Pallo-Iirot kaatui vakuuttavalla pelillä

09/07/2024 TamU
Otteluraportti

Sunnuntain ottelussa Pallo-Iiroja vastaan nähtiin vain yksi maali, mutta silti TamU pelasi ehkäpä kauden parasta peliään. Pallo pidettiin heti alusta alkaen lähes koko ajan vastustajan kenttäpuoliskolla, eikä Pallo-IIrot saaneet koko ottelussa ainuttakaan vaarallista laukausta kohti kotijoukkueen maalia. Ottelun ainoan maalin iski kapteeni Anton Bright terävällä puskulla maalin edestä. Tuloksen ansiosta TamU nousu hetkeksi jopa sarjan kärkeen, mutta VJS kuittasi maanantaisella voitollaan kärkipaikan itselleen. Nousukamppailu jatkuukin Kakkosen B-lohkossa äärimmäisen tasaisena.


Kakkonen

1 – 0

  • TamU pelasi ehkäpä koko kauden parhaan ottelunsa, ja petrattavaa jäi vain maalintekoon.
  • Tulos nosti Sinipaidat hetkellisesti sarjan kärkeen, ja nousukamppailu jatkuu hyvistä asemista.
  • Voittomaalin tehnyt Anton Bright avasi kauden maalitilinsä.

Oli huikean hyvää futista, ja ihmettelen jos joku ei tuossa viihtynyt. Maalinteosta toki puuttui kliinisyyttä, mutta paikkoja luotiin kuin liukuhihnalta

- Tero Suonperä
Päävalmentaja

Sovitut asiat näkyivät kentällä ja kaikki tekivät töitä molempiin suuntiin. Olen todella ylpeä joukkueesta ja siitä miten he toteuttivat pelisuunnitelmaa.

- Tero Suonperä
Päävalmentaja

ässä on ollut vähän hankaluuksia hakea hyviä tuloksia, joten tämä oli itseluottamusta kehittävä peli. Ainakaan näin nopeasti pelin jälkeen en keksi ihan hirveästi asioita joissa voidaan parantaa, paitsi maalinteko.

- Anton Bright
Kapteeni

Ottelun ensimmäinen tilanne näytti heti, mitä tulemaan pitää. Toni Toijala katkaisi keskikentällä laitapuolustajan syötön topparille, ja jäi yksinäisenä kärkenä odottamaan apuja. teki erinomaisen juoksun pystyyn ja sai Toijalalta nappisyötön linjan taakse, mutta pitkän juoksun jälkeen ”Jusun” viimeistely ei ollut aivan riittävän terävä, ja vastaan tullut maalivahti Sakari Korri venytti jalkansa vedon tielle.

Toni Toijala syötti Juho Heikkisen läpiajoon heti ottelun ensimmäisellä minuutilla.

Pallo-Iirot ei toki jäänyt täysin vaille hyökkäysyrityksiä, ja heti toisella minuutilla Jonne Koistinen katkoi boksissa pitkän avaukseen, jolla tavoiteltiin paljon maaleja tälläkin kaudella tehnyttä Mikko Jalkasta. Myös sivurajaheitosta syntynyt jatkotilanne puolustettiin boksissa tiiviisti.

TamUn paine oli kuitenkin jatkuvaa, mistä kertoo muun muassa neljä kulmapotkua ottelun ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Näistä ensimmäisessä maali oli lähellä, kun Joonas Rantalan pallo tuli hyvin etutolpalle juosseen Jonne Koistisen puskettavaksi, mutta tolppamiehenä ollut iirokapteeni Elias Ahde pelasti polvellaan.

Jonne Koistinen puskee kohti alakulmaa.

Pelin edetessä TamU rakensi lukuisia hyviä hyökkäyksiä, mutta laukaukset kilpistyivät kerta toisensa jälkeen kenttäpelaajiin. Maalivahti Korri saatiin töihin ennen kahdenkymmenen minuutin täyttymistä, kun Erkka Helminen syötti Toni Toijalan laitajuoksuun, ja tämä syötti kuljetuksensa päätteeksi takaviistoon Taha Özcelikille. Laukaus suuntautui kuitenkin hiukan liian keskelle, ja Korri sai näppinsä väliin.

