Nokialta tuomisina tunteikas taistelu­voitto

03/10/2020
Otteluraportti

Se ei ollut kaikilta osin kaunista, mutta tarvittava tehtiin. Tampere United aiheutti tapahtumarikkaan ottelun jälkeen Nokian Palloseuralle kauden ensimmäisen kotitappion maalein 2–3 (0–1) ja siirsi lohkon kärkipaikan kohtalon ratkeamisen ainakin päivällä eteenpäin.

Kolmonen

2 – 3

Tapio Rautavaaran kentällä nähtiin lauantaina ottelu, joka ei ehkä tasoltaan hurmannut, mutta taistelupelaaminen oli korkealla syksyisellä tasolla, ja tunnetaso siellä missä sen ratkaisupeleissä kuuluukin olla.

Liekö sitten Sinipaitojen kopissa soinut ennen ottelua Tapio Rautavaaran tuotannosta kappale ”Sininen uni”, jossa Nukkumatista kertova lastenlaulu johdattelee kuulijansa lämpimällä henkäisyllään tirsamaan porteille, mutta alku oli luvalla sanoen heikko.

Joonas Rantala ja Pekka Äijälä taistelevat pallosta.

NoPS sai jo avausminuuteilla erinomaisen maalipaikan, kun yhä sairastelevaa Eetu Rahkolaa paikannut Anton Bright joutui rikkomaan kuudentoista alueen ulkopuolella, ehkä noin 25 metrin päässä maalista vasempaan yläviistoon TamUn maalilta katsottuna. Erinomaiseen sivuvapariin ennätti ensimmäisenä NoPS-kapteeni Samu Jokela, mutta hänen jatkonsa painui aavistuksen yli maalin, ja Sinipaitojen puolustus sai huokaista helpotuksesta.

Tuomas Lehti pallossa.

TamU oli ensimmäisen puolituntisen aikana selkeitä vaikeuksia päästä mukaan pelin sykkeeseen, vaikkakin Roope Kostiaiselle sekä Panu Väliaholle siunaantuikin omat paikkansa viedä vierasjoukkue johtoon. Vaarallisimmat paikat tulivatkin kotijoukkueelle. Ex-TamU Tommi Ala-Hakuni pääsi heiluttamaan maaliverkkoa paitsiovihellyksen jälkeen. Videokuvankaan perusteella on vaikea sanoa varmuudella oliko liputus oikea. Myöhemmin Pekka Äijällä oli se kuuluisa tuhannen taalan paikka ottelun avausmaaliin, mutta hän sijoitti kotiyleisön harmiksi täysin vapaana takatolpalle tulleen keskityksen ohi Henri Savolaisen vartioiman maalin.

Joonas Rantala keskittää.

Vastoin kenttätapahtumia United lopulta vastasi Nokian iltapäivän ensimmäisestä maalista. Ali Aitbenzanzoun avasi puolentunnin kohdalla läpisyötön oikealle Panu Väliaholle, jolta pallo jatkoi kulkuaan Roope Kostiaiselle. Kostiaisella oli riittävästi aikaa katsoa, ja hän sijoitti varmuudella pallon verkkoon.

NoPS sai pallon TamU-maalin heti ensimmäisestä maalin jälkeisestä hyökkäyksestään ennen kuin yksikään TamU-pelaaja oli ehtinyt koskea palloon. Tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi Iikka Häkkisen juostessa reilusti linjan alapuolella. Häkkinen ei kuitenkaan osallistunut peliin eikä pallon maaliin laukonut Pekka Äijälä ollut missään nimessä paitsiossa, joten tämä levitteli aivan oikeutetusti käsiään tilanteen jälkeen.

Emenike tuli vahvasti sisään toisella jaksolla.

Hetkeä myöhemmin avausmaaliin syöttäneellä Panu Väliaholla oli oiva tilaisuus viedä TamU jo kahden maalin karkumatkalle, mutta voimakas laukaus viuhui aavistuksen yli maalivahti Joni Miettisen sekä NoPSin maalikehikon.

Näin tauolle mentiin tilanteessa 0–1, mutta johtotilanteesta huolimatta Tampere Unitedille jäi toisella jaksolle paljon parannettavaa.

Haapalan ulosajo heittää vettä kiukaalle

Tampere United suoritti tauolla vaihdon, kun Emenike korvasi melko pahasti pelin ulkopuolelle jääneen Hakim Belbachirin. Nigerialaisen sisääntulo oli näyttävä, ja hän alusti jo jakson kolmannella minuutilla Sinipaitojen maalin.

