3.10.2020

 
 

Nokialta tuomisina tunteikas taistelu­voittoSe ei ollut kaikilta osin kaunista, mutta tarvittava tehtiin. Tampere United aiheutti tapahtumarikkaan ottelun j√§lkeen Nokian Palloseuralle kauden ensimm√§isen kotitappion maalein 2‚Äď3 (0‚Äď1) ja siirsi lohkon k√§rkipaikan kohtalon ratkeamisen ainakin p√§iv√§ll√§ eteenp√§in.

Tapio Rautavaaran kentällä nähtiin lauantaina ottelu, joka ei ehkä tasoltaan hurmannut, mutta taistelupelaaminen oli korkealla syksyisellä tasolla, ja tunnetaso siellä missä sen ratkaisupeleissä kuuluukin olla.

Liek√∂ sitten Sinipaitojen kopissa soinut ennen ottelua Tapio Rautavaaran tuotannosta kappale ”Sininen uni”, jossa Nukkumatista kertova lastenlaulu johdattelee kuulijansa l√§mpim√§ll√§ henk√§isyll√§√§n tirsamaan porteille, mutta alku oli luvalla sanoen heikko.

Joonas Rantala ja Pekka √Ąij√§l√§ taistelevat pallosta.

NoPS sai jo avausminuuteilla erinomaisen maalipaikan, kun yhä sairastelevaa Eetu Rahkolaa paikannut Anton Bright joutui rikkomaan kuudentoista alueen ulkopuolella, ehkä noin 25 metrin päässä maalista vasempaan yläviistoon TamUn maalilta katsottuna. Erinomaiseen sivuvapariin ennätti ensimmäisenä NoPS-kapteeni Samu Jokela, mutta hänen jatkonsa painui aavistuksen yli maalin, ja Sinipaitojen puolustus sai huokaista helpotuksesta.

Tuomas Lehti pallossa.

TamU oli ensimm√§isen puolituntisen aikana selkeit√§ vaikeuksia p√§√§st√§ mukaan pelin sykkeeseen, vaikkakin Roope Kostiaiselle sek√§ Panu V√§liaholle siunaantuikin omat paikkansa vied√§ vierasjoukkue johtoon. Vaarallisimmat paikat tulivatkin kotijoukkueelle. Ex-TamU Tommi Ala-Hakuni p√§√§si heiluttamaan maaliverkkoa paitsiovihellyksen j√§lkeen. Videokuvankaan perusteella on vaikea sanoa varmuudella oliko liputus oikea. My√∂hemmin Pekka √Ąij√§ll√§ oli se kuuluisa tuhannen taalan paikka ottelun avausmaaliin, mutta h√§n sijoitti kotiyleis√∂n harmiksi t√§ysin vapaana takatolpalle tulleen keskityksen ohi Henri Savolaisen vartioiman maalin.

Joonas Rantala keskittää.

Vastoin kenttätapahtumia United lopulta vastasi Nokian iltapäivän ensimmäisestä maalista. Ali Aitbenzanzoun avasi puolentunnin kohdalla läpisyötön oikealle Panu Väliaholle, jolta pallo jatkoi kulkuaan Roope Kostiaiselle. Kostiaisella oli riittävästi aikaa katsoa, ja hän sijoitti varmuudella pallon verkkoon.

NoPS sai pallon TamU-maalin heti ensimm√§isest√§ maalin j√§lkeisest√§ hy√∂kk√§yksest√§√§n ennen kuin yksik√§√§n TamU-pelaaja oli ehtinyt koskea palloon. Tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi Iikka H√§kkisen juostessa reilusti linjan alapuolella. H√§kkinen ei kuitenkaan osallistunut peliin eik√§ pallon maaliin laukonut Pekka √Ąij√§l√§ ollut miss√§√§n nimess√§ paitsiossa, joten t√§m√§ levitteli aivan oikeutetusti k√§si√§√§n tilanteen j√§lkeen.

Emenike tuli vahvasti sisään toisella jaksolla.

Hetkeä myöhemmin avausmaaliin syöttäneellä Panu Väliaholla oli oiva tilaisuus viedä TamU jo kahden maalin karkumatkalle, mutta voimakas laukaus viuhui aavistuksen yli maalivahti Joni Miettisen sekä NoPSin maalikehikon.

N√§in tauolle mentiin tilanteessa 0‚Äď1, mutta johtotilanteesta huolimatta Tampere Unitedille j√§i toisella jaksolle paljon parannettavaa.

Haapalan ulosajo heittää vettä kiukaalle

Tampere United suoritti tauolla vaihdon, kun Emenike korvasi melko pahasti pelin ulkopuolelle jääneen Hakim Belbachirin. Nigerialaisen sisääntulo oli näyttävä, ja hän alusti jo jakson kolmannella minuutilla Sinipaitojen maalin.

