Päävalmentaja Jukka Listenmaalle 1+1-vuotinen jatko­sopimus

08/08/2022 TamU
Uutinen

Tampere United ja miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jukka Listenmaa ovat tehneet uuden työsopimuksen, joka kattaa kauden 2023 päävalmentajan tehtävät. Sopimuksessa on myös optio vuodelle 2024. Uuden sopimuksen mukaisesti Listenmaa saa keskittyä pääasiassa päävalmentajan tehtäviin, sillä junioripuolen tehtävä vähenevät merkittävästi. Uusi sopimus tulee voimaan jo 1.9.2022 alkaen, ja sen ensimmäinen vuosi jatkuu 31.10.2023 saakka.

Jukka Listenmaa

  • Toiminut TamUn miesten edustus­joukkueen päävalmentajana kaudesta 2020 alkaen.
  • Tätä ennen pitkä valmennuskokemus TPV:ssä.
  • Suorittanut UEFA A -valmentaja­koulutuksen.

Emme seuran hallituksessa varsinaisesti edes keskustelleet muista vaihtoehdoista kuin ’Listen’ jatkosopimuksesta. Meillä on täysi luotto siihen, että kuluva kausi hoidetaan positiivisella tavalla maaliin, ja sen jälkeen ’Liste’ on ansainnut vähintään mahdollisuuden lähteä hakemaan nousua Ykköseen kaudella 2023.

- Antti Niemistö
Puheenjohtaja

Haluan päästä näkemään ja kokemaan uuden Tammelan sisältäpäin. Ei Tampereelta varmaan kovin monta löydy, jotka on kokeneet Tammelan ensin niin, että siellä oli kaksi kenttää eli hiekka ja nurmi vierekkäin, sitten nurmikenttä poikittain ilman stadionolosuhteita ja myöhemmin stadionin kanssa, ja nyt vielä tämä uusi stadion.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Jukka Listenmaa aloitti Tampere Unitedin päävalmentajana syksyllä 2019, kun miesten edustusjoukkue oli juuri pudonnut Kolmoseen. Tavoitteeksi asetettiin paluu Kakkoseen, ja seuran puolella ajateltiin niin, että jos se ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä, se varmasti onnistuu toisella yrityksellä. Näin tapahtuikin.

Kaudella 2020 nousu jäi lopulta pienestä kiinni, ja seura käytti Listenmaan option kaudesta 2021 jo hyvissä ajoin. Tälle kaudelle päästiinkin lähtemään huomattavasti paremmista lähtökohdista, kun koko valmennustiimi jatkoi ja joukkueen jo vahvaa runkoa vahvistettiin vielä merkittävästi. Lopputuloksena oli tappioton kausi, nousu Kakkoseen ja kirsikkana kakun päällä Suomen Regions’ Cupin voitto.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa onkin nähnyt TamUn kehittyvä kauden 2019 jälkeen tapahtuneen Kakkosesta putoamisen ja lievän alakulon jälkeen uuteen kukoistuskauteen. Hiukan yllättäen ”Liste” nostaa ensimmäisenä esiin kentän ulkopuoliset asiat.

”Isoin muutos on tapahtunut kentän ulkopuolella. Sinikaartin toiminta on aivan mahtavaa tällä hetkellä. Seuralla oli takana pari vaikeaa vuotta kun tulin TamUun, ja sen jälkeen katsomoon on saatu käännettyä positiivinen fiilis”, Listenmaa kiittelee.

”Myös seuran muu organisaatio on kehittynyt, ja tietyllä tapaa olemme nyt urheilullisempia kuin aloittaessani. Siinä oli putoaminen alla ja joukkue vaihtui lähes kokonaan, joten nyt ollaan urheilullisempia ja valmiimpia harjoittelemaan verrattuna joukkueeseen, jolla silloin lähdettiin liikkeelle.”

Päävalmentaja Jukka Listenmaa työpaikallaan

Kausi 2022 lähti Kakkosessa liikkeelle etenkin pisteiden valossa paremmin kuin kukaan ainakaan joukkueen ulkopuolella oli osannut edes toivoa. Nälkä kasvoi syödessä, ja moni ajatteli TamUn jo kiitävän sarjanousuun asti, kun parhaimmillaan Sinipaidat oli sarjan kärjessä kolmen pisteen kaulalla yhden ottelun muita vähemmän pelanneena. Mutta jos alkukausi meni pisteiden valossa yläkanttiin, viime aikoina on mennyt pisteiden valoassa alakanttiin kun suhteutetaan peliesityksiin kentällä.

Toisaalta todellinen tavoite tähän kauteen lähdettäessä oli seuran puolelta sarjapaikan säilyttäminen, ja mieluiten niin että putoamista ei tarvitse koko kauden aikana edes miettiä. Viimeaikaiset tulokset ovat toki muuttaneet tilannetta, mutta suurta huolta sarjapaikan suhteen ei pitäisi olla.