Topias Järvelä laukoo 0–2-maalin. Taustalla toppari Sami Ekmark.

Vahva nousu vasemmalta repi nokialaisten linjaa rikki, ja Emenike laittoi namukkaan poikkisyötön loistavan ylösnousun tehneen Topias Järvelän juoksulinjalle. Järvelä kiitti ja kumarsi: tilanteeksi 0–2 ja monikymmenpäisellä vieraskatsomolla oli jälleen syytä huutaa.

Topias Järvelän 0–2-maali maistuu Sinipaidoille.

Heti maalin jälkeen kuitenkin pystyi aistimaan, että peli oli kaikkea muuta kuin selvä. Jo avausjaksolla väläytellyt Pekka Äijälä osoitti jälleen osaamistaan ja sijoitti reilusta parista kympistä poikkipuuhun. Pian perään nähtiinkin sitten käännekohta ottelun luonteelle.

Arttu Haapala katseli keltaista keskialueella pelin ollessa seisahduksissa, ja jo aiemmin avausjaksolla hieman ehkä köykäisen varoituksen saanut Haapala ajettiin kentältä ulos. Tilanne hämmensi ja kuumensi Sinipaitojen leirisissä. Ottelun jälkeen selvisi, että Haapala oli kirosanalla höystettynä kritisoinut tuomarin antamaa vihellystä, joka oli nostanut välittömästi keltaisen kortin ja vasta tämän jälkeen oivaltanut, että Haapalalla oli jo varoitus alla. Tuomari oli sittemmin pahoitellut tilannetta, mutta vahinko oli jo tapahtunut, ja TamU jäänyt kymmenelle miehelle. Myös ottelun tuomaroinnissa tilanne näkyi tämän jälkeen selvänä epävarmuutena.

Emenike ohittaa puolustajansa.
Anton Bright juoksee kohti palloa.

TamU vaihtoi tämän jälkeen Tommi Sääksen kentälle Topias Järvelän tilalle ja vaihtoi 4–4–1-ryhmitykseen. Ennen vaihtoa tapahtui kuitenkin toisessa päässä, kun vielä viime kaudella TamUa edustanut Sami Ekmark juoksi boksissa kylki kyljessä juuri Topias Järvelän kanssa. Juoksun päätteeksi Järvelä päätyi Ekmarkin selkäpuolelle ja Ekmark kentän pintaan, ja pallo osoitettiin yhteentoista metriin. Sinisessä leirissä tilannetta tosin ei pilkun arvoisena nähty.

Pikkua asettui laukomaan niin ikään entinen TamUn mies Tuomas Lehti, joka ei erehtynyt vaan toimitti pallon maalin ohi maalivahti Savolaisen, tuoden kotijoukkueen maalin päähän. Herrasmiehenä Lehti ei lähtenyt tuulettamaan maaliaan entistä seuraansa vastaan.

Matias Stark ja Tommi Ala-Hakuni lähimpänä palloa.

Maalin jälkitilanteessa Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa kävi lämpöisenä ja sai varoituksen. TamU-valmennuksen toinen varoitus nähtiin vajaat kymmenen minuuttia ennen loppua, kun Sami Ekmark yritti väkisin Ali Aitbenzanzoun reppuselkään tämän rynniessä kohti tekopaikkaa. Kakkosvalmentaja Weeti Teron vuoro oli nähdä tämän jälkeen keltaista, kun hän protestoi Ekmarkin saaman kortin väriä. Jälkeenpäin videolta on tosin nähtävissä, että Aitbenzanzoun tie maalille ei ollut vapaa, vaan toinen toppari Henrik Rahikainen oli vielä tilanteessa mukana.

Sami Ekmark pysäyttää Ali Aitbenzanzoun kyynisesti.

Peli tuntui jo ratkeavan reilu minuutti ennen täyttä aikaa, kun jälleen kerran huippuottelun pelannut Henri Savolainen avasi pitkänä Panu Väliaholle. Väliaho katsoi ja roikotti pallon Sinikaartin edessä ohi Joni Miettisen aivan maalin takayläkulmaan, sekoittaen vieraskannattajat villiin juhlaan. NoPS tuli kuitenkin vielä lisäajalla maalin päähän Pekka Äijälän harvinaisen terävällä laukauksella, mutta tapahtumarikkaan ottelun päätteeksi pöytäkirjaan merkattiin Tampere Unitedin 2–3-voittolukemat ja läntisen alueen Kolmosen B-lohko ei ratkennut ainakaan vielä.