Topias J√§rvel√§ laukoo 0‚Äď2-maalin. Taustalla toppari Sami Ekmark.

Vahva nousu vasemmalta repi nokialaisten linjaa rikki, ja Emenike laittoi namukkaan poikkisy√∂t√∂n loistavan yl√∂snousun tehneen Topias J√§rvel√§n juoksulinjalle. J√§rvel√§ kiitti ja kumarsi: tilanteeksi 0‚Äď2 ja monikymmenp√§isell√§ vieraskatsomolla oli j√§lleen syyt√§ huutaa.

Topias J√§rvel√§n 0‚Äď2-maali maistuu Sinipaidoille.

Heti maalin j√§lkeen kuitenkin pystyi aistimaan, ett√§ peli oli kaikkea muuta kuin selv√§. Jo avausjaksolla v√§l√§ytellyt Pekka √Ąij√§l√§ osoitti j√§lleen osaamistaan ja sijoitti reilusta parista kympist√§ poikkipuuhun. Pian per√§√§n n√§htiinkin sitten k√§√§nnekohta ottelun luonteelle.

Arttu Haapala katseli keltaista keskialueella pelin ollessa seisahduksissa, ja jo aiemmin avausjaksolla hieman ehkä köykäisen varoituksen saanut Haapala ajettiin kentältä ulos. Tilanne hämmensi ja kuumensi Sinipaitojen leirisissä. Ottelun jälkeen selvisi, että Haapala oli kirosanalla höystettynä kritisoinut tuomarin antamaa vihellystä, joka oli nostanut välittömästi keltaisen kortin ja vasta tämän jälkeen oivaltanut, että Haapalalla oli jo varoitus alla. Tuomari oli sittemmin pahoitellut tilannetta, mutta vahinko oli jo tapahtunut, ja TamU jäänyt kymmenelle miehelle. Myös ottelun tuomaroinnissa tilanne näkyi tämän jälkeen selvänä epävarmuutena.

Emenike ohittaa puolustajansa.

Anton Bright juoksee kohti palloa.

TamU vaihtoi t√§m√§n j√§lkeen Tommi S√§√§ksen kent√§lle Topias J√§rvel√§n tilalle ja vaihtoi 4‚Äď4‚Äď1-ryhmitykseen. Ennen vaihtoa tapahtui kuitenkin toisessa p√§√§ss√§, kun viel√§ viime kaudella TamUa edustanut Sami Ekmark juoksi boksissa kylki kyljess√§ juuri Topias J√§rvel√§n kanssa. Juoksun p√§√§tteeksi J√§rvel√§ p√§√§tyi Ekmarkin selk√§puolelle ja Ekmark kent√§n pintaan, ja pallo osoitettiin yhteentoista metriin. Sinisess√§ leiriss√§ tilannetta tosin ei pilkun arvoisena n√§hty.

Pikkua asettui laukomaan niin ikään entinen TamUn mies Tuomas Lehti, joka ei erehtynyt vaan toimitti pallon maalin ohi maalivahti Savolaisen, tuoden kotijoukkueen maalin päähän. Herrasmiehenä Lehti ei lähtenyt tuulettamaan maaliaan entistä seuraansa vastaan.

Matias Stark ja Tommi Ala-Hakuni lähimpänä palloa.

Maalin jälkitilanteessa Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa kävi lämpöisenä ja sai varoituksen. TamU-valmennuksen toinen varoitus nähtiin vajaat kymmenen minuuttia ennen loppua, kun Sami Ekmark yritti väkisin Ali Aitbenzanzoun reppuselkään tämän rynniessä kohti tekopaikkaa. Kakkosvalmentaja Weeti Teron vuoro oli nähdä tämän jälkeen keltaista, kun hän protestoi Ekmarkin saaman kortin väriä. Jälkeenpäin videolta on tosin nähtävissä, että Aitbenzanzoun tie maalille ei ollut vapaa, vaan toinen toppari Henrik Rahikainen oli vielä tilanteessa mukana.

Sami Ekmark pysäyttää Ali Aitbenzanzoun kyynisesti.

Peli tuntui jo ratkeavan reilu minuutti ennen t√§ytt√§ aikaa, kun j√§lleen kerran huippuottelun pelannut Henri Savolainen avasi pitk√§n√§ Panu V√§liaholle. V√§liaho katsoi ja roikotti pallon Sinikaartin edess√§ ohi Joni Miettisen aivan maalin takayl√§kulmaan, sekoittaen vieraskannattajat villiin juhlaan. NoPS tuli kuitenkin viel√§ lis√§ajalla maalin p√§√§h√§n Pekka √Ąij√§l√§n harvinaisen ter√§v√§ll√§ laukauksella, mutta tapahtumarikkaan ottelun p√§√§tteeksi p√∂yt√§kirjaan merkattiin Tampere Unitedin 2‚Äď3-voittolukemat ja l√§ntisen alueen Kolmosen B-lohko ei ratkennut ainakaan viel√§.