Pallo-Iirojen paras paikka iskeä syntyi, kun Jonne Koistinen otti sivurajaheiton huolimattomasti vastaan, ja Mikko Jalkanen pääsi helppoon pallonriistoon. Elias Ahde rynni toppareiden välistä vapaana boksiin. Kaikeksi onneksi Jalkasen syöttö viipyi sen verran, että Anton Bright ehti häiritsemään Ahdetta maalin edessä, ja pallo pomppi maalin poikki ilman kosketuksia.

Yksi lukuisista Sinipaitojen kulmapotkuista.

Tästä tilanteesta alkoi reilun viiden minuutin jakso, jonka aikana Iirot pääsi hiukan pelin juonesta kiinni. TamUn onneksi Iirojen keskitykset eivät kertaakaan löytäneet omia, ja yhtään laukausta ei nähty.

Iirojen hallintajakson jälkeen pallo pysyi pitkään TamUn hökkäyspäässä, Iirot purkivat useita palloja rajoista yli tai TamUn keskikenttäpelaajien helposti voitettaviksi.

Avausmaali syntyi juuri tällaisesta tilanteessa. Anton Bright nostettiin topparin paikalta maalille Toni Toijalan pitkää sivurajaheittoa varten. Ensimmäisen pallon Iirot vielä sai purettua, mutta Joonas Rantala voitti sen helposti, käytti pallon Toijalalla ja keskitti. Bright päivysti edelleen maalin edessä ja puski voimalla tekonurmen kautta pallon verkon perukoille. TamU johti siis 1–0 kun toista jaksoa oli jäljellä alle kymmenen minuuttia.

Joonas Rantala keskittää…
… Anton Bright puskee…
… ja maalijuhlat ovat valmiit!

”Pallo oli Tonilla laidalla jo ’Jonu’ teki taustajuoksun. En nähnyt palloa ennen kuin se lähti ’Jonun’ jalasta, ja sitten huomasin, että se tulee meikäläiselle ja minä niittaan tästä. Onneksi sain tarpeeksi hyvän osuman ja alaspäin kohdistuneen puskun, niin se oli itsellekin aika helpottava kokemus tehdä vihdoin se maali”, kommentoi Bright kauden ensimmäistä osumaansa.

Ensimmäisen jakson viimeisessä tilanteessa Joonas Rantala antoi kaukaa keskialueelta sivuvaparin, ja toppari Ardian Kovaqi pääsi vielä yrittämään puskua takatolpalta. Hyvin sijoittunut Sakari Korri torjui puskun jaloillaan, ja heti tämän jälkeen kuultiin taukovihellys.

Sinikaarti oli mukana tutun runsaslukuisena.

Pelin luonne ei muuttunut toisella jaksolla

Tauolla TamU joutui tekemään yhden harmillisen pelaajavaihdon, kun lukuisia tilanteita rakentamassa ollut Toni Toijala oli saanut jalkaansa osumaa. Matias Sarlin otti Toijalan paikan piikistä.

”Tänään olen tyytyväinen kaikkien pelaajien esitykseen, mutta kaikkein iloisin olen Toni Tojalan puolesta siitä, miten hyvin hän pelasi ensimmäisen jakson kahden pelin huilin jälkeen. Jos olisin ollut katsomossa, olisin varmasti ollut ihmeissäni, miksi Toijala vaihdettiiin pois, mutta hän valitettavasti pikkuisen loukkasi itsensä. Varmastikaan mistään vakavammasta ei ole kyse, mutta hän itse joutui pyytämään vaihtoon”, totesi Tero Suonperä ottelun jälkeen.

Toni Toijala pelasi loistavan ensimmäisen jakson, mutta joutui pyytämään vaihtoa tauolla.

Matias Sarlin sai myös toisen jakson ensimmäisen tekopaikan heti jakson alkuminuuteilla huikean 23 onnistuneen syötön pallorallin päätteeksi. Harmillisesti veto Joonas Rantalan keskityksestä suuntautui niukasti maalin ohi.