Panu Väliaho juhlii maalia Sinikaartin edessä.
Panu Väliahon maali hymyilyttää myös päävalmentaja Jukka Listenmaata.

Taistelu jatkui vielä ottelun jälkeenkin, kun erityisesti Palloseuran Pekka Äijälällä sekä TamUn maalivahtivalmentajalla Jussi Siltasella tuntui olevan kovasti asiaa toisilleen. Siltanen täydensikin TamU-valmennuksen korttisuoraa vielä omalla varoituksellaan.

Voiton myötä toivo siis elää yhä. Tampere United nousi nyt kahden pisteen päähän sarjakärki Ilves-Kissoista, joka matkustaa sunnuntaina Valkeakoskelle Pallo-Seppojen vieraaksi. Tapio Rautavaaran kappaleessa Sininen uni mainitaan: ”Ilta kun lamppu sammuu”. Se on nyt Ilves-Kissojen käsissä, onko sunnuntaina tuo kyseinen ilta sinisen lampun osalta vai siirtyykö ratkaisu päätöskierrokselle: jos Ilves-Kissat ei voita Valkeakoskella, venyy ratkaisu viikolla eteenpäin. NoPSin osalta yläsarja on puolestaan ollut täydellinen mahalasku, kun nokialaiset ovat hävinneet kaikille kolmelle muulle kärkinelikon joukkueelle.

Henri Savolainen: ”Tuntui, että sytyin ehkä eniten tähän peliin”

Jälleen kerran Unitedin avainpelaajiin lukeutunut Henri Savolainen nautti pelaamisesta omilla kotinurkillaan.

”Oli mukava pelata. Kenttäkin oli ihan OK kunnossa, vähän ehkä pitkä nurmi, mutta se ei haitannut. Ensimmäinen puoliaika oli meille vähän vaikea, mutta hyvin onneksi lopulta meni”, Savolainen avasi tuntojaan ottelun jälkeen.

Erityisesti toisella jaksolla Savolainen otti monta todella isoa torjuntaa, jotka lopulta toimivat kolmen pisteen takuuna. Savolainen myönsi, että hän syttyikin peliin Nokialla erityisen paljon.

”Ihan OK suoritus itseltäni. Toki aina voi vähän jossitella ja se jälkimmäinen maali olisi ehkä pitänyt ottaa kiinni. Pilkkukin olisi voinut olla otettavissa. Tuntui, että sytyin ehkä eniten tähän peliin. Oli itselläkin vähän tunteet pinnassa. Tykkään kun on tunnetta pelissä ja nyt alkaa ehkä näkymään vähän väsymystä. Ollaan kuitenkin pelattu tässä suhteellisen tiiviisti, niin sitä taitoa ei ehkä näy enää samalla tavalla, vaan se on enemmän sellaisia tunnepuolen juttuja.”

TamU sai nyt sysättyä painetta vuorokaudella eteenpäin Ilves-Kissoille, jonka pelaajia näkyi lauantaina Nokian katsomossa. Savolainen on ylpeä siitä, kuinka oma tontti on tähän asti hoidettu.

”Kopissa puoliajalla puhuttiin, että ei anneta heidän tänään vielä sitä ykköspaikkaa juhlia. Jatketaan oman ruudun hoitamista kunnialla, kuten ollaan tämä loppukausi ilman pistemenetyksiä tehty.”

TamUhan on nyt voittanut kuusi peräkkäistä ottelua, ja tappiottomien otteluiden putki on peräti 13 ottelua.

Päävalmentajan kommentit

Jukka Listenmaan mietteissä esitys Nokialla ei häikäissyt, mutta hän oli luonnollisesti erittäin tyytyväinen täyteen pistepottiin.

”Kyllä se oli koko yhdeksänkymmentä minuuttia vähän nihkeää, mutta ei niillä tyylipisteillä ole tässä kohtaa enää merkitystä. Saatiin se kolme pinnaa ja 13 ottelun tappioton putki päällä nyt, niin mikäs sen mukavampaa”, Listenmaa ajatteli taiston tauottua.

Listenmaa otti kysymättä itse esiin ottelun tuomaritoiminnan.

”Lähti vähän tuomarilta lapasesta”, Listenmaa aloitti vahvistaen, kuinka Haapalan punainen meni.

”Kun tuomari tekee yhden virheen, niin silloin hän tekee yhden virheen, mutta nyt lähti pakka ihan sekaisin. Hän ei vaan saanut itseään siitä enää kasaan ja sitten toiseen suuntaan tuli iso virhe, kun jäi naapurille punainen antamatta”, Listenmaa jatkoi viitaten Ekmarkin rikkeeseen.