Panu Väliaho juhlii maalia Sinikaartin edessä.

Panu Väliahon maali hymyilyttää myös päävalmentaja Jukka Listenmaata.

Taistelu jatkui viel√§ ottelun j√§lkeenkin, kun erityisesti Palloseuran Pekka √Ąij√§l√§ll√§ sek√§ TamUn maalivahtivalmentajalla Jussi Siltasella tuntui olevan kovasti asiaa toisilleen. Siltanen t√§ydensikin TamU-valmennuksen korttisuoraa viel√§ omalla varoituksellaan.

Voiton my√∂t√§ toivo siis el√§√§ yh√§. Tampere United nousi nyt kahden pisteen p√§√§h√§n sarjak√§rki Ilves-Kissoista, joka matkustaa sunnuntaina Valkeakoskelle Pallo-Seppojen vieraaksi. Tapio Rautavaaran kappaleessa Sininen uni mainitaan: ”Ilta kun lamppu sammuu”. Se on nyt Ilves-Kissojen k√§siss√§, onko sunnuntaina tuo kyseinen ilta sinisen lampun osalta vai siirtyyk√∂ ratkaisu p√§√§t√∂skierrokselle: jos Ilves-Kissat ei voita Valkeakoskella, venyy ratkaisu viikolla eteenp√§in. NoPSin osalta yl√§sarja on puolestaan ollut t√§ydellinen mahalasku, kun nokialaiset ovat h√§vinneet kaikille kolmelle muulle k√§rkinelikon joukkueelle.

Henri Savolainen: ”Tuntui, ett√§ sytyin ehk√§ eniten t√§h√§n peliin”

Jälleen kerran Unitedin avainpelaajiin lukeutunut Henri Savolainen nautti pelaamisesta omilla kotinurkillaan.

”Oli mukava pelata. Kentt√§kin oli ihan OK kunnossa, v√§h√§n ehk√§ pitk√§ nurmi, mutta se ei haitannut. Ensimm√§inen puoliaika oli meille v√§h√§n vaikea, mutta hyvin onneksi lopulta meni”, Savolainen avasi tuntojaan ottelun j√§lkeen.

Erityisesti toisella jaksolla Savolainen otti monta todella isoa torjuntaa, jotka lopulta toimivat kolmen pisteen takuuna. Savolainen myönsi, että hän syttyikin peliin Nokialla erityisen paljon.

”Ihan OK suoritus itselt√§ni. Toki aina voi v√§h√§n jossitella ja se j√§lkimm√§inen maali olisi ehk√§ pit√§nyt ottaa kiinni. Pilkkukin olisi voinut olla otettavissa. Tuntui, ett√§ sytyin ehk√§ eniten t√§h√§n peliin. Oli itsell√§kin v√§h√§n tunteet pinnassa. Tykk√§√§n kun on tunnetta peliss√§ ja nyt alkaa ehk√§ n√§kym√§√§n v√§h√§n v√§symyst√§. Ollaan kuitenkin pelattu t√§ss√§ suhteellisen tiiviisti, niin sit√§ taitoa ei ehk√§ n√§y en√§√§ samalla tavalla, vaan se on enemm√§n sellaisia tunnepuolen juttuja.”

TamU sai nyt sysättyä painetta vuorokaudella eteenpäin Ilves-Kissoille, jonka pelaajia näkyi lauantaina Nokian katsomossa. Savolainen on ylpeä siitä, kuinka oma tontti on tähän asti hoidettu.

”Kopissa puoliajalla puhuttiin, ett√§ ei anneta heid√§n t√§n√§√§n viel√§ sit√§ ykk√∂spaikkaa juhlia. Jatketaan oman ruudun hoitamista kunnialla, kuten ollaan t√§m√§ loppukausi ilman pistemenetyksi√§ tehty.”

TamUhan on nyt voittanut kuusi peräkkäistä ottelua, ja tappiottomien otteluiden putki on peräti 13 ottelua.

Päävalmentajan kommentit

Jukka Listenmaan mietteissä esitys Nokialla ei häikäissyt, mutta hän oli luonnollisesti erittäin tyytyväinen täyteen pistepottiin.

”Kyll√§ se oli koko yhdeks√§nkymment√§ minuuttia v√§h√§n nihke√§√§, mutta ei niill√§ tyylipisteill√§ ole t√§ss√§ kohtaa en√§√§ merkityst√§. Saatiin se kolme pinnaa ja 13 ottelun tappioton putki p√§√§ll√§ nyt, niin mik√§s sen mukavampaa”, Listenmaa ajatteli taiston tauottua.

Listenmaa otti kysymättä itse esiin ottelun tuomaritoiminnan.

”L√§hti v√§h√§n tuomarilta lapasesta”, Listenmaa aloitti vahvistaen, kuinka Haapalan punainen meni.

”Kun tuomari tekee yhden virheen, niin silloin h√§n tekee yhden virheen, mutta nyt l√§hti pakka ihan sekaisin. H√§n ei vaan saanut itse√§√§n siit√§ en√§√§ kasaan ja sitten toiseen suuntaan tuli iso virhe, kun j√§i naapurille punainen antamatta”, Listenmaa jatkoi viitaten Ekmarkin rikkeeseen.

Ottelun p√§√§tytty√§ Listenmaa toimi jopa v√§h√§n j√§rjestysmiehen√§, kun h√§n piti kuumana k√§yneen NoPSin Pekka √Ąij√§l√§n sivummalla.

”K√§vin h√§nt√§ rauhoittelemassa. Olen h√§nt√§ kuitenkin joskus pari vuotta valmentanut ja Jussi Siltanen oli ilmeisesti k√§ynyt jotain h√§nelle heitt√§m√§ss√§. En tied√§ sen tarkemmin. Pyysin [NoPS-p√§√§valmentaja] Markus Halmeelta, ett√§ h√§n menisi omaa pelaajaan rauhoittelemaan, mutta kun t√§m√§ ei h√§nt√§ kiinnostanut, niin hoidin sitten h√§nenkin hommat samalla”, Listenmaa k√§vi l√§pi lopun tapahtumia omasta n√§k√∂vinkkelist√§√§n.

Omaa varoitustaan 1‚Äď2-maalin j√§lkeen p√§√§valmentaja kommentoi seuraavasti.

”Heid√§n kapteeninsa haki sen rankkarimaalin j√§lkeen pallon maalista ja n√§in h√§nen sen j√§lkeen hakkaavan sill√§ pallolla Severi Kankkusta. Sanoin avustavalle, ett√§ ottaa n√§m√§ pois ja kun t√§m√§ ei reagoinut mitenk√§√§n, niin sanoin viel√§, ett√§ sano sille p√§√§tuomarille asiasta mikkiin, kun h√§nell√§ se kerran on. Se sanoi minulle, ett√§ jos viel√§ kerran sanot jotain hommaan sinulle varoituksen ja vastaukseni oli, ett√§ hoida s**tana.”

Pelillisesti Listenmaa myönsi, että Sinipaidat oli hieman kohmeessa, eikä osannut eritellä, millä voitto lopulta oikein kaivettiin.

”Oltiin ehk√§ v√§h√§n unessa, min√§ itseni mukaan lukien ennen peli√§ kopissa. Varmaan se uneliaisuus sitten tarttui my√∂s siell√§ kopissa ja sit√§ uneliaisuutta otan kyll√§ v√§h√§n omaan piikkiini”, Listenmaa ruoski itse√§√§n.

Onnistujia kaivaessa esiin nousi syksyn peleihin uuden vireen löytänyt Emenike.

”Oli hyv√§ sis√§√§ntulo ja nyt h√§n jaksoi tehd√§ sit√§ ty√∂t√§ alaskin p√§in.”

Myös muita onnistujia löytyi.

”Eric Bullock tuli vaihdosta sis√§√§n tekem√§√§n sit√§ juoksuty√∂t√§ mit√§ tarvitsimme. S√§√§ksi tuli hyvin sis√§√§n siihen topparin paikalle punaisen kortin j√§lkeen. Ja erikoismainintana viel√§ V√§liahon maali. Herranjumala se oli hieno!”

TamU jää nyt odottamaan sunnuntaina pelattavan Pallo-Seppojen ja Ilves-Kissojen välisen ottelun tulosta. Jos Ilves-Kissat ei voita, sarjan voitto ja Kakkosen nousukarsintaan lähtevä joukkue ratkotaan sarjan päätöskierroksella lauantaina 10.10. Silloin TamU pelaa kotona Pyynikillä Pallo-Seppoja vastaan ja Ilves-Kissat kohtaa Loiskeen Lamminpäässä. Molemmat ottelut alkavat klo 15.00.

1 Joni Miettinen
3 Henrik Rahikainen
4 Sami Ekmark keltainen kortti 82’
7 Pekka √Ąij√§l√§
8 Mohamed Koroma
9 Ilkka Häkkinen
10 Tuomas Lehti
11 Tommi Ala-Hakuni vaihtoon 89’
21 Peter Fahn
29 Wihtori Vänttinen
55 Samu Jokela C
6 Rasmus Lahti
12 Tuomas Sainio
17 Rike Kausiala vaihdosta 89’
41 Aaro Pöyhtäri