Iiroja vastaan illan Retro-ottelussa maalin tehneen Matti Saaren. Tampereen pelien jälkeen Saaren tie vei takaisin kasvattajaseuroihin eli PK Keski-Uusimaan riveihin sekä Tuusulan Palloseuraan. Nyt yhä alkamistaan odottavalla kaudella Saaren on tarkoitus pelata Kolmosta TuPS:n paidassa.

”Työn ja jalkapallon pystyn toteuttamaan parhaiten tällä tavalla”, Saari kommentoi.

Sinikaarti oli runsaslukuisena paikalla.

Saari kertoo, että muistaa kotiavauksen Pyynikillä hyvin jo pelkästään vastustajan takia.

”Sarjaan lähdettiin siitä asetelmasta, että Tampere United tai Pallo-Iirot nousee. Se oli ensimmäinen ottelu itselle Pyynikillä TamUn paidassa. Kyseessä oli siis ’kärkikamppailu’ heti kauden alkuun eikä siitä tunnelmaa puuttunut”, Saari muistelee kauden 2016 kotiavausta.

Pelin kulku on painunut hyvin mieleen.

”Muistan pelin oikein hyvin. Taisin tasoittaa pelin vaparista ja siinä vaiheessa oli fiilis, että kyllä me tämä peli hoidetaan. Meille taisi tulla pari loukkaantumista siinä ja ne söivät vähän meidän hyökkäyspelaamista. Toisella puoliajalla Iirot oli sitten valmiimpi ja teki tarvittavat maalit.”

Ex-TamU-pelaaja Vasile Marchis vie pallon Matti Saarelta.

Monen muun jo aiemmin Retrokauden haastatteluissa esillä olleen tavoin, on myös Matti Saarelle jäänyt mukavat muistot ajasta Sinipaidoissa.

”TamU on joukkue ja yhteisö, jossa pelaaja otetaan huomioon. Kaksi vuotta TamUn mukana oli hyvää aikaa urallani. Kolmosessa meillä oli todella hyvä jengi sarjaan ja pelasimme pelaavaa futista, josta tykkäsin. ’Mäksä’ (Mikko Mäkelä) sopi valmentajaksi kyseiseen joukkueeseen, koska pystyi antamaan pelaajille vapauksia sekä kuunteli pelaajien ajatuksia pelitavasta.

”Toinen kausi meni sarjaporrasta ylempänä aika lailla samalla pelaajarungolla ja muutamilla vahvistuksilla. Nousijajoukkueena ei voi olla kuin tyytyväinen kauteen. Enemmän oli kyllä sillä joukkueella annettavaa Kakkoseen. Molemmilla kausilla oli mediatiimi täysillä mukana. Sellaiseen ei moni seura Suomessa pysty kakkosdivarin tasolla puhumattakaan Kolmosesta”, jatkaa saari jälkimmäisestä TamU-kaudestaan.

Matti Saari kertoo yhä aktiivisesti seuraavansa vanhan seuransa otteita.

”Olen seurannut TamUn tuloksia siitä lähtien kun seurasta lähdin. Välillä on ollut surullista katsottavaa. TamU kuitenkin tulee sieltä vielä nousemaan!” luo Saari uskoa sinivihreään yhteisöön.

Retrokausi jatkuu jälleen sunnuntaina. Tuolloin on tiedossa retrosesongin ensimmäinen TamU-K-ajan ottelu, kun Urjalan Palloseura saapuu Pyynikille. Silloin eletään vuotta 2015. Tuo ottelu nähdään siis 26.4. kello 19 Tampere Unitedin Facebookissa premiere-lähetyksenä.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

17.4. TamU - FC Inter 2 0 – 0 rpk.

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

16.4. TamU 2 - EIF 0 – 11

20.4. klo 19 TamU - Ilves 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

27.4. klo 15 TP-49 - TamU 2