”Kun pidetään se taso, joka meillä Honka Akatemiaa vastaan oli ensimmäisen 55 minuuttia, niin kyllä pisteitä tulee. Syyskierroksen Pyynikille tulijoista on kohdattu kolme pahinta, ja tästä eteenpäin on tulossa tietyllä tapaa meille paremmin sopivia vastustajia. Vieraspelit ovat toisaalta syyskierroksella pahempia kuin keväällä.”

”Kyllä se saldo siitä vielä tasoittuu. Jos tämä pistesaldo olisi kerätty tasaisesti kauden mittaan, niin ei tähän pettyneitä oltaisi. Mutta nyt kun häviöt ovat tulleet putkeen, tietyllä tapaa täytyy ruveta olla huolissaan”, Listenmaa pyörittelee.

Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö kertoo olevansa täysin samoilla ajatuksilla päävalmentajan kanssa.

”Vaikka tulokset eivät ole viime aikoina olleet sitä mitä me kaikki haluamme, emme seuran hallituksessa varsinaisesti edes keskustelleet muista vaihtoehdoista kuin ’Listen’ jatkosopimuksesta. Meillä on täysi luotto siihen, että kuluva kausi hoidetaan positiivisella tavalla maaliin, ja sen jälkeen ’Liste’ on ansainnut vähintään mahdollisuuden lähteä hakemaan nousua Ykköseen kaudella 2023. Prosessi on tietyllä tapaa vasta alussa, eikä sitä kannata tässä kohtaa keskeyttää”, Niemistö toteaa.

Yksi kohokohdista: Jukka Listenmaa saa mitalinsa Suomen Regions’ Cupin voitosta Olympiastadionilla.
Listenmaa juhlii Suomen Regions’ Cupin voittoa.

Täysi keskittyminen päävalmentajan tehtävään

Uuden sopimuksen myötä Listenmaa saa heti syyskuun alusta alkaen keskittyä täysillä päävalmentajan tehtäväänsä, sillä junioripuolen tehtäviä teetetään vain erikseen pyydettäessä, ja junioripuolelle on tulossa uudenlaiset järjestelyt Listenmaalla olleiden tehtävien hoitamiseksi. Vaikka junioripuolen tehtävät ovat olleet Listenmaalle mieluisia, uusi järjestely ratkaisee ajankäytön haasteita. Samalla tehtävien uudelleenjärjestely on seuran puolesta selkeä lisäpanostus miesten edustusjoukkueen valmennukseen.

”Koko ajan on kalvanut päässä, kun ei ole aika riittänyt kunnolla junioripuoleen enkä ole pystynyt hoitamaan niitä tehtäviä niin paljon kuin olisi pitänyt. Nyt kun ne tehtävät jäävät pois, pystyn antamaan enemmän edustusjoukkueelle. Olisi ollut kiva jos aika olisi riittänyt junioripuoleen, se olisi ollut mielenkiintoinen homma pyörittää”, Listenmaa pohtii.

Yhtenä houkuttimena valmennustehtävissä jatkamiseen Listenmaa näkee kaudelle 2024 käyttöön tulevan uuden Tammelan stadionin, jossa myös TamU aikoo luonnollisesti pelata kotiottelunsa.

”Haluan päästä näkemään ja kokemaan uuden Tammelan sisältäpäin. Ei Tampereelta varmaan kovin monta löydy, jotka on kokeneet Tammelan ensin niin, että siellä oli kaksi kenttää eli hiekka ja nurmi vierekkäin, sitten nurmikenttä poikittain ilman stadionolosuhteita ja myöhemmin stadionin kanssa, ja nyt vielä tämä uusi stadion”, Listenmaa kaavailee.

”Katsotaan nyt ensin miten pelit menevät ja sitten vasta sen jälkeen sitä uuteen Tammelaan menoa ’Listen’ optiokaudella”, vastaa puheenjohtaja Niemistö leikkisästi virnistäen.

”Ei siinä sen kummalisempaa ole kuin että ensi kaudeksi pyritään taas parantamaan tekemistä tästä vuodesta. Tietyllä tapaa meillä on tänä vuonna käynnissä oppimisprosessi, jossa opitaan koko ajan pikkuisen lisää siitä, mitä Kakkosessa pelaamnen vaatii ja totutaan kovempiin harjoitusmääriin. Samalla opitaan meille uusista joukkueista tiettyjä juttuja, ja ollaan taas ensi vuonna varmasti valmiimpia. Toki ensin pitää selvittää tämä kausi”, Listenmaa vastaa Niemistön heittoon.

Tampere United onnittelee Jukka Listenmaata jatkosopimuksesta!

Katso Jukka Listenmaan haastattelu

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa