2.4.2020

 
 

P√§√§valmentaja Listenmaan karanteeni l√§henee loppuaan ‚Äď korona keskeytti pitk√§√§n suunnitellun matkanTampere Unitedin p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa saapui vajaat kaksi viikkoa sitten Helsinki-Vantaan lentokent√§lle. ”Liste” palasi tuolloin t√§ysin erilaiseen Suomeen kuin l√§htiess√§√§n maaliskuun alussa. Maailma ehti muuttua 50-vuotissyntym√§p√§iv√§n ymp√§rille rakennetun Amerikan matkan aikana.

Heitosta se lähti melko tarkalleen kaksi vuotta takaperin, kun tuolloin 48 vuotta täyttänyt Jukka Listenmaa puntaroi kuinka horisontissa häämöttävää 50-vuotispäivää tulee aikanaan viettämään. Vuotta myöhemmin haave kääntyi konkretiaan, ja alkoi matkan suunnittelu Yhdysvaltojen länsirannikolle.

”Naisyst√§v√§ni suunnitteli hyvin pitk√§lle meid√§n matkamme. Oli ottanut selv√§√§ asioista ja reiteist√§. Itselleni oli oikeastaan lopulta hyvin helppo hyp√§t√§ vain matkaan mukaan”, Listenmaa jakaa kiitosta viel√§ n√§in j√§lkik√§teen matkaseuralaisen hyvin tekemist√§ taustat√∂ist√§.

Matka alkoi lennolla Los Angelesiin, josta tie vei Barstowin kautta ensimmäisen etapin päämäärään Grand Canyonille.

”Se todella on paikka, jossa ihminen kohtaa mittasuhteensa luonnon kanssa. Siell√§ tuntee itsens√§ kyll√§ todella pieneksi”, p√§ivittelee Listenmaa yh√§ yhden maailman seitsem√§n luonnonihmeen mykist√§vyytt√§.

Läntisen USA:n parasta antia ovat upeat kansallispuistot. Vasemmalla Grand Canyon ja oikealle Yosemite.

Vuokra-auton sijaan matka jatkui tämän jälkeen lentäen. Seuraavat kohteet löytyivät Las Vegasista ja tämän jälkeen Texasin puolelta San Antoniosta ja Austinista. San Antonioon osui myös merkkipäivän vietto.

”Alunperin oli tarkoitus juhlistaa varsinaisena p√§iv√§n√§ Austinissa, mutta p√§√§dyimme lopulta illanviettoon San Antonia puolella paikallisessa texmex-ravintolassa. Naisyst√§v√§ni tuttava asui siell√§ ja ilmeisesti henkil√∂kunnalle oli h√§nen toimestaan sitten vihjattu asiasta. Ruokailun j√§lkeen alkoi tulla onnittelulaulua, sombreroa p√§√§h√§n tequilaa p√∂yt√§√§”, Listenmaa muistelee iltaa l√§mm√∂ll√§.

Seurue oli ennalta täysin tietämätön kaduilla käynnissä olleesta meksikolaiskarnevaalista. Kadut täyttyivätkin livebändien soitoista sekä ihmisten naurusta. Myös kadulla viesti syntymäpäivästä oli hiipinyt perille ja jälleen oli aika laulun sekä maljan noston.

Texasin jälkeen suuntana oli paluulento Las Vegasiin ja sieltä rauhallisemmat siirtymät mm. Death Valleyyn, Bakersfieldiin ja Santa Barbaraan.

Matka saa uuden luonteen

Pienemmillä paikkakunnilla tietous maailmalla jylläävästä koronavirustilanteesta ei näkynyt vielä käytännössä mitenkään.

”Oikeastaan se ei n√§kynyt siell√§ mitenk√§√§n, ja pienint√§k√§√§n paniikkia ei ollut havaittavissa. Suomesta alkoi sitten kuitenkin tulla tuttavilta ja sukulaisilta viesti√§, ett√§ tulkaa nyt pois sielt√§. Toki my√∂s luimme mit√§ lehdet Suomessa kertoivat, ja tuolloin Kalifornian puolelle palattua tuli ehk√§ ensimm√§isen kerran sellainen olo, ett√§ mahtaakohan t√§ss√§ nyt hyvin k√§yd√§”, kertaa Jukka Listenmaa.

Näin hiljaisena monikaan ei ole nähnyt Los Angelesin kuulua Venice Beachia.

”Se sulku tapahtui siell√§ sitten kertarys√§yksens√§. Olimme San Franciscossa, kun t√§m√§ tapahtui ja aika pitk√§ksi se k√§vely siell√§ l√§hes tyhjill√§ kaduilla meni. Kun p√§√§simme takaisin Los Angelesiin, niin siell√§ sitten oli jo koko kaupunki kiinni yleisi√§ vessoja my√∂ten. Siin√§ vaiheessa tuli l√§hinn√§ halu p√§√§st√§ takaisin Suomeen ja huoli siit√§, miten t√§m√§ tapahtuu”, Listenmaa jatkaa.

Paluu onnistui lopulta lennolla Lontooseen, josta jatkoyhteys oli tarjolla takaisin koto-Suomeen. Matka lyheni lopulta vain neljällä päivällä, mutta viimeisten Kaliforniassa vietettyjen päivien luonne oli eittämättä kovin erilainen kuin matkaa suunnitellessa.

Eipä näy tuttuja ruuhkia monikaistaisella Golden Gaten ylittävällä sillalla.

Suomessa on ollut paljon keskustelua siitä, kuinka löysästi matkustajat otettiin vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä. Listenmaan mukaan vastaanotosta ei voida puhua, koska sitä ei käytännössä ollut.

”Lentokoneessa saatiin kuulutus, ett√§ pit√§√§ siirty√§ 14 p√§iv√§n ajaksi karanteeniin, mutta lentokent√§ll√§ sit√§ ei kyll√§ sitten valvottu eik√§ siit√§ tiedotettu mitenk√§√§n. Ei mit√§√§n lappuja annettu eik√§ kukaan kysynyt minne ollaan menossa. Me siirryimme taksilla naisyst√§v√§ni asunnolle, josta jatkoin sitten kotiin Tampereelle karanteeniin.”

Ajatus karanteenista oli Listenmaalle kaikkea muuta kuin mieluinen.

”Kauhulla sit√§ kielt√§m√§tt√§ ajatteli. En hirve√§sti ole kotona viihtyv√§ ihminen ja ajatus kahdesta viikosta nelj√§n sein√§n sis√§ll√§ tuntui l√§hinn√§ kamalalta. Olen nyt pyrkinyt sit√§ karanteenia tottelemaan parhaani mukaan ja kyll√§ esimerkiksi raitista ilmaa sek√§ toisen ihmisen kanssa juttelua alkaa olla jo aika kova ik√§v√§.”

Kaikeksi onneksi Listenmaan karanteeni on viikonloppuna ohi. Terevetuloa takaisin ihmisten ilmoille!