Niemistön vieraskynä: Nousu Ykköseen on mahdollisuus vahvistaa seuraa

16/11/2022 Seura / TamU
Uutinen

Tampere Unitedin syyskokous asetti maanantaina miesten edustus­joukkueelle tavoitteeksi nousun uuteen Ykköseen. Usein nousua Ykköseen pidetään taloudellisena riskinä, ja olen tänäkin vuonna ollut mukana useassa baaripöytä­keskustelussa, jossa TamU-kannattajia mietityttää, onko seura menossa liian vauhdikkaasti Ykköseen. Palloliiton sarjauudistus ja Ykkösen muodostuminen niin sanotuksi välisarjaksi uuden Ykkösliigan ja Kakkosen väliin toki muuttaa asetelmaa olennaisesti, mutta vaikka TamU olisi menossa suoraan Ykkösliigaan, sarjanousu on ennen kaikkea mahdollisuus kehittää ja vahvistaa seuraa. Sarjanousu ei ole taloudellinen riski, jollei siitä tee itselleen sellaista.

Vieraskynä

  • Palstalla julkaistaan seuraihmisten ja seuran kannattajien tekstejä.
  • Ota yhteyttä vieraskyna (ät) tampereunited.fi jos haluat julkaista oman tekstisi palstalla.

”Ideaalitilanteessa Ykköseen nousun jälkeen Tampere United ei enää koskaan pelaa sitä alemmalla sarjatasolla, mutta tämä ei ole mikään välttämättömyys.”

-

”Sarjapaikan säilyttämisen vuoksi ei kannata ottaa yhtäkään sellaista taloudellista riskiä, joka vaarantaa seuran pitkän aikavälin kehityksen.”

-

Täytyy myöntää, että olen itsekin ollut viime vuosina mietteliäs vanhaan Ykköseen nousun osalta siitä, miten seuran tulobudjetti saadaan vastaamaan Ykkösen vaatimuksia. Tiedossa on, että Ykkösen kärkijoukkueilla pelkästään pelaajabudjetit ovat 300 000 euron suuruusluokassa, kun Tampere Unitedilla pelaajabudjetti on ollut uuden tulemisen vuosina lähes aina alle 10 000 euroa.

Toisaalta pienimmät pelaajabudjetit ovat Ykkösessä todella maltillisia. Kaudella 2022 sarjanousijoista JäPS:n pelaajabudjetti oli 60 000 euroa ja Pargas IF:n vain 30 000 euroa. Toki paraislaisten kohtalona oli sarjan viimeinen sija ja putoaminen heti takaisin Kakkoseen. JäPS sen sijaan sijoittui peräti kuudenneksi. Nimenomaan JäPS:n ja Pargas IF:n esimerkit kertovat sen, miksi Ykköseen nousemisesta ei tarvitse ottaa suurena taloudellisena riskinä.

Asian ymmärtämisen avain on siinä, että oivaltaa seuran pidemmän aikavälin kehittymisen olevan tärkeämpää kuin sarjapaikan säilyttäminen yksittäisellä kaudella. En usko, että esimerkiksi Pargas IF:llä on ranskalaiseksi jääneen Ykkösen visiitin jälkeen mitään hätää, vaan eivätköhän he ole yksi Kakkosen parhaista joukkueista ja nousijasuosikeista ensi kaudella. Viime kauden kokemukset Ykkösestä ovat siinä varmasti pelkästään hyödyksi.

Aiemmat kokemukset tukevat johtopäätöstä

Tampere Unitedilla on itse asiassa aivan viime vuosilta hyvät kokemukset siitä, että putoamisen sarjatasoa alemmaksi ei tarvitse pysäyttää seuran kehittymistä ja kasvua. Päin vastoin, kun TamU putosi kauden 2019 päätteeksi Kakkosesta Kolmoseen, käytimme kaksi seuraavaa vuotta siihen, että loimme sen tukevan pohjan, jonka varassa Kakkosessa saavutettiin hyvää menestystä jo kaudella 2022. Kaudella 2023 tavoitellaankin sitten jo nousua uuteen Ykköseen.

Kuvaavaa on se, että ennen Kakkoseen nousua Kolmosen kaudella 2016 edustus­joukkueen budjetti oli noin 25 000 euroa ja seuraavalla Kolmosen kaudella 2020 se oli noin 80 000 euroa. Kolmen Kakkosen kauden aikana seura oli kehittynyt valtavasti, eikä juuri mistään jouduttu tinkimään Kolmoseen putoamisesta huolimatta. Nyt ensi kauteen mentäessä edustusjoukkueen budjetti on jo lähes 150 000 euroa.

Ideaalitilanteessa Ykköseen nousun jälkeen Tampere United ei enää koskaan pelaa sitä alemmalla sarjatasolla, mutta tämä ei ole mikään välttämättömyys. Sarjapaikan säilyttämisen vuoksi ei kannata ottaa yhtäkään sellaista taloudellista riskiä, jota ei voida kantaa vaarantamatta seuran pitkän aikavälin kehitystä.

Samasta syystä sarjanousua ei tarvitse pelätä, vaan se on aina pelkästään tilaisuus. Parhaimmillaan nousu Ykköseen on TamUlle pysyvä askel matkalla vielä ylempiin sarjoihin, mutta jos matkaan kuuluu kerran askel alaspäin, seuraavalla kerralla Ykköseen tullessa ollaan vieläkin vahvempia.

Kaikkien aikojen Kakkosen kausi 2023?

Tampere Unitedilla on kovia tavoitteita tuleville vuosille ja jopa Ykkösliigaan nousua voidaan tavoitella tosissaan jo kaudella 2024, eikä se ole kaiken napsahtaessa täydellisesti kohdilleen mahdotonta jo kaudella 2023. Ensi kaudellahan Kakkosesta nousee yksi joukkue karsintojen kautta suoraan Ykkösliigaan. Lisäksi yhdeksän joukkuetta nousee uuteen Ykköseen siten, että nousupaikasta pääsee karsimaan sijoittumalla Kakkosen lohkossa vähintään viidenneksi.

Tampere Unitedin kannattajan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan mahdollisen sarjanousun vaikutuksesta seuran taloudelliseen hyvinvointiin. Sen sijaan kutsun kaikki nauttimaan kenties kaikkien aikojen hienoimmasta Kakkosen kaudesta. Sen voi melkein jo luvata, sillä ensi kaudella moni seura panostaa sarjanousuun. Nousukarsintoihin pääsee mukaan lähes puolet kunkin Kakkosen lohkon joukkueista, joten jännitys jatkuu varmasti pitkälle syksyyn.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

8.11. Kolos Cherven - TamU 2 – 2

26.11. HJS - TamU naiset 3 – 0

8.10. TamU 2 - IkU 3 – 1

22.1. klo 14 TamU - TPV

klo - TamU naiset

klo - TamU 2