Nolla piti tasapelissä Reipasta vastaan

12/02/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin edustusjoukkue matkasi kauden neljänteen harjoituspeliin Reippaan vieraaksi Lahteen. Ottelu Mukkulan palloiluhallissa päättyi 0–0-tasatulokseen. Sinipaidat pelasi ehjän ottelun puolustussuuntaan, mutta kunnon maalipaikoille ei päästy, ja palloa liikuteltiin lähinnä keskikentällä. Kakkosen A-lohkossa viime vuonna kolmanneksi sijoittunut Reipas pelasti aktiivista peliä ja oli hyvä vastus Sinipaidoille tässä kohtaa harjoituskautta.

Harjoitusottelu

0 – 0

  • TamU pelasi harjoituskauden toisen maalittoman tasapelin.
  • Reipas osoittautui hyvin organisoiduksi joukkueeksi, jossa moni pelaaja on pelannut pitkään yhdessä.
  • Maalivahtilupaus Remu Koikkalainen pelasi TamU-debyytissään nollapelin.

Ei siinä vastustajalla oikein ollut kunnon maalipaikkoja, mutta ei siinä meilläkään ollut. Varmasti ihan oikeutettu tulos.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Edelleen uskotaan, että maaleja tulee, kun sitä puolta päästään käymään lävitse. Usko on kova että se saadaan kyllä parempaan suuntaan. Tässä kohtaa ei olla huolissamme.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Meillä on tietyt mallit miten prässipeliä toteutetaan. Tänään pelissä se näyttäytyi jo huomattavasti paremmalta kuin aiemmin. Se on paljon ärhäkämpää ja halukkaampaa kuin esimerkiksi viime vuonna.

- Topias Järvelä
Keskikentän karpaasi

Kolminkertainen Suomen mestari Reipas isännöi Tampere Unitedia hulppeassa Mukkulan palloiluhallissa. Valmistautuminen peliin oli molemmilla joukkueilla hyvä, sillä lämmöt otteluun otettiin ulkona viereisellä tekonurmikentällä. Lauantai-päivän sääolosuhteet olisivat sallineet ottelun pelaamisen myös ulkona, mutta tällä kertaa ottelu pelattiin kuitenkin sisätiloissa. Reipas esiintyi valkoisessa vieraspaidassa legendaarisen oranssi-mustan raitapaidan sijaan, ja samoin TamU pelasi talvikaudelta tuttuun tapaan vihreissa vieraspaidoissaan.

Ottelun alkuminuutit olivat vauhdikkaat ja molemmat joukkueet pitivät ja liikuttelivat palloa vauhdikkaasti. Sinipaitojen avauksessa oli seitsemän viime kaudelta tuttua pelaajaa, joista Eino-Veikko Ek pelasi talven ensimmäisen ottelunsa. Pelaajista kolme oli uusia sopimiuspelaajia, ja yksi oli testipelaaja. 

Eino-Veikko Ek pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa.

Debyyttioitteluaan Siinpaidoissa pelannut Remu Koikkalainen antoi viiden minuutin kohdalla harhasyötön, joka avasi yllättäen Reippaalle tilanteen hyökkäykseen keskeltä kenttää. Sinipaitojen puolustus on kuitenkin hereillä ja esti vaarallisen näköisen hyökkäyksen. 

Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana TamUn prässi oli aggressiivista, mikä sai Reippaan puolustajat ahtaalle ja antamaan huolimattomia avauksia. Ottelun ensimmäinen kulma nähtiin reilun kymmenen minuutin jälkeen Reippaan toimesta. TamU puolustus siivosi kulman hyvin, tämä sama teema jatkui läpi ottelun erikoistilanteissa. 

Kovaa pelannut Reipas sai ottelun ensimmäisen kortin kolmentoista peliminuutin jälkeen. Tilanteessa Janar Georg pelasi ensimmäisellä kosketuksellaan keskelle Arttu Mätölle, joka nosti jalalla palloa hyvin alhaalta usean kymmenen metrin matkan. Reippaan pelaaja repi matkalla näyttävästi, ja tuomari nosti ottelun ensimmäisen kortin. 

Ottelu jatkui TamUn hallinnassa. Pallo liikkui puolustuksen ja keskikentän välillä nopeasti, ja syötöt löysivät pelille. Remu Koikkalainen avusti hyvillä avauksilla, jotka osuivat kerta toisensa jälkeen Tampere Unitedin pelaajien jalkoihin. 

Anton Bright pelasi Lahdessa kapteenina.

Kahdenkymmenen minuutin kohdalla Reipas sai kolmenkymmenen metrin kohdalta vapaapotkun. Kaikki eivät olisi lähteneet tästä laukomaan, mutta Reippaan Onuray Köse kuitenkin laukoi kauniin vapaapotkun yli Tampere United muurin. Laukaus osui kuitenkin ylärimaan, joten tästä selvittiin säikähdyksellä.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Arttu Raittinen pääsi murtautumaan vasemmalta läpi ja kiersi maalivahti Anton Munukan. Raittinen ajautuu kuitenkin pieneen kulmaan, ja veto osuu lopulta sivuverkkoon. 

Varmaa peliä puolustuspäässä pelannut Eelis Korhonen nousi reilun neljänkymmenen minuutin pelin jälkeen pallon kanssa oikeaa laitaa. Korhonen ohitti ensimmäisen pelaajan ja toinen vastaan tullut pelaaja repi sen arvoisesti, että ottelun erotuomari nostaa Reippaalle ottelun kolmannen kortin. 

Ottelun ensimmäisellä jaksolla ei muita tilanteita nähty, joten tauolle siirryttiin tasalukemissa 0–0.  

Sinipaitojen vauhti hyytyy

Toinen jakso alkoi ensimmäistä jaksoa tasaisemmissa merkeissä. Reilun viidenkymmenen minuutin jälkeen Tampere United sai toisen jakson ensimmäisen kulman, jota asteli antamaan Eetu Räisänen. Räisänen antoi kulman Janar Georgille boksin reunalle, josta keskitys lähti suoraan kohti sinipaitaisia hyökkääjiä boksin sisällä. Reippaan puolustus sai ensin purettua pallon, mutta Sinipaidat nosti jatkotilanteesta jälleen pallon ylös. Lupaava tilanne tyrehtyy kuitenkin paitsioon. 

Vahvan ottelun pelannut toppari Ali Aitbenzanzoun pelasti vajaan kuudenkymmenen minuutin pelin jälkeen Reippaan vaarallisen hyökkäyksen. Hyökkäys nousi vaarallisesti vasenta laitaa, mutta ”Allu” liukuu hienosti metrien takamatkalta palloon, ja pelaa tilanteen kulmapotkuksi. Reippaan kulmasta ei tälläkään kertaa synny mitään, kun Sinipaitojen puolustus jatkaa miehekkäitä otteita maalin edessä. 

Tilanteen jälkeen TamU suoritti ottelun ensimmäiset vaihdot. Sisään tulivat Eric Bullock, Iikka Häkkinen ja Julius Stenroos. Vaihtoon astelivat Janar Georg, Eemeli Rantaneva ja Arttu Mättö. Vaihtojen myötä Eino-Veikko Ek putosi vasemman puolustajan tontille, Julius Stenroos otti paikan keskikentän keskustassa ja Eric Bullock otti tutun tutun paikkansa oikeassa laidassa. Iikka Häkkinen puolestaan siirtyi pelaamaan piikkipaikalle.

Toisen jakson edetessä Reipas sai aktiivisemman otteen peliin, ja Sinipaitojen otteissa oli havaittavissa jopa turhautumista. Syötöt eivät osuneet, ja pelaajat olivat sijoittuneet sekavasti ympäri Mukkulan palloiluhallin nurmea. Maalissa Remu Koikkalainen pelasti muutaman Reippaan hyökkäyksen. 

Kun ottelua oli vartti jäljellä, Sinipaitojen puolustuslinjassa tapahtuu vaarallinen virhe. Linja nousi kapteeni Anton Brightin johdolla, mutta Ali Aitbenzanzoun  jäi kuitenkin löntystelemään alas, ja Reipas hyödynsi tämän. Ville Jokela syötti linjan väliin Roope Niskaselle, joka pääsi etenemään maalille oikeasta laidasta. Remu Koikkalainen torjui kaikeksi onneksi tilanteen hienosti kulmaksi. 