Ottelun päätyttyä Listenmaa toimi jopa vähän järjestysmiehenä, kun hän piti kuumana käyneen NoPSin Pekka Äijälän sivummalla.

”Kävin häntä rauhoittelemassa. Olen häntä kuitenkin joskus pari vuotta valmentanut ja Jussi Siltanen oli ilmeisesti käynyt jotain hänelle heittämässä. En tiedä sen tarkemmin. Pyysin [NoPS-päävalmentaja] Markus Halmeelta, että hän menisi omaa pelaajaan rauhoittelemaan, mutta kun tämä ei häntä kiinnostanut, niin hoidin sitten hänenkin hommat samalla”, Listenmaa kävi läpi lopun tapahtumia omasta näkövinkkelistään.

Omaa varoitustaan 1–2-maalin jälkeen päävalmentaja kommentoi seuraavasti.

”Heidän kapteeninsa haki sen rankkarimaalin jälkeen pallon maalista ja näin hänen sen jälkeen hakkaavan sillä pallolla Severi Kankkusta. Sanoin avustavalle, että ottaa nämä pois ja kun tämä ei reagoinut mitenkään, niin sanoin vielä, että sano sille päätuomarille asiasta mikkiin, kun hänellä se kerran on. Se sanoi minulle, että jos vielä kerran sanot jotain hommaan sinulle varoituksen ja vastaukseni oli, että hoida s**tana.”

Pelillisesti Listenmaa myönsi, että Sinipaidat oli hieman kohmeessa, eikä osannut eritellä, millä voitto lopulta oikein kaivettiin.

”Oltiin ehkä vähän unessa, minä itseni mukaan lukien ennen peliä kopissa. Varmaan se uneliaisuus sitten tarttui myös siellä kopissa ja sitä uneliaisuutta otan kyllä vähän omaan piikkiini”, Listenmaa ruoski itseään.

Onnistujia kaivaessa esiin nousi syksyn peleihin uuden vireen löytänyt Emenike.

”Oli hyvä sisääntulo ja nyt hän jaksoi tehdä sitä työtä alaskin päin.”

Myös muita onnistujia löytyi.

”Eric Bullock tuli vaihdosta sisään tekemään sitä juoksutyötä mitä tarvitsimme. Sääksi tuli hyvin sisään siihen topparin paikalle punaisen kortin jälkeen. Ja erikoismainintana vielä Väliahon maali. Herranjumala se oli hieno!”

TamU jää nyt odottamaan sunnuntaina pelattavan Pallo-Seppojen ja Ilves-Kissojen välisen ottelun tulosta. Jos Ilves-Kissat ei voita, sarjan voitto ja Kakkosen nousukarsintaan lähtevä joukkue ratkotaan sarjan päätöskierroksella lauantaina 10.10. Silloin TamU pelaa kotona Pyynikillä Pallo-Seppoja vastaan ja Ilves-Kissat kohtaa Loiskeen Lamminpäässä. Molemmat ottelut alkavat klo 15.00.

Kolmonen

2 – 3

( 0 – 1 )

31′ Roope Kostiainen
49′ Topias Järvelä
89′ Panu Väliaho

Yleisöä:
216

65' Tuomas lehti (rp)
90+2' Pekka Äijälä

Yleisöä:
216

29 Henri Savolainen
2 Topias Järvelä 63'
6 Severi Kankkunen
7 Matias Stark
8 Ali Aitbenzanzoun
11 Roope Kostiainen C 79'
13 Arttu Haapala 34' 57'
18 Panu Väliaho 90' +1
20 Hakim Belbachir 46'
31 Anton Bright
42 Joonas Rantala
1 Riku Tanila
3 Tommi Sääksi 63'
9 Oskari Korpinen
10 Emenike 46'
16 Eric Bullock 79'
22 Markus Kopf
27 Nils Strömsholm 90' +1
1Joni Miettinen
3Henrik Rahikainen
4Sami Ekmarkkeltainen kortti 82’
7Pekka Äijälä
8Mohamed Koroma
9Ilkka Häkkinen
10Tuomas Lehti
11Tommi Ala-Hakunivaihtoon 89’
21Peter Fahn
29Wihtori Vänttinen
55Samu JokelaC
6Rasmus Lahti
12Tuomas Sainio
17Rike Kausialavaihdosta 89’
41Aaro Pöyhtäri

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2