Päävalmentaja Listenmaan karanteeni lähenee loppuaan – korona keskeytti pitkään suunnitellun matkan

02/04/2020
Uutinen

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa saapui vajaat kaksi viikkoa sitten Helsinki-Vantaan lentokentälle. "Liste" palasi tuolloin täysin erilaiseen Suomeen kuin lähtiessään maaliskuun alussa. Maailma ehti muuttua 50-vuotissyntymäpäivän ympärille rakennetun Amerikan matkan aikana.

Heitosta se lähti melko tarkalleen kaksi vuotta takaperin, kun tuolloin 48 vuotta täyttänyt Jukka Listenmaa puntaroi kuinka horisontissa häämöttävää 50-vuotispäivää tulee aikanaan viettämään. Vuotta myöhemmin haave kääntyi konkretiaan, ja alkoi matkan suunnittelu Yhdysvaltojen länsirannikolle.

”Naisystäväni suunnitteli hyvin pitkälle meidän matkamme. Oli ottanut selvää asioista ja reiteistä. Itselleni oli oikeastaan lopulta hyvin helppo hypätä vain matkaan mukaan”, Listenmaa jakaa kiitosta vielä näin jälkikäteen matkaseuralaisen hyvin tekemistä taustatöistä.

Matka alkoi lennolla Los Angelesiin, josta tie vei Barstowin kautta ensimmäisen etapin päämäärään Grand Canyonille.

”Se todella on paikka, jossa ihminen kohtaa mittasuhteensa luonnon kanssa. Siellä tuntee itsensä kyllä todella pieneksi”, päivittelee Listenmaa yhä yhden maailman seitsemän luonnonihmeen mykistävyyttä.

Läntisen USA:n parasta antia ovat upeat kansallispuistot. Vasemmalla Grand Canyon ja oikealle Yosemite.

Vuokra-auton sijaan matka jatkui tämän jälkeen lentäen. Seuraavat kohteet löytyivät Las Vegasista ja tämän jälkeen Texasin puolelta San Antoniosta ja Austinista. San Antonioon osui myös merkkipäivän vietto.

”Alunperin oli tarkoitus juhlistaa varsinaisena päivänä Austinissa, mutta päädyimme lopulta illanviettoon San Antonia puolella paikallisessa texmex-ravintolassa. Naisystäväni tuttava asui siellä ja ilmeisesti henkilökunnalle oli hänen toimestaan sitten vihjattu asiasta. Ruokailun jälkeen alkoi tulla onnittelulaulua, sombreroa päähän tequilaa pöytää”, Listenmaa muistelee iltaa lämmöllä.

Seurue oli ennalta täysin tietämätön kaduilla käynnissä olleesta meksikolaiskarnevaalista. Kadut täyttyivätkin livebändien soitoista sekä ihmisten naurusta. Myös kadulla viesti syntymäpäivästä oli hiipinyt perille ja jälleen oli aika laulun sekä maljan noston.

Texasin jälkeen suuntana oli paluulento Las Vegasiin ja sieltä rauhallisemmat siirtymät mm. Death Valleyyn, Bakersfieldiin ja Santa Barbaraan.

Matka saa uuden luonteen

Pienemmillä paikkakunnilla tietous maailmalla jylläävästä koronavirustilanteesta ei näkynyt vielä käytännössä mitenkään.

”Oikeastaan se ei näkynyt siellä mitenkään, ja pienintäkään paniikkia ei ollut havaittavissa. Suomesta alkoi sitten kuitenkin tulla tuttavilta ja sukulaisilta viestiä, että tulkaa nyt pois sieltä. Toki myös luimme mitä lehdet Suomessa kertoivat, ja tuolloin Kalifornian puolelle palattua tuli ehkä ensimmäisen kerran sellainen olo, että mahtaakohan tässä nyt hyvin käydä”, kertaa Jukka Listenmaa.

Näin hiljaisena monikaan ei ole nähnyt Los Angelesin kuulua Venice Beachia.

”Se sulku tapahtui siellä sitten kertarysäyksensä. Olimme San Franciscossa, kun tämä tapahtui ja aika pitkäksi se kävely siellä lähes tyhjillä kaduilla meni. Kun pääsimme takaisin Los Angelesiin, niin siellä sitten oli jo koko kaupunki kiinni yleisiä vessoja myöten. Siinä vaiheessa tuli lähinnä halu päästä takaisin Suomeen ja huoli siitä, miten tämä tapahtuu”, Listenmaa jatkaa.

Paluu onnistui lopulta lennolla Lontooseen, josta jatkoyhteys oli tarjolla takaisin koto-Suomeen. Matka lyheni lopulta vain neljällä päivällä, mutta viimeisten Kaliforniassa vietettyjen päivien luonne oli eittämättä kovin erilainen kuin matkaa suunnitellessa.

Eipä näy tuttuja ruuhkia monikaistaisella Golden Gaten ylittävällä sillalla.

Suomessa on ollut paljon keskustelua siitä, kuinka löysästi matkustajat otettiin vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä. Listenmaan mukaan vastaanotosta ei voida puhua, koska sitä ei käytännössä ollut.

”Lentokoneessa saatiin kuulutus, että pitää siirtyä 14 päivän ajaksi karanteeniin, mutta lentokentällä sitä ei kyllä sitten valvottu eikä siitä tiedotettu mitenkään. Ei mitään lappuja annettu eikä kukaan kysynyt minne ollaan menossa. Me siirryimme taksilla naisystäväni asunnolle, josta jatkoin sitten kotiin Tampereelle karanteeniin.”

Ajatus karanteenista oli Listenmaalle kaikkea muuta kuin mieluinen.

”Kauhulla sitä kieltämättä ajatteli. En hirveästi ole kotona viihtyvä ihminen ja ajatus kahdesta viikosta neljän seinän sisällä tuntui lähinnä kamalalta. Olen nyt pyrkinyt sitä karanteenia tottelemaan parhaani mukaan ja kyllä esimerkiksi raitista ilmaa sekä toisen ihmisen kanssa juttelua alkaa olla jo aika kova ikävä.”

Kaikeksi onneksi Listenmaan karanteeni on viikonloppuna ohi. Terevetuloa takaisin ihmisten ilmoille!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2