Viimeisen vartin ajaksi kentälle astelivat Casper Stenroos sekä Atte Jokinen. Vaihtoon otettiin Arttu Raittinen ja Eelis Korhonen. Topparina aiemmin nähty Jokinen pääsi näyttämään kykyjään oikean puolustajan paikalla, ja Stenroos otti puolestaan hyökkäävämmän roolin keskikentällä. Näin ollen kaikille vaihdossa olleille kenttäpelaajille saatiin peliminuutteja. 

Viimeisen kymmenen minuutin aikana kentällä nähtiin perätysten kaksi hyvää tilannetta eri päissä kenttää. Ensin Eetu Räisänen pelsi pallon oikealle pystyyn juosseelle Topias Järvelälle, joka leikkasi maalille ja pääsi vetopaikkaan. Maalivahti sai kuitenkin torjuttua takanurkkaan suuntautuneen laukauksen. Lähes heti perään toisessa päässä Daniel Koskipalo pääsi laukomaan boksin reunalta pomppivaan palloon. Tampere Unitedin vaihtopenkillä saatiin huokaista helpotuksesta, kun veto meni niukasti ohi maalin yläkulman.

Koskipalon laukaus jäikin ottelun viimeiseksi tilanteeksi, ja Mukkulan Palloiluhalliin paikalle löytäneet 39 katsojaa saivat seurata ottelun viimeiset minuutit loppuun ilman sen suurempia jännityksen hetkiä. Näin ottelu päättyi maalittomana. 

Listenmaa oli tyytyväinen puolustuspeliin

Ottelun jälkeen ottelua pureksimaan pääsivät päävalmentaja Jukka Listenmaa sekä keskikentällä täydet minuutit ahkeroinut Topias Järvelä. Listenmaa oli tyytyväinen ottelun puolustustyöskentelyyn. 

”Kyllä se alkaa näyttämään hyvältä. Antonilla oli hyvää johtajuutta ja pelin ohjaamista. Ei siinä vastustajalla oikein ollut kunnon maalipaikkoja, mutta ei siinä meilläkään ollut. Varmasti ihan oikeutettu tulos. Täytyy olla siihen tyytyväinen, että kolmesta pelistä kahdessa on pidetty nollat”, toteaa Listenmaa laskematta mukaan omaa kakkosjoukkuetta vastaan pidettyjä nollia.

Harjoituksissa on myös ollut teemana korkea prässi sekä tilanteenvaihdot.

”Ei se meidän prässi ihan niin hyvin toiminut niin hyvin kuin se olisi voinut toimia. Siinä oli sellaisia epätietoisuuksia, kun mukana oli vähän eri pelaajia, jotka eivät olleet ihan täysin kartalla siinä hommassa. Puoliajalla käytiin asiaa sitten läpi niin se parani kyllä.”

Otteluennakossa ei vielä ollut tarkkaa tietoa ottelun kokoonpanoista, mutta otteluun saatiin kuitenkin kilpailukykyinen joukkue jalkeille. 

”Otettiin terveet mukaan. Joukkueessa on kiertänyt flunssa, ja lisäksi osalla oli töitä ja opiskelua. Kaikki kynnelle kykenevät olivat mukana, ja ihan hyvä joukko meillä oli kuitenkin kasassa, eikä olisi mitään ongelmaa lähteä sarjapeliä pelaamaan tuollaisella porukalla”, Listenmaa avasi pelaajatilannetta. 

Reipasta Listenmaa piti hyvänä harjoitusvastuksena tähän kohtaan kautta. Viime kaudella A-lohkon kolmanneksi sijoittunut joukkue on täynnä laadukkaita pelaajia. 

”Reipas oli tosi aktiivinen, ja ensimmäinen joukkue joka lähti kunnolla meitä prässäämään. Sen verran valmentajaa tunnen, että tiedettiin niiden pelaavan näin. Sopivasti oli myös tunnetta mukana, vähän rumia taklauksia ja taktisia rikkeitä, joissa menee hermot nopeasti monella. Kaikkea löytyi tänään, oli tosi hyvä matsi”, toteaa Listenmaa.

Maalipaikkoja ei Sinipaidoilla ollut ottelussa sen useampia. Valmennusjohto ei kuitenkaan ole huolestunut.