Muutoinkin TamU jatkoi siitä mihin oli ensimmäisellä jaksolla jäänyt, eli piti pallon visusti vastustajan puoliskolla ja loi vaarallisia hyökkäyksiä. Vedot jäivät kuitenkin edelleen toistuvasti vastustajan kenttäpelaajien uhrautuviinkin blokkeihin. TamUn kymmenes kulmapotkukin nähtiin jo jakson alussa, mutta sekin jäi tutun tuloksettomaksi.

Matias Sarlin tuli ryminällä sisään toiselle jaksolle.

Tämä kaava jatkui käytännössä ottelun loppuun asti. Sinipaidoilla ei ollut puolustussuuntaan mitään hätää, mutta vapauttavaa toista maalia ei kyetty hallinnasta huolimatta tekemään. Kaikki TamU sai ottelussa kuusitoista kulmaa, mikä yksistäänkin kertoo paljon pelin kulusta.

TamU teki kaikki ottelun vaihdot yksi yhteen -tyyppisesti. Toisen jakson puolen välin paikkeilla Janar Georg otti Arttu Raittisen paikan oikeana wingbackinä, ja jatkoi samaa hyvää peliä jota Raittinen oli esittänyt.

”Kaikki vaihdosta tulleet täyttivät ruutunsa. Pelin henki oli vaihtoja tehdessä, että muuta ei haettukaan. Meillä oli pelkästään onnistujia tänään”, totesi päävalmentaja Tero Suonperä ottelun jälkeen.

Arttu Mättö käy keskustelua päätuomarin ja Otto Ohvon kanssa. Lopussa kentälle tullut Ali Aitbenzanzoun seuraa sivummalta.

Lähimmäksi täysosumaa pääsi Juho Heikkinen, joka pääsi laukomaan vartti ennen täyttä aikaa toisesta aallosta Janar Georgin mainiosta syötöstä. Maanuoliainen suuntautui kuitenkin niukasti takatolpan ohi.

Useiden keskityksen kohteena ollut Matias Sarlin sai ensimmäisen yrityksensä kohti maalia ottelun lisäajalla. Tilanne syntyi Iirojen jätettyä lähes koko pakan ylhäälle, ja Erkka Helminen pääsi käynnistämään ylivoimahyökkäyksen Eero Lambergin kautta. Lamberg haki korkean syötön, josta Sarlin joutui puskemaan vähän huonosta asennosta, ja maalivahti Mikko Korri sai vaivoin sysättyä pallon kädellään maalin yli.

Lisäaikaa pelattiin erinäisten pelikatkojen takia peräti seitsemän minuuttia, mutta niiden aikana huolta Iirojen tasoituksesta ei ollut, vaan pallo saatiin pidettyä aika tiiviistä Iirojen päädyssä ja pitkiä aikoja myös kulmalipuilla. Näin TamU otti ansaitun mutta niukan 1–0-voiton.

Lopussa vietettiin paljon aikaa kulmalipuilla. Kuva: Sami Ala-Kleme
Voitto maistui niin pelaajille kuin kannattajillekin.

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Tero Suonperä allekirjoitti TamU-klubilla ottelun jälkeen monesta suusta kuullun näkemyksen, että ottelu oli tähän mennessä kauden paras.

”OIi ehdottomasti ja ihan ylivoimaisesti, ainakin sinä aikana kun olen tässä itse ollut. Oli huikean hyvää futista, ja ihmettelen jos joku ei tuossa viihtynyt. Maaleja olisi toki pitänyt tulla enemmän. Maalinteosta puuttui kliinisyyttä, mutta paikkoja luotiin kuin liukuhihnalta”, Suonperä totesi.

Samaan hengenvetoon Suonperä totesikin, että yhden maalin johdossa jokin ikävä pomppu olisi voinut kääntää voiton tasapeliksi, etenkin kun Iiroilla on erittäin taitavia ja kokeneita pelimiehiä hyökkäyspäässä.

”Pystyttiin silti pelaamaan johtoasemassa hyvin, ja kyllähän meidän 2–0 oli lähempänä kuin Iirojen tasoitus. Sovitut asiat näkyivät kentällä ja kaikki tekivät töitä molempiin suuntiin. Olen todella ylpeä joukkueesta ja siitä miten he toteuttivat pelisuunnitelmaa”, Suonperä kiitteli.

Kapteeni Anton Bright korosti kolmen kärkikamppailuun saadun pisteen lisäksi sitä, että voitto oli henkisesti tärkeä siksi, että moni viime aikojen otteluista oli päättynyt tasan.

”Tässä on ollut vähän hankaluuksia hakea hyviä tuloksia, joten tämä oli itseluottamusta kehittävä peli. Ainakaan näin nopeasti pelin jälkeen en keksi ihan hirveästi asioita joissa voidaan parantaa, paitsi maalinteko. On melkein hullunkurista, että maaliodottama oli varmaan yli kuusi, ja silti maaleja tehtiin vain yksi”, Bright pohdiskeli.

Samaan hengenvetoon on todettava, että TamU on pelannut nyt viisi viiimeistä peliä tappioitta, ja niissä omiin on mennyt vain kaksi maalia. Myös Iiroja vastaan puolustuspeli oli niin tiivistä, että vastustaja ei päässyt edes laukomaan maalia kohti.

”Ensimmäisellä jaksolla vastustajalla ei ollut yhtään vetoa maalia kohti, ja toisellakin heidän ainoa vetonsa maalia kohti liputettiin paitsioksi. Minusta se kertoo aika hyvästä pelisysteemistä”, Bright muistutti.

Seuraavaksi Hämeenlinnaan

Voiton myötä TamU nousi noin 24 tunnin ajaksi sarjan kärkeen, kunnes VJS otti kärkipaikan vuorostaan itselleen TPV:stä ottamallaan murskavoitolla. Sinipaitojen seuraava vastus on HJS, joka puolestaan nousi maanantaina TamUn kanssa tasapisteisiin murskattuaan Ilves-Kissat Tammelassa.

”Jokainen peli on tässä kohtaa kuin cupin finaali, ja silloin vain voittoo kelpaa. Haluan että pidetään tämä tämänpäiväinen, eli puolustamme tiiviisti, kaikilla on selvät roolit ja kaikki tekevät hartiavoimin töitä joukkueen eteen”, Suonperä ruoti.

Tiukassa kärkitaistelussa TamUlla on etuna se, että pelejä pelataan lähes yksinomaan Tammelan stadionilla. Takansa on nimittäin neljän pelin putki Tammelassa, toki sisältäen kaksi vieraspeliä, ja HJS-ottelun jälkeen seuraavat kolme peliä ovat kotiotteluita Tammelassa.

”Onhan se melkein epäreilua meille. Vaikka emme täällä harjoittelekaan, tämä kenttä palvelee meidän pelityyliä. Seuraava peli HJS:ää vastaan on varmasti hyvin erilainen, koska alusta vaihtuu ihan toisenlaiseksi, mutta hyvällä pelillä me saamme varmasti sieltäkin tulos ihan varmasti”, kapteeni Bright summaa.

Ottelu HJS:ää vastaan pelataan Kaurialan kentän luonnonnurmella Hämeenlinnassa lauantaina 13.7. klo 16.00. Tämän jälkeen seuraava kotiottelu tulee heti keskiviikkona 17.7. klo 19.00 SexyPöxyjen vieraillessa Tammelan stadionilla. Tule mukaan!

Kakkonen

1 – 0

( 1 – 0 )

37′ Anton Bright

Yleisöä:
699

Yleisöä:
699

1 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen
10 Taha Özcelik 90' +6
11 Arttu Raittinen 67'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 87'
16 Erkka Helminen
22 Toni Toijala 13' 46'
24 Arttu Mättö 88'
26 Ardian Kovaqi
30 Juho Heikkinen 79'
31 Remu Koikkalainen
2 Ali Aitbenzanzoun 87'
9 Janar Georg 67'
20 Eric Bullock
21 Eero Lamberg 79'
23 Matias Sarlin 46'
29 Verneri Maunuksela
01Sakari Korri
3Aleksi Arvela 62'
4Christopher Abdou
8Topias Silvennoinen
9Juuso Aalto 46'
10Mikko Jalkanen
14Walid Abdelali
17Veeti Pohtio 62'
18Elias Ahde C
21Matias Babb 82'
24Jami Halminen
12Eetu Männistö
2Markus Babb
5Timi Halminen 90'
6Otto Ohvo 90'
7Oliver Repo
11Alex Johansson
28Jussi Helin

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49