”Edelleen uskotaan, että maaleja tulee, kun sitä puolta päästään käymään lävitse. Usko on kova että se saadaan kyllä parempaan suuntaan. Tässä kohtaa ei olla huolissamme”, rauhoittelee Listenmaa

Joukkue etenee kentällä ja sen ulkopuolella 

Niin ikään Topias Järvelä näki paljon positiivista ottelun puolustustyöskentelyssä. 

”Kyllä siinä nähtiin edistystä varsinkin eteenpäin puolustamisessa. Toteutettiin niitä asioita mitä sovittiin, vaikka ei se ihan täydellistä ollut. Paljon parempaa mitä viime viikonloppuna Kiffeniä vastaan”, arvioi Järvelä 

Prässäyspelissä oli myös Järvelän mukaan selkeää kehitystä: 

”Meillä on tietyt mallit miten prässipeliä toteutetaan. Siinä on vielä hakemista, mikä on se triggeri että lähdetään prässäämään. Treeneissä ja tänään pelissä se näyttäytyi jo huomattavasti paremmalta. Se on paljon ärhäkämpää ja halukkaampaa kuin esimerkiksi viime vuonna.”

Toisella jaksolla Tampere Unitedin otteissa oli havaittavissa hyytymisen merkkejä, eikä silloin nähty enää montakaan kontrolloitua hyökkäystä. 

”Haluttiin toisella jaksolla kontrolloida palloa. Kun ei olla harjoiteltu hyökkäämistä, saatiin peliä kyllä kontrolloitua, mutta se näkyi heti sitten toiseen suuntaan, ettei siinä ollut sitä vauhtia. Pallonmenetykset tulivat paljon alempana kuin ensimmäisellä jaksolla, ja me ei oltu niin valmiina lähtemään puolustamaan nopeisiin tilanteenvaihtoihin”, Järvelä näkee.

Harjoituskauden aikana joukkueen mukaan on tullut muutamia uusia pelaajia. Järvelä näkee vaikutuksen joukkueen toimintaan erittäin positiivisena.

”Vaikutus on ollut hyvä, kun tälläiset vanhat karpaasit pistetään juoksemaan lisää sitä kautta. Sieltä on tullut jalkoja ja sopivaa tekemisen meininkiä. Pakko se on itsekkin laittaa enemmän jalkaa toisen eteen, että jaksaa peleissä. Paljon positiivisuutta tullut ja kiva vähän kokeneempana pelaajana olla siinä apuna.”

Seuraavana vastustajana Sinipaidoilla on ensi viikonloppuna Pallo-Iirot, joka on aikaisemmilta kausilta Sinipaidoille tuttu vastus. Järvelä ennakoi, Raumalta tulee Tampereelle tasokas vastustaja.

”Sanoisin Pallo-Iirojen olleen jo viime kaudella Kakkosen tason joukkue. Muistissa on, että sieltä tulee dynaaminen porukka ja mennään kovaa eteenpäin. Siellä on nippu pysynyt aika hyvin kasassa, joten on aika valmis porukka tulossa vastaan. Kiva haaste meille kun ollaan nyt pidemmän aikaa päästy harjoittelemaan puolustamista.”

Pallo-Iirot kohdataan Pirkkahallissa sunnuntaina 19.2. klo 14.45. Tervetuloa silloin mukaan, sillä tämän jälkeen TamUlla alkaa vierasotteluiden kiertua, jossa toki on mukana kovien Kakkosessa ja Ykkössessä pelaavien vastustajien lisäksi ottelut Tampereen Pallo-Veikkoja ja Nokian Palloseuraa vastaan.

Harjoitusottelu

0 – 0

( 0 – 0 )

Yleisöä:
39

Yleisöä:
39

32 Remu Koikkalainen
2 Ali Aitbenzanzoun
3 Eemeli Rantaneva 58'
4 Eino-Veikko Ek
6 Eelis Korhonen 75'
8 Topias Järvelä
13 Anton Bright C
15 Eetu Räisänen
19 Arttu Raittinen 75'
24 Arttu Mättö 58'
56 Janar Georg 58'
30 Veikka Stålhand
7 Atte Jokinen 75'
9 Eric Bullock 58'
11 Casper Stenroos 75'
16 Iikka Häkkinen 58'
26 Julius Stenroos 58